Νίκος
Καραγιάννης

Σε δημοπράτηση είναι πλέον το σημαντικό έργο αποχέτευσης της Γεωργιούπολης Χανίων. Το έργο έχει τίτλο “αποχέτευση Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής — Αντλιοστάσια, ολοκλήρωση αγωγών συλλογής λυμάτων, αγωγός τελικής διάθεσης και φρεάτιο φόρτισής του”. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 13,39εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 10,08εκατ.ευρώ). Η διαγωνιστική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου με την κατάθεση των προσφορών και στις 23 του μήνα έχει προσδιοριστεί η αποσφράγιση τους.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και εφόσον ξεκινήσουν τα πρώτα έργα το καλοκαίρι του 2021 τότε στις αρχές του 2022 θα μπορεί να ολοκληρωθεί.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το αντικείμενο του παρόντος 5ου υποέργου περιλαμβάνει:

— τα τμήματα των δικτύων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων, τα οποία δεν κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης εργολαβίας, όπως αυτά τροποποιήθηκαν στο πλαίσιο επικαιροποίησης τής μελέτης. Τα δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων περιλαμβάνουν αγωγούς βαρύτητας από πλαστικούς σωλήνες δομημένου τοιχώματος SN8 ή/και αγωγούς πολυαιθυλενίου ΡE 100, δίδυμους καταθλιπτικούς αγωγούς πολυαιθυλενίου ΡΕ100,

— τα αντλιοστάσια λυμάτων ΝΑ1, Α1, Α2α, Α2, Α6, Α7, Α8 (αποτελείται από τα 2 επί μέρους αντλιοστάσια Α8α και Α8β), Α9, Α10, Α11, Α14 και Α16. Πρόκειται να κατασκευαστούν δώδεκα (12) αντλιοστάσια λυμάτων.

Τα αντλιοστάσια θα περιλαμβάνουν:

– δίδυμο υγρό θάλαμο αναρρόφησης

– ξηρό θάλαμο, όπου θα είναι εγκατεστημένες οι αντλίες και οι δικλείδες

– χώρο (οικίσκο) εγκατάστασης ηλεκτρικών πινάκων ισχύος, αυτοματισμού και Η/Ζ (συμπεριλαμβάνονται δεξαμενές πετρελαίου, οι οποίες θα διασφαλίζουν λειτουργία 24 ωρών, για τη μέγιστη παροχή σε κάθε αντλιοστάσιο). Ο χώρος αυτός θα είναι σε ορισμένα αντλιοστάσια οικίσκος, ενώ σε ορισμένα αντλιοστάσια θα είναι υπόγειος. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάται η λύση της υπέργειας τοποθέτησης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, όπου αυτό είναι εφικτό. Στις περιπτώσεις που τα αντλιοστάσια είναι απόσταση 150 μέτρων από την παραλία ή θεωρείται ότι είναι σε προβεβλημένη θέση, προβλέπονται εργασίες αισθητικής αναβάθμισης, για την καλύτερη ένταξη των αντλιοστασίων στον περιβάλλοντα χώρο

– περίφραξη και χαλικόστρωση περιβάλλοντος χώρου (όπου απαιτείται)

– σύστημα συναγερμού.

Κάθε αντλιοστάσιο θα περιλαμβάνει εξοπλισμό, ο οποίος θα είναι ο εξής:

— εσχαρόκαδο (1 ή περισσότερα τεμάχια ανά αντλιοστάσιο),

— φυγοκεντρικές αντλίες λυμάτων,

— υποβρύχιοι αναδευτήρες,

— αντλίες διαρροών (στραγγισμάτων),

— δικλείδες απομόνωσης και αντεπιστροφής,

— ανακουφιστικές δικλείδες, όπου απαιτείται,

— διάταξη εκκένωσης καταθλιπτικού αγωγού,

— μονάδα απόσμησης,

— ηλεκτρικό πίνακα ισχύος και αυτοματισμού,

— ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος,

— όργανα μέτρησης (παροχής, στάθμης και υδροθείου),

— σύστημα αυτοματισμού και τηλεμετρίας,

— τον αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων (βαρυτικοί και καταθλιπτικοί αγωγοί, από Ε.Ε.Λ. μέχρι και παραλία – χερσαίο παράλιο αγωγό – υποθαλάσσιο αγωγό) και του φρεατίου φόρτισης.

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει:

— το φρεάτιο φόρτισης,

— χερσαίο παράλιο τμήμα, μήκους περίπου 350 μέτρων, από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡE 100,

— υποθαλάσσιο τμήμα, μήκους περίπου 860 m, από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡΝ 6,

— διαχυτήρα στο πέρας του υποθαλάσσιου τμήματος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV