Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Το νέο καθεστώς απαλλαγής στα μπλοκάκια.

Στη δημοσιότητα η οριστική ρύθμιση του Γιάννη Βρούτση για τα μπλοκάκια. Τα τρία “δώρα” του Υπουργείου Εργασίας στους κατόχους. Το νέο καθεστώς απαλλαγής από τις διπλές εισφορές. Η νέα ασφαλιστική κατηγορία που έχει καθοριστικό ρόλο. Ευνοϊκές ρήτρες για τους μισθωτούς που ανοίγουν πρώτη φορά μπλοκάκι.

Την τελική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, που φέρνει θετικές αλλαγές για τα μπλοκάκια, αποκαλύπτει η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” (19.1.2020). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έχει  τίτλο “Τρία δώρα στα μπλοκάκια”,  η οριστική ρύθμιση του υπουργού, Γιάννη Βρούτση, εισάγει συγκεκριμένες προϋποθέσεις με τις οποίες “κλειδώνει” το νέο καθεστώς απαλλαγής από τις διπλές εισφορές για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Η διάταξη Βρούτση προβλέπει, μεταξύ άλλων, πλήρη απαλλαγή από ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για όσους καλύπτουν μέσω του μισθού τους την εισφορά της 2ης κατηγορίας. Επίσης, τίθεται σε ισχύ ειδικό ευνοϊκότερο καθεστώς για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς και για τους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Κομβικό ρόλο στο νέο καθεστώς παίζει η δεύτερη από τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, δηλαδή αυτή των 252 ευρώ, ενώ ενσωματώνονται δικλείδες ασφαλείας για τους επιτήδειους εργοδότες. Στόχος των ρυθμίσεων που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι η απλοποίηση του συστήματος, η ελάφρυνση και η διευκόλυνση των παραλλήλως απασχολουμένων.

Απαλλάσσονται, λοιπόν, οι παραλλήλως απασχολούμενοι μισθωτοί εάν καταβάλλουν ήδη 252 ευρώ το μήνα από τον μισθό τους ή 143 ευρώ εφόσον ασκούν αγροτικό επάγγελμα. Ο πήχης για όσους κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος πέφτει στα 210 ευρώ την πρώτη πενταετία. Επίσης, όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες θα καταβάλλουν κατ’ ελάχιστον 210 ευρώ το μήνα και 119 ευρώ μηνιαίως οι αγρότες που διατηρούν ένα μικρό τουριστικό κατάλυμα.

Όπως προαναφέραμε, ευνοϊκές ρήτρες θεσμοθετούνται ως κίνητρο για τους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι και για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.

Όσοι ασφαλισμένοι το επιθυμούν μπορούν να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές από τα ποσά της 2ης κατηγορίας, επιλέγοντας την υπαγωγή τους στην 3η, έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των περιπτώσεων θα έχει οικονομική ελάφρυνση, σημειώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος – εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Καμία μεταβολή δεν επέρχεται σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς ειδικών κατηγοριών, όπως π.χ. μηχανικοί του Δημοσίου, σε ΝΠΔΔ ή σε ΔΕΚΟ, γιατροί του ΕΣΥ κ.ά., οι οποίοι ασφαλίζονταν υποχρεωτικά σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για την ίδια απασχόληση, καθώς θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν μία εισφορά για τη μισθωτή τους απασχόληση.
Τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια: Σενάρια για μείωσή του 20 – 30%

Επιχειρώντας να επιτύχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό φοροελαφρύνσεων που θα δώσει περισσότερο οξυγόνο στην οικονομία, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη χρυσή φόρμουλα ώστε εντός του 2020 να μπορέσει να προχωρήσει στην πρώτη δόση μείωσης του τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή τρεις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι για τις δυο από τις τρείς παραπάνω φορολογικές επιβαρύνσεις ο στόχος είναι η πλήρης κατάργησή τους έως το τέλος του 2022.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στο πεδίο της φορολογίας για το 2020 προβλέπει τα εξής:

– την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωσή του κατά 30%. Ήδη το 2019 ο φόρος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% και εντός του 2020 σχεδιάζεται η νέα μειωσή του κατά 8%, παράλληλα με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα,

-την πρώτη δόση μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβλήθηκε το 2011 και αποφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό του περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί φέτος αναμένεται μια μείωσή της κατά 20% έως 30%. Η εισφορά επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ στο άθροισμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η μείωση της εισφοράς θα στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για στήριξη της μεσαίας τάξης,

-την πρώτη δόση μείωσης, κατά 20% έως 30%, του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής
cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο