Με πρωτοβουλία των Αρχών του Κεντάκι στις Η.Π.Α. ξεκίνησε το πρώτο κυνήγι του ασιατικού Κυπρίνου μέσα στο τμήμα του ποταμού Μισισιπή που περνάει από την πολιτεία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η περιβαλλοντική καταστροφή η οποία αποδίδεται στην εμφάνιση του συγκεκριμένου… εισβολέα.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, εκατοντάδες αλιείς συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προκειμένου να περιορίσουν τον πληθυσμό αυτού του ψαριού, ενισχύοντας παράλληλα τις πιθανότητες επιβίωσης των υπολοίπων που έχουν εκτοπιστεί. Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως ο ασιατικός Κυπρίνος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φθάσει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών (πολιτεία Μίσιγκαν – φυσικό σύνορο με Καναδά) μέσω του συγκεκριμένου ποταμού, καθώς τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε ο ασιατικός Κυπρίνος θα έχει κυριαρχήσει πλήρως μέσα στα νερά του ποταμού και των παραποτάμων της ευρύτερης περιοχής στα επόμενα 50 χρόνια.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν πως το μήκος του ποταμού Μισισιπή φθάνει τα 6.000 μέτρα και διαπερνά τεράστιες περιοχές στο ανατολικό τμήμα των Η.Π.Α., τότε τα προβλήματα θα είναι τεράστια, εξ ού και ο συναγερμός των Αρχών σε αρκετές πολιτείες. Το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται σε μια αλυσίδα γεγονότων που καταδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα ζητήματα που προκύπτουν από το εμπόριο ζώων, ψαριών, θηλαστικών και ερπετών γεωγραφικά απομονωμένων μεταξύ τους χωρών του πλανήτη.

Παρόμοια προβλήματα αλλά με διαφορετικό πρωταγωνιστή αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στη Φλόριντα, όπου οι πύθωνες κάνουν… σουλάτσο έχοντας κυριαρχήσει στο τοπικό οικοσύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης