Αγέλη αγριογούρουνων, «όργωσε» για άλλη μια φορά πάρκο στην περιοχή του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, φαινόμενο που έχει γίνει πλέον καθημερινό. Όπως θα δείτε στο video του GrTimes.gr, περίπου 9 με 10 αγριογούρουνα εμφανίστηκαν σε πάρκο της οδού Πυθαγόρα, με τα άγρια ζώα να βόσκουν ανενόχλητα, χωρίς να τα ενοχλούν ούτε τα φώτα της περιοχής, ούτε τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις «μάλωναν» μεταξύ τους, ενδεχομένως διεκδικώντας περισσότερο χώρο, το ένα από το άλλο, για να βρουν την τροφή τους.

Όπως ανέφερε στο GrTimes.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης της Δημοτικής Ενότητας Πανοράματος και Πυλαίας Γιώργος Μπαμπαράτσας, οι πολίτες έχουν πλέον σταματήσει να διαμαρτύρονται και ο δήμος έχει διακόψει τις ανακοινώσεις, καθώς το φαινόμενο είναι τόσο συχνό, που πλέον αποτελεί καθημερινότητα για την περιοχή. Ο ίδιος διαπιστώνει πως κάθε χρόνο ο πληθυσμός τους αυξάνεται και για αυτόν τον λόγο, όλο και περισσότερα εμφανίζονται κοντά, ή μέσα στον αστικό ιστό. «Από ενημέρωση που έχω, πιστεύω ότι είναι περισσότερα από 200 τα αγριογούρουνα που βρίσκονται στα όρια μεταξύ Πυλαίας και Πανοράματος» επισημαίνει ο κ.Μπαμπαράτσας, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους, παρά μόνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Προσοχή στους κατοίκους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα ταΐζουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τον άνθρωπο και θα αναζητούν διαρκώς την τροφή τους από αυτόν. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών θα πρέπει επίσης να μην αφήνουν ποτέ απορρίμματα εκτεθειμένα, καθώς τα αγριογούρουνα έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, ενώ όσοι έχουν μπαξέδες ή κήπους, θα πρέπει να έχουν επαρκή περίφραξη, για να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να τους βρουν κατεστραμμένους. Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί καθώς έχουν αναφερθεί αρκετά ατυχήματα, λόγω του ότι τα ζώα για κάποιον λόγο μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν στον δρόμο και έχοντας ταχύτητα και δύναμη μπορεί να καταστούν επικίνδυνα. Προσοχή θα πρέπει να δείχνουν επίσης οι πεζοί. Ενδεχομένως να γίνουν επιθετικά αν υπάρχουν μητέρες αγριόχοιροι και για αυτόν τον λόγο, δεν θα πρέπει να τα πλησιάζουμε, καθώς είναι αρκετά απρόβλεπτα.

Ο κ.Μπαμπαράτασας δηλώνει πως ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. «Έχουν συνηθίσει και τα φώτα και το αστικό περιβάλλον και κάθε χρόνο είναι όλο και πιο πολλά. Ούτε οι κυνηγοί μπορούν να κάνουν κάτι, καθώς πρόκειται για κατοικημένες περιοχές. Έχουν καταστραφεί πολλές φορές πάρκα και μπαξέδες, μέσα σε ένα βράδυ», αναφέρει, καταλήγοντας ότι αν προσέχουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο άλλο πρόβλημα, καθώς τα αγριογούρουνα ακόμη φοβούνται τον άνθρωπο και συνήθως απομακρύνονται.

 

Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης: Υπάρχει πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό

Για όλο και μεγαλύτερους πληθυσμούς αγριογούρουνων σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας κάνει λόγο ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς, Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της  ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης. Όπως λέει στο GrTimes, εδώ και αρκετά χρόνια οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και το επιστημονικό τους προσωπικό, είχαν προειδοποιήσει για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα είχε η διασταύρωση υβριδίων χοίρων με τους αγριόχοιρους, καθώς – μεταξύ άλλων- υπήρχαν εκτροφές με ελεύθερη βόσκηση, με αποτέλεσμα οι αγριόχοιροι πλέον να πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς. Κάποια δασαρχεία, όπως αναφέρει, απαγόρευσαν πλέον την ελεύθερη βοσκή, ωστόσο το «κακό» έχει γίνει.

Σύμφωνα με τον κ.Σκορδά, ο πληθυσμός τους είναι τόσο μεγάλος που ανάγκασε τις αρχές να επιτρέψουν όλο και περισσότερα θηράματα για τους κυνηγούς. «Πριν από 6 χρόνια, κάθε κυνηγός σε κάθε έξοδο, μπορούσε να “πιάσει” έως 2 αγριόχοιρους, ενώ σταδιακά, πλέον επιτρέπεται μέχρι 10» τονίζει, προσθέτοντας πως παρά την αύξηση αυτή, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα που να επηρεάζει τους πληθυσμούς τους.

 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως δηλώνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να αποφασίσει τη συγκρότηση συνεργείων που θα μειώνουν τους πληθυσμούς των ζώων σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά από ότι φαίνεται δεν συντρέχουν προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο ακόμη. Τονίζει πως ο κόσμος δεν πρέπει να τα ταΐζει και πως οι δήμοι, στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να προσέχουν την κατάσταση των κάδων και να προβαίνουν στην έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ, η Ομοσπονδία έχει τοποθετήσει με έξοδα της εδώ και περίπου 2 χρόνια, προειδοποιητικές πινακίδες σε περιοχές του Φιλύρου και αλλού,για να επιστήσει την προσοχή κυρίως στους οδηγούς, ενώ πρόβλημα υπάρχει κυρίως με τους αγρότες, οι οποίοι πολλές φορές βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται και αν αυτές δεν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, τότε ο ΕΛΓΑ δεν τους αναγνωρίζει τις ζημιές για να τους αποζημιώσει, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Πολλές φορές, βλέπουμε κάποιοι αγρότες, να προβαίνουν σε περιστατικά αυτοδικίας, πυροβολώντας τα ζώα αυτά, ή βάζοντας απαγορευμένες παγίδες «θηλιές» που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, ή κάνοντας άλλες σοβαρές παραβάσεις με τις οποίες ασχολείται η θηροφυλακή» τονίζει ο κ.Σκορδάς, εξηγώντας πως μόνο όσοι βρίσκονται σε περιοχές που εντάσσονται στη σύμβαση Ramsar, όπως στη Βόλβη, στην Κορώνεια και στον Αξιό, μπορούν να αποζημιωθούν, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Σημειώνεται πως η κυνηγετική περίοδος έχει λήξει στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: GrTimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης