Κάποτε ήταν γνωστό ως το «Φιόρο του Λεβάντε» και απέπνεε μεθυστικά αρώματα. Σήμερα, αποκρουστικές μυρωδιές αλλά και εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, δυσφημίζοντας το νησί του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. 

Η Ζάκυνθος βουλιάζει κυριολεκτικά στα… λύματα, τόσο στη στεριά όσο και στις παραλίες, αφού πληθώρα επιχειρηματιών και κάποιοι κάτοικοι έχουν προφανώς βάλει στόχο την καταστροφή του πανέμορφου αυτού νησιού, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτή τους η τακτική επιφέρει στην υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γράφουν κάτοικοι του νησιού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

Εν απουσία κάθε ελέγχου του Λιμεναρχείου, καθώς όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι αρμόδιοι «λαδώνονται» και κάνουν τα στραβά μάτια, ισχυριζόμενοι ότι δεν διαθέτουν καύσιμα για εντατικούς ελέγχους, τα ημερόπλοια και άλλα σκάφη αδειάζουν τα λύματα εν πλω. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΖ τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για να αναβαθμίσει το αποχετευτικό δίκτυο και ο Πρόεδρος, που και πέρσι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει εγκαίρως τη ρύπανση, που οδήγησε στην αφαίρεση όλων των Γαλάζιων Σημαιών από όλες τις παραλίες του νησιού, παραμένει στη θέση του, αφού ο Δήμαρχος δεν μπήκε στη θέση να τον ξηλώσει. Τραγική ειρωνεία: οι Ζακυνθινοί του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος εξελέγει και πάλι δημοτικός σύμβουλος! 

 

Οι παραλίες του νησιού έχουν μολυνθεί, ενώ η μοναδικής ομορφιάς και μέσα στις 10 καλύτερες παραλίες στον κόσμο, παραλία «Ναυάγιο» δέχεται καθημερινά εκτός από χιλιάδες επισκεπτών και λίτρα πετρελαίου από τα ποτέ συντηρηθέντα πλοία, που κάνουν τον γύρο του νησιού είτε διαδρομές στη βόρεια πλευρά και στις σπηλιές του νησιού, και πολλά λύματα. Μάλιστα, είναι τόσοι προκλητικοί οι ιδιοκτήτες πλοίων που αδειάζουν τα λύματα σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να κολυμπάνε δίπλα σε επιπλέοντα κόπρανα.

 

Συναγερμός έχει σημάνει και στους υπεύθυνους του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου αφού ως γνωστόν η Ζάκυνθος αποτελεί τόπο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα, η οποία κινδυνεύει από τη ρύπανση των νερών. Την κατάσταση επιδεινώνουν 5αστερα ξενοδοχεία αλλά και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ, που επίσης ρίχνουν τα λύματα στις παραλίες για να κάνουν περικοπές στα έξοδά τους, προκειμένου να έχουν καθαρό κέρδος στο τέλος της τουριστικής σεζόν.

Αφού οι προαναφερθέντες επιχειρηματίες δρουν ανενόχλητοι, αφού προφανώς Υγειονομική Υπηρεσία και εισαγγελέας δεν υπάρχουν στη Ζάκυνθο, ορισμένοι κάτοικοι του νησιού με αγωγούς που τη νύχτα θάβουν στο χώμα, αδειάζουν τους βόθρους τους σε κτήματα των γειτόνων τους. Τα ξημερώματα δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη μπόχα, ενώ τα κουνούπια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

 

Οι εικόνες ντροπής κάνουν από προχθές τον γύρο του διαδικτύου και φυσικά του κόσμου, αφού οι επιχειρηματίες του νησιού δεν σταμάτησαν την συνήθη τακτική τους ούτε κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος που συνέπεσε με τον εορτασμό της ιστορικής Γκιόστρας στη Ζάκυνθο και το νησί δέχτηκε χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι απαθανάτισαν τα επιπλέοντα κόπρανα και φυσικά ανήρτησαν τις εικόνες αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εναπομείναντες ευσυνείδητοι κάτοικοι του νησιού έφτιαξαν ψήφισμα, το οποίο υπογράφουν, προκειμένου να πιέσουν τις Αρχές να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να πράξουν τα δέοντα αλλιώς θα κινηθούν νομικά.

 

Κατόπιν τούτων, επί τάπητος τίθεται ο τρόπος σκέψης των Ζακυνθινών που ζουν από τον τουρισμό. Με στόχο τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, θυσιάζουν τον τόπο τους και τη δημόσια υγεία στον βωμό του χρήματος. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ταϋλάνδης απαγορεύει για ακόμη 2 χρόνια στους τουρίστες να επισκεφθούν τη διάσημη παραλία, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «The beach» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τους λίγους επίγειους παραδείσους που έχουν απομείνει. 

portcity.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης