Η ελληνοϊταλική συνεργασία στο τομέα του πολιτισμού επιβραβεύτηκε από το μουσικόφιλο κοινό της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας, στη διάρκεια μιας χωριστής συναυλίας που δόθηκε χθες το βράδυ στον κήπο του ιστορικού ξενοδοχείου «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας.

Ο Δήμος Καβάλας, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Ινστιτούτο και το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας στην Καβάλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Tempo Forte» συνδιοργάνωσαν μια συναυλία που στόχο είχε να ταξιδέψει τους θεατές και ακροατές στην πλούσια ιστορία του λυρικού θεάτρου μέσα από άριες που ερμήνευσαν καταξιωμένοι Ιταλοί καλλιτέχνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία «Tempo Forte», επικυρώθηκε κατά την πρώτη διάσκεψη κορυφής μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η επισημοποίηση μιας ιδιαίτερης συγκυρίας (ξεκινώντας από την άνοιξη του 2018) οπότε και ξεκίνησε η διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων σε πολλούς τομείς πολιτιστικών δράσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Όπως τόνισε στην έναρξη της εκδήλωσης ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Καβάλα Φεδερίκος Λαζαρίδης, «φιλοδοξία του προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο ιταλικών και ελληνικών πολιτιστικών φορέων που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στις σχέσεις των δυο χωρών. Η σημερινή μουσική εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια και υπέροχη πολιτιστική κληρονομιά της γειτονικής μας χώρας».

Στο μουσικό σχήμα από την Ιταλία συμμετείχαν τέσσερις αξιόλογοι καλλιτέχνες: η σοπράνο Margherita Pace, o τενόρος Luigi Petroni, ο βιολονίστας Luca Sanzo και η πιανίστρια Serena Marotti. Στη διάρκεια της συναυλίας, με τον γενικότερο τίτλο «σε απόσπαση με νότες και άριες» (In Transferta Con Note & Opere), το μουσικόφιλο κοινό που κατέκλισε το αίθριο του ιστορικού κτιρίου απόλαυσε γνωστές λυρικές άριες αλλά και κομμάτια από διάσημες όπερες της ιταλικής φωνητικής παράδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μουσικό σχήμα πραγματοποίησε μια τουρνέ στην Ελλάδα με άλλους έξι σταθμούς (Χανιά, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Πάτρα, Λέρος, Αλεξανδρούπολη) και η Καβάλα αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, πριν επιστρέψει στην Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης