Η στυτική δυσλειτουργία, η αδυναμία δηλαδή επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία, εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι νεότεροι δεν έχουν στυτικά προβλήματα. Ικανοποιητική είναι η στύση που προκύπτει χωρίς προσπάθεια και η σκληρότητά της είναι επαρκής, ώστε να προσφέρει στον άνδρα την ικανότητα της διείσδυσης, και η διάρκειά της να είναι τέτοια, ώστε να δίνει το περιθώριο στους δύο συντρόφους να ευχαριστηθούν τη σεξουαλική πράξη. Συνήθως η σκληρότητα της στύσης αξιολογείται με τη βοήθεια της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ του πέους και των ποδιών.

Ένα πέος που βρίσκεται σε στύση μπορεί να δείχνει προς τα πάνω, στην ευθεία, προς τα κάτω ή οπουδήποτε ενδιάμεσα. Η γωνία της στύσης μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες όπως είναι το επίπεδο διέγερσης, το μέγεθος και το σχήμα του πέους και, φυσικά, η ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλίση του πέους μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη νόσο Peyronie, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ουλώδους ιστού στο πέος, συνήθως έπειτα από τραυματισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλικία, λοιπόν, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη στυτική λειτουργία του άνδρα:

Στην ηλικία των 18, ο άνδρας μπορεί να έχει σκληρές στύσεις χωρίς την ανάγκη υψηλών επιπέδων ερεθισμού. Μπορεί, επίσης, να έχει διαδοχικές εκσπερματίσεις χωρίς να χρειάζεται πολύ χρόνο ανάμεσα στην εκσπερμάτιση και την επίτευξη νέας στύσης. Τέλος, στη νεαρή αυτή ηλικία οι σεξουαλικές εμπειρίες επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική ανάπτυξη. Η γωνία της στύσης αναμένεται από 145 έως 135 μοίρες.

Στα 25 ο άνδρας βιώνει την ακμή του σωματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία αναπτύσσει την περισσότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι ακόμα ικανός για στύσεις χωρίς έντονο ερεθισμό, καθώς και για διαδοχικούς οργασμούς. Ήδη από αυτήν την ηλικία όμως μπορεί να παρατηρήσει ότι το έντονο στρες της καθημερινότητας και των γεγονότων ζωής μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική του λειτουργία. Η γωνία της στύσης αναμένεται από 135 έως 120 μοίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 35 ο άνδρας είναι πλέον σεξουαλικά ώριμος κι εξακολουθεί να έχει καλή σεξουαλική επίδοση. Εάν φροντίζει την υγεία του, οι στύσεις του θα εξακολουθούν να έχουν την επιθυμητή σκληρότητα. Από την άλλη, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, υπέρταση, υπνική άπνοια και παχυσαρκία, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τη στύση. Η γωνία της στύσης αναμένεται από 120 έως 100 μοίρες.

Στα 45 μπορεί να αρχίσουν προβλήματα στην επίτευξη μιας πλήρους στύσης, ενώ τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των στύσεων είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Αυτή είναι, επίσης, η ηλικία στην οποία πολλοί άνδρες αναζητούν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των στυτικών τους προβλημάτων. Η μέση γωνία της στύσης είναι από 110 έως 90 μοίρες.

Στα 55 ο άνδρας μπορεί ακόμα να έχει καλή σεξουαλική επίδοση, ιδιαίτερα εάν έχει καλή υγεία. Η χρονική περίοδος ανάμεσα στις στύσεις μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Πολλοί άνδρες αυτής της ηλικίας χρειάζονται οπωσδήποτε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Η αναμενόμενη γωνία στύσης είναι από 100 έως 80 μοίρες.

Στα 65 η σκληρότητα της στύσης αποτελεί ζήτημα σχεδόν για όλους, εκτός ίσως από αυτούς που διατηρούνται σε αρίστη φυσική κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνδρες μπορούν να έχουν μόνο μία στύση την ημέρα. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση κι άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, οι στύσεις ενδέχεται να είναι σπάνιες. Τα φάρμακα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσουν και σε κάποιες άλλες όχι. Η γωνία της στύσης αναμένεται από 90 έως 80 μοίρες.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης