Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες;
Κοινωνία

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες;

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες;

Στο Παρανέστι η χαμηλότερη θερμοκρασία σήμερα το πρωί

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Θεσσαλονίκης όπως στον Χορτιάτη, το Φίλυρο, την Εξοχή, το Ασβεστοχώρι και το Ωραιόκαστρο.

Ασθενή χιονόπτωση καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και στον δρόμο Θεσσαλονίκης- Σερρών, ειδικά στο ύψος του Λαχανά, ενώ το “έστρωσε” στην ορεινή Χαλκιδική.

Οι πρώτες νιφάδες του 2019 έπεσαν χθες το βράδυ και στα ορεινά της Ξάνθης, της Ροδόπης, του Έβρου και της Φλώρινας, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, στο ύψος του Πολύμυλου.

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/2605452876158713

“Στις 03:30 άρχισε η χιονόπτωση. Από τη διασταύρωση του Χορτιάτη και πέρα, σε όλες τις κοινότητες έπεσε καλό χιόνι, κατά τις 07:00 το πρωι είδαμε μία ύφεση. Δεκαοκτώ εκχιονιστικά είχαμε έξω και ρίξαμε 150 τόνους αλάτι” ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο κ. Καϊτεζίδης διευκρίνισε ότι “όλα τα σχολεία στον Δήμο λειτουργούν κανονικά, όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί και οι συγκοινωνίες διεξάγονται κανονικά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα για ό,τι χρειάζονται”.

Συκουριό Λάρισας

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Σταθμού Μακεδονίας το ψυχρό μέτωπο που εγκαταστάθηκε από χθες πάνω από τη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη σταδιακά θα αποχωρήσει από το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στα λευκά και το Πήλιο

Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έκαναν την εμφάνισή τους στο Πήλιο και έτσι το βουνό των Κενταύρων σήμερα το πρωί «ντύθηκε» στα λευκά.

Η χιονόπτωση άρχισε από χθες το βράδυ και ήδη έχουν 10 εκατοστά χιόνι τόσο το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, όσο και τα Χάνια, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται αφού και η θερμοκρασία έχει πέσει στα Χάνια στους -3 βαθμούς.

Παρά την συνεχιζόμενη χιονόπτωση το οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι ανοιχτό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων προς το παρόν, ενώ εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εφ’ όσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει, με την θερμοκρασία στον Βόλο να βρίσκεται στους 10 βαθμούς. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα οχηματαγωγά για τις Σποράδες, όχι όμως και των ιπταμένων δελφινιών.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί

Η ελάχιστη θερμοκρασία σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας κατέβηκε αρκετά κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να φτάνει τους μείον 4,3 βαθμούς στο Παρανέστι και στο Νευροκόπι.

Οι ασθενείς άνεμοι, σε συνδυασμό με την έλλειψη νεφοκάλυψης στην Ανατολική Μακεδονία, είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη ψύξη του αέρα κοντά στο έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Στο Ανήλιο Μετσόβου το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 3,8 βαθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης στους μείον 3,2 και στον Άγιο Παύλο Ημαθίας στους μείον 2,8 βαθμούς. Στα χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία ήταν ακόμη χαμηλότερη (Χ/Κ Καϊμακτσαλάν -6,4, Καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών -5,4, Χ/Κ Βασιλίτσας -4,5).

Πού χρειάζονται αλυσίδες;

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου – Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).

Η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 10ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο, όπως επίσης και στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου από το 9ο χιλιόμετρο μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο, λόγω παγετού και χιονόπτωσης στα ορεινά του νομού Ημαθίας.

Παράλληλα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι δεν απαιτούνται πλέον αλυσίδες για τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας- Κοζάνης και στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου, ενώ χωρίς δυσκολία κινούνται οι οδηγοί στον επαρχιακό δρόμο Βέροιας – Δασκίου.