ΑφιερώματαΤελευταία Νέα

Σάββατο του Λαζάρου: Τα έθιμα, τα κάλαντα και τα λαζαράκια

‘’Τα «Λαζαράκια», είναι το έθιμο της ανάστασης του Λαζάρου που αποτελεί οιωνό της ανάστασης του Κυρίου. Τα Λαζαράκια είναι προσφυγικό έθιμο που ήρθε να εμπλουτίσει τα ομολογουμένως πολλά και ιδιαίτερα γαστρονομικά έθιμα των ημερών. Τα Λαζαράκια είναι λοιπόν πολύ κοινά στην Ελλάδα και την Κύπρο, ίσως περισσότερο στην Κύπρο καθώς ο Άγιος Λάζαρος ήταν ο πρώτος Επίσκοπος του νησιού. Αυτά τα γλυκά τσουρέκια παραδοσιακά ετοιμάζονταν κάποτε και τα προσέφεραν στις «Λαζαρίνες», δηλαδή σε νεαρά κορίτσια που έλεγαν τα Κάλαντα του Λαζάρου. Οι Λαζαρίνες μάζευαν προσφορές το Σάββατο του Λαζάρου με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια. Συνήθως, ένα νεαρό αγόρι συνόδευε τις Λαζαρίνες ντυμένες με σάβανο όπως ακριβώς ο Λάζαρος. Ενώ τραγουδούσαν τα Κάλαντα του Λαζάρου, το αγόρι ξάπλωνε στο έδαφος και αναπαρήγαγε την ανάσταση του Λαζάρου. Στον στίχο “Σήκω, σήκω Λάζαρε” το αγόρι σηκωνόταν. Οι οικογένειες σε αντάλλαγμα για τα κάλαντα και την αναπαράσταση της ανάστασης του Λαζάρου θα πρόσφεραν αυτά τα ψωμάκια Λαζαράκια τόσο στις Λαζαρίνες όσο και στο νεαρό αγόρι. Γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, λεφτά ή ό,τι άλλο είχαν. Πάντα όλοι κάτι έβρισκαν να δώσουν. Κι όταν θέλαν για κάποιον να πούνε πως ήταν τσιγκούνης έλεγαν: «Ποτέ του αυγό δεν έδωσε, ούτε τ’ αγίου Λαζάρου!» Στα Τρίκαλα τα αυγά που συγκέντρωναν οι Λαζαρίνες, οι μητέρες τους τα έβαφαν κόκκινα και τα κρατούσαν σε ξεχωριστό μέρος. Όταν ήθελαν να περιποιηθούν έναν επισκέπτη από αυτά τα αυγά του έδιναν, του Λαζάρου.’’

Συνταγή:

Συστατικά 400 γρ. χλιαρό νερό 1 κ.σ. ξερή μαγιά 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. κανέλα σκόνη ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη ½ κ.γ. κάρδαμο σκόνη ¼ κ.γ. αλάτι 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 50 γρ. σταφίδες 50 γρ. καρύδια 40 γαρίφαλα ολόκληρα Μέθοδος Εκτέλεσης Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι. Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τις σταφίδες και τα καρύδια χονδροκομμένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι. Πλάθουμε το σώμα από τα λαζαράκια μας σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια που τα περνάμε τα χέρια χιαστί από την πίσω μεριά και να καταλήξουν πάλι σε σχήμα Χ και μπροστά. Βάζουμε γαρίφαλα για τα μάτια. Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα