slider Ελλάδα Τελευταία Νέα

Το ΣτΕ αναμένεται να δικαιώσει την Εκκλησία για το θρήσκευμα (του Γιώργου Θεοχάρη)

Του Γιώργου Θεοχάρη
Μάταια πανηγύρισαν όσοι έκριναν ευχάριστη έκπληξη την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ορίζει ως αντισυνταγματική την αναγραφή του Θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου .

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ το ΣτΕ αναμένεται να δικαιώσει την Εκκλησία αναγνωρίζοντας ως συνταγματική και νόμιμη την αναγραφή του Θρησκεύματος στα απολυτήρια .

«Ηταν μια δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά από τις γνώσεις μου και την πληροφόρηση που έχω στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα μπορέσει να σταθεί μία τέτοια απόφαση . Οπότε η αναγραφή θα κριθεί συνταγματική και θα εφαρμοστεί», δηλώνει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Μητροπολίτης και έμπειρος γνωστής της Δικονομίας .

Επίσης, και δυο αρμόδιοι καθηγητές που μας μίλησαν επισήμαναν ότι είναι δύσκολο το ΣτΕ να υιοθετήσει μία τέτοια απόφαση .

Πάντως, το δικαίωμα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια έχει συζητηθεί μεταξύ του τέως Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου σε πολλές συνομιλίες τους, κι ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει προς τον Μακαριώτατο ότι δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια καη ζήτησε την συναίνεση της Εκκλησίας .

Αναλυτικότερα, στην Αρχή είχαν προσφύγει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και η Ένωση Αθέων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:

-στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
-στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool» και
-στην δήλωση του μαθητή ή του γονέα, ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή με την υπ’ αριθμ. 28/2019 απόφασή της έκρινε ότι:

«η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συµπλήρωσή τους και
η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το µάθηµα των θρησκευτικών, δεν είναι νόµιµες.

Παράλληλα, η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας, να:

«απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,
µεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και
εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης».

Όλα αυτά όμως είναι στον αέρα, όπως διευκρίνισε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τέως δικαστής στου ΣτΕ.

 

 

Σχετικά Άρθρα