Πριν από μερικά χρόνια αποδεκατίστηκαν από το δριμύ ψύχος, τον βαρύ χειμώνα και την έλλειψη τροφής. Ήταν τότε που το πανελλήνιο μάθαινε για τα άγρια άλογα που ζουν στην οροσειρά του Σουλίου.

Χάρη στις άμεσες ενέργειες του Δήμου Λάκκας Σουλίου και της Νομαρχίας Ιωαννίνων, σχεδόν 50 πανέμορφα και περήφανα άλογα σώθηκαν. Από το 2006, όταν και κατασκευάστηκαν στέγαστρα, αποθήκες, δεξαμενές νερού και ποτίστρες η κατάσταση βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο και πλέον ο αριθμός των άγριων αλόγων έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με αναφορές των κατοίκων ξεπερνούν πλέον τα 200.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρισμένα σε κοπάδια, φτάνουν μέχρι τις παρυφές των χωριών για αναζήτηση τροφής. «Τα καμαρώνουμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Όμως αυξήθηκαν τόσο πολύ που συχνά πια δημιουργούν προβλήματα» σημειώνουν οι κάτοικοι στα γύρω χωριά. Ήδη τα προβλήματα με τους βοσκότοπους είναι τεράστια, καθώς πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις λόγω επιδρομών των αλόγων εκεί προς αναζήτηση τροφής.

Αποδέκτης των προβλημάτων αυτών είναι και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Άλλωστε, ήταν επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Λάκα Σουλίου όταν τα άγρια άλογα κινδύνευσαν να εξαφανιστούν από τις καιρικές συνθήκες και την πείνα.

«Τότε πήραμε άμεσες πρωτοβουλίες και διασώσαμε τον πληθυσμό. Σήμερα αυξήθηκαν τόσο πολύ που πράγματι έχουμε παράπονα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας» εξηγεί ο κ. Ντακαλέτσης. Υπογραμμίζει δε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί η περιοχή όπου ζουν να μετατραπεί σε πόλο έλξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άγρια άλογα του Σουλίου ανήκουν στη φυλή της Πίνδου, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του ορεινού τοπίου. Είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους πριν από πολλές δεκαετίες και έμαθαν να επιβιώνουν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Σταδιακά πέρασαν από το καθεστώς εξημέρωσης σε ημιάγρια κατάσταση και σήμερα είναι εντελώς άγρια.

Πηγή: epiruspost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης