Ανάμεσα στη Χάλκη και τη Νίσυρο, το έβδομο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, η Τήλος κατάφερε να γίνει η «σταρ» του Αιγαίου και να «γράψει τίτλους» όταν το 2008 στο νησί τελέστηκαν οι πρώτοι γάμοι ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Ο τουρισμός της έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, όπως και οι κάτοικοί της, που το 2011 ήταν περισσότεροι από το 2001(!), και η άγρια ομορφιά της, όπως και η σπουδαία αρχαιολογική της ιστορία, την καθιστούν έναν must προορισμό διακοπών.

Η περιβαντολογικά ευαίσθητη Τήλος -έχει βραβευτεί ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσόγειου και γι’ αυτό συχνά θα ακούσετε να την αποκαλούν «πράσινο νησί»- έχει να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές συναρπαστικές εμπειρίες. Ξεκινώντας από την ιστορία της- εδώ θα δείτε σκελετούς από χιλιάδες νάνους ελέφαντες στο σπήλαιο Χαρκαδιό – και συνεχίζοντας με τη σπάνια φύση της – το νησί αποτελεί φυσικό καταφύγιο για σπάνια είδη πουλιών, ποικιλίες βοτάνων και πλούσια θαλάσσια ζωή-, τις υπέροχες παραλίες της και τους γραφικούς οικισμούς της, στην Τήλο δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε πράγματα να κάνετε, να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίστε τους οικισμούς της

Η μικρή και ήσυχη Τήλος με τους ορεινούς βραχώδεις όγκους, αλλά και την εύφορη κοιλάδα της Ερίστου, διαθέτει μία από τις πιο όμορφες χώρες, το Μεγάλο Χωριό. Η πρωτεύουσα, με τη γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αισθητική και τα σπουδαία αξιοθέατα, είναι χτισμένη στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου στην κορυφή του οποίου θα βρείτε το Κάστρο των Ιπποτών, η θέα από το οποίο είναι μοναδική!

Το Κάστρο των Ιπποτών δεν είναι το μοναδικό αφού κοντά στο Μεγάλο Χωριό, στη διαδρομή από και προς τα Λιβάδια, βρίσκεται το μεσαιωνικό Κάστρο της Μισαριάς ή Μεσαριάς, με ερείπια κατοικιών και βυζαντινών ναών, χτισμένο πάνω από το σημαντικότατο σπήλαιο Χαρκαδιό. Στο σπήλαιο αυτό, τεράστιου παλαιοντολογικού, γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τον Νοέμβριο του 1971, ανακαλύφθηκε πλήθος οστών από το ενδημικό είδος ελέφαντα νάνου, που εξαφανίστηκε πριν από 3.700 χρόνια και ήταν οι τελευταίοι ελέφαντες στην Ευρώπη. Στο μικρό μουσείο του Μεγάλου Χωριού φιλοξενούνται ευρήματα από το σπήλαιο και σ’ αυτό μπορείτε να δείτε τους σκελετούς των νάνων ελεφάντων, που είναι άκρως εντυπωσιακοί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μικρό Χωριό είναι μία ακόμα όμορφη έκπληξη που επιφυλάσσει στον επισκέπτη το νησί, αφού μιλάμε για ένα οικισμό που χτίστηκε τον 15ο αιώνα στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα θα δείτε τις εγκαταλελειμμένες πέτρινες κατοικίες, τους λιθόστρωτους δρόμους και τις βυζαντινές εκκλησίες με τις μοναδικές τοιχογραφίες. Και μπορεί το Μικρό Χωριό να μην κατοικείται πια – και να βρίσκουν σ’ αυτό καταφύγιο ενδημικά πουλιά που χτίζουν τις φωλιές τους στα γκρεμισμένα κτίρια-, ωστόσο εδώ μπορείτε το βράδυ να απολαύσετε το ποτό σας στο ένα και μοναδικό μπαρ που λειτουργεί, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία.

Τα Λιβάδια αποτελούν το λιμάνι του νησιού και τον μεγαλύτερο οικισμό του, όπου λαμβάνει χώρα όλη η οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Έχει θέα προς τη Σύμη, αλλά και τα παράλια της Τουρκίας.
Η εύφορη κοιλάδα της Ερίστου που καταλήγει στη βαθιά μπλε θάλασσα της ομώνυμης παραλίας, της ομορφότερης του νησιού, σάς φέρνει μια βόλτα και από το χωριό Έριστος, με τις πλούσιες, μεγάλες καλλιέργειες από λαχανικά και δέντρα που σε συνδυασμό με τα κατάφυτα από αγριολούλουδα γύρω τοπία συνθέτουν μια εικόνα μοναδική για νησί. Στο βόρειο μέρος της Τήλου, υπάρχει το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Αντωνίου, στον ομώνυμο κόλπο, με την υπέροχη δαντελωτή παραλία, ενώ στην περιοχή υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο με απολιθωμένους ανθρώπινους σκελετούς, που όμως είναι ορατοί μόνο μέσα από τη θάλασσα.

Οι παραλίες που θα κάνετε τις βουτιές σας

Η Έριστος είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη παραλία της Τήλου με καταγάλανα δροσερά νερά και χρυσή αμμουδιά, ενώ τα αρμυρίκια κατά μήκος της παραλίας θα σας εξασφαλίσουν φυσική σκιά. Αν πάλι ακολουθήσετε το μονοπάτι από τα αριστερά θα βρεθείτε σε δυο μικρούς κολπίσκους όπου το χώμα στην παραλία είναι κόκκινο, και κάνει υπέροχη αντίθεση με το μπλε της θάλασσας. Επίσης, μεγάλη και οργανωμένη σε κάποια σημεία είναι η παραλία στα Λιβάδια, με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, ιδανική για οικογένειες.

Ο Άγιος Αντώνιος έχει τη δική του όμορφη παραλία με βότσαλο και καθαρά νερά, ενώ εδώ κοντά βρίσκεται και η παραλία της Πέτρας, στην οποία θα φτάσετε μέσω χωματόδρομου. Στην Πέτρα σας υποδέχεται η μυρωδιά από ευκάλυπτο, θα βρείτε καλή σκιά, ενώ μην εκπλαγείτε αν δείτε μπροστά σας παγώνια (!) να κάνουν τη βόλτα τους στην παραλία.

Άλλη μια παραλία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η μικρή, ήρεμη και μοναχική παραλία Λέθρα, στην οποία θα φτάσετε με περπάτημα 40 λεπτών από τα Λιβάδια.

Άλλες παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε αλλά με καΐκι είναι οι παραλίες Θολό, Σκάφη (φτάνει και μονοπάτι) και Άγιος Στέφανος.

Μη φύγετε χωρίς:

√ Να επισκεφτείτε: Το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα (του 15ου αι.), χτισμένο σε μια κατάφυτη με κυπαρίσσια και πλατάνια περιοχή και υπέροχη θέα στο πέλαγος. Εδώ θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες του Παντοκράτορα στον τρούλο, ενώ στη γιορτή του Αγίου, τον Ιούλιο, γίνεται τριήμερο πανηγύρι.

√ Να κάνετε πεζοπορία: Η Τήλος είναι γεμάτη μονοπάτια, που κάποια οδηγούν σε όμορφες παραλίες (Λεθρά, Σκάφη κ.ά.), άλλες σε παλιές εκκλησίες και άλλες σε βουνοκορφές και γόνιμες πεδιάδες. Στον δρόμο σας πιθανά να συναντήσετε νησιωτικές πέρδικες, αρκετά εξοικειωμένες με τους ανθρώπους, και άλλα σπάνια πουλιά, ενώ οι ευωδιές από το θυμάρι και τα άλλα βότανα θα σας συνεπάρουν.

Χρήσιμα links:

http://www.tilos.gr/municipality/index.php/el/

 Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης