Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Ανατροπή – Πότε θα καταβληθούν τα ποσά για τις κύριες συντάξεις

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020:  Αναδρομικά 12 μηνών θα λάβουν τελικά τον Νοέμβριο οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων, με 30 και άνω συντάξιμα έτη, αφού το υπουργείο Εργασίας μετέθεσε την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών.

Επίσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 ως 252 ευρώ.

Θα αφορούν τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους νέους συνταξιούχους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει.

Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Η μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – Ν. 4387/2016) θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση πάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους, ήτοι μ ε μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη, αλλά και με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.

Την ίδια ώρα σε αναμονή βρίσκονται οι παλιοί συνταξιούχοι (πριν από το 2016) αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ (εντός του Ιουλίου). Όπως έγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα», το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση προβλέπει να δοθούν τα αναδρομικά 11μήνου, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016.

Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αγωγές, με τη λύση να καλείται να δώσει η κυβέρνηση.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Τα δυο σενάρια

Σύμφωνα με νομικούς δύο είναι τα σενάρια που και τα ενδεχόμενα δύο σενάρια επικρατούν σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου:

  • 1ο ενδεχόμενο:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας να καταλήξει στην άποψη ότι τα αναδρομικά οφείλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ασχέτως εάν έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα ή όχι. Οπότε όσοι δεν έχουν ασκήσει προσφυγές δικαιώνονται αυτομάτως.

  • 2ο ενδεχόμενο:

Η απόφαση των ανώτατων δικαστών να καταλαμβάνει μόνο όσους συνταξιούχους προσέφυγαν στα δικαστήρια μέχρι και την ημέρα της δημοσίευσης της. Σε αυτή την περίπτωση, η “καυτή πατάτα” σύμφωνα με τους νομικούς, περνά στην Πολιτεία καθώς για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις όλων ανεξαιρέτως των συνταξιούχων απαιτείται μία μόνο λύση που δεν είναι άλλη από νομοθετική ρύθμιση.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Οι δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι των παλαιών αναδρομικών είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που είχαν ήδη βγει στην σύνταξη μέχρι τις 12 Μαΐου του 2016. Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000. Όπως εξηγούν νομικοί και ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, το πιθανότερο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο να περιορισθεί στην εξέταση των νομικών θεμάτων που έχει κληθεί να κρίνει και να μην προχωρήσει σε αποφάσεις είτε επέκτασης είτε περιορισμού των δικαιωμάτων των συνταξιούχων που δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δηλαδή, το πιθανότερο είναι οι δικαστές να μην τοποθετηθούν για το αν τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους ή μόνο σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές.

Συνεπώς, το «μπαλάκι» θα περάσει στο γήπεδο της κυβέρνησης, καθώς η επέκταση των αποτελεσμάτων της κρίσιμης απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους και εν τέλει η καταβολή των αναδρομικών απαιτεί σχετική νομοθετική διάταξη.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Τι θα ισχύσει με τα δώρα

Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3,26 δις. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκ. για τις επικουρικές, δηλαδή σε 3,9 δις. συνολικά μόνο για το 11μηνο. Από αυτά :

  • 1,7 – 1,9 δις. είναι οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές που αφορούν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012. Το μηνιαίο κόστος των αναδρομικών φτάνει στα 175 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις περικοπές. Αυτό σημαίνει πως οι αντισυνταγματικές μειώσεις αθροίζουν λογαριασμό πάνω από 1,5 δισ. για την επίμαχη περίοδο.
  • 2 δις. είναι ο λογαριασμός από τα κομμένα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς.

Στο σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την κρίση του κορωνοιού, εκτιμάται πως η όποια αποπληρωμή αναδρομικών προκύψει από το ΣτΕ θα πρέπει να «απλωθεί» σε πολλές δόσεις και σε πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Οι πέντε περικοπές που «δείχνουν» το δρόμο

Πέντε περικοπές του 2011 και του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 περιλαμβάνονται στο «κάδρο» των αναδρομικών:

  1. μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  2. μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  3. μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ.
  4. πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.
  5. πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr