Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο, και όμως η φλόγα της μνήμης, της γνώσης, του αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας παραμένει αναμμένη.

Η «Φλόγα του Πόντου» θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Από τον Πειραιά που φιλοξένησε πρώτος τον πόνο για την απώλεια της ιστορικής μας πατρίδας, ως την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που έγινε η μάνα που αγκάλιασε τον ποντιακό ελληνισμό, η δράση μας αυτή ας αποτελέσει φέτος τη δική μας κοινή προσπάθεια να μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, με μια πανελλαδική ποδηλατική λαμπαδηδρομία με τίτλο «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» από την Τρίτη 14 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτόν το συνεχή δρόμο Μνήμης και Αγώνα και να παρευρεθείτε στην αφή της φλόγας την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 16:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το ταξίδι της για τα κεντρικά σημεία των πόλεων και διάφορα μνημεία, που θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα τις προσεχείς μέρες*:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

● Χαλκίδα, την Τρίτη 14 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

● Αγιόκαμπος / Γλύφα, την Τετάρτη 15 Μαΐου

● Βόλο, την Πέμπτη 16 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»)

● Λάρισα, την Παρασκευή 17 Μαΐου

● Κατερίνη, το Σάββατο 18 Μαΐου (Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 18:00, η «Φλόγα του Πόντου» θα βρίσκεται μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και συμβολικά θα τοποθετήσει τη δάδα στο μνημείο, όπου ύστερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε με τη συμμετοχή σας τις κατά τόπους εκδηλώσεις υποδοχής και κατευόδιου των ποδηλατών μας, λαμβάνοντας μέρος σε μια πρωτότυπη και δυναμική δράση. Με εκτίμηση, τα πολιτιστικά σωματεία Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους ποδηλάτες που θα θέλουν να συνοδεύσουν τη φλόγα

Χιλιομετρικές αποστάσεις 14/5 Πειραιάς-Χαλκίδα (92 χλμ)

15/5 Χαλκίδα-Αγιόκαμπος (120 χλμ)

16/5 Αγιόκαμπος-Βόλος (80 χλμ)

17/5 Βόλος-Λάρισα (61 χλμ)

18/5 Λάρισα-Κατερίνη (88 χλμ)

19/5 Κατερίνη-Θεσσαλονίκη (100 χλμ)

Κανόνες ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι ποδηλάτες θα συνοδεύονται από όχημα του ΕΚΑΒ ή Διασωστών και την Τροχαία. Η χρήση κράνους είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και το ποδήλατο θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας και των Εθελοντών. Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στον αγώνα με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δε φέρουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενα ατυχήματα, φθορές ή απώλεια αγωνιστικού υλικού, ενδυμάτων κλπ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Σχετικά με όλη τη δράση 6979495659 (Βασίλης Καρυοφυλλίδης) Πειραιάς

– 6908635052 (Αναστασία Ποιμενίδου) Χαλκίδα

– 6974451041 (Κώστας Καραγιάννης) Βόλος

– 6982290319 (Ανδρέας Μάττος) Λάρισα

– 6978727321 (Θοδωρής Κατσάκος) Κατερίνη

– 6982413539 (Περιστέρα Πεΐδου) Θεσσαλονίκη

– 6947521698 (Κώστας Ζώης)

*Υπάρχει στο Facebook η σελίδα «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» που μπορείτε να βλέπετε κατά τη διάρκεια των ημερών περισσότερες λεπτομέρειες (πατήστε εδώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης