Δέκα φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνέονται από τη Λέσβο, την ιστορία, το τοπίο και τους ανθρώπους της, στη νέα έκθεση της Στέγης Σ. Τρύφων που πραγματοποιείται από τις 12/8 έως τις 10/9.

Ανακαλύψτε τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο από δέκα πρωτοεμφανιζόμενους εικαστικούς παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης στο γραφικό λιμάνι του Μολύβου. Στην έκθεση Genius Loci, σε επιμέλεια της Χριστίνας Σγουρομύτη, οι συμμετέχοντες φοιτητές της ΑΣΚΤ εστιάζουν στο νησί της Λέσβου, μέσα από μια πληθώρα πρακτικών, την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία, το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμικό πλούτο που περιβάλλει το βορειανατολικό αυτό άκρο του Αιγαίου.

Αφετηρία στάθηκε το επιτόπιο καλλιτεχνικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής από τα Τμήματα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής και το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο όρος “Genius Loci” ή το “Πνεύμα του Τόπου” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας περιοχής, ενώ ιστορικά σηματοδοτεί ένα “πέπλο” προστασίας που εκτείνεται καθ’ όλο το γεωγραφικό φάσμα και περιβάλλει τους κατοίκους, αλλά και τους φιλοξενούμενους που διέρχονται του χώρου» σημειώνει η επιμελήτρια. «Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, εισερχόμενοι στον τόπο, επιχειρούν να αποτυπώσουν ο καθένας μια ξεχωριστή πτυχή αυτής της ατμόσφαιρας. Με όχημα τη σύγχρονη εικαστική γλώσσα προσεγγίζουν παραδοσιακές πρακτικές όπως η μεταλλουργία, η υφαντική και η ζωγραφική στο ξύλο. Εννοιολογικά εμπνέονται από την ιστορία των αρχαίων και νεότερων χρόνων, την ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου, τα τοπικά παραδοσιακά επαγγέλματα, τη λογοτεχνική και ποιητική γραφή. Η οπτική αυτή ανακινεί μνήμες του παρελθόντος, ενώ την ίδια στιγμή φέρνει στο προσκήνιο σύγχρονες προβληματικές όπως η απόσυρση των παραδοσιακών τεχνικών, ο λήθαργος της ποιητικής γλώσσας και της εικαστικής γραφής που χάνονται στη βοή των μητροπόλεων, αλλά και καίρια ζητήματα ταυτότητας που εγείρουν οι πληθυσμιακές μετατοπίσεις που συντελούνται στον πολιτισμικό άξονα της περιοχής και διαμορφώνουν το νέο γεωπολιτικό χάρτη».

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι Άννα Τζώρτζη, Γιάννης Σωτηρίου, Ορέστης Καρύδας, Ραφαέλλα Τσόπτση, Ναταλία Κουρσούμη, Μαρία Λίζα Ρεντλ-Παππά, Χριστίνα Αντωνιάδη, Γιώργος Χατζησπύρου, Εριφύλη Δουκέλη, Ελπίδα Μπελάλη.

Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν δύο Νύχτες Ποίησης στις 14 και 15/8 (στις 10 μ.μ.). Στο νησί της Σαπφούς, νέοι ποιητές θα μοιραστούν στίχους του τότε και του τώρα υπό τον τελετουργικό παλμό κρουστών.
 
Συμμετέχουν οι ποιητές: Νίκος Ερηνάκης, Εσμεράλδα Γκέκα, Αλέξανδρος Λαβράνος, Αχιλλέας Τσούτσης. Στα κρουστά ο Στέφανος Παπαναστασίου.

Το «Genius Loci» διοργανώνεται από το Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ και τον πολιτιστικό οργανισμό Στέγη Σ. Τρύφων, όπου και φιλοξενείται. Τοπόσημο στο λιμάνι του γραφικού Μολύβου (Μήθυμνα), το κτίριο της Στέγης Σ. Τρύφων είναι ένα από τα παλαιότερα και ωραιότερα του παραδοσιακού οικισμού και στο παρελθόν στέγασε τις δραστηριότητες του ελαιουργείου-σαπωνοποιείου της οικογένειας Τρύφων. Στον ίδιο χώρο πέρσι η εικαστικός Χριστίνα Σγουρομύτη επιμελήθηκε το αφιέρωμα «Άγνωστος καλλιτέχνης / Unknown artist», στο οποίο παρουσιάστηκαν δημιουργίες που φιλοτέχνησαν τη διετία 1958-59 γνωστοί σήμερα ζωγράφοι όταν, ως φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, βρέθηκαν στη Λέσβο και αντέγραψαν παλιότερα έργα τέχνης, χειροτεχνίας και αγιογραφίας, καθώς και έργα καταξιωμένων σύγχρονων δημιουργών τα οποία πρότειναν έναν κριτικό αναστοχασμό πάνω σε όψεις της νέο-ελληνικής ταυτότητας και της παράδοσης.

Η έκθεση «Genius Loci» πραγματοποιείται κατά το διάστημα 12/8-10/9 παράλληλα με το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου (www.molyvosfestival.com). Στη 2η διοργάνωσή του, στις 16-19/8/2016, το φεστιβάλ εστιάζει στο θέμα «Σταυροδρόμια». Σ’ ένα χωριό που ανέκαθεν υπήρξε κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει την αξία της διαφορετικότητας μέσα από τη μουσική συνύπαρξη κορυφαίων μουσικών από όλο τον κόσμο. Ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ είναι η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν και συνιδρυτής και αρωγός του ο Δημήτρης Τρύφων.

«Genius Loci»

Διάρκεια έκθεσης: 12 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου 2016, Καθημερινά, 7-11μμ.
Στέγη Σ. Τρύφων, Λιμάνι Μολύβου (Μήθυμνας) Λέσβου
Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 14 Αυγούστου, 8 μ.μ.
Νύχτες ποίησης: Στις 14 και 15/8, 10 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970633713

https://www.facebook.com/GENIUSLOCIMOLIVOS2016/

Εισήγηση εργαστηρίου και επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Σγουρομύτη (www.sgouromiti.com), συνεργάτης Δ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΣΚΤ
Διοργάνωση έκθεσης: Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ & Στέγη Σ. Τρύφων
Παραγωγή: Δημήτρης Τρύφων και Στέγη Σ. Τρύφων

Οι τίτλοι των έργων των καλλιτεχνών και σχετικές σύντομες δηλώσεις τους.

Μπελάλη Ελπίδα, 6ο έτος, Δ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής
«Οι επισκέπτες και τα φανταστικά τους όρια», 2016
Μελάνι σε χαρτί, 100Χ275 εκ.

«Επαναλαμβανόμενα πεδία δράσης-Άπειροι συνδυασμοί συνόλων. Αρνούμαι αυτόν τον περιφραγμένο από νερό τόπο.

Γνωρίζω μόνο ένα κομμάτι γης που αιωρείται από την Ανατολή έως την Δύση.»

Δουκέλη Εριφύλη, 1ο έτος, Β΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής

«Playful diversion», 2016

Οκτώ φωτογραφίες 35Χ40εκ. η καθεμία, sketchbook με προσχέδια.

«Ο κύριος άξονας της θεματικής έχει ημερολογιακό χαρακτήρα∙ στόχευση όχι στον τοπιακό χαρακτήρα του μέρους, αλλά σε λεπτομέρειες της περιήγησης (εσωτερική εστίαση). Διάλογος του αντικειμένου (καλούπι) με τον παρατηρητή. Ο «νάνος» ως αντιήρωας.»

Αντωνιάδη Χριστίνα, 3ο έτος, Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής
«Άτιτλο» Ι, ΙΙ, ΙΙΙ

Ακρυλικά σε ξύλο, διαστάσεις μεταβλητές και προσχέδια με ακουαρέλες, 15Χ21εκ.

«Μια απεικόνιση προσώπων και χώρων που γνώρισα κατά τη διαμονή μου στον Μόλυβο Λέσβου.»

Χατζησπύρου Γιώργος, 1ο έτος, Α΄ εργαστήριο Γλυπτικής

«Δράκος»

Γλυπτική εγκατάσταση από πλέξιγλας, 100Χ165εκ.

«Το έργο διαπραγματεύεται την καθημερινότητα μας και την αδράνεια που παρατηρείται σε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας της πόλης. Όλα τα βλέπουμε από μακριά με απάθεια χωρίς να κατανοούμε το πρόβλημα. Σαν αφηγηματικό εργαλείο είναι η γυναίκα που συμβολίζει την μοντέρνα χροιά της πόλης ενώ παράλληλη πραγματικότητα είναι η κατάσταση με τους μετανάστες που απλά βλέπουμε ό,τι απομένει από αυτούς.»

Τζώρτζη Άννα, 3ο έτος, Β΄ Εργαστήριο Γλυπτικής, Σωτηρίου Γιάννης, 4ο έτος, Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής, Καρύδας Ορέστης, απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας & Θεωρίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ
«Φύσεως»

Βίντεο-Εγκατάσταση, διάρκεια βίντεο: 03:15 min

«Η μυθολογική συνάντηση του Ορφέα με τη Λέσβο, αποτελεί την αφορμή για την προσωπική μας καλλιτεχνική συνδιαλλαγή με το νησί. Ορμώμενοι από τη μυστικιστική θρησκεία του Ορφισμού και της πνευματικής του έκστασης, αλλά και της θέωσης που διακηρύσσει, διαρθρώνεται το αφηγηματικό μας πλαίσιο. Ένας ύμνος για τη φύση -«Φύσεως»- που εκθειάζει με κάθε λεπτομέρεια όλη την ομορφιά και τις δυνάμεις της. Μία επίκληση στον εσωτερικό μας θεό, που είναι παιδί της φύσης και άρα η φύση η ίδια, με σκοπό την αντίσταση στον οποιονδήποτε θάνατο, βιολογικό ή πνευματικό.»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Δημήτρης Δήμας, Ορέστης Καρύδας, Αθανάσιος Λαζαρίδης
Βιντεοσκόπηση: Ορέστης Καρύδας, Γιάννης Σωτηρίου, Άννα Τζώρτζη
Αφήγηση: Ορέστης Καρύδας
Γλυπτική εγκατάσταση: Γιάννης Σωτηρίου, Άννα Τζώρτζη
Μουσική: Δημήτρης Δήμας
Κείμενο: Ορφικός ύμνος Φύσεως, ανώνυμου ποιητή

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Δ. Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου- καθώς και το προσωπικό του μουσείου που βοήθησαν καθοριστικά με την υποστήριξη και τις συμβουλές τους στην υλοποίηση του έργου μας.

Τσόπτση Ραφαέλλα, 6ο έτος, Δ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής

«Άτιτλο»

Κατασκευή στο φυσικό χώρο (Land art) και video-performance, 1,50Χ20μ.

«Το έργο διαπραγματεύεται τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το νησί της Λέσβου με τα ανατολικά, Τουρκικά παράλια, εστιάζοντας στο θέμα του εμπορίου. Στην επιτέλεση «πλέκονται» σχηματικά οι δεσμοί αυτοί, ενώ τα στοιχεία της εγκατάστασης υπενθυμίζουν τη φυσική ένωση μέσω των υδάτων, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ελαιουργίας.»

Κουρσούμη Ναταλία, 5ο έτος, Δ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής

«Άτιτλο»

Τύπωμα και κεντημένη κλωστή σε ύφασμα, 100Χ130εκ.

«Η παράσταση αποτυπώνει το αιολικό κιονόκρανο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Απόλλωνα, στην περιοχή της Κλοπεδής Λέσβου.»

Μαρία Λίζα Ρεντλ-Παππά, 6ο Εξάμηνο, Δ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής

«Άτιτλο»

Ευρεθέντα αντικείμενα, φυσικά και τεχνητά, επεξεργασμένα με κόλλες και πολυεστέρα. Διαστάσεις μεταβλητές.

«Ένα είδος βιογεωγραφίας με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην συλλογή αντικειμένων-στοιχείων, φυσικών ή τεχνητών, που με κάποιο τρόπο σχηματίζουν μία διαδρομή πάνω στη μορφολογία του νησιού. Η αλιεία, με βαθιές ρίζες στην παράδοση του νησιού, μορφοποιείται μέσα από μια συλλογή ετερόκλιτων αντικειμένων.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης