Υπογράφηκε η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες στα αρτοποιεία που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα αρτοποιεία όλης της χώρας με Π.Κ. 8/22-05-2019.

   Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), «μετά από ένα βραχύ διάστημα διαπραγματεύσεων, επήλθε κατ’ αρχήν μια ουσιαστική αποτύπωση θεσμικών αλλά και οικονομικών όρων σε έναν κλάδο όπου η αγορά εργασίας κινούταν στα όρια της απόλυτης απορύθμισης κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό δε, ότι στη σύμβαση εντάσσονται για πρώτη φορά ειδικότητες που ενώ υφίστανται λόγω της εξέλιξης των επιχειρήσεων των αρτοποιών, σε πολυκαταστήματα, δεν καλύπτονταν από ουδεμία Κ.Σ.Σ.Ε., όπως σερβιτόροι, μπουφετζήδες, τεχνίτες ζαχαροπλάστες κ.α.».

Αναλυτικά η ΣΣΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

   Πεδίο Εφαρμογής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι των ειδικοτήτων που αναφέρονται στο αμέσως επόμενο άρθρο 2 υπό το ρητό όρο και την προϋπόθεση που αφορούν το αντικείμενο των προσφερομένων υπηρεσιών και που προβλέπονται επίσης στο ίδιο άρθρο 2 και οι οποίοι απασχολούνται στα Αρτοποιεία όλης της χώρας.

 Ειδικότητες

Στη ρύθμιση υπάγεται το πάσης φύσεως προσωπικό των αρτοποιείων στα καταστήματα των οποίων λειτουργεί τμήμα κουζίνας, καφετέριας, πιτσαρίας, εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων και ειδικότερα του Ψήστη, του Τεχνίτη πιτσαρίας, Τεχνίτη Ζαχαροπλαστικής και του Βοηθού αυτών, του Μπουφετζή και του Σερβιτόρου.

Βασικοί Μισθοί

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων των παραπάνω ειδικοτήτων, ορίζονται ως εξής:

   Ψήστης 660 ευρώ

   Τεχνίτης πιτσαρίας 660 ευρώ

   Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής 660 ευρώ

   Σερβιτόρος Αμείβεται με βάση το άρθρο 54 του Ν. 2224/1994

   Μπουφετζής 660 ευρώ

   Βοηθοί των ανωτέρω 650 ευρώ

     Επιδόματα

   Στους υπαγόμενους στην παρούσα χορηγούνται και τα κάτωθι επιδόματα υπολογιζόμενα επί των βασικών μισθών τους.

   Α) Γάμου σε ποσοστό 10%

   Β) Ανθυγιεινής εργασίας στους τεχνίτες ζαχαροπλαστικής και εν γένει στους απασχολούμενους στην Παρασκευή και έψησιν εδεσμάτων σε ποσοστό 10%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης