Με επίκεντρο την 23η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις, με τις οποίες στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία. Ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στη Βέροια, στην Κοζάνη και στη Ρόδο, πραγματοποιούνται από το πρωί ως το βράδυ, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα πρόσβασης στον κόσμο του βιβλίου.

Ξεκινώντας από την Αθήνα και το Επιγραφικό Μουσείο, που είναι η απαρχή του βιβλίου, με ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, περνώντας από την ήδη διαδεδομένη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου πάνω στις Κυριακάτικες ακροάσεις των ραψωδιών της Οδύσσειας, φτάνουμε στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τη δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων, καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα που θα διαβαστούν τόσο από ηθοποιούς, όσο και από τους συγγραφείς τους ίδιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αλφαβητική σειρά θα συμμετάσχουν οι πεζογράφοι Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Έρση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Το βράδυ η Ταινιοθήκη κάνει ένα αφιέρωμα με ταινίες άμεσα συσχετισμένες με το βιβλίο, όπως η αποκατεστημένη ταινία «Δάφνις και Χλόη» με μουσική των Πλατύραχου, Λογιάδη, «Το Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη και «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Στην Αθήνα επίσης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, έπειτα από αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην προσφάτως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της, ενώ οι γονείς μπορούν παράλληλα να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14 που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν και παιδιά πρόσφυγες. Παράλληλα, «Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος» μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου. Θα μας ξεναγήσει στην βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, ενώ θα ακούσουμε αποσπάσματα βιβλίων από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες, εκ περιτροπής με τη συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων).

Όσο για τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Διαβάζω για τους άλλους», με την ενεργή συμμετοχή πολλών εθελοντών, η ανάγνωση βιβλίων φτάνει σε ανθρώπους ηλικιωμένους, σε παιδιά σε ορφανοτροφεία και σε ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση κειμένων.

Μεγάλες δράσεις όμως οργανώνονται και στην Περιφέρεια, μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις Βιβλιοθήκες -οι οποίες έχουν εξοπλιστεί μέσω του ΥΠΠΟΑ με τους περισσότερους νεοέλληνες συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας-, καλώντας τον κόσμο σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσιους και μη χώρους.

Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο, «τους Άθλιους» και το κουκλοθέατρο «Το δώρο». Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία-σταθμούς, όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τερματισμό το Δημοτικό Θέατρο. Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, θα πραγματοποιήσει ανοιχτά προς το κοινό θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης, την Κυριακή, 23 Απριλίου, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Εληάς. Στις δράσεις θα συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά με το σύνθημα «ΑΥΤΟΣΧΕδιαβάΖΩ.»

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών, θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το κέντρο φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες της πόλης, την Κυριακή, 23 Απριλίου και την Τετάρτη, 26 Απριλίου, θα πραγματοποιήσει μια πειραματική performance ανοιχτού χώρου. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, την Κυριακή, 23 Απριλίου, έκθεση θεατρικού βιβλίου και παράλληλα στον ίδιο χώρο θα γίνεται ανάγνωση από ηθοποιούς βιβλίων Γιαννιωτών συγγραφέων.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την Παρασκευή, 21 Απριλίου παρουσίασε τη θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο «Άσμα Ασμάτων» στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου Κρήτης, τη Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, θα οργανώσει αναγνώσεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου, ενώ το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου διοργανώνει Λογοτεχνικό Αναλόγιο στις εγκαταστάσεις της. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (μουσικούς, θεατρικές ομάδες, λέσχες ανάγνωσης και γραφής, λογοτέχνες) θα αναγνωστούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τη δωδεκανησιακή, την ελληνική και την παγκόσμια πεζογραφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης