Συναυλίες, χορός, και θεατρικές παραστάσεις μάς περιμένουν αυτό το Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, σε διάφορα σημεία της Αθήνας και μας προσφέρουν ανάσες δροσιάς και ξεγνοιασιάς.

«Οι πέτρες μιλούν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεργαζόμενο για δεύτερη χρονιά με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, θα φιλοξενήσει την πρωτότυπη και επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν».

Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, μέσω των οποίων επιχειρείται η γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία σε συνδυασμό με μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου, θα ακούγονται αποσπάσματα από εμβληματικά κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας», μελοποιημένο στα αρχαία ελληνικά, αλλά και ο περίφημος μεγάλος ομηρικός ύμνος «Εις Αφροδίτην» ως γέφυρα σύνδεσης με τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», στην οποία η προσέγγιση του κάλλους και η θεά της ομορφιάς κατέχουν κυρίαρχη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα οι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν:

Ομηρικός Ύμνος στην Αφροδίτη (Υ1 [V]) (μετάφραση Δ. Π. Παπαδίτσας, Ε. Λαδιά)
Σοφοκλή, Αντιγόνη (μετάφραση Ν. Παναγιωτόπουλος)
Αριστοτέλους, Ρητορική (μετάφραση Δ. Λυπουρλής)
Πλάτωνος, Συμπόσιο (μετάφραση Σ. Τσιτσιρίδης)
Θουκυδίδη, Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή (μετάφραση Γ. Λιγνάδης)
Αριστοφάνη, Λυσιστράτη (μετάφραση Δ. Δημητριάδης)
Ομήρου Οδύσσεια (μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτης)

Η δραματοποιημένη απαγγελία θα γίνεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 11.00 έως τις 13.00 στο Αίθριο του Μουσείου με έναρξη στις 6/7.

Για τη θεατρική απόδοση των αποσπασμάτων στην Aγγλική χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις των εκδόσεων Oxford και Ηarvard University Press.

O ύμνος στην Αφροδίτη είναι σε αγγλική μετάφραση του Gregory Nagy. Αντίστοιχα στη Γαλλική, χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις των εκδόσεων Les Belles Lettres, La Découverte και Librairie Garnier Frères.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερμηνεύουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Μουσική: Νίκος Πλάτανος

Ελίζα Σόρογκα «Ρίζες»

Οι Ρίζες είναι μια παράσταση που συνθέτει την κινηματογραφική με τη σκηνική αφήγηση. Το πρώτο σκέλος αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου.

Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον Ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, αποτελεί μια άχρωνη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται «εσωτερικούς διαλόγους» και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών. Το ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Αίγλη Δράκου.

Στο δεύτερο σκέλος, έρχονται επί σκηνής γυναίκες τριών γενεών συνδεδεμένες με το τραγούδι – ο πολυφωνικός όμιλος «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», οι γυναίκες του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» μαζί με δύο από τις «Ισοκράτισσες» – και μοιράζονται με το κοινό προσωπικές ιστορίες που μετουσιώνονται σταδιακά σε πολυφωνικό τραγούδι με τη μουσική διεύθυνση του βραβευμένου για την προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, Αλέξανδρου Λαμπρίδη, «κυρατζή» του Πολυφωνικού Καραβανιού. Η παράσταση ξετυλίγει βιωματικές ιστορίες γυναικών διακρίνοντας την κάθε προσωπικότητα για την μοναδικότητά της, ενώ όλες μαζί συνθέτουν ένα διαχρονικό ηχητικό ψηφιδωτό μαρτυριών.

Τα πολυφωνικά τραγούδια – χωρίς μουσικά όργανα- έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα βιωματικά- ταξιδεμένα από στόμα σε στόμα και γενεά σε γενεά. Οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης» αποτελούν το κορυφαίο γυναικείο πολυφωνικό σύνολο της ύστατης γενιάς βιωματικών ερμηνευτών του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, αποτελώντας απαράβατο σημείο αναφοράς.

Το ντοκιμαντέρ & Περφόρμανς «Ρίζες» της Ελίζας Σόρογκα φιλοδοξεί να τελέσει έναν ύμνο στην εσωτερική γυναικεία δύναμη μέσα από ένα πρωτόγνωρο, ιδιαίτερο κράμα παραδοσιακών και αβανγκάρντ στοιχείων.


7 – 9 Ιουλίου (Πειραιώς 260 β) | Ελίζα Σόρογκα – ρίζες (ντοκιμαντέρ & περφόρμανς

Συντελεστές:

Περφόρμανς

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Ελίζα Σόρογκα
Μουσική διεύθυνση – Casting: Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Σκηνογραφία – Ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Γουλάκου
Σχεδιασμός ήχου – Σύνθεση: Δημήτρης Μυγιάκης
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κατσιάνος
Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Παπαδογιάννη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Λαζούλος
Συντονισμός παραγωγής: Ειρηάννα Δραγώνα
Αφήγηση – Μουσική ερμηνεία: Οι “Κυράδες της Άνω Δερόπολης” (Κατίνα Ρούτζιου, Αναστασία Κάλη, Βασιλική Ζώκου, Βασιλική Μπιτσιούνη, Ευτυχία Λιάζου, Σοφία Ζάχου, Σταυρούλα Κιτσάκη, Χριστίνα Ντρίγιου) – Το πολυφωνικό σύνολο “Χαονία” με δύο “Ισοκράτισσες” (Αλίκη Γκανά, Άρτεμις Ίσου, Δάφνη Τσιάβου, Ελένη Γερακίτη, Κατερίνα Ευθυμίου, Ουρανία Μπατσινίλα, Πένυ Σπυροπούλου, Σοφία Ίσου)

Ντοκιμαντέρ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα
Συν-σκηνοθεσία – Διεύθυνση φωτογραφίας: Αίγλη Δράκου
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Σχεδιασμός ήχου / μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης

Διάρκεια: 80′ (30′ το πρώτο μέρος και 50′ το δεύτερο μέρος)

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018.


Ο Κώστας Μακεδόνας στα Βριλήσσια

Μαζί του η Γιάννα Φαφαλιού.

Με τις διαχρονικές επιτυχίες από την προσωπική του δισκογραφία, θα μας παρασύρει σε δυνατές μουσικές στιγμές που περιέχουν από το κλασικό πια «Κόκκινα γυαλιά», το «Ποδήλατο», τη «Λίζα», το «Μόνο μια φορά» και τα «Μαργαριτάρια» μέχρι τα λαϊκά του τραγούδια που μεταδίδουν το κέφι και τη χαρά και που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Παράλληλα ο Κώστας Μακεδόνας θα μας παρουσιάσει το καινούργιο του τραγούδι «Τα πλοία της γραμμής» σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική του Κύπριου συνθέτη Νικόλα Μαυρέση.
Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 στις 21.00, στο Θέατρο «Νταμάρι – Αλίκη Βουγιουκλάκη» (Μεταμόρφωση Σωτήρος & Υψηλάντου).

Μαρία Παπαγεωργίου και Παντελής Κυραμαργιός στα Λιπάσματα 2018

Η Μαρία Παπαγεωργίου, το κορίτσι με την κόκκινη κιθάρα, μετά την επιτυχή παρουσία της στο Φεστιβάλ στη θάλασσα το περασμένο καλοκαίρι, επιστρέφει και εφέτος στα Λιπάσματα.

Τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία συναντούν τις διασκευές που αγαπήθηκαν με τη φωνή της μέσα από την παρουσία της επί τέσσερα χρόνια στη σκηνή του Σταυρού του Νότου, αλλά και κομμάτια από την πρόσφατη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη που της εμπιστεύτηκε μία δεύτερη ανάγνωση σε τραγούδια του (ο δίσκος “Αλληλογραφία” κυκλοφόρησε από την Εφημερίδα των Συντακτών).

Ο Παντελής Κυραμαργιός έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Αρετή» κατεβαίνει στα Λιπάσματα, στη γειτονιά του, για να παρουσιάσει τα δικά του τραγούδια, αλλά και όσα αγαπά μαζί με τους μουσικούς της Καλλιτεχνικής Κολεκτίβας Πλέγμα.

Στη συναυλία παίζουν οι μουσικοί:

Μιχάλης Βρέττας: Βιολί, Σοφία Ευκλείδου: Τσέλο, Ντίνος Μάνος: Κοντραμπάσο, Νίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα, Χρήστος Τόλης: Πλήκτρα, Σταύρος Ρουμελιώτης: Κιθάρες
Ενορχήστρωση εγχόρδων: Σταύρος Ρουμελιώτης
Ήχος: Σωτήρης Παπάκος / Φωτισμοί: Γιάννης Μπράτσης
Οργάνωση Παραγωγής: Novel Vox

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Λιπάσματα 2018: Φεστιβάλ στη θάλασσα».


«Οι προσευχές της θάλασσας» στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro συμμετέχει στο Φεστιβάλ Άτλας, που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη μουσική παραμυθία της Ανθής Γουρουντή «Οι προσευχές της θάλασσας».

Σε μια νυχτερινή μουσική «κατάλυση οίνου» το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro προσεύχεται από και για την θάλασσα, τα μυστικά της τα κρυμμένα, τις νεράιδες και τους ναυτεργάτες της, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου το Σάββατο 7 Ιουλίου.

To Libro Coro μια πολυμελής εντόπια – Πειραϊκή -μουσική κολεκτίβα εκθέτει τη διαλεκτική σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, τη βιωματική ναυτική ζωή που θρέφει οικογένειες, ανοίγει ορίζοντες, παίρνει και φέρνει αγαπημένους, ορίζει παλιές και νέα πατρίδες, έχει γοργόνες και στοιχειά και μεταφυσικά λυτρώνει.

Στη μουσική παραμυθία «Οι προσευχές της θάλασσας» συμμετέχει με έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο ο Τσιμάρας Τζαννάτος, μετά την περσινή επιτυχημένη συνεργασία του με τη μουσική ομάδα Libro Coro στη μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος- Ξένος δύο Φορές».

Ιδέα παράστασης-διδασκαλία -μουσική επιμέλεια- κείμενα : Ανθή Γουρουντή
Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Σκηνική Αντιμετώπιση-Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Τεχνική Υποστήριξη: Αγαθή Κωστήρη, Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Μουσικοί:Κιθάρα – Κρουστά- Φωνή :Ευφροσύνη Γιαννή
Βιολί: Σταυρούλα Μέντη
Μαντολίνο-Κιθάρα : Τάσος Δερέσκος
Κόντρα μπάσσο: Νίκος Τσιαχτσίρης
Πιάνο: Ανθή Γουρουντή.

Συμμετέχει ο Τσιμάρας Τζανάτος.

Libro Coro: Αλεξανδράκης Στέλιος, Αλμυράντη Ειρήνη, Αμπραχαμιάν Μαρία, Αντωνέλος Γιώργος, Αργύρη Πηνελόπη, Αριστείδη Τίνα, Βαραμογιάννη-Μαματσή Βασιλική, Βλάχου Μαρία, Γεροντίδης Χρήστος, Γκαρτζόπουλος Μιχάλης, Γουρουντή Ανθή, Δακουτρού Ελένη,Δάλλας Κωνσταντίνος, Δανά Μικαέλα, Δημόγλου Ηλέκτρα, Δροσινού Χριστίνα, Καισαρίνης Σταύρος, Καραγιάννης Στράτος, Καραμανλή-Μάλη Μένια, Καπετάνιος Μιχάλης, Καπετάνιος Παρασκευάς, Κάσση Αθηνά, Κολοσιώνης Δημήτρης, Κουκουράκη Άρτεμις, Κουκουράκης Ιωσήφ, Κουρσάρη Κυριακή, Κουρσάρης Χαράλαμπος, Κουτσιόπουλος Ντέμης, Κωστήρη Αγάθη, Λεοντίτσης Φοίβος, Μαματσή Νίκη, Μανταλόβα Ανδριάννα, Μάντζαρης Θανάσης, Μαραθέφτη Νατάσσα, Μαυρογιάννη Τζένια, Μαυρομάτη Σοφία-Πηνελόπη, Μαυρομάτη Στέλλα, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Μπούμπουλη Χρυσάνθη, Ξαγοράρης Λεωνίδας, Ξενοκτιστάκη Εβίτα, Οδαμπόσογλου Αλεξάνδρα, Ορφάνη Σουζάννα, Πανδής Χριστόφορος, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Πουλέτσος Κώστας, Ράπτης Χρήστος, Ροδίτη Μαρίνα, Ρόμπα Αστέρια, Ρόμπας Ιωάννης, Ρούσου Αλεξία, Σκαβάρα Βάσω, Σκούτας Παναγιώτης, Σταθοπούλου Κατερίνα, Τζίτζη Ελεάνvα, Τζίτζη Μαργιάννα, Τσουμπρής Διονύσης, Χυτήρη Σταυρούλα.

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Άνοιγμα στην Πόλη – Αθήνα» – Πρόγραμμα ATLAS

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018.


«Οι κυρίες του Ρεμπέτικου» Μαριώ & Κατερίνα Τσιρίδου
Η Μαριώ γνήσια ρεμπέτισσα και μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του είδους, υπηρετεί το ρεμπέτικο 50 χρόνια και έχει την δική της ιστορία.

Η Κατερίνα Τσιρίδου με το μπαγλαμαδάκι της, αν και νέα σε ηλικία, θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού της γενιάς της.

Οι δύο ρεμπέτισσες ετοιμάζουν βαλίτσες και ξεκινάνε ένα ταξίδι στην Ελλάδα με ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσική και τραγούδια.

Ένα σεργιάνι στις γειτονιές της Πόλης και της Σμύρνης, στα στέκια του Πειραιά και στην παλιά Αθήνα μέσα από τη ματιά του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιάννη Παπαϊωάννου… Συνοδεία τους και οι αναμνήσεις που μας φέρνουν οι μεγάλες φωνές της Μαρίκας Νίνου, του Στράτου Παγιουμτζή, του Τσαουσάκη και όλων των σπουδαίων.

Έχοντας μαζί τους τον συνθέτη και σολίστα του μπουζουκιού Δημήτρη Λίβανο, τον μαέστρο και πιανίστα Παναγιώτη Παπαγεωργίου, τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Νίκο Πρωτόπαππα και έναν ακόμη σολίστα μουσικό στο βιολί ή στο μπάσο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2018.

Σάββατο 7 Ιουλίου


Στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Κολοκοτρώνη & Κύπρου, Νέα Ερυθραία) στις 21:00


RNS «15 Χρόνια» στο Θέατρο Πέτρας

Το AN club & η Dynasty Group – Athens παρουσιάζουν: RNS «15 Χρόνια» – Live στο Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη.

Supreme | Buffalo Bill | DJ Cutbraw | Zaralee | Αδέσποτο | Θύτης | Pero | Κάνων.

Special guests: Τζαμάλ, Mikros Kleftis, Hatemost & Sadomas.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.

Στo πλαίσιo του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2018.

Summer Music Festival στην Παραλία Μπάτης

Με fashion evets και μουσική από τον Λάκη Παπαδόπουλο και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης