Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Μοντάζ: Νίκος Στρατηγός

Ένα πρωτοφανές και θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλόζωων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο των ζωολογικών κήπων, αλλά και των κανόνων ευζωίας και ασφάλειας που ισχύουν σε αυτούς τους χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 29 Νοεμβρίου 2018, όπως ανακοινώθηκε από το πάρκο, θανατώθηκαν με όπλο από τους φροντιστές δύο ιαγουάροι, καθώς διέφυγαν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους την ώρα που στον ζωολογικό κήπο υπήρχαν 20-25 επισκέπτες.

Η Jenny και ο Spotty, οι δύο ιαγουάροι του Πάρκου που κρίθηκε σκόπιμο να θανατωθούν, όταν βρέθηκαν εκτός του χώρου φύλαξής τους

Το zougla.gr πραγματοποίησε αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου ο ιδρυτής του Ζαν Ζακ Λεσουέρ μάς περιέγραψε ακριβώς πώς συνέβη το πρωτοφανές περιστατικό. Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφαση για εξουδετέρωση των δύο άγριων ζώων, επικαλούμενος τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τόσο για το προσωπικό του πάρκου όσο και για τους επισκέπτες, ενώ έδωσε παράλληλα τις δικές του απαντήσεις σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν επιλέχθηκε η τακτική της αναισθησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιδρυτής του Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ εξηγεί στον φακό του zougla.gr πώς συνέβη το θλιβερό περιστατικό

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η φυγή των δύο ιαγουάρων από τον χώρο φύλαξής τους προέκυψε διότι… μια αφηνιασμένη αντιλόπη διέφυγε από τον δικό της χώρο κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς αυτού του είδους των ζώων και έπεσε με δύναμη στο προστατευτικό τζάμι των αιλουροειδών, με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει.

Όλα ξεκίνησαν από την 'απόδραση' μιας αντιλόπης

Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ υπερασπίστηκε σε όλους τους τόνους την απόφαση για τη θανάτωση των ζώων και περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα, προσθέτοντας ότι το πάρκο θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την εξάλειψη της πιθανότητας επανάληψης ενός τέτοιου περιστατικού.

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr:

Φωτογραφίες από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:

Ο χάρτης με τα ζώα

Ο χώρος όπου κρατούνταν οι ιαγουάροι παραμένει κενός, ενώ τα τα τζάμια θα αντικατασταθούν με πιο ισχυρά και αλεξίσφαιρα



Έντονες αντιδράσεις από τους φιλόζωους και «διαμάχη» με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με ανακοινώσεις της καταδικάζει το γεγονός και επιρρίπτει ευθύνες για τη θανάτωση των ζώων στη διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, θέτοντας μάλιστα το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία. 

Μάλιστα, φιλοζωικές οργανώσεις οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πάρκο το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Το κάλεσμα στο διαδίκτυο:

«Το Σάββατο 29/12 στις 12.00 το μεσημέρι δίνουμε ΟΛΟΙ το παρών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Η ειδεχθής πράξη της εκτέλεσης των σπάνιων αυτών δύο ζώων είναι μια ακόμη αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας προς την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του κατάπτυστου πάρκου φρίκης.
Καλούμε ΟΛΕΣ τις ομάδες και ΟΛΑ τα άτομα να συμμετέχουν σε αυτήν τη διαμαρτυρία δυναμικά.
Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για το συμβάν: 



Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Γι’ αυτό, προσθέτουμε εμείς, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά.

Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Εξάλλου πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια περιστατικά, που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών- βασανιστών τους και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανύποπτους επισκέπτες .

Το καμπανάκι όμως αυτή τη φορά κτύπησε και στην Ελλάδα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα.

Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό κατ’ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού, επίσης κατ’ ευφημισμόν Πάρκου.

Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Παιδείας τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ’ επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει. Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε.

Ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ στο site του Αττικού Πάρκου δεν υπάρχει. Το θέμα έγινε γνωστό πριν δύο ημέρες μετά τη διαρροή της είδησης από ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους.

Τυχαίο; Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των 6 δελφινιών. Σύμπτωση;

Για την τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου θανάτωσης των ζώων μίλησε ο Γάλλος επιχειρηματίας αλλά δεν μας είπε ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο, πολύ περισσότερο, όταν στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τον κόσμο.

Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα αντί να ακολουθήσει τη μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνος; Mε επιστολές της η Π.Φ.Π.Ο στα συναρμόδια υπουργεία θα ζητήσει να πάρουν θέση για όσα έγιναν ή γίνονται στα Αττικό Πάρκο.

Όσον αφορά την πλευρά του κατά πόσο είναι ηθικό να αιχμαλωτίζεις, φυλακίζεις, βασανίζεις περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή η Ομοσπονδία μας έχει αναφερθεί πολλές φορές. Αποδεικνύεται για ακόμη φορά η αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων. Ζώα φυλακισμένα, ως εγκληματίες, προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης.

Οι ζωολογικοί κήποι είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ!

Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματα και άρα έσοδα από την επιχείρηση.

Αντίο Jenny και Spotty.

Σας απογοητεύσαμε… όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Στην αντεπίθεση το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η διοίκηση και το προσωπικό του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου εξέδωσαν αυστηρή ανακοίνωση-απάντηση στη δριμεία κριτική που ασκείται από τους φιλόζωους για το συμβάν, κατηγορώντας τους μάλιστα για «υποκρισία».

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Οι επαγγελματίες «φιλόζωοι» και οι ακτιβιστές του πληκτρολογίου δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο το τραγικό γεγονός της απώλειας των δύο μας τζάγκουαρ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρινή λύπη χιλιάδων συμπολιτών μας, για να προωθήσουν την ατζέντα τους κατά της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων. Και αν αυτό ήταν αναμενόμενο η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ τους αυτήν τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Για αυτούς στον βωμό του να πληγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν έχει σημασία να κινδυνέψουν ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να πληγεί το Πάρκο και αν υπάρχουν θύματα ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ θα τρομοκρατηθεί περισσότερο ο κόσμος. Το διαπιστώσαμε από τα σχόλια πολλών «φιλόζωων» του διαδικτύου που ευθαρσώς υποστήριζαν ότι η ζωή του προσωπικού του Πάρκου δεν έχει και τόσο σημασία.

Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ότι δήθεν το Πάρκο δεν είναι ασφαλές και ότι κινδυνεύει άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Στην προσπάθειά τους αυτή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και δεν φείδονται ψεμάτων με την ίδια την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ να υποστηρίζει ανερυθρίαστα σε τηλεοπτικό κανάλι ότι τα τζάγκουαρ μας δήθεν «… τα έχουμε πάρει από το φυσικό τους περιβάλλον και… κυνήγησαν την ελευθερία τους», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι γεννημένα σε άλλα ζωολογικά πάρκα, όταν μιλούν για πανικό του κόσμου εκείνη την ημέρα (παγκόσμια πρωτοτυπία ο πανικός να αποκαλύπτεται 20 ημέρες μετά), για απόκρυψη της είδησης (παγκόσμια πρωτοτυπία η είδηση να αποκρύπτεται μέσω ανάρτησης στα ΝΕΑ της επίσημης σελίδας του Πάρκου, να έχει ενημερωθεί στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς ο υπεύθυνος για τη διατήρηση του είδους, όπως γίνεται για κάθε γέννηση, μεταφορά και θάνατο απειλούμενου είδους και όταν η ‘αποκάλυψη’ γίνεται σε τηλεφώνημα της ίδιας της Προέδρου της ΠΦΠΟ στον ιδρυτή του Πάρκου που την παραπέμπει στην εν λόγω «κρυμμένη» ανακοίνωση).

Αλλά η υποκρισία έχει και τα όριά της.

Τους ενοχλεί το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο ακραίο περιστατικό το δυσκολότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα ζωολογικό πάρκο – διαφυγή ζώου πρώτου βαθμού επικινδυνότητας – το προσωπικό του Πάρκου λειτούργησε άψογα και εφάρμοσε κατά γράμμα το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, απομονώνοντας τον χώρο και εφαρμόζοντας το πλάνο μετάβασης των επισκεπτών σε ασφαλή περιοχή. Αυτό έγινε γιατί υπάρχει εκπαίδευση, ασκήσεις, επαναληψιμότητα, οργάνωση και αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών όπως σε όλα τα σοβαρά ζωολογικά πάρκα του κόσμου πόσω μάλλον σε αυτά όπως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που είναι μέλη της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων & Ενυδρείων) που ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες γραμμές για έκτακτα περιστατικά.

Για αυτόν τον λόγο δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Για αυτόν τον λόγο εδώ και 18 χρόνια το Πάρκο με πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες έχει μηδενικά περιστατικά σοβαρού τραυματισμού πόσω μάλλον απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Τα κροκοδείλια δάκρυά τους αφορούσαν και στο γεγονός ότι τα τζάγκουαρ είναι επαπειλούμενο είδος στη φύση. Αμέλησαν όμως να αναφέρουν ότι τα δύο αυτά τζάγκουαρ έχουν φέρει στον κόσμο 8 μικρά συμβάλλοντας στη διατήρηση του είδους. Είναι σημαντικός ο ρόλος των ζωολογικών πάρκων παγκοσμίως σε αυτό το ζήτημα αλλά δεν ταιριάζει στην προπαγάνδα τους.

Αντιθέτως, τα προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων και μη ειδών, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και έχουν οδηγήσει ακόμη και στη διατήρηση ειδών τα οποία έχουν εξαφανιστεί στη φύση. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συμμετέχει με αξιοσημείωτη επιτυχία σε περισσότερα από 60 τέτοια ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Και φυσικά ως ειδήμονες επί παντός επιστητού αποφάσισαν ότι τα τζάγκουαρ έπρεπε να αναισθητοποιηθούν και μάλιστα ακαριαία. Αγνόησαν φυσικά ότι δεν υπάρχει ΑΚΑΡΙΑΙΑ αναισθησία -δεν είμαστε σε περιβάλλον καρτούν ή ταινίας του Χόλυγουντ. Αγνόησαν το γεγονός ότι η νάρκωση θέλει τουλάχιστον 5 λεπτά για να ξεκινήσει να δρα, διάστημα το οποίο για τέτοιου είδους ζώα ενέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του παρευρισκομένου εκεί προσωπικού που είναι επιφορτισμένο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Και αν για εσάς ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ της Π.Φ.Π.Ο. οι ανθρώπινες ζωές του κτηνιάτρου των δύο φροντιστών μας και του ιδρυτή του Πάρκου που ήταν εκεί είναι ασήμαντες, για εμάς δεν είναι.

Το βάρος της τραγικής αλλά απόλυτα σωστής απόφασης που πήραμε βάσει των όσων προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας βαραίνει εμάς. Το πόσο εύκολη ήταν μια τέτοια απόφαση το γνωρίζουν οι άνθρωποι που τα μεγάλωσαν για πάνω από μια δεκαετία και βρέθηκαν σε αυτήν την πολύ δυσάρεστη θέση.

Η Τζένη και ο Σπόττυ ήταν από τους πιο παλιούς και αγαπητούς κατοίκους του Πάρκου μας. Εμείς θα τους θυμόμαστε με αγάπη. Είχαν πολύ από αυτή στη ζωή τους.

Όσο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε με παρρησία ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα όσο και αν αυτό ενοχλεί την ΠΦΠΟ και τους υπόλοιπους «επαγγελματίες» φιλόζωους.

Το προσωπικό και η διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης