Μικρή, ήρεμη και με πανέμορφες παραλίες, το μεγαλύτερο από τα νησιά των Μικρών ανατολικών Κυκλάδων, η Ηρακλειά, προσφέρεται για διακοπές χωρίς …άγχη, αυτοκίνητα, τράπεζες και οτιδήποτε θυμίζει την «εύκολη» ζωή της πόλης. Εδώ η έννοια της χαλάρωσης αποκτά πραγματικό νόημα, καθώς θα βρείτε μόνο ό,τι χρειάζεστε για τις διακοπές σας (παραλίες, διαμονή, φαγητό) στους δυο όλους και όλους οικισμούς του νησιού, ενώ αν έχετε διάθεση για πεζοπορία, μπορείτε να γυρίσετε όλο το νησί με τα πόδια μέσα σε τρεις ώρες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το που θα φτάσετε στο λιμάνι του Αϊ- Γιώργη, θα νιώσετε αμέσως την ανάγκη να αφήσετε πίσω σας την ένταση της πόλης και να αφεθείτε στην απλότητα της νησιώτης ζωής. Η καθημερινότητά σας στην Ηρακλειά θα έχει βουτιές σε παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, θέα στο Αιγαίο και τα υπόλοιπα νησιά των μικρών Κυκλάδων, πεζοπορίες στην άγρια, ανόθευτη φύση της και ήσυχες καλοκαιρινές βραδιές στα (ελάχιστα) μπαράκια.

Οι οικισμοί του νησιού 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ηρακλειά δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε για το που θα μείνετε, αφού όλα τα καταλύματα είναι συγκεντρωμένα γύρω από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου – η παραλία του οποίου είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη του νησιού-, αλλά και κοντά στην παραλία του Λιβαδιού, στον δρόμο προς τη Χώρα, που είναι η δεύτερη πιο κοντινή στο λιμάνι και εύκολα προσβάσιμη.

Η Χώρα, που αποκαλείται και «Παναγιά», απέχει μόλις 4 χλμ από τον Άγιο Γεώργιο και σ’ αυτή θα μεταφερθείτε σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από μια άλλη εποχή: πολύ παλιά σπίτια, σε σχήμα μικρών κύβων, και μια ατμόσφαιρα όπου ο χρόνος – και η ζωή- κυλούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η θέα από τη Χώρα στο πέλαγος και τα γύρω νησιά είναι μοναδική.

Οι παραλίες που θα κάνετε τις βουτιές σας

Στην Ηρακλειά θα βρείτε παραλίες με πεντακάθαρα, γαλανά νερά, με κάποιες να διαθέτουν αμμουδιά κι άλλες βότσαλο. Το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου με την αμμουδερή παραλία είναι η πιο κοντινή λύση, όπως και το Λιβάδι, με μια μεγάλη σε μήκος αμμουδιά και με ρηχά νερά, που την κάνει ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Από το Λιβάδι έχετε θέα στη Σχοινούσα, αλλά και το απέναντι νησάκι, το Βενέτικο.

Άλλη γνωστή – και προσβάσιμη με δρόμο- παραλία, είναι το Τουρκοπήγαδο, μια στενόμακρη παραλία με βότσαλα, στην οποία μπορείτε να φτάσετε και με πεζοπορία. Θα σας ανταμείψει με τη αγνή ομορφιά της. Η Βορινή Σπηλιά είναι μια πολύ ήσυχη και όμορφη παραλία που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, αρκετά κοντά στον Άγιο Γεώργιο. Διαθέτει μια ήπια αμμώδη παραλία ενώ τα νερά της είναι πεντακάθαρα και διάφανα, λόγω του βοριά που τη φυσάει ασταμάτητα.

Προσβάσιμες με καΐκι ή σκάφος είναι δύο από τις πιο όμορφος παραλίες του νησιού, η Αλιμιά και ο Καρβουνόλακκος. Η πρώτη είναι αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά και θεωρείται ιδανική για καταδύσεις, αφού στα νερά της «κρύβεται» ένα γερμανικό υδροπλάνο που καταρρίφθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η δεύτερη είναι μια μικρή πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά.
Εκδρομές με καΐκια και ταχύπλοο γίνονται καθημερινά προς τις παραλίες που δεν προσβάσιμες, αλλά και σε παραλίες γειτονικών νησιών, όπως στη Σχοινούσα.

Μη φύγετε χωρίς:

Να επισκεφτείτε:
 

  • Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, με πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού και του Αιγαίου – και το μεγαλύτερο των Κυκλάδων. Εκεί βρέθηκε και η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που έδωσε στο σπήλαιο και το όνομά του. Απέναντι από την είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται ένα μικρότερο σπήλαιο, με την ονομασία η Σπηλιά του Κύκλωπα.
  • Το Κάστρο στο Λιβάδι όπου υπάρχουν τα ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου, όπως και ερείπια από τον Ναό του Δία και από τον Ναό της Θεάς της Τύχης, αλλά και τον οικισμό Άγιος Αθανάσιος που σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί αλλά παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ρυμοτομία με κυκλαδική αρχιτεκτονική. 

Να εξερευνήσετε τη φύση του νησιού ακολουθώντας τα μονοπάτια της:

Ο όρμος του Μέριχα, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, είναι περιτριγυρισμένος από κατακόρυφους βράχους με ύψος περισσότερο από 100 μ., στο άνοιγμα των οποίων βρίσκουν φυσικές φωλιές τα πουλιά. Η θέα κόβει την ανάσα και μπορείτε να την απολαύσετε με μια βόλτα με το σκάφος ή να πάρετε το μονοπάτι από την Παναγιά που οδηγεί στη θέση Φτερό Μέριχα και να θαυμάσετε τα κατακόρυφα, απόκρημνα βράχια του περίφημη Όρμου από ψηλά.

 Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης