Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα, στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, διοργάνωσε το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2018, εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου (ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’), όπου προβλήθηκε η ταινία «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ» του Παντελή Βούλγαρη.

Από το Κτήριο-κολαστήριο του ΜΠΛΟΚ 15 και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέρασαν πάνω από 21 χιλιάδες κρατούμενοι αγωνιστές της ελευθερίας. Μεταξύ τους πολλοί Έλληνες Εβραίοι, που οδηγήθηκαν στη συνέχεια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, σε καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και αλλού. Ανάμεσά στις χιλιάδες των κρατουμένων, πάνω από 700 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και 200 από αυτούς την Πρωτομαγιά του 1944.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής και ταυτόχρονα μια προσπάθεια που προσομοιάζει σε μηχανή του χρόνου η οποία μετατρέπει την ιστορική μνήμη σε βιωματική εμπειρία. Επιχειρήθηκε ανάδυση της ιστορικής μνήμης, μέσα στο ψυχρό σκηνικό του Κτηρίου, ανάμεσα στους τοίχους των μικρών θαλάμων που ανάσαινε και φτερουγούσε το μεγαλείο των ανθρώπων που νίκησαν το θάνατο όχι στα λόγια αλλά έμπρακτα, γιατί απλά αγωνίζονταν για κάτι που υπερβαίνει το θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας ανοίγοντας τη χθεσινή προβολή επισήμανε:

“Η Ιστορία είναι ένα μεγάλο σχολείο, με μαθητές όλη την κοινωνία και δασκάλους τους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αδελφοσύνη. Εδώ ακριβώς, μπορεί κάποιος να πάρει μαθήματα πραγματικού πατριωτισμού, δημοκρατίας και αγώνα ενάντια στο φασισμό. Δεν μπορούμε, αλλά ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε στη λήθη να δώσει έδαφος στην αναβίωση φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων”. Και τόνισε ότι “οι πρωτοβουλίες ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνδέονται με την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο της Εθνικής Άμυνας. Χωρίς ιστορική και εθνική μνήμη η Εθνική Άμυνα στερείται ουσιαστικού περιεχομένου”.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ημέρας εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, τιμά τους αγωνιστές της σε αυτό το χώρο μαρτυρίου.

Από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Νικόλαος Χριστόπουλος, ο Διευθυντής Διαβιβάσεων Υποστράτηγος Απόστολος Περβολαράκης, ο Διευθυντής Β’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ Υποναύρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύρχος Ιωάννης Παξιβανάκης ΠΝ.

Από την πολιτική ηγεσία παρέστησαν η Αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Παπαναστάσης Αντισυνταγματάρχης ε.α. εκπρόσωπος του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αριστείδης Μπάλτας, Νίκος Τόσκας, Νίκος Φίλης, οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη, Νίκος Μανιός, Ελένη Σταματάκη και Νίκος Συρμαλένιος. Επίσης ο Στέφανος Ληναίος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, οι κόρες του Λάκη Σάντα, Γεωργία και Αλεξάνδρα Σάντα, η κόρη του του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη Κωνσταντίνα Βούλγαρη, ο παραγωγός της ταινίας Γιάννης Ιακωβίδης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου Θεόδωρος Σπηλιόπουλος.

Στη διάρκεια του διημέρου έγιναν τέσσερις προβολές της ταινίας και την παρακολούθησαν περίπου 400 θεατές, ανάμεσά τους αντιπροσωπείες σπουδαστών από τις Στρατιωτικές Σχολές και από τα Στρατόπεδα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’ και Β’, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974 (ΣΦΕΑ), του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), αντιστασιακοί και συγγενείς των αγωνιστών που πέρασαν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης