Οι τέχνες ανθίζουν στην Κηφισιά, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με τον πολιτιστικό θεσμό «Άνοιξη Τεχνών». Εφέτος ακόμα πιο εμπλουτισμένος ο θεσμός, αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες: λογοτεχνία, ποίηση, εικαστικά και ομιλία. Η έναρξη γίνεται στην αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00, με τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας του Τμήματος Φωτογραφίας του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς. Ενώ την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στην Έπαυλη Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά) στις 18:00, οι Λαλούδες της Νέας Ερυθραίας μας παρουσιάζουν ελληνικά λαϊκά παραμύθια.

Μία μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: Συγγνώμη που αργά σ’ αγάπησα, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του βραβευμένου από την Ιταλική Βουλή, Ελληνοϊταλού συγγραφέα Costantino Salis, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 19:30. Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στις 18:00 στην Έπαυλη Δροσίνη, θα παρακολουθήσουμε την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αριστομένη Κομισόπουλου, «Ατάκτως Ερριμμένα». Ενώ, την Κυριακή 3 Μαρτίου, μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν γιορτάζοντας την Αποκριά με τις Λαλούδες της Νέας Ερυθραίας, μέσα από την παρουσίαση ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στις 19:00 στη Βίλλα Κώστα (Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία) το Εργαστήρι Αγιογραφίας, με δασκάλα τη Μαρία Καρδαρά, πραγματοποιεί ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Ντέτσικα (Iερού Nαού Ευαγγελιστρίας Νέας Ερυθραίας) με θέμα: Πορεία προς το Πάσχα / Αρχή – μέση – τέλος. Η «Άνοιξη Τεχνών» ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του βιβλίου Το κάστρο των παραμυθιών, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στις 12:00 στην Έπαυλη Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι:

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκαίνια Έκθεσης: 19:00

Αίθουσα Δημαρχείου “Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος”

(Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά)

Έκθεση φωτογραφίας

Λήθη

Κατά την ελληνική μυθολογία η Λήθη, θυγατέρα της Έριδας, αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της εγκατάλειψης, ενώ αντίθετα, η Μνημοσύνη, μητέρα των Μουσών, συγκροτεί τις αναμνήσεις. Την αέναη μάχη των ανθρώπινων κατασκευών ανάμεσα στην δημιουργία και την εγκατάλειψη, την ακμή και την παρακμή και εντέλει την μνήμη και τη λήθη, προσπαθούν να αποτυπώσουν με τον φωτογραφικό τους φακό τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ. Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς, με καθηγητή τον Αντώνη Ατματζίδη.

Συμμετέχουν:

Νίκος Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργοκίτσος, Νίκος Δελέρνιας, Χριστίνα Καράμπαλη, Νόπη Κουιρουκίδου, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ασημίνα Μαγγίνα, Νανά Μοσχονά, Γιάννης Νικολάου, Αντώνης Παντιέρας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Άννα Σεχιώτη, Βάσια Σκυλακάκη, Μιμή Στάη, Κατερίνα Χρυσολούρη, Έφη Ψαλτίδη.

Εγκαίνια Έκθεσης:   Παρασκευή 22/2   στις 19:00

Διάρκεια Έκθεσης:   Παρασκευή 22/2  ώρες: 18:00 – 21:00

Σάββατο 23/2  ώρες: 18:00 – 21:00

Κυριακή 24/2  ώρες: 18:00 – 21:00

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 &

Ώρα: 18:00

Έπαυλη Δροσίνη

(Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά)

Παρουσίαση παραμυθιών

Η  «Παραμυθολαλούδα» ομάδα μελέτης και αφήγησης μύθων και παραμυθιών σας καλεί σ΄ ένα ευτράπελο απόγευμα, για μικρούς και μεγάλους, με τις πιο αστείες ιστορίες του διάσημου Ναστρεντίν Χότζα.

Συμμετέχουν οι αφηγήτριες:

Έλενα Βαενά

Ελίζα Ξενάκη

Εύη Κοντογιάννη

Έλενα Σμολοκτού

Χριστίνα Λιόγαρη

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα: 19:30

Αίθουσα Δημαρχείου “Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος”

(Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά)

Μουσικοθεατρική παράσταση

βασισμένη στο βιβλίο του Costantino Salis

Συγγνώμη που αργά σ’ αγάπησα

Μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: Συγγνώμη που αργά σ’ αγάπησα, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του βραβευμένου από την Ιταλική Βουλή, Ελληνοϊταλού συγγραφέα Costantino Salis. Στην αρχή ο συγγραφέας θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Costantino Salis και Γεωργία Σιακαβάρα

Εμφανίζονται επί σκηνής ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Καριώτης και το χορευτικό ζευγάρι: Γιώργος Κετσερίδης και Μαρία Λευκοπούλου

Θεατρική διασκευή: Costantino Salis

Σκηνοθεσία: Τζαννέτος Κομηνέας

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάντια Καραγιάννη – τραγούδι, Ανδρέας Μπουτσικάκης – πιάνο, Λήδα Αγγελάκη – τραγούδι, Παναγιώτης Παπαπορφυρίου – κιθάρα.

Την εκδήλωση παρουσιάζουν: Μαρία Σαατσάκη και Άρης Παπαδογιάννης.

Θα μαγνητοσκοπήσει την εκδήλωση η Ιταλική Τηλεόραση.

Το μυθιστόρημα «Συγγνώμη που αργά σ’ αγάπησα» του Costantino Salis κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Χρειάζεται να επιβεβαιώσετε την παρουσία σας στο τηλεφωνικό κέντρο των εκδόσεων Αγγελάκη. Τηλ. 210 3826220

Στο τέλος θα ακολουθήσει δεξίωση.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Ώρα: 18:00

Έπαυλη Δροσίνη

(Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά)

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

«Ατάκτως Ερριμμένα», του Αριστομένη Κομισόπουλου

Το βιβλίο  θα  παρουσιάσουν:

Νίκος  Κυριαζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Συγγραφέας

Έρι  Μαντά, Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος

Γιώγια  Σιώκου, Ποιήτρια, Γ. Γ. της  Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος  Τίτος Αθανασιάδης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Κική Μορφονιού.

O Αριστομένης Κομισόπουλος, Πρόεδρος Ν.Σ. Κράτους ε. τ., έγραφε ποιήματα πάντοτε με ψευδώνυμο, τα οποία δεν δημοσίευε. Η συλλογή των ποιημάτων του Βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα, εμπνέεται, καταρχάς, από  ΑΓΑΠΗ.  ΑΓΑΠΗ  που είναι «ο μόνος δρόμος προς το τέλειον» (βλ. σελ. 49, ποίημα, «Αυτός είναι ο Κόσμος»). Κάθε φορά, όμως, ανάλογα με το θέμα που απασχολεί τον Ποιητή και τα συναισθήματα που οδηγούν στη δημιουργία του Ποιήματος, η «Αγάπη» εξατομικεύεται και εξειδικεύεται. Αυτός είναι ο λόγος που καθένα από τα ποιήματα αυτά δεν παύει να είναι αυθυπόστατο και ανεξάρτητο των υπολοίπων. Το γεγονός αυτό ήταν η αιτία να επιλεγεί ο τίτλος «Ατάκτως Ερριμμένα», ώστε να καταστεί δυνατό να συμπεριληφθούν, ενιαία, στο Βιβλίο τούτο, ποιήματα αυθυπόστατα και ανεξάρτητα μεταξύ τους. Περισσότερα για το περιεχόμενο των ποιημάτων θα αναπτυχθούν από τους τρεις διακεκριμένους παρουσιαστές του Βιβλίου.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ώρα: 18:00

Έπαυλη Δροσίνη

(Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά)

Μια φορά και έναν καιρό…

Ιστορίες για γέλια

«Οι Λαλούδες της Νέας Ερυθραίας»  σας καλούν να γιορτάσουμε την Αποκριά του 2019 λέγοντας ψέματα πέντε σακιά γεμάτα!

Συμμετέχουν οι αφηγήτριες:

Σούλα Γιαννακοπούλου

Άννα Δημήτρουλα

Έντυ Κιτάντζη

Αστερία Κολοβού

Χριστίνα Λιόγαρη

Αναστασία Μητσοπούλου

Μαίρη Πίκου

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ώρα: 19:00

Βίλλα Κώστα

(Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία)

Ομιλία

Στο πλαίσιο των ομιλιών «Βίοι Αγίων» το Εργαστήρι Αγιογραφίας, με δασκάλα τη Μαρία Καρδαρά, πραγματοποιεί ομιλία του Αρχιμανδρίτη π. Αθανασίου Ντέτσικα (Iερού Nαού Ευαγγελιστρίας Νέας Ερυθραίας) με θέμα: Πορεία προς το Πάσχα

Αρχή – μέση – τέλος

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Ώρα: 12:00

Έπαυλη Δροσίνη

(Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά)

Παρουσίαση βιβλίου

Το κάστρο των παραμυθιών

Η συγγραφέας Μαριλένα Πονηράκη παρουσιάζει το «Πετροκάραβο», ένα παραμύθι που μας δείχνει ότι η ματαιοδοξία και ο εγωισμός έχουν συνέπειες στη ζωή μας. Το παραμύθι είναι εμπνευσμένο από τον ομώνυμο θρύλο που αφηγούνται στο νησί του Πόρου και στα Ιόνια νησιά.

Το παραμύθι περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο «Το κάστρο των παραμυθιών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωρίων.  Περιλαμβάνει δέκα μοναδικά εικονογραφημένα παραμύθια, εμπνευσμένα από αντίστοιχους ελληνικούς παραδοσιακούς θρύλους. Πρόκειται για μία ξεχωριστή συνάντηση δέκα συγγραφέων, που ενώνουν τις πέννες τους για να μας μεταφέρουν στον κόσμο του αυθεντικού παραμυθιού. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι αρχικοί θρύλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς και προτάσεις για ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους.

Τα παραμύθια γράφουν αλφαβητικά οι: Άννα Αθανασιάδου, Μαρία-Μαριλύ Γαλίζη, Κατερίνα Δίελα, Κατερίνα Θεοδωρίδου-Γιολασιγμάζη, Ιωάννα Καρρά, Άννα Μάνου, Μαργαρίτα Μάρκουλα, Αικατερίνη Μιχαήλ, Αικατερίνη Ναζλή, Μαριλένα Πονηράκη.

Ποίηση: Σοφία Σκλείδα

Λαογραφικό σημείωμα: Ιωάννα Φώκου

Εικονογράφηση: Ματίνα Ζέρβα

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιμίκα Καπούλα

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης