«Αναγκαία η ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά απαιτούνται πολλά για την επανεκκίνηση της οικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος ανέφερε στη δήλωσή του τα εξής:

«Το πλαίσιο για τις 120 δόσεις προς ταμεία κι εφορίες αποτελεί πλέον νόμο του κράτους κι ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει άμεσα και κυρίως χωρίς προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ταχθεί υπέρ μιας ρύθμισης, που θα έδινε την ευκαιρία σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους, να κάνουν μια νέα αρχή, απαλλαγμένοι από τα βάρη της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα «κουρέματος» κατά 65% των οφειλών από παλιές, στρεβλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, θα αποτελέσει πολύτιμο «εργαλείο» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, έτσι ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των κατασχέσεων και να θέσουν τις βάσεις για μία καλύτερη πορεία στο άμεσο μέλλον.

Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από άλλες διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να δούμε μία ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η πίεση του Ε.Ε.Α. και των υπολοίπων φορέων για βελτίωση των όρων ρύθμισης φορολογικών οφειλών, έφερε αύξηση των δόσεων σε 24 για τακτικές υποχρεώσεις και 36 για έκτακτες αιτίες.

Είναι προφανές, βέβαια, πως ούτε αυτός ο αριθμός δόσεων ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρέη ως 20.000 ευρώ, οι οποίες δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα υπαγωγής στον Εξωδικαστικό.

Η βελτίωση του πλαισίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό, που μπήκε και ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή στο ίδιο νομοσχέδιο, είναι ευπρόσδεκτη, όπως κάθε κίνηση που χαλαρώνει τη θηλιά στο λαιμό των οφειλετών.

Ωστόσο, η προσεκτική ανάγνωση των όρων και των προϋποθέσεων για το «χτίσιμο» υψηλότερου ακατάσχετου, οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο δεν καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για έναν λογαριασμό, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και θα μένει στο απυρόβλητο των αναγκαστικών μέτρων της εφορίας.

Όσον αφορά στις παροχές, οι οποίες ενεργοποιούνται τη Δευτέρα και αφορούν στην καταβολή πρόσθετου βοηθήματος στους συνταξιούχους- την αποκαλούμενη «13η σύνταξη»- και τις ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει πολλές φορές ότι στηρίζει κάθε μελετημένη προσπάθεια άρσης βαρών και βελτίωσης των εισοδημάτων, που θα έχει μόνιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης