Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ο στιχουργός Πυθαγόρας 40 χρόνια από τον θάνατο του.

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου στιχουργού Πυθαγόρα Παπασταματίου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 1979. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1930. 
Σε νεαρή ηλικία σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και ασχολήθηκε με το θέατρο ενώ συμμετείχε και σε κινηματογραφικές ταινίες όπου υπέγραφε και το σενάριο. Σύντομα όμως τον κέρδισε η συγγραφή στίχων. Το 1954 πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού σημειώνοντας τις πρώτες του επιτυχίες. 

Ορόσημο στην πορεία του θεωρείται το τραγούδι «Κάθε λιμάνι και καημός» που ακούστηκε στην ομότιτλη ταινία, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, συνθέτη με τον οποίο θα συνεργαστεί σε πάνω από 200 τραγούδια και θα υπογράψουν μαζί μεγάλες  επιτυχίες όπως, «Ο Σταμούλης ο λοχίας», «Κυρά Γιώργαινα», «Ο επιπόλαιος», «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», «Δεν υπάρχει ευτυχία» κ.α. Αντίστοιχα η φιλική και επαγγελματική του σχέση με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο θα δώσει διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες, όπως, «Το αγριολούλουδο», «Υπάρχω», «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου», ενώ τη δεκαετία του ’70 θα γράφει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα τραγούδια του Γιάννη Πάριου. Από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές επιτυχίες υπήρξε επίσης το 1972 η «Μικρά Ασία» σε συνεργασία με τον Απόστολο Καλδάρα, που υπήρξε η πρώτη απονομή χρυσού δίσκου στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

αφιέρωμα στην ert.gr

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο