Ψάχνοντας έναν κοντινό και οικονομικό προορισμό ανακαλύψαμε τη Σκύρο. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας. Απέχει μόλις 24 μίλια από το λιμάνι της Κύμης, στην Εύβοια, και το ferry boat «Αχιλλέας» συνδέει το νησί με καθημερινά δρομολόγια.

Τη Σκύρο θα τη χαρακτήριζα το νησί των αντιθέσεων, καθώς η βόρεια πλευρά του νησιού είναι καταπράσινη γεμάτη πεύκα, και η νότια πλευρά του είναι βραχώδης, με επιβλητικά βουνά και προστατευόμενες περιοχές «Natura» που όλα μαζί αποτελούν ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο παραλλαγές που σε ταξιδεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι η Σκύρος, έχοντας μακραίωνη ιστορία, είναι ένας τόπος που διαφύλαξε την παράδοση και την αυθεντικότητά του χωρίς να αλλοιωθεί στο πέρασμα του χρόνου και στην επέλαση του τουρισμού.

Η Χώρα της μας εντυπωσίασε με τη μοναδική διακόσμηση των λευκών σπιτιών χτισμένα το ένα πλάι στο άλλο. Εξερευνώντας την χαθήκαμε μέσα στα πετρόχτιστα δρομάκια της, θαυμάζοντας την τοπική αρχιτεκτονική και τα πλούσια διακοσμημένα σκυριανά σπίτια.

Καταλήγοντας στο ψηλότερο σημείο της χώρας, στον χαρακτηριστικό βράχο του Κάστρου και στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μαγευτήκαμε από τη υπέροχη θέα που αντικρίσαμε. Από τη μια πλευρά απλώνονται κάτω από τα πόδια μας όλα τα σπιτάκια της χώρας και από την άλλη χάνεται το μάτι σου στο απέραντο γαλάζιο.

Η Σκύρος μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή γιατί μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα καθώς συνδυάζει και βουνό και θάλασσα. Υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές που μας οδήγησαν να ανακαλύψουμε μοναδικά φυτά όπως η «μαύρη τουλίπα» και η «άγρια ορχιδέα», καθώς και το σπάνιο γεράκι Μαυροπετρίτη. Επίσης διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα. Κρυστάλλινα νερά, θαλάσσιες σπηλιές, όμορφα τοπία, αμμώδεις παραλίες και παραλίες με μαργαριταρένια βότσαλα. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας επιτρέπει την άσκηση πολλών αθλημάτων, όπως η πεζοπορία σε όμορφα φυσικά μονοπάτια, ορειβασία, ποδηλασία, bird watching, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, ενώ είναι ιδανικό για off-road διαδρομές με μοτοσικλέτες ή 4×4 οχήματα.


Το νησί φημίζεται επίσης για το γνωστό «Σκυριανό αλογάκι», όπου το είδος του δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο και είναι αυτό που απεικονίζεται στη μετόπη του Παρθενώνα. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε στον δρόμο μας μερικά αλλά είναι πολύ εύκολο να τα δείτε διότι στο νησί υπάρχουν ιπποστάσια που θα σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με τα μικρόσωμα αλογάκια.

Αυτό που μας εξέπληξε ήταν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα που δοκιμάσαμε. Έχοντας αρκετά ανεπτυγμένη την κτηνοτροφία και την αλιεία, έχει μεγάλη ποικιλία σε τυροκομικά και θαλασσινά προϊόντα. Τυρί, μέλι, βότανα, κρέας, ψάρια και θαλασσινά είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην Σκυριανή παραδοσιακή κουζίνα.


Ανάλογα με την εποχή το νησί διαθέτει πλούσια παράδοση με δημοφιλή έθιμα όπως τα πολυάριθμα πανηγύρια, το Σκυριανό γάμο, τις φημισμένες Απόκριες κλπ.

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου – Πλατεία Μπρούκ

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας. Να προτιμήσετε τη διαδρομή μέσα από τη χώρα και θα ανακαλύψετε την πλατεία Μπρουκ. Η πλατεία της Αιώνιας ποίησης, με θέα το Αιγαίο και το άγαλμα του Άγγλου ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ.

Αρχαιολογικό Μουσείο – Λαογραφικό Μουσείο

Στην πλατεία Μπρουκ βρίσκονται τα δυο μουσεία της Σκύρου (αρχαιολογικό και λαογραφικό). Αξίζει να τα επισκεφθείτε εφόσον διαθέτουν μοναδικά εκθέματα που θα σας εντυπωσιάσουν.

Αρχαίο Λατομείο «Πουριά»

Ένα μοναδικό τοπίο στην περιοχή του Κάμπου της Σκύρου με υπέροχη θέα τη Χώρα και τη θάλασσα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν βράχο όπου στο εσωτερικό του έχει λαξευτεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το ποτό σας στον ατμοσφαιρικό Ανεμόμυλο.

Προϊστορική οχυρωμένη πόλη στο «Παλαμάρι»

Αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαίο οικισμό που αναλήφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Παραλίες

Μαγαζιά: Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και η πιο κοντινή στη χώρα. Κρυστάλλινα νερά και αμμώδης παραλία με διάφορα beach bar θα σε κάνουν να χαλαρώσεις αγναντεύοντας τον ορίζοντα.

Ασπούς: Αμμώδης παραλία και ήσυχη γι’ αυτούς που δεν θέλουν πολύ κόσμο και beach bar.

Κυρα Παναγιά: Μικρή παραλία με άμμο και καταγάλανα νερά στην κατάφυτη περιοχή της Σκύρου.

Αχερούνες: Παραλία με άμμο κοντά στην περιοχή του λιμανιού.

Καλαμίτσα: Καταπληκτική παραλία με την ιδιαιτερότητα ότι η μία πλευρά έχει βότσαλο ενώ η άλλη πλευρά άμμο. Όποια πλευρά κι αν διαλέξετε τα νερά της είναι κρυστάλλινα και δροσερά καθώς υπάρχον πολλά υπόγεια ρεύματα από τα τριγύρω βουνά.

Γυρίσματα: Μεγάλη παραλία με άμμο και λίγο πιο βαθιά νερά.

Πεύκος: Παραλία με άμμο και κρυστάλλινα νερά, περιτριγυρισμένη από πεύκα.

Ξενοδοχεία και δωμάτια που σας προτείνουμε

Ξενοδοχείο Νεφέλη: Ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχείο στην κατηγορία του και το μοναδικό μέσα στη Χώρα της Σκύρου. Σε μικρή απόσταση μπορείτε να βρεθείτε στην κεντρική πλατεία του νησιού και σε πολλά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Η κοντινότερη παραλία βρίσκεται σε απόσταση 300μ.

http://www.skyros-nefeli.gr/index.php

Ενοικιαζόμενα δωμάτια Georgia’s House: Όμορφα και περιποιημένα δωμάτια μπροστά στο κύμα. Μπροστά στην κεντρική παραλία της Σκύρου και μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα. Η κυρία Γεωργία με τη φιλοξενία και το χαμόγελο της μας έκανε να αισθανθούμε άνετα, κάνοντας τη διαμονή μας ακόμα πιο ευχάριστη.

http://www.georgiashouse.gr/

Κατοικίες Ιάνθη: Ένα μικρό συγκρότημα ξεχωριστών κατοικιών πάνω από τη θάλασσα απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και ύφος η κάθε μια, θα σας κάνουν να ηρεμίσετε και να χαλαρώσετε από την πρώτη στιγμή.

http://www.skyros-ianthi.gr/el/

Aspous Studios and Rooms : Δωμάτια και στούντιο ιδανικά για οικογένειες με άνεση και θέα τη θάλασσα. Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα και 5 χιλιόμετρα από το Λιμάνι.

https://el-gr.facebook.com/Skyros-Aspous-Studios-and-rooms-426349070832515/

Εστιατόρια – Ταβέρνες – Γλυκά

Ένα πράγμα που ευχαριστηθήκαμε στη Σκύρο ήταν το καλό και νόστιμο φαγητό. Όπου κι αν φάγαμε, αν και άγνωστοι στο νησί, μείναμε παντού ευχαριστημένοι.

Το πρώτο μέρος που χαράχτηκε στο μυαλό μας ήταν «Οι Ιστορίες του Μπάρμπα». Ένα παραδοσιακό τσιπουράδικο με καταπληκτικούς μεζέδες και κεφάτους ιδιοκτήτες. Το καλύτερο μέρος για να απολαύσεις θαλασσινές γεύσεις, προσφέροντας ηρεμία, γαλήνη και μια υπέροχη θέα. Στη συνέχεια των ημερών μας έβγαλε ο δρόμος μας στη Χώρα και καθώς ψάχναμε κάτι να τσιμπήσουμε καθίσαμε σε μια μικρή ταβέρνα πάνω στο κεντρικό σοκάκι της χώρας «στου Μαργέτη». Τίποτα ιδιαίτερο σαν μαγαζί αλλά με υπέροχο φαγητό και εξειδίκευση στα ψητά. Ότι κι αν φάγαμε από αυτή την ψησταριά ήταν τέλειο.

 

Βολτάροντας στο βόρειο μέρος του νησιού μέσα στο καταπράσινο δάσος βρεθήκαμε σε μια ταβέρνα με την ονομασία «Άγιος Πέτρος». Εκεί ότι φάγαμε ήταν παραγωγής του ιδιοκτήτη. Από κρέας μέχρι και σαλάτα όλα ήταν δικά του. Πολύ ωραία μαγειρεμένα και πολύ γευστικά, με υπέροχη θέα στο δάσος.
Αφού κάναμε το μπάνιο μας στην παραλία Ασπούς μας σύστησαν να πάμε για φαγητό στον «Λάμπρο». Ταβέρνα με πολύ ωραίο φαγητό και τεράστιες μερίδες. Προτιμήσαμε τα ψητά γιατί μας είπαν ότι είναι η σπεσιαλιτέ του.

Μετά από όλα αυτά βέβαια χρειαζόμασταν ένα παγωτάκι. Είδαμε να δημιουργείται μεγάλη ουρά μπροστά από το παγωτό της «Φαλταΐνας». Πρώτη φορά βλέπω τόσες περίεργες γεύσεις και να μην ξέρω τι να διαλέξω. Αφού έμεινα για αρκετή ώρα μπροστά στο ψυγείο χαζεύοντας, αποφάσισα να δοκιμάσω και ξετρελάθηκα. Κάθε μέρα έτρωγα παγωτό προσπαθώντας, μέχρι να φύγω, να δοκιμάσω όσες περισσότερες γεύσεις μπορούσα.

Μερικά επιπλέον στοιχεία

Η μεταφορά στο νησί είναι εύκολη και οικονομική. Το πλοίο «Αχιλλέας» έχει καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Κύμης. Η διαδρομή μέχρι την Κύμη είναι περίπου δυόμιση ώρες και μιάμιση ώρα διαρκεί η μεταφορά με το πλοίο.

Επίσης υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις με την Aegean Airlines/ΟΑ, από και προς την Αθήνα και με την Sky Express από και προς τη Θεσσαλονίκη.

http://www.sne.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης