29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρεία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρεία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στον χώρο της πληροφορικής.

Η περιπέτεια του Μπιλ Γκέιτς με τους υπολογιστές ξεκίνησε στα 13 του χρόνια, στο διακεκριμένο Γυμνάσιο του Λέικσαϊντ, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Στο ίδιο σχολείο φοιτούσε και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Πολ Άλεν, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φιλία τους συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λίγα χρόνια αργότερα. Φοιτητές όντες, οι δύο τους συνεταιρίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.

Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών της εποχής. Η εταιρεία υπολογιστών MITS εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους και οι δύο φίλοι δημιούργησαν τη Microsoft προκειμένου να την προμηθεύουν με μικροϋπολογιστικό λογισμικό – microcomputer software στ’ αγγλικά. Από τα πρώτα συνθετικά των δύο αυτών λέξεων προήλθε και η ονομασία της νέας εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Πολ Άλεν αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, μετά από έναν καβγά με τον Γκέιτς, αλλά το μερίδιό του από την αρχική τους συνεργασία του επέτρεψε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ξοδεύοντας τα δισεκατομμύρια δολάριά του σε γιοτ, έργα τέχνης, ροκ μουσική, αθλητικές ομάδες, ακίνητη περιουσία και την έρευνα για τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Ο Άλεν πέθανε από επιπλοκές του λεμφώματος μη-Hodgkin, ενός τύπου καρκίνου, τον Οκτώβριο του 2018

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης