Στην αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος της χώρας, που περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου αξιοποίησης των λιμανιών και έργα μικρής κλίμακας σε λιμάνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, στις εργασίες του 3oυ Συνεδρίου Yποδομών και Μεταφορών που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr. στο Μέγαρο Μουσικής.

Για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, που παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι προκρίθηκε η μέθοδος των συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα με υποπαραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε εξειδικευμένους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιλεγούν με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πρόσθεσε, αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται στο 80% των λιμένων της Ευρώπης (μόνο 4% είναι ιδιωτικά) και εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι μετοχές των λιμένων παραμένουν στο Δημόσιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις σε χώρους στους οποίους δεν μπορούν να το κάνουν οι Οργανισμοί Λιμένα.

Ακόμη, επισήμανε ότι επιτρέπεται η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων που διαθέτουν σημαντική γνώση, εμπειρία και πρόθεση να επενδύσουν σε συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως μαρίνες, εμπορευματικούς σταθμούς κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι οι Οργανισμοί Λιμένα ΑΕ, υπό τις νέες διοικήσεις που ανέλαβαν από το φθινόπωρο του 2015 και μετά, παρουσιάζουν πολύ σημαντικά εμπορικά και οικονομικά αποτελέσματα, που οφείλονται σε εξορθολογισμό και τις μειώσεις δαπανών τους, τις ορθές επιλογές, τον σωστό προγραμματισμό και την καλή υλοποίηση των στόχων, την αύξηση της κίνησης και τη συνακόλουθη αύξηση κερδών.

Για τη χρηματοδότηση έργων στα λιμάνια μικρής κλίμακας ανέφερε ότι το σύνολο του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για το 2018 ανέρχεται περίπου σε 12.500.000 ευρώ και απορροφήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την επιλογή 94 νέων και 59 συνεχιζόμενων έργων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης