H σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «Κυνηγώντας το όνειρο», με επίκεντρο δώδεκα Έλληνες με εξέχουσα πορεία στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τον καθηγητή σωματιδιακής φυσικής Ευάγγελο Γαζή. Μέσα από τον σκηνοθετικό φακό του Απόστολου Νικολαΐδη, ο ίδιος μοιράζεται τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και μιλά για τις εμπειρίες του από το παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο CERN (Τετάρτη 30/5, 21.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 23.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει τη Δευτέρα 28/5, στο COSMOTE HISTORY HD, με ένα ακόμη επεισόδιο για την αρχαιοκαπηλία, η οποία «άνθισε» στα μέσα του 20ού αιώνα στην Ελλάδα (21.00). Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής παρουσιάζονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν για τις λαθρανασκαφές σε διάφορα μέρη της χώρας μας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα, η δημοσιογραφική έρευνα «ρίχνει φως» στις πρακτικές νομιμοποίησης» πολλών αρχαίων κλοπιμαίων, πριν αυτά αγοραστούν από μουσεία ή συλλέκτες. Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00.

«Η κουζίνα του Θεού» μας μεταφέρει την Τρίτη 29/5 στις 21.00 σε μία από τις πιο ιστορικές μονές στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη μονή Επανωσήφη, η οποία πρωτοστάτησε στις μάχες κατά των Τούρκων. Εκεί, παρακολουθούμε τις προετοιμασίες για το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου και μαγειρεύουμε κρέας οφτό και ρεβίθια ντελμπιέ.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Μεγάλοι Έλληνες Μουσικοί», παρουσιάζεται ένας από τους κορυφαίους μουσικούς του 20ού αιώνα, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο οποίος άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή μουσική σκηνή (Κυριακή 27/5, στις 21.00).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει, επίσης, η πολυβραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον», για τη ζωή του συγγραφέα Γεώργιου Βιζυηνού. Η ταινία ξεκινά με τον συγγραφέα έγκλειστο σε ψυχιατρείο να αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη. Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεών του, ο παππούς του, ο οποίος ως τα 10 του χρόνια έζησε ντυμένος κορίτσι (Σάββατο 26/5, 21.00).

Το «Τραπέζι ελληνικό! Με την Νταϊάν Κόχυλα» επανέρχεται την Πέμπτη 24/5 στις 18.00 με το επεισόδιο «Κρήτη – Η μάνα της Μεσογείου», στο οποίο η γνωστή σεφ επισκέπτεται την Κρήτη και παρουσιάζει πώς ξεκινά τη μέρα της με ένα θρεπτικό πρωινό από χόντρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια οικογένεια αγροτών στο χωράφι. Πίσω στην κουζίνα, ετοιμάζει μια ομελέτα με χόρτα, παϊδάκια ριγανάτα αλλά και γίγαντες με πέστο. Στη συνέχεια, στο επεισόδιο «Η Κουζίνα του Κεντάυρου», η Νταϊάν ανακαλύπτει τρόπους συντήρησης φρούτων και λαχανικών στο Πήλιο και εμπνέεται από τα τουρσιά και τα γλυκά του κουταλιού για το μενού της ημέρας: λουκάνικο με πιπεριά τουρσί και μους γιαουρτιού με γλυκό βύσσινο (Σάββατο 26/5, 18.00). Η σειρά ολοκληρώνεται την Τρίτη 29/5 στις 18.00, με το επεισόδιο «Αθήνα – Η αποκάλυψη», στο οποίο η σεφ ανακαλύπτει και παρουσιάζει την ποικιλία που προσφέρει η ελληνική πρωτεύουσα σε φαγητό και ετοιμάζει χωριάτικη σαλάτα, τηγανιτό μπακαλιάρο και κοτόσουπα με αυγολέμονο.

Δείτε περισσότερα εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης