Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Βριλήσσια    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.


 ΤΗΝ "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ "ΜΕ ΦΟΒΟ ΛΑΟΥ"


Του Γ. Παναγόπουλου


Ένα και μοναδικό σχόλιο επιθυμώ να κάνω για όλη αυτή την προεκλογική περίοδο και μπροστά από την κρίσιμη κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός "κρατούν" τους βασικούς πολιτικούς "πυλώνες" που διασφαλίζουν ένα αίσιο εκλογικό - γι' αυτούς - αποτέλεσμα.

Το κράτος των παρακολουθήσεων μέσω των υποκλοπών, ολόκληρο το μιντιακό σύστημα και τους ιδιοκτήτες του και βέβαια έναν παντοδύναμο κυβερνητικό μηχανισμό.

Στην προεκλογική περίοδο οι περισσότεροι βασικοί αυτοί πυλώνες φρόντισαν επιμελώς να "κρύψουν" ο,τιδήποτε δεν συμφέρει την κυβέρνηση, όπως τα Τέμπη, την κακή κατάσταση στο χώρο της Υγείας και των Νοσοκομείων, την απίστευτη ακρίβεια που ληστεύει τα νοικοκυριά και τέλος κάθε άλλη πληγή της λαϊκής οικογένειας που δεν βολεύει τον Πρωθυπουργό.  

Έτσι λοιπόν, όλα γίνονται όπως τα "προγραμματίζει" το "βαθύ κράτος" που συναπαρτίζει η κυβέρνηση και το κόμμα της, τα μίντια και οι επιχειρηματίες τους, καθώς και το ευρύτερο βιομηχανικό και επιχειρηματικό σύστημα της χώρας που θέλουν Μητσοτάκη όπως και να' χει.

Έτσι λοιπόν, όπως μας προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, αυτός ο λαός που δοκιμάζεται απίστευτα, την άλλη Κυριακή ετοιμάζεται να δώσει και πάλι παντοδυναμία στην Ν.Δ..

Ωστόσο, ας θυμόμαστε όλοι, ότι από την "επόμενη μέρα", όταν το "μεγάλο κόλπο" θα έχει επικρατήσει και θα έχει πετύχει τους στόχους του, θα ξαναπροσγειωθούμε στην πραγματικότητα, δηλαδή στην κακή καθημερινότητα, στην άθλια υγεία με τα τραγικά νοσοκομεία που όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει, στην ακρίβεια που θα χειροτερέψει, στα ελληνοτουρκικά με τις γνωστές προκλήσεις που μας ταπεινώνουν, σε ένα κόμμα που με την ψήφο μας θα νιώθει παντοδύναμο καθεστώς κι ένα Πρωθυπουργό που ό,τι και να του λένε θα απαντάει ότι "ο λαός ψήφισε παντοδύναμη Ν.Δ.".

Αυτό θέλουμε; Να μην μπορεί να "τσιμουτήξει" κανείς για τα επόμενα τρία ολόκληρα χρόνια και να μας "χορεύουν" ακόμα κι όταν εμείς θα υποφέρουμε; 

Να μας κουνάνε επιδεικτικά το δάχτυλο οι παντοδύναμοι και κυρίαρχοι όπως το κάνουν ένα χρόνο τώρα;

Η απάντησή μας πρέπει να είναι μία: ΟΧΙ. Να βάλουμε τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση "με την πλάτη στον τοίχο".

Να νιώθουν την ανάσα μας σε κάθε τους βήμα. Να μην μπορούν να κουνηθούν χωρίς να φοβούνται τον λαϊκό παράγοντα.

Γιατί έχουμε μπροστά μας τεράστια ζητήματα όπως ασφαλιστικό, ανατιμήσεις, υγεία, παιδεία, μισθούς εργοδότες κι εργαζόμενους και τα εργατικά δικαιώματα, εθνικά θέματα, αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι νέοι μας που ακόμα "φεύγουν" στο εξωτερικό, μεγάλες παθογένειες της κρατικής μηχανής, σοβαρές μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα.

Να μην ξεχάσουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα, να μην της δώσουμε τη δύναμη που ζητάει, να τους φοβίσουμε, να τους μαρκάρουμε στενά, να κυβερνάνε με φόβο λαού.

Γι' αυτό 'να τους "μικρύνουμε" στην κάλπη πάρα πολύ και τότε είναι σίγουρο ότι και ο λαός θα κυβερνηθεί καλύτερα και η κυβέρνηση θα σκέφτεται κάθε της βήμα δυο και τρεις φορές περισσότερο.   

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:46 pm


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Κ.Ο. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ


Σε πανηγυρικό κλίμα χθες βράδυ στην πλατεία Αναλήψεως
 

Σε πανηγυρικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες, 01.06, στην πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Κ.Ο. Βριλησσίων του ΚΚΕ.



Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιώργος Κεντρωτής , υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Αναφέρθηκε στην πολιτική της Ε.Ε. η οποία γεννά δεινά για τους λαούς , όπως η πολιτική απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων που έφερε το έγκλημα των Τεμπών. «Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και το κριτήριο του κέρδους είναι αυτά που φταίνε για το ότι μόνο το 7% των τρένων πανευρωπαϊκά που διαθέτουν συστήματα ασφαλείας» σημείωσε χαρακτηριστικά.




«Η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας με πρόσχημα το συνάλλαγμα που φεύγει από τα ταμεία της χώρας δεν πρέπει να πείθει κανέναν , μιας και η πώληση των πτυχίων θα ωφελήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ τα ΑΕΙ θα διοικούνται και θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, θα υποβιβάζονται, και θα κλείνουν.Τόνισε ότι η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερο αγαθό, η έρευνα υποδομή και η επιστήμη εποικοδόμημα και ότι αυτά πρέπει να γίνουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.




Καταδίκασε την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι «άγρυπνος φρουρός των λαϊκών συμφερόντων και ο λαός είμαστε όλοι εμείς».

Αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας που ταλανίζουν το λαό, στα εργασιακά προβλήματα και στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού αφού , αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία ,μπαίνουν όλα στη ζυγαριά του κόστους οφέλους της πολιτικής της Ε.Ε. απο την οποία ζημιωμένος είναι μόνο ο λαός.




Τέλος κάλεσε στις 9 Ιούνη να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ "γιατί πιστεύει στο ότι υπάρχει «o άλλος» δρόμος της ανάπτυξης: αυτός που ξεκινάει από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, τις οποίες και προτάσσει, και όχι τα κέρδη των ολίγων -και γι' αυτό αγωνίζεται ανυποχώρητα σε όλα τα μέτωπα. Είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει ως ύπατο κριτήριο της δράσης του τις ζωές των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου και όχι την αύξηση των γιγαντιαίων κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας.


Στις εκλογές ψηφίζουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ και το καθιστούμε και με την ψήφο μας ισχυρό. Προχωράμε μαζί με το ΚΚΕ, και μάλιστα πιο δυνατό, για να γίνει πραγματικότητα η πανευρωπαϊκή αντεπίθεση για την απελευθέρωση των λαών.


Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Σπάμε τα δεσμά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία και τον σοσιαλισμό. Και το κάνουμε κατά την πάλη των λαών για ευημερία στρατευμένοι στις τάξεις του ΚΚΕ. Αγωνιζόμαστε μαζί με το ΚΚΕ, μαζί με τον σύντροφο του λαού."


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γρηγόρης Λιονής μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.


Αναφερόμενος στο «Γιατί ΚΚΕ» ο ομιλητής επισήμανε


«Το ΚΚΕ δεν ζητά μια συναισθηματική ψήφο. Δεν ζητά τη ψήφο σας με επικοινωνιακά τερτίπια.  Σας καλεί να σκεφτείτε. Αυτή την εβδομάδα,  και την ημέρα των εκλογών, όταν βρίσκεστε πάνω από τις κάλπες, να σκεφτείτε τι θα αντιμετωπίσετε την επόμενη ημέρα των εκλογών.


Σας καλούμε να αναλογιστείτε τα σχέδια έντασης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης ΕΕ - κεφαλαίου απέναντι στους νέους, τους εργαζόμενους, συνολικά  τον λαό  της χώρας μας. Σας καλεί να σκεφτείτε τις νέες αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ που το επόμενο διάστημα θα κάνουν τη ζωή μας ακόμα χειρότερη.


Μετά τις 10 Ιούνη, οι πανηγυρισμοί θα έχουν σταματήσει. Όμως, η ακρίβεια και οι μισθοί  που δεν φτάνουν ούτε για το μισό μήνα θα είναι εδώ.


Οι άδικοι φόροι, από το ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την φορολόγηση απ’ το πρώτο ευρώ των αυτοαπασχολούμενων και το φορολογικό χαράτσωμα των μισθωτών θα είναι εδώ και τα ραβασάκια της εφορίας θα περιμένουν αποπληρωμή.


Η εμπορευματοποιημένη παιδεία, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα υπέρογκα δίδακτρα, η ιδιωτική υγεία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε όλη την Ευρώπη και την  ολοένα ιδιωτικοπούμενη «δημόσια» υγεία θα είναι εδώ απαιτώντας χιλιάδες ευρώ από κάθε λαϊκή οικογένεια.


Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την θλιβερή πραγματικότητα που θέλει πλέον όλους εμάς να μη μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα στα νησιά μας, γιατί τα εισιτήρια είναι απλησίαστα, και οι το τουριστικό κεφάλαιο έχει μετατρέψει την αναψυχή σε είδος πολυτελείας για λίγους.


Η προσπάθεια του κεφαλαίου, με τις πλάτες κυβερνήσεων και της ΕΕ να καταργήσει ακόμα και τα σαββατοκύριακα, η εργασία όλο και περισσότερες Κυριακές, οι λευκές νύχτες, η πλήρης διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και η καταστρατήγηση όποιας παραμένει θα είναι εδώ.


Οι ιμπεριαλιστικοί  ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με τη χώρα μας να βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να «διαγκωνίζονται» για το ποιος είναι «βασιλικώτερος» του βασιλέως.


Θα είναι εδώ ο πολεμικός προϋπολογισμός της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, που, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες προκλήσεις των «συμμάχων» ΝΑΤΟϊκών κρατών της Τουρκίας, της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, αποτελεί παράγοντα επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης σε βάρος των λαών.


Θα είναι εδώ, ακόμα πιο επιθετική, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση,  που την ίδια στιγμή μετατρέπει την ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα, καταστρέφει βουνά, θάλασσες και βραχονησίδες για να μπουν ολοένα και περισσότερες ΑΠΕ, τόσες πολλές που πλέον για να χωρέσουν τις αναγκάζουν να παράγουν λιγότερο από όσο μπορούν, την πολιτική που πρακτικά εκτοξεύει το κόστος αυτοκίνησης για την εργατική λαϊκή οικογένεια, μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε μέσο για λίγους και εκλεκτούς.


Θα έρθουν να προστεθούν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ, η παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και οι περικοπές δαπανών που αφορούν τις ανάγκες του, για να πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα που αποφάσισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.


Την επόμενη μέρα απ’ τις εκλογές η μετακίνηση του Καζίνο απ’ την Πάρνηθα  και τα σχέδια ανάπλασης του Πεντελικού, με τα  καταστρεπτικά αποτελέσματα για τη ποιότητα ζωής των κατοίκων πολλαπλασιάζονται. Γι αυτό είναι τελικά «ουτοπικό» να περιμένει κανείς πως κάποιος «μαγικός» συνδυασμός θα αλλάξει την ροή των πραγμάτων και οι αστικές αναπλάσεις θα γίνονται παντού εκτός «απ΄ τη δική του αυλή»


Ο,τι και να σας λένε σήμερα, η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσετε μετά τις εκλογές είναι αυτή.


Και εμείς σαν ΚΚΕ σας καλούμε να αναλογιστείτε. Ποιος μπορεί πραγματικά  να «βάλει» φρένο σε αυτή τη κατάσταση;


Τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική των ομίλων, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση;


Τα κόμματα που πίνουν νερό στην πολιτική ΕΕ, στους πολέμους του ΝΑΤΟ, τα κόμματα που συμφώνησαν και συμφωνούν σε όλα τα ουσιαστικά  όπως φαίνεται απ’ την συμπόρευση τους στο ευρωκοινοβούλιο;


Το ερώτημα είναι ρητορικό και  η απάντηση είναι απλή. Μόνο εσείς μπορείτε να βάλετε φρένο. Μόνο ο ασυμβίβαστος αγωνιζόμενος λαός μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη κατάσταση. Και δυνατός λαός σημαίνει δυνατό ΚΚΕ το μόνο κόμμα που με συνέπεια, συνέχεια, αποφασιστικότητα βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται, μπροστάρης του λαού, να οργανώνει το λαό το λαό, πάντα στη μάχη απέναντι στην πολιτική τους, στην πολιτική της ΕΕ απέναντι στην εκμετάλλευσης τη κοινωνική αδικία, απέναντι στους πολέμους


Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού απέναντι στη πολιτική του κεφαλαίου,  στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, για να ενισχυθεί ο  αγώνας για την ανατροπή τους.»


Αναφερόμενος στα κάλπικα διλήμματα για μια τάχα καλύτερη διαχείριση της ΕΕ ο ομιλητής σημείωσε:


«Να ρίξουμε μαύρου σε όλους αυτούς που προσπαθούν να «ξαναζεστάνουν» τις γνωστές αυταπάτες της δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης του  καπιταλισμού, του πιο βάρβαρου συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης του.


Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει καλύτερος. Ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι άδικος, απάνθρωπος, σάπιος. Η πείρα πια δείχνει πως το κέρδος και το κυνήγι του λερώνουν οτιδήποτε ακουμπούν. Η πείρα δείχνει ότι το κέρδος και το κυνήγι του δεν αφήνουν οτιδήποτε ανέγγιχτο.


Χρόνο με το χρόνο, ο καπιταλισμός σαπίζει ολοένα και περισσότερο. Η ανάπτυξη τους είναι η άλλη όψη της δικής μας εξαθλίωσης.


Γι’ αυτό και όποιος υπόσχεται μια καλύτερη διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος δεν είναι δικός μας, σύμμαχος, ούτε καν φίλος. Είναι αντίπαλος.


Γι’ αυτό και , η ΕΕ των μονοπωλίων δεν μπορεί «να γίνει καλύτερη» για τους λαούς, αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη, κάθε νέα εξέλιξη στην ΕΕ είναι βήμα αντιδραστικοποίησης προς το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων.»


Κλείνοντας, ο ομιλητής σημείωσε


«Απέναντι στη κοινή, ενιαία πολιτική όλων τους, η  μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς και οι αγώνες μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Η  πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στη πολιτική της ΕΕ, η μόνη πίεση που δέχτηκε, η μόνη ευκαιρία να τους στριμώξουμε  ήταν και είναι ο ασυμβίβαστος, ανυποχώρητος, αγωνιζόμενος λαός.


Το ΚΚΕ δεν σας καλεί απλά να το ψηφίσετε. Σας καλεί να συμπορευτούμε μαζί στο δρόμο του αγώνα. Σας καλεί να κινηθούμε μαζί ορμητικά, μέσα και έξω απ’ τη βουλή και το ευρωκοινοβούλιο, να κινηθούμε μαζί και εκεί που ψηφίζονται οι αποφάσεις και κυρίως εκεί που ανατρέπονται. Να δώσουμε εάν αποφασιστικό μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής της ΕΕ….


Όλοι στη μάχη την τελευταία εβδομάδα. Για χιλιάδες νέα κόκκινα ψηφοδέλτια στη κάλπη. Για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ»


Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι στην πλατεία Αναλήψεως Βριλησσίων.

Με εκτίμηση,

Ομάδα επικοινωνίας των ΚΟ Βόρειου Τομέα Αθήνας του ΚΚΕ

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:19 pm


«Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων και εκπαιδευτικών»


Σχολή Γονέων: Τελευταία συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κοσμόπουλου


Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κοσμόπουλου θα είναι η τελευταία για φέτος συνάντηση του επιτυχημένου θεσμού της Σχολής Γονέων του Δήμου Βριλησσίων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 07/06/2024 στις 19:30 στην αίθουσα του πάρκου Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ). 




Στην εκδήλωση με τη θεματική «Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων και εκπαιδευτικών» ομιλητές θα είναι ο Νίκος Τομαράς Σύμβουλος / Ψυχοθεραπευτής και συντονιστής της Σχολής Γονέων του Δήμου Βριλησσίων, η Δρ. Μαρία Γιαλλούση εκπαιδευτικός και συγγραφέας και η Φωτεινή Νταρακλίτσα Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Ειδικής Αγωγής.

 

Η Σχολή Γονέων της Αντιδημαρχίας Οικογενειακής Πολιτικής του Δήμου Βριλησσίων έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο έργο τους.

Οι γονείς αποκτούν γνώση με τη βοήθεια των ειδικών αλλά και με το μοίρασμα που γίνεται στις ομάδες. Ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μοναδικοί ως προς τα συναισθήματα που βιώνουν, τις σκέψεις και τις δυσκολίες που συναντούν.

 

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να βοηθήσει τους γονείς στις σχέσεις με τα παιδιά τους και τους εκπαιδευτικούς και να δώσει την ευκαιρία, πέρα από τις ποικίλες ατομικές διαφορές, να σταθούν στα κοινά σημεία που τους ενώνουν, σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, σε παρόμοιες σκέψεις και συναισθήματα. Η ομάδα έχει δύναμη και βοηθιέται από την εμπιστοσύνη που αναδύεται μέσα από τη λειτουργία της.

 

Ο Γιάννης Κοσμόπουλος, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις αρχές Μαΐου, ήταν Διευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων, Συντονιστής της Σχολής Γονέων του Δήμου Βριλησσίων, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Ως Ειδικός Παιδαγωγός και Εκπαιδευτής Ενηλίκων, υπήρξε υπόδειγμα εκπαιδευτικού και επιστήμονα, ενώ αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο. Ο αδόκητος χαμός του συγκλόνισε την τοπική κοινωνία των Βριλησσίων, στην οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Για το έργο και την προσφορά του Γιάννη Κοσμόπουλου στην εκπαίδευση και στην πόλη μας θα μιλήσει η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Βριλησσίων Ευαγγελία Καλογεράκη. 

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:14 pm


"Αλληλεπιδράσεις", όταν το σινεμά παρακολουθεί το Περιβάλλον


Πέμπτη 6 Ιουνίου  09:00 μμ στο ΤΥΠΕΤ από το Cine Δράση


Αλληλεπιδράσεις, Όταν το Σινεμά Παρακολουθεί το Περιβάλλον/Interactions, When Cinema Looks the Nature

Μια ταινία για τους ανθρώπους , τα ζώα και τη σχέση τους με τη φύση. 

 

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη, 6 Ιουνίου,   στις 9:00μμ στο ΤΥΠΕΤ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος (5/6) προβάλλει την ταινία «Αλληλεπιδράσεις, Όταν το Σινεμά Παρακολουθεί το Περιβάλλον».  Το φιλμ σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και παρήχθη από την Adelina von Fürstenberg, ως συνέχεια του «Interdepedence» (που προβλήθηκε από τη λέσχη μας, την αντίστοιχη ημερομηνία το 2023). Είναι σπονδυλωτό και περιλαμβάνει έντεκα μικρού μήκους ταινίες, σκηνοθετημένες από 12 διεθνώς αναγνωρισμένους κινηματογραφιστές, άνδρες και γυναίκες από όλες τις ηπείρους που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλληλεπίδραση φύσης και ζώων. 

Βλέπουμε την ταινία και τη συζητάμε με την πολιτική επιστήμονα  Δήμητρα Σπαθαρίδου. 

«Οι Αλληλεπιδράσεις» αφιερώνονται στη μνήμη του Αφρικανού σκηνοθέτη Idrissa Ouedraoco από την Μπουρκίνα Φάσο, ηγέτη της δεύτερης γενιάς Αφρικανών κινηματογραφιστών, βραβευμένου πολλές φορές στο Φεστιβάλ των Καννών. Για το λόγο αυτό συμπεριλήφθηκε στο φιλμ η εμβληματική τελευταία μικρού μήκους ταινία του «The Chameleon», παραγωγής ART for The World (2010).  Οι καλλιτέχνες και οι κινηματογραφιστές που συμμετέχουν σε αυτήν την κινηματογραφική παραγωγή -χωρίς κανένα περιορισμό και σε πλήρη λειτουργική και δημιουργική αυτονομία- είναι από όλο τον κόσμο και έχουν επιλεγεί, όχι μόνο με βάση καλλιτεχνικά κριτήρια, δηλαδή  τη φιλμογραφία, τα βραβεία και τη φήμη τους, αλλά και με βάση την ιδιαίτερη ευαισθησία τους και την ισχυρή τους δέσμευσή για την αντιμετώπιση των θεμάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή  και τις  συνέπειες της στον πλανήτη, την φύση, τον άνθρωπο και τα ζώα. Ο καθένας τους διερευνά ευαίσθητα και δημιουργικά τις αλληλένδετες σχέσεις ανθρώπινης κοινωνίας- φυσικού περιβάλλοντος και ζώων. 

Οι σκηνοθέτες συγκεκριμένα είναι: Faouzi Bensaidi (Μαρόκο), νικητής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2012. Clemente Bicocchi (Ιταλία), Anne de Carbuccia (Γαλλία/ΗΠΑ. Takuma Kuikuro (Βραζιλία/ Αμαζονία), έχει εκπροσωπήσει τις αυτόχθονες περιοχές Xingu στο COP26 της Γλασκώβης (2021). Oskar Metsavaht (Βραζιλία), καλλιτέχνης, σχεδιαστής, περιβαλλοντολόγος, πρέσβης καλής θέλησης της UNESCO και Πρέσβης της Δεκαετίας των Ωκεανών του ΟΗΕ. Eric Nazarian (Αρμενία/ΗΠΑ) βραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο (2012). Yulene Olaizola και Ruben Imaz (Μεξικό). Bettina Oberli (Ελβετία), νικήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης (2020). Nila Madhab Panda (Ινδία), νικήτρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκόα (2020). Janis Rafa (Ελλάδα/ Ολλανδία), νικητής στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ και του Ρότερνταμ (2020). Η γνωστή ηθοποιός Isabella Rosselini (ΗΠΑ), Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Ινστιτούτου Jane Goodall για την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.        

Σύμφωνα με την παραγωγό Adelina von Fürstenberg:

 «Η σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων προσφέρει ένα ατελείωτο πεδίο έρευνας, οι φιλοσοφικές, ανθρωπολογικές και κοινωνικές διαστάσεις  του οποίου αλληλεπικαλύπτονται. Η ενασχόληση με αυτό το θέμα απαιτεί να επιστρέψουμε στα θεμελιώδη στοιχεία, ενώ παράλληλα θα μιλήσουμε για το παρόν που ζούμε και το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας. Οι άνθρωποι, που είναι και ζώα και διαφορετικοί από άλλα ζώα, έχουν ιστορικά ορίσει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ακριβώς σε αντίθεση με άλλα έμβια όντα. 

Ένας βαθιά ριζωμένος ανθρωποκεντρισμός μας οδηγεί να πούμε ότι «δεν είμαστε άγρια θηρία» και ως εκ τούτου διαφέρουμε από τα άλλα ζώα. Το να λέμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι ζώο σημαίνει να τονίζουμε όχι μόνο τις διαφορές ανθρώπων και άλλων ζώων, αλλά πιο συγκεκριμένα, την ανωτερότητά μας, την κυριαρχία μας στον άλλον.  Αρκεί να δούμε πώς ο άνθρωπος, σκόπιμα ή όχι, εξαφανίζει άλλα είδη μέσω του κυνηγιού και της λεηλασίας των πόρων και των οικοσυστημάτων. Στην πραγματικότητα, η αφαίρεση ενός μόνο είδους μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή τόσο μεγάλη που να υπερβαίνει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος. Για να μην μιλήσουμε για το πώς χρησιμοποιούνται τα ζώα για ευχαρίστηση – τα τσίρκα και οι ταυρομαχίες είναι μόνο δύο παραδείγματα – ή για επιστημονικούς πειραματισμούς. 

Όπως κάθε άτομο είναι μοναδικό, κάθε ζώο έχει διαφορετικές ιδιότητες, δυνάμεις και χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Immanuel Kant (1724-1804) οι άνθρωποι υπονομεύουν την αξιοπρέπειά τους κακοποιώντας τα ζώα. Στο «Δόγμα της Αρετής», ο Kant εξηγεί ότι το να αποδεχόμαστε την ανάγκη να προστατεύουμε τα ζώα σημαίνει να διατηρούμε μέσα μας τη συμπόνια που είναι απαραίτητη για τις ηθικές μας σχέσεις με την ανθρωπότητα. Τέλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα καθήκοντά μας απέναντι στα ζώα δεν είναι τίποτα άλλο από καθήκοντα απέναντι στον εαυτό μας.

Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και ζώου σημαίνει επίσης την ανάδειξη της δυνατότητας υιοθέτησης διαφορετικών απόψεων και μορφών αλληλεπίδρασης. Ο άλλος δεν είναι ο εχθρός, το θήραμα, το εργαλείο ή το εμπόρευμά μας για να το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε, αλλά μάλλον ένας σύγχρονος, με την κυριολεκτική έννοια, ένα alter ego και σύντροφος. Μόνο όταν αντιμετωπίζουμε το άλλο ζώο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αναπτύσσουμε μαζί του μια αληθινή σχέση συναναστροφής και ενσυναίσθησης. Αυτό ήταν πάντα ένα πεδίο προβληματισμού για δημιουργικούς, εμπνευσμένους ανθρώπους,  που εγείρουν ερωτήματα που συνδέονται με τις παραδόσεις, την ηθική, την αισθητική και τον φόβο μας για το εξωγήινο και το ακατανόητο. Από την άλλη το θέμα άπτεται πιεστικότερων ζητημάτων, όπως ο μετασχηματισμός της καθημερινότητάς μας, το οικοσύστημα, η βιοποικιλότητα, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

 Τα ζώα είναι το αρχαιότερο θέμα που απεικονίζεται και από τα πιο συχνά θέματα τέχνης, κοσμολογίας, μαγείας και μύθου. Οι εικόνες που τα αποδίδουν διερευνώνται με άπειρους τρόπους: από λογοτεχνικές προσωποποιήσεις μέχρι ισχυρά στοιχεία του συμβολικού χώρου, από ανεκτίμητους συντρόφους μας στην καθημερινή ζωή έως υποδεέστερα είδη για ανθρώπινη κυριαρχία ή κατανάλωση.»

 Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=JAM3ltCaKfg Q https://www.youtube.com/watch?v=JAM3ltCaKfg Q το  trailer 

Το φιλμ  δεν έχει προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους. Η Adelina von Fürstenberg παραγωγός ταινιών για το Περιβάλλον παραχώρησε τα δικαιώματα προβολής της στην ΟΚΛΕ, με ευθύνη της οποίας έγινε και ο υποτιτλισμός της.

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:08 pm


Στην μεγαλύτερη έκθεση για το Περιβάλλον


Δεκάδες μαθητές από τα Βριλήσσια


Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από τρία δημοτικά σχολεία της πόλης μας, το 4ο , το 5ο και το 6ο ξεναγήθηκαν στους χώρους της μεγαλύτερης έκθεσης για τον Περιβάλλον της 3ης Attica Green Expo στο κλειστό γήπεδο του Π. Φαλήρου.  




Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της έκθεσης που στόχο έχουν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης. Τα παιδιά υποδέχθηκε στο περίπτερο του Δήμου Βριλησσίων ο Δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Χρήστο Γούναρη. 




«Με σειρά δράσεων επενδύουμε στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές και τις μαθήτριες των Βριλησσίων, γιατί τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί πολίτες. Το βιωματικό παιχνίδι συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη γνώση και βοηθά τα παιδιά να αφομοιώσουν καλύτερα τις έννοιες της διαλογής των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και της φροντίδας για το περιβάλλον, την πόλη και τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης. 




Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα Βριλήσσια έγιναν για λίγο «δημότες»... της Πρασινούπολης και ξεναγήθηκαν στα σπίτια του πράσινου οικισμού, μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών βοηθά τον πλανήτη μας. Έπαιξαν στο πράσινο survivor, αλλά και σε πολλά άλλα διαδραστικά παιχνίδια μαθαίνοντας για την αξία της ανακύκλωσης και τις βασικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος.  

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:04 pm


Μήνυμα του Δημάρχου Βριλησσίων


Για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 


H δύσκολη και επίπονη δοκιμασία για την είσοδο των μαθητών και των μαθητριών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε. 


Είναι η πρώτη από μια σειρά σημαντικές προσπάθειες για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στην ζωή σας. Αυτή όμως, δεν θα είναι η μοναδική ευκαιρία. Θα υπάρξουν πολλές άλλες αρκεί να τις αδράξετε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας. 


Με πίστη στον εαυτό σας τους κόπους και τις θυσίες σας είμαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.


Καλή δύναμη στις οικογένειες και στους εκπαιδευτικούς που στέκονται αρωγοί σε κάθε σας βήμα. Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας!


Ιωάννης Χ. Πισιμίσης 

Δήμαρχος Βριλησσίων

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:00 pm


«ΑΗΔΟΝΙΔΕΙΑ 2024»


Συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη 


Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του εμβληματικού Δασκάλου της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη διοργανώνει ο Δήμος Βριλησσίων στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια). 


Την Κυριακή 16/06/2024 στις 21:00 η πόλη μας τιμά τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη που διέσωσε, διαμόρφωσε, δημιούργησε και δίδαξε την πλούσια μουσική μας παράδοση. 


Ο Χρόνης Αηδονίδης έζησε στα Βριλήσσια και με τη σεμνή του παρουσία τίμησε την πόλη μας, ενώ για αρκετά χρόνια διετέλεσε ιεροψάλτης στον ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου Βριλησσίων. Η πόλη μας τίμησε τον κορυφαίο μας ερμηνευτή και μουσικό εν ζωή. Τα «ΑΗΔΟΝΙΔΕΙΑ» διοργανώνονται στην πόλη μας κάθε χρόνο από το 2017.


 Η εφετινή διοργάνωση είναι όμως, διαφορετική, καθώς είναι η πρώτη μετά την απώλειά του ανθρώπου που με τις ερμηνείες του ένωσε την Θράκη με την Πόλη και τη Μικρά Ασία, το παραδοσιακό μας τραγούδι με τη βυζαντινή μουσική. Το έργο του είναι μια γέφυρα με τις αλησμόνητες πατρίδες. Αγκάλιασε τους πρόσφυγες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Πόλης και της Ανατολικής Θράκης. 


Τη συναυλία θα παρουσιάσει ο βιογράφος και προσωπικός φίλος του Χρόνη Αηδονίδη, συγγραφέας, Κώστας Παπασπήλιος. Τραγουδούν: Μπάµπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Νίκος Καραγιάννης. Συνοδεύει 5µελής παραδοσιακή ορχήστρα. Στην εκδήλωση συµµετέχει το Τµήµα Παραδοσιακών Χορών του Δήµου Βριλησσίων (Διδασκαλία - Χορογραφίες : Άντα Συριάτου). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 6:57 pm


ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


Γράφει ο Δημήτρης Μπάκας

           

Ο εικοστός  αιώνας και ειδικά οι επιστήμες μάς εξασφάλισαν  πολλές βεβαιότητες, αλλά και μας αποκάλυψαν απέραντες περιοχές αβεβαιοτήτων! Αποδείχθηκε και ομολογείται πια  ότι η ανθρώπινη περιπέτεια είναι άγνωστη!  Διαψεύστηκαν και εγκαταλείφθηκαν οι αιτιοκρατικές απόψεις για μια ανθρώπινη ιστορία προόδου. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε πνευματικά για να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο! Και αυτό είναι έργο της Παιδείας μας. Φυσικά όχι μόνον της εξειδικευμένης, η οποία μας προσφέρει λίαν απαραίτητα λεπτομερειακά στοιχεία, αλλά δεν καλύπτει  ολιστικά στην ουσία του τον Άνθρωπο, ως μοναδική πνευματική  οντότητα. Ήτοι, ως πρόσωπο ευθύνης και δημιουργίας, όπως και την Κοινωνία οιουδήποτε μεγέθους που  δημιουργεί ο άνθρωπος.

 Πέραν από οποιαδήποτε απαραίτητη τεχνική και επιστημονική γνώση είμαστε υποχρεωμένοι να καταστούμε ικανοί να βρίσκουμε νέες λύσεις στα προβλήματα που είναι τυχαία, αναπάντεχα και αβέβαια. Να καταστούμε ικανοί να αναπτύξουμε κατά περίπτωση ευέλικτες στρατηγικές σε συνάρτηση με τις πληροφορίες, που λαμβάνουμε κατά την εξέλιξή τους. Είμαστε υποχρεωμένοι  να μάθουμε να πορευόμαστε μέσα σε ένα πέλαγος αβεβαιοτήτων με ελάχιστες νησίδες βεβαιότητας.  Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι το μέλλον της Ανθρωπότητας είναι  μια άγνωστη περιπέτεια, ακριβώς, γιατί δεν έχουμε εγγυημένη προβλεψιμότητα. Το μέλλον παραμένει ανοιχτό και απρόβλεπτο, καθόσον  οι παράγοντες οικονομικοί, κοινωνικοί κλπ. οι οποίοι καθορίζουν την πορεία της ιστορίας βρίσκονται σε ασταθή και αβέβαιη σχέση με άπειρα και τυχαία περιστασιακά  που διακλαδίζουν  χαοτικά τη ροή της. 

Οι αρχαίοι  πολιτισμοί ζούσαν με την έννοια του κυκλικού χρόνου και εξασφάλιζαν την κανονικότητα με θυσίες ακόμη και ανθρώπων ενίοτε.  Οι νεότερες γενεές πίστεψαν στην ιδέα της ιστορικής προόδου, που κατέρρευσε ως Μύθος  από την πράξη. Φυσικά μπορεί  να υπάρξει πρόοδος, αλλά είναι και αυτή αβέβαιη. Και μάλιστα κανένας υπερ-υπολογιστής δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σταθερή θετική πρόοδο. Τα τελευταία γεγονότα των συνεχών κρίσεων, με αποκορύφωμα, τις οίδε ακόμη, την εξάπλωση του κορωνοϊού, απέδειξαν έμπρακτα ότι πρέπει να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε από μια νέα σκοπιά, όχι μόνον του ατόμου ή  κρατών, αλλά και από πλανητική σκοπιά. 

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα σε μια απρόβλεπτη διαδικασία  και είναι γεμάτη απρόβλεπτα και τυχαία τις πιο πολλές φορές γεγονότα. Είναι γεμάτη αβεβαιότητες:  Ποιος φανταζόταν το 1916 ότι ο ρωσικός στρατός θα διαλυόταν και ότι ένα μικρό περιθωριακό μαρξιστικό κόμμα θα προκαλούσε  μια κομμουνιστική επανάσταση τον Οκτώβριο του 1917! Ποιος φανταζόταν το 1941 θα κατέρρεε ο Ναζισμός;! Ποιος φανταζόταν ότι το 1989 η Σοβιετική Αυτοκρατορία θα κατέρρεε! 

Τον 16 αιώνα μπήκε η ανθρωπότητα στην πλανητική εποχή και από τα τέλη του 20ού αιώνα μπήκαμε στο στάδιο παγκοσμιοποίησης της Γης μας, που  έγινε πεπερασμένη! Πήραμε στα χέρια μας το γίγνεσθαι της ζωής μας χωρίς να το γνωρίζουμε. Συμπεριφερόμαστε, όπως τα ανέμελα παιδιά! Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρίσκουμε γύρω μας όλα όσα χρειαζόμαστε χωρίς κανένα περιορισμό. Εκτελέσαμε την εντολή: «Αυξάνεσθε και πληθύνεστε». Ξεπεράσαμε, ίσως,  ήδη τα οκτώ  δισεκατομμύρια και  μάλιστα εφαρμόσαμε και το δεύτερο μέρος της Εντολής : « …και κατακυριεύσατε αυτής».

 Ήδη αρχίζουμε σε έντονο  ρυθμό την καταστροφή του Πλανήτη, του μοναδικού σε όλη τη Φύση!!! Ας είμαστε ειλικρινείς νιώθουμε σαν «αποκλεισμένοι» επάνω σε ένα φυσικό αερόστατο που κινείται στο άπειρο!  Περάσαμε από τη νοοτροπία του νομάδα, που περιβάλλεται από ελεύθερους χώρους ανεξάντλητους, στη νοοτροπία του κατ’ οίκον περιορισμένου, του έγκλειστου για πάντα στα όριά του.  Για να έχουμε εμείς την ευτυχία επάνω στον Πλανήτη εμποδίζουμε τη γέννηση ενός άλλου!!!  Παίρνουμε μέτρα για μείωση του πληθυσμού με τη «σοφή» σκέψη να μη επιτρέπονται πολλές γεννήσεις! 

Συμπερασματικά,  μπορούμε να πούμε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί το μέλλον. Το μέλλον  είναι ουσιαστικά αβέβαιο! Το μόνον  βέβαιο είναι η αβεβαιότητα! Ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να ζήσει με την αβεβαιότητα! Και, όμως μπορεί. Υπάρχει «πολυφάρμακο» : Η Παιδεία. 

 Ό,τι αναδύεται από τις εκάστοτε συνθήκες που είναι απρόβλεπτες είναι απροσδόκητο. Καινοτομίες σε αρχικά μικρή κλίμακα είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε μεγάλης κλίμακας επαναστάσεις. Αντίθετα σοβαρά ρεύματα είναι δυνατόν να μην βρουν κατάλληλο έδαφος και να εκτονωθούν. Ακόμη και οι Θρησκείες έτσι γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν, όπως και πολλές ιδεολογίες. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και του καπιταλισμού προξένησαν την καταστροφή των αρχαίων πολιτισμών. Εν πολλοίς αλλοίωσαν και τις βασικές αξίες, επάνω στις οποίες ο άνθρωπος είχε οικοδομήσει την συλλογική κοινωνική ζωή. Η ιστορία μάς προσφέρει και εκπληκτικές δημιουργίες( η Αθήνα πρόσφερε  στην ανθρωπότητα τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία). Δεν εξελίσσεται, όμως,  γραμμικά, αλλά μέσα από διακλαδώσεις, εκτροπές, στασιμότητες που αλληλοεπηρεάζονται απρόβλεπτα.

 Τελικά είναι γεμάτη από πολιτισμό και βαρβαρότητα, δημιουργία και καταστροφή,…. Η περιπέτεια της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την περιπέτεια του Κόσμου, που όπως πλέον επιστημονικά αποδεικνύεται είναι αβέβαιη. Μια πορεία, που μοιάζει περισσότερο με «παιχνίδι». Ένα παιχνίδι μεταξύ πολλών παραγόντων σε μια σχέση «διαλόγου» με χαρακτήρα ανταγωνιστικό, άμιλλας και συμπληρωματικό  ανάμεσα στην τάξη, την αταξία και την οργάνωση…

Ο Άνθρωπος, ως  μοναδικότητα και πρόσωπο, έχει ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, τα οποία συνιστούν την ειδοποιό του διαφορά από τα όντα επί της Γης. Ο άνθρωπος δεν ζει μόνον «με άρτο», αλλά και με ανώτερες ανάγκες-αξίες, όπως η μάθηση, απόλαυση της εργασίας, η δημιουργικότητα. Διαθέτει εκτίμηση προς  κάθε είδους αισθήματα. Είναι ικανός να γνωρίζει το σωστό από το λάθος(!), κατά περίπτωση, και μπορεί να συμπεριφέρεται  σύμφωνα προς το ανώτερο καλό.  Μια  πίστη τον διακατέχει προς απόλυτες αυταξίες:  αλήθεια, κάλλος, αγαθότητα,  αγάπη…

Η ηθική μέριμνα για τον συνάνθρωπο δεν σταματά μόνο στη φροντίδα των  πασχόντων, που φυσικά είναι το πρώτιστο καθήκον. Εξίσου απόλυτο καθήκον του και μάλιστα ανωτέρου βαθμού συνιστά  η φροντίδα στους υγιείς συνανθρώπους μας και ειδικά τους νεότερους. Η καταβολή κάθε συνδρομής για δημιουργία υγιούς προσωπικότητας.  Πρόσωπο ευθύνης για αρμονική συνύπαρξη. Ανθρωπιστική και κοινωνική αγωγή, με τις οποίες τα άτομα βελτιώνονται διαρκώς και ταυτόχρονα αναπτύσσεται μια αρμονική και θετικά συνεργική Κοινωνία που εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες βελτίωσης και ανάπτυξης των μελών της. 

Η ολιστική πρόοδος κάθε Κοινωνίας μη εξαιρούμενης της Πλανητικής είναι αποκλειστικά έργο και επίτευγμα πολλών ανθρώπων –μελών με ποιοτικές ιδιότητες(αρετές), που αποκτώνται μόνον με την  Ολιστική Παιδεία, με την οποία  ο άνθρωπος μορφοποιείται ως πρόσωπο και ως μέλος της κοινωνίας.  Είμαστε αναγκασμένοι να μεταρρυθμίσουμε την παιδεία μας προς την κατεύθυνση πλαστουργίας Ανθρώπων. Την ανδραγωγία. Επείγει να ξανασκεφτούμε «τι είναι ο άνθρωπος», να ξαναβρούμε τα ερωτήματα των Σοφών της ανθρώπινης Ιστορίας και να δώσουμε απαντήσεις με τα σημερινά δεδομένα των επιστημών και φιλοσοφίας. Να προσανατολίσουμε την Παιδεία μας προς αυτό τούτο το είναι του ανθρώπου. Να αποφύγουμε την εργαλειοποίησή   του, είτε αυτή είναι η  μορφή πελάτη ή οπαδού.


Η Παιδεία, στην ολιστική της μορφή, είναι η ελπίδα του μέλλοντος, γιατί συνιστά το πιο ισχυρό εργαλείο για κάθε αλλαγή και προσαρμογή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.  Η Ολιστική παιδεία είναι αρετή, γιατί συνιστά αναδυόμενη δύναμη εξισορρόπησης της αλήθειας , του κάλλους και του γενικού αγαθού. Η ζωή αναδύεται από σύνθεση  των αυτών αυταξιών. Όχι από την κατάτμηση. Η κατάτμηση βοηθάει στη μελέτη και την κατανόηση, αλλά χωρίς τη σύνθεση δεν έχουμε ολοκληρωμένη  αποτελεσματικότητα.  Η χρυσή τομή βρίσκει και συνθέτει το κάθε κρίσιμο σημείο. 


Το μέλλον είναι ουσιαστικά αβέβαιο! Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μια αβέβαιη περιπέτεια, όπως και αυτή ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με μια μόνιμη αμφιβολία για το επόμενο βήμα μας. Αυτό συνιστά  κακοτυχία μας  και είμαστε υποχρεωμένοι να τη διαχειριστούμε. Μπορεί όμως να μετατραπεί σε …ευλογία, όταν είμαστε  προετοιμασμένοι κατάλληλα. Η αβεβαιότητα να μετατραπεί σε  «οξυγόνο  ζωής», όπως το οξυγόνο σκότωνε τα πρωτόγονα αναερόβια έμβια, έως ότου η ζωή χρησιμοποίησε αυτό τον ρύπο ως αποτοξινωτικό και τώρα πια είναι απόλυτα απαραίτητο! Η αβεβαιότητα σκοτώνει την απλουστευτική γνώση μπορεί να μετατραπεί σε αποτοξινωτικό της πολύπλοκης γνώσης. Να καταστεί ο πρώτιστος παράγοντας δημιουργικότητας και προόδου!

Η πιο ενδεδειγμένη  προετοιμασία γίνεται με την ευρεία ολιστική παιδεία, με την οποία μορφοποιείται ο άνθρωπος, ως πρόσωπο και ως μέλος της κοινωνίας. Να μεταρρυθμίσουμε την παιδεία μας προς την κατεύθυνση μορφοποίησης ανθρώπων. Επείγει να ξανασκεφτούμε «τι είναι ο άνθρωπος», να ξαναβρούμε τα ερωτήματα των Σοφών της ανθρώπινης Ιστορίας και να δώσουμε απαντήσεις με τα σημερινά δεδομένα των επιστημών και φιλοσοφίας.

 Να προσανατολίσουμε στην Παιδεία προς αυτό τούτο το είναι του ανθρώπου. Να αποφύγουμε την εργαλειοποίησή  του, είτε αυτή είναι μορφή πελάτη ή οπαδού!

Η Παιδεία, στην ολιστική της μορφή, είναι «η ισχύς του μέλλοντος», γιατί συνιστά, ίσως, το πιο ισχυρό εργαλείο για κάθε αλλαγή και προσαρμογή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 6:53 pm


Μήπως τελικά, λεφτά υπάρχουν;


Γράφει ο Δημήτρης Κοντοδίνας μέλος συνδυασμού "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας"


Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας σε κάθε ευκαιρία επικαλείται οικονομική στενότητα λόγω της κατάστασης που παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, σε σημείο που καταντά γραφικό. 

Όπως έχει αναλυθεί, ο Δήμος Βριλησσίων έχει πρόβλημα ρευστότητας και όχι χρέους. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προσπαθούν εναγωνίως να μας δείξουν πως βρίσκουν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα είτε με την μείωση λειτουργικών εξόδων του Δήμου είτε με την αύξηση των Δημοτικών Τελών και Φόρων. Και εδώ αρχίζει και φαίνεται η υποκρισία τους.

Το 2023 και με Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Βαφειάδη, ο Δήμος Βριλησσίων συμμετείχε στην έκθεση Attica Green Expo 2023 με συνολικό κόστος 5.000€

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%98%CE%A42%CE%A99%CE%A1-7%CE%92%CE%9F?inline=true

Το 2024 και με Δήμαρχο τον Γιάννη Πισιμίση, ο Δήμος Βριλησσίων συμμετέχει στην ΙΔΙΑ έκθεση με κόστος 11.000€ με απευθείας ανάθεση

 https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8758%CE%A99%CE%A1-%CE%9E%CE%9E%CE%A9?inline=true

Σε μια περίοδο που οι κύριοι Πισιμίσης και Χρηστάκης διατείνονται πως υπάρχει οικονομική στενότητα, υπερδιπλασιάζουν το κόστος του Δήμου Βριλησσίων για την συμμετοχή στην συγκεκριμένη έκθεση, ενώ την ίδια ώρα δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε άλλες κρίσιμες δομές, τις οποίες παραμελούν. Μήπως τελικά, λεφτά υπάρχουν; Κι αν ναι, που πάνε;

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 6:48 pm


Έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων του Β΄ Γυμνασίου


 Δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν - Τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες δεν μπορούν να διαβάσουν


Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες περιοίκων του Δευτέρου (Β΄) Γυμνασίου Βριλησσίων, για ενοχλήσεις από θορύβους τόσο τα πρωϊνά όσο και τα απογεύματα.

Μας λένε ότι οι θόρυβοι προέρχονται, τα πρωϊνά από τις σχολικές ενημερώσεις μέσω των ηχητικών εγκαταστάσεων του σχολείου και κυρίως κάθε απόγευμα από τα μαθήματα χορών που διοργανώνονται και μετατρέπουν ακόμα και το προαύλιο σε πηγή έντονων και θορυβωδών οχλήσεων.

Ιδιαίτερα στο τρέχον χρονικό διάστημα, που όσα παιδιά δίνουν Πανελλήνιες και έχουν την ατυχία να κατοικούν πέριξ του σχολείου, δεν μπορούν να διαβάσουν από τους έντονους θορύβους και τις οχλήσεις, διαμαρτύρονται στους γονείς τους και τους παρακαλούν κάτι να κάνουν.

Επίσης, δεν είναι σωστό να θέλουν οι άνθρωποι να ησυχάσουν λίγο, να πιουν έναν καφέ, βρε αδερφέ και να μην μπορούν.

Επιτέλους, αυτοί που έχουν υποχρέωση ας κάνουν κάτι, γιατί η κατάσταση "δεν πάει άλλο".     

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2024 | 9:46 am


Καταγγέλλει τον Δήμαρχο για αλαζονεία


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ


"Κύριε Δήμαρχε,

όταν επιπλήττεις προσβάλεις, υποτιμάς, και κατηγορείς έναν άνθρωπο (πόσω δε μάλλον έναν δημοτικό σύμβουλο με 15ετη θητεία, επικεφαλής παράταξης), αγνοώντας το αίσθημα της δημοκρατίας που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες την χώρα μας, θα πρέπει τουλάχιστον, προκειμένου να γίνεις πιστευτός, να επιχειρηματολογείς και να τεκμηριώνεις την επίθεση σου. Διαφορετικά γίνεσαι εμπαθής και επικίνδυνος.

Καφενειακές φράσεις του τύπου "μαζέψου" και "ξέρεις εσύ", δεν αρμόζουν σε ένα δημοκρατικό χώρο όπως το δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που στηλίτευσαν (σιωπηρά βέβαια) και μέλη της παράταξής σου.

Τέτοιες συμπεριφορές υποδεικνύουν την υποκρισία του "δήθεν" ενδιαφέροντος σχετικά με την έμφυλη βία και το μπούλινγκ.

Ένας Δήμαρχος οφείλει να είναι θεματοφύλακας της ευνομίας, της ορθής λειτουργίας, και της αξιοπρέπειας μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Όχι υποκινητής απρεπών συμπεριφορών, συμπαρασύροντας σε αντίστοιχες στάσεις στελέχη του. 

Αλλαζονικές συμπεριφορές, επίδειξη δύναμης σε συνάδελφο,το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν το κύρος ενός δημοτικού συμβουλίου. 

Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης"

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2024 | 3:35 pm


Πού ψηφίζουμε στα Βριλήσσια


 Για τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024

Α/Α ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

1 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΠΙΝΔΟΥ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

2 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΦΛΩΡΙΝΗΣ 24  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

3 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΤΑΫΓΕΤΟΥ & ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

4 Β1' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) Βριλησσίων Βριλησσίων 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ  ΠΙΕΡΙΩΝ 16  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2024 | 12:23 pm


Παραιτήθηκε ο Μάρκος Κρητικός


 Από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου

Παραιτήθηκε ο Μάρκος Κρητικός από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Ο Μάρκος Κρητικός είχε εκλεγεί με τη Δράση στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Επικαλέστηκε αυστηρά προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κόσμημα για την πόλη χαρακτήρισε τον Μάρκο Κρητικό ο Γιάννης Τσουτσιας επικεφαλής της Δράσης.

Υπόδειγμα δημοτικού συμβούλου ήταν ο Μ. Κρητικός, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χ. Κάππας.

Στην πολύ καλή τους παλαιότερη συνεργασία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης επισημαίνοντας ότι μας στεναχωρεί όλους η απόφαση του Μ. Κρητικού.

Ο εκπαιδευτικός Θανάσης Σπηλιώτης αντικαθιστά τον Μάρκο Κρητικό στην εκπροσώπηση της Δράσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 11:24 pm


Βίντεο: η ομιλία του Γιάννη Τσούτσια


Στο συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας

 

Γιάννης Τσούτσιας: από 04.14.00 - 04.29.00 


Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 3:13 pm


Live το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο

 
Η συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 


Για να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση κάντε κλικ στην εικόνα

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 3:00 pm


Η πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης


Για το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο
 








Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:56 pm


Συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου


Πρόληψης Παραβατικότητας στον Δήμο Βριλησσίων - Η εισήγηση στο Δ.Σ.


Δημοσιεύουμε την εισήγηση της διοίκησης προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με το παραπάνω θέμα:

"Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84, του ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων» και του άρθρου 16, του ν 2713/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και αντικατασταθεί με το άρθρο 13, του ν. 3387/2005 και ισχύει στους Δήμους άνω των 3.000 κατοίκων προβλέπεται η συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας προκειμένου σε συνεργασία με την Αστυνομία, τους φορείς της πόλης, την ∆ημοτική Αρχή, αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, να προβαίνει σε δράσεις πρόληψης, ελέγχου και μείωσης της εγκληματικότητας.


Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την κινητοποίηση των δημοτικών αρχών.

Το ανωτέρω Συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου και διαθέτουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων. 

Τα μέλη του Συμβουλίου δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα των πέντε (5) ή περισσότερα των έντεκα (11), ορίζονται για τρία (3) χρόνια και η θέση τους είναι τιμητική και άμισθη.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.

Βασική αποστολή τους λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε τοπικό επίπεδο με την ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς και η μείωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών με απώτερο σκοπό την προστασία της τοπικής κοινωνίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους. 

Ο ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 73/24-3-2014) επέφερε αλλαγές στο θέμα της οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε ως σκοπό τη σύνδεση της Ελληνικής Αστυνομίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή περιγράφεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ανωτέρω νόμου, σύμφωνα με το οποίο ένας από τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι και η ανάπτυξη της συνεργασίας και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των Τοπικών Συμβουλίών Πρόληψης Παραβατικότητας.

Σύμφωνα με το π.δ. 10/21 (ΦΕΚ 19 Α/10-2-2021): Οργάνωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστάθηκε σε αυτό αυτοτελή Υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αποστολή το σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων βίας. Οι βασικές εκφάνσεις της αποστολής της είναι ο προγραμματισμός σχετικών δράσεων, ο συντονισμός, η παροχή κατευθύνσεων και η συνεργασία, υποστήριξη και παρακολούθηση των φορέων και των Σωμάτων που υπάγονται στο Υπουργείο, καθώς και των λοιπών συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για την υλοποίησή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακλαδικότητα και διαλειτουργικότητά τους.

Στην παρ. 2, του άρθρου 11 του ανωτέρω αναφέρονται τα εξής: 

2. Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης της Βίας και οι επιμέρους δράσεις, που σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, υλοποιούνται, κατά περίπτωση, είτε αυτοτελώς από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, είτε σε συνεργασία με τις οικείες αστυνομικές, δημοτικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.). Στην περίπτωση αυτή, οι δράσεις από μέρους των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. υλοποιούνται υπό τις επιστημονικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο, εφεξής, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας.

 

Τα ανωτέρω συμβούλια συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία είναι επιστήμονες και λειτουργοί που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, εγκληματολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομικοί.


Δύναται να αποτελούνται από τον ∆ήμαρχο ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή Εντεταλμένο Σύμβουλο, έναν (1) δημοτικό σύμβουλο, έναν (1) εκπρόσωπο της Αστυνομίας, δύο (2) εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ασχοληθεί ενεργά με τα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της έναν (1) νομικό, έναν (1) κοινωνιολόγο, έναν (1) ψυχολόγο, έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων ∆ήμου και έναν (1) εκπρόσωπο των μαθητικών κοινοτήτων σχολείων ∆ήμου.


Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.


Το ∆ημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει και να εγκρίνει τη συγκρότηση 11μελούς Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ) στον ∆ήμο

και να προτείνει τα μέλη του. 


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα συγκαλεί σε σύσκεψη. Η δράση του Συμβουλίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ∆ήμου και οι εκδηλώσεις που θα προγραμματίζει θα γίνονται σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης. Θα συνεδριάζει τακτικά μια φορά το τρίμηνο και έκτακτα όταν το ζητήσει ο Πρόεδρος ή τουλάχιστον το 1/3 των μελών του, ενώ οι αποφάσεις του θα εγκρίνονται από το ∆ημοτικό Συμβούλιο.


Το ΤΟΣΠΠΑ προτείνουμε να αποτελείται από: 


1) Τον Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας και Ασφάλειας Πόλης κ. Ιωάννη Μπήτα, ως Πρόεδρο της Επιτροπής

2) Τον Δικαστή, Πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, κ. Κατσαλούλη Ευθύμιο

3) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας (Α.Τ Βριλησσίων) , κ Κουμουδή Βασίλειο, Αστυνομικό Υπ/ντη, Διοικητή Α.Τ Βριλησσίων 

4) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας (Τ.Α Βριλησσίων) , κα Αρνοκούρου Σταματίνα, Αστυνομικός (Υπαστυνόμος Β’, Τ.Α Βριλησσίων-Υπεύθυνη Β.Τ Αθηνών για την παραβατικότητα ανηλίκων)

5) Τον κ. Τσόπελα Χρήστο, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχίατρο

6) Την κα Θεού Αικατερίνη, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο

7)Τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο 

8) Την κα Παναγίδη Αδαμαντία, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο

9) Την κα Σκούρα Αγγελική, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

10) Την κα Προκοπίου Αναστασία, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

11) Τον κ. Γκιουρτζιδη Δημήτριο, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Δήμου Βριλησσίων





Έργο του εν λόγω Συμβουλίου θα είναι :

Η καταγραφή και μελέτη τοπικών παραβατικών συμπεριφορών.

Η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας.

Ο συντονισμός προληπτικών πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων της πόλης για την πρόληψη και τον περιορισμό ορισμένων μορφών παραβατικότητας.

Απώτερος σκοπός του εν λόγω Συμβουλίου είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στη διαβίωση των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. 

Έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη. 

Η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας αναλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες για τη διεξαγωγή, ανάπτυξη και προβολή του έργου του:



Καθιέρωση ημερίδων με αφορμή τις ∆ιεθνείς Ημέρες σχετικές με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Ανταλλαγή ενημερωτικών εγγράφων για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των ΤΟΣΠΠΑ.

∆ημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου ή/και βίντεο για παιδιά κατά της παραβατικότητας, με συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.

Προβολή μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής του Συμβουλίου στο ευρύ κοινό των δημοτών.

Ενθάρρυνση δημοτών να συμμετέχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του ΤΟΣΠΠΑ.

Καθιέρωση επισκέψεων των μελών σε σχολεία, κέντρα ηλικιωμένων, τοπικούς συλλόγους κλπ., όπου τα μέλη ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές, που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου, αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. 

Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αφύπνιση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ∆ημοτικές και Αστυνομικές αρχές.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα δύναται να πραγματοποιεί θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα, όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.

Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών 


Χρέη  γραμματέα της Επιτροπής θα εκτελεί υπάλληλος του Δήμου με τον  αναπληρωτή του που θα ορισθεί με απόφαση Δημάρχου.

                                                                                        

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και  Ασφάλειας Πόλης Ι.ΜΠΗΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:45 pm


Green City: H κινητή μονάδα ανακύκλωσης


Στο 3o Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων


Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων βρέθηκε η κινητή μονάδα του προγράμματος ανακύκλωσης «Green City». Tο ειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής μίλησε στους μαθητές για τα οφέλη της ανακύκλωσης, τον ορθό διαχωρισμό και την διαλογή των απορριμμάτων. 




Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης με τρόπο βιωματικό και να οικοδομήσουν έτσι περιβαλλοντική συνείδηση. Την κινητή μονάδα ανακύκλωσης υποδέχθηκε στο σχολείο η Διευθύντρια Φ. Νταρακλίτσα και οι εκπαιδευτικοί, ενώ στην παρουσίαση του προγράμματος το παρών έδωσε ο  Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης και οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Χ. Γούναρης και Καθαριότητας Γ. Μαρίνης. 


Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντός. 

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βλέπουμε το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών της πόλης μας για την προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος. Τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες και θέλοντας να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας ξεκινάμε από τα σχολεία μας. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται την αξία της ανακύκλωσης και συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον»


Στην δράση βρέθηκαν και στελέχη της ΔΕΗ, η οποία είναι αρωγός του προγράμματος. Από τη νέα σχολική χρονιά η δράση θα συνεχιστεί με αντίστοιχες επισκέψεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου Βριλησσίων. 

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:39 pm


Πολιτιστικά Μηνύματα 2024


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 28/5 έως 7/7/2024





Το ετήσιο φεστιβάλ των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων του Δήμου Βριλησσίων ξεκινά από τα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου. Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

«Η ανάπτυξή του Πολιτισµού στην πόλη µας ως βασική κοινωνική έκφραση και η δηµιουργία υψηλού πολιτισµικού κεφαλαίου προ όφελος τη τοπικής µας κοινωνία µπορεί να τονώσει την ίδια την κοινωνική συνοχή και να δηµιουργήσει τι συνθήκες εκείνες για ένα νέο περιβάλλον συµµετοχής και δεσµών επικοινωνίας των συµπολιτών µας . Το Φεστιβάλ των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων του Δήµου µας συµβάλλει στην ενεργοποίηση των συµπολιτών µας στις πολιτιστικές δράσεις µε τρόπο δηµιουργικό και συµµετοχικό αλλά και στην ανάδειξη του Πολιτισµού στην πόλη µας. Τα Καλλιτεχνικά µας Εργαστήρια θα στείλουν και εφέτος τα δικά τους µηνύµατα έκφρασης και δηµιουργίας µε τις εκθέσεις και τις παραστάσεις τους . Σας προσκαλούµε να παρακολουθήσουµε όλοι µαζί από κοντά τα εξαιρετικά έργα τους!», αναφέρει στο μήνυμά του Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης.

«Η πολιτιστική περίοδος στον Δήµο Βριλησσίων ολοκληρώνεται µε τις εκδηλώσεις των 20 Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων στα οποία συµµετέχουν πάνω από 500 συµπολίτες µας και καθοδηγούνται από καταξιωµένους και έµπειρους δασκάλους. Η µεγάλη συµµετοχή των δηµοτών στα επιµέρους εργαστήρια εκφράζει µε τον καλύτερο τρόπο την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πόλη µας και στέλνει το µήνυµα πως ο σύγχρονος πολιτισµός µπορεί να συνδυάσει την καινοτοµία µε την αναφορά στην τοπική κοινωνία και την αλληλεπίδραση, τη έκφραση και τη δηµιουργία», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Τάσος Δημητρίου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΜΑΪΟΣ 2024

ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2024

Έκθεση Παιδικού Εργαστηρίου Ζωγραφικήç

Διδασκαλία: Μαργαρίτα Πέτροβα

Εγκαίνια Έκθεσης :19:00

Ώρες λειτουργίας : 18:00-21:30

ΠΑΡΚΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» (πρώην ΤΥΠΕΤ)

Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» Π. Μπακογιάννη 38-42

TΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2024

Διαδηµοτικό Φεστιβάλ Χορωδιών

Συµµετέχουν οι χορωδίες :

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

             «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ»

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΕΥΦΩΝΙΑ»

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Ζιάκας – Μαέστρος

Ώρα έναρξης 19:00

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Τουρνουά ΣΚΑΚΙ από το παιδικό τµήµα του Δήµου Bριλησσίων

Διδασκαλία: Άρης Σταυρόπουλος

Συµµετέχουν µαθητές από τα Δηµοτικά Σχολεία της πόλης.

Ώρα έναρξης: 09:00

Πνευματικό Κέντρο, Κισσάβου 11

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Πανηγύρι Ανάληψηç

Παραδοσιακοί Χοροί µετά τη λιτανεία της εικόνας

Συµµετέχουν τα χορευτικά τµήµατα των συλλόγων:

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «ΟΙ ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «ΠΥΡΡΟΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΒΡΑΧΟΣ» ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Ώρα έναρξης 21:30

Πλατεία Ανάληψης

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 & ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Έκθεση Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής ενηλίκων

Διδασκαλία: Δηµήτρης Σκλείδης

Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο 15/06, ώρα 19:00

Ώρα 20:00 οµιλία Δηµήτρη Σκλείδη µε θέµα: «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ»

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 18:00-21:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 & ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

1ο Παιδικό Φεστιβάλ Βριλησσίων

Με πολλές αθλητικές & πολιτιστικές δράσεις στα διάφορα σηµεία του πάρκου. Συµµετέχουν σύλλογοι & φορείς της πόλης .

Ώρες λειτουργίας : 18:00 - 22:00

ΠΑΡΚΟ «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» (Πρώην Ναυτική Βάση) Λ. Πεντέλης & Αναπαύσεως

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

«ΑΗΔΟΝΙΔΕΙΑ» Εκδήλωση παραδοσιακής µουσικής & χορών αφιερωµένη στον Χρόνη Αηδονίδη.

Παρουσίαση Κώστας Παπασπήλιος

Τραγουδούν: Μπάµπης Τσέρτος , Νάντια Καραγιάννη, Νίκος Καραγιάννης

Συνοδεύει 5µελής παραδοσιακή ορχήστρα.

Συµµετέχει το Τµήµα Παραδοσιακών Χορών του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία - Χορογραφίες : Άντα Συριάτου

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Χορευτική Βραδιά

Συµµετέχουν τα εργαστήρια Αργεντίνικου Τάνγκο, LATIN & Ευρωπαϊκών Χορών & το παιδικό Εργαστήρι Μοντέρνων Χορών του Δήµου Βριλησσίων

Χορογραφίες - Διδασκαλία: Μαργαρίτα Πέτροβα, Νίκος Παπουτσής , Άννα Γαλανοπούλου, Πέγκυ Σβυντρίδου

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ» Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Βραδιά παραδοσιακών χορών

Θα χορέψουν τα τµήµατα ανηλίκων και ενηλίκων του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία-Χορογραφίες Άντα Συριάτου, Μαρία Γαλαίου

Ώρα έναρξης 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ» Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Μουσική βραδιά µε τη Δηµοτική Φιλαρµονική Ορχήστρα για την παγκόσµια ηµέρα της µουσικής .

Διεύθυνση: Νίκος Βασιάδης - Αρχιµουσικός

Ώρα έναρξης : 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΠΕΜΠΤΗ 20 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Έκθεση Β΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικήç ενηλίκων

Διδασκαλία: Μαργαρίτα Πέτροβα

Εγκαίνια έκθεσης : Πέµπτη 20/06, ώρα 19:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 18:00-21:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 & ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Έκθεση Εργαστηρίου Φωτογραφίας

Διδασκαλία: Θέµης Μαρτέκας

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 29/06, ώρα 19:00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης 18:00-21:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αίθουσα «Μουσών» Κισσάβου 11

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 & ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Θεατρική παράσταση «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ»

από το Β΄ Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Έφη Πίκουλα

Ώρα έναρξης : 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 & ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Θεατρική παράσταση «Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ» από το Α΄ Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων του Δήµου Βριλησσίων

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία-Διασκευή: Τόνια Σταυροπούλου

Ώρα έναρξης : 21:00

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»

Μεταµ. Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:34 pm


«Βαλκανική Κωμωδία»


Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά από το Cine Δράση


27η Συνάντηση Σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά»

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά

Θέμα: «Βαλκανική  Κωμωδία» 

 

Στην 27η συνάντηση του σεμιναρίου «Η Κωμωδία στο Σινεμά» που οργανώνει το Cine Δράση και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου  2024, στις 8:30’μμ ζωντανά στο στέκι της Δράσης και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ξεκινάμε τη συζήτηση για τη «Βαλκανική Κωμωδία» με ένα αφιέρωμα στη Γιουγκοσλαβία (με ό,τι ήταν και σε ό,τι αυτή μετατράπηκε αυτή η χώρα μετά τον πόλεμο). Βλέπουμε αποσπάσματα από ταινίες και συζητάμε το έργο των Εμίρ Κουστουρίτσα και Ντούσαν Μακαβέγιεφ. 

Οι εθνικές κινηματογραφίες δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους σινεφίλ  και τους ερευνητές. Η κινηματογραφική παραγωγή κάθε συγκεκριμένης  χώρας συνδέεται με τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δρώμενα, καθώς και με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην δοσμένη κάθε φορά χρονική περίοδο.  Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν τις ιδέες που κυκλοφορούν στις κοινωνίες. Αυτές οι ιδέες επηρεάζουν τους κινηματογραφιστές, είναι μια από τις πηγές έμπνευσής τους και  με τη σειρά τους επηρεάζονται από τις ταινίες, αφού η κοινωνία λαμβάνει κάποια μηνύματα και τα επεξεργάζεται. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι εθνικές κινηματογραφίες είναι ως κάποιο βαθμό το είδωλο της ιστορίας, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής, των διάφορων χωρών. Τα Βαλκάνια έχουν να επιδείξουν μια σημαντική κινηματογραφική παραγωγή. Είναι όμως λυπηρό ότι αυτή είναι άγνωστη στο ελληνικό κοινό.  

Ντούσαν Μακαβέγιεφ (Душан Макавејев  Οκτώβριος1932-Γενάρης 2019)

Ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ ήταν χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο το πιο αρχέγονο του «Νέου Κινηματογράφου» (Novi Film) ενός τολμηρού κύματος κινηματογραφικού που άνθισε στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1960. Το έργο του συνδυάζει το ερωτικό με το πολιτικό, αναφέρεται στην πολιτική της σεξουαλικότητας και αντιμετωπίζει την απελευθέρωση της λίμπιντο ως επαναστατική πράξη. Παράλληλα, ασκεί κριτική τόσο στη σοσιαλιστική κοινωνία όσο και στον καπιταλισμό. Όταν γύρισε το 1965, την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Ο Άνθρωπος δεν είναι ένα Πουλί» (Covec Nijetica) είχε στο ενεργητικό του πολλά εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, από τα οποία η «Παρωδία»,  ειρωνικό σχόλιο πάνω στον εορτασμό της Ιης Μάη και πολλά πειραματικά φιλμ δείχνοντας έναν δρόμο που ακολούθησε ξεκινώντας από τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο έως τη Σχολή του κινηματογράφου Την ντοκιμαντερίστικη, ειρωνική ματιά του ξαναβρίσκουμε στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, «Μια Υπόθεση Αγάπης» (1967) αλλά η μορφή της ταινίας ήταν κάτι το εντελώς καινούργιο,   ανεπανάληπτο στο γιουγκοσλάβικο κινηματογράφο. Η κοινωνική πραγματικότητα φαίνεται να μην ήταν για τον σκηνοθέτη παρά ένα φόντο μπρος στο οποίο διαδραματιζόταν μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ' ένα μηχανικό, μέλος του Κόμματος, και μια  νεαρή κομμώτρια, αλλά μ' αυτή την πρόφαση ο σκηνοθέτης έκανε σχόλια αποστασιοποιημένα και ειρωνικά στην γιουγκοσλάβικη κοινωνία και  ορισμένα ταμπού της. Ισχύουν τα ίδια για τα επόμενα φιλμ του, αλλά, ο Μακαβέγιεφ δεν κατηγορούσε ούτε κατέκρινε. Του αρκούσε να πιστοποιεί και να «παίζει»  με τα μελαγχολικά θέματα και πρόσωπά του. Η ταινία  «Αθώος χωρίς  προστασία» (1968), ήταν ένα παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερη σημασία, ο θρίαμβος της καλλιτέχνιδας ως homo ludens, ένα κολάζ που παρέθετε αποσπάσματα απ' το πρώτο ηχητικό γιουγκοσλάβικο φιλμ, απ' τα επίκαιρα των ναζί και από συζητήσεις του 1968, ένας κύκλος απ' όπου απελευθερώνονταν ένα ιδεολογικό μήνυμα, πολύ ειρωνικό. Με αυτή την έννοια το φιλμ αυτό ήταν  πρόδρομος της πιο προβοκατόρικης ταινίας «W.R ή τα Μυστήρια του Οργανισμού» (1971). Το σουρεαλιστικό κολάζ συμπεριλάμβανε αυτή τη φορά μια γκροτέσκο άποψη απ' την θεωρία του οργασμού του Βίλχελμ Ράιχ (Ο οργασμός του ανθρώπου μπορεί να ανακτάται απ' την κοινωνία με τα συστήματά της, με τους ελέγχους της, με τις απόψεις της και με την σύγχυση της), μια ερωτική κριτική της επανάστασης (Στον ελεύθερο έρωτα η επανάσταση του Οκτώβρη απέτυχε) και του σταλινισμού (Ο Στάλιν είναι μια φιγούρα τρομερά πορνογραφική).Μέσα από εικόνες, σεξουαλικά σύμβολα, και από καταδόσεις του εκφυλισμού της επανάστασης Το φιλμ  πήγαινε πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο των χωρών του υπαρκτού και αποτέλεσε μια καλλιτεχνική επιτυχία χωρίς προηγούμενο. Δεν διανεμήθηκε ποτέ στην Γιουγκοσλαβία και ο Μακαβέγιεφ έπρεπε να πάει να γυρίσει στο εξωτερικό την επόμενη ταινία του, «Sweet Movie» 1974, μια άλλη παραβολή, πικρή, ωμή και λιγότερο επιτυχημένη, πάνω στην σύγχρονη κοινωνία, βασισμένη σε μια αισθητική της ασχήμιας και της απώθησης. Ο σκηνοθέτης αγαπήθηκε στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι στο υπέροχο. Οι δυο τους έγραψαν ιστορία, δίνοντας πνοή σε μια εποχή όπου οι έννοιες της ελευθερίας και της απελευθέρωσης αποκτούν νέες διαστάσεις.   φόρο τιμής στους ανθρώπους που δημιούργησαν εκείνη την ταινία, ενώ παράλληλα ρίχνει μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας του. Το φιλμ κερδίζει Αργυρή Άρκτο στο 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη επαναστατική δημιουργία του σκηνοθέτη. Αποτελείται από δύο ιστορίες που καταλήγουν σε δύο αδιέξοδα, προβάλλεται και διχάζει.  

Στο εξωτερικό, διδάσκει κινηματογράφο σε Πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και επανέρχεται στη σκηνοθεσία επτά χρόνια αργότερα, με την ταινία «Μοντενέγκρο: Γουρούνια και Μαργαριτάρια» στο οποίο εξακολουθεί να εξερευνά την πολιτική της σεξουαλικότητας με την ιστορία μιας παντρεμένης Σουηδής που απελευθερώνεται σεξουαλικά μέσα από την ερωτική της επαφή με έναν σέρβο μετανάστη. Επόμενη ταινία του είναι το γυρισμένο στην Αυστραλία «The Coca-Cola Kid», μια σάτιρα για τον καπιταλισμό.   Τόσο σε αυτή την ταινία, όσο και στην επόμενή του, το «Manifesto» (1988) ο Μακαβέγιεφ συνεχίζει την αναζήτησή του πάνω στις έννοιες της σεξουαλικότητας και της επανάστασης. Με το «Manifesto» επιστρέφει στη Γιουγκοσλαβία για ένα ευρωπαϊκό «παραμύθι»: ένας βασιλιάς ετοιμάζεται να επισκεφθεί ένα μικρό και ήσυχο χωριό της κεντρικής Ευρώπης, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει σύντομα ότι το εν λόγω χωριό δεν είναι τόσο ήσυχο όσο πίστευε. Τελευταία του μεγάλου μήκους ταινία είναι το «Gorilla Bathes at Noon» (1993), στο οποίο χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό από ένα σοβιετικό φιλμ προπαγάνδας για να αφηγηθεί την ιστορία ενός Ρώσου στρατιώτη που εγκαταλείπεται στο μετά-κομμουνιστικό Βερολίνο, όταν η μονάδα του λιποτακτεί.

Εμίρ Κουστουρίτσα (Emir Nemanja Kusturica, Νοέμβριος   1954…)

Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, αλλά και ηθοποιός, μουσικός, τραγουδιστής και αγρότης, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, μεταξύ άλλων, έχει καλέσει σε μονομαχία τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος της Σερβίας, έχει υποδυθεί τον Ρώσο πράκτορα της KGB στη γαλλική ταινία «Υπόθεση Farewell», έχει ανοίξει τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματός του στο Παρίσι με τον εθνικό ύμνο της ΕΣΣΔ και έχει ανεβάσει στην Όπερα της Βαστίλης την πανκ όπερα «Ο καιρός των τσιγγάνων». Το άλλοτε «τρομερό παιδί» του κινηματογράφου βρίσκεται σε δυσμένεια στη Δύση, αντιμέτωπος με αποκλεισμό από φεστιβάλ, λογοκρισία και ανάκληση βραβείων, λόγω της στήριξης του στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1954 στο Σεράγεβο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Τελειώνοντας το σχολείο σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών της Πράγας, από την οποία αποφοίτησε το 1978. Τρία χρόνια μετά, σε ηλικία μόλις 27 ετών, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία «Ποιος θυμάται τη Ντόλυ Μπελ» ενώ το 1985 έκανε το μεγάλο άλμα κατακτώντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με την πολιτική (διαμάχη Στάλιν-Τίτο) αλλά ταυτόχρονα και την πιο χαμηλόφωνη ταινία του «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές». Πάλι στις Κάννες, τέσσερα χρόνια αργότερα, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο καιρός των τσιγγάνων», ένα οδοιπορικό για τη βαρβαρότητα της ζωής των Ρομά που ακροβατεί ανάμεσα στον ωμό και τον μαγικό ρεαλισμό, διανθισμένη με χιούμορ και ντυμένη με την ξεσηκωτική μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Το 1993 κατέκτησε την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνου για την ταινία «Αριζόνα Ντριμ», που γυρίστηκε στο Χόλιγουντ με πρωταγωνιστές τους Τζόνι Ντεπ, Φέι Νταναγουέι και Τζέρι Λιούις.

Ήταν όμως το 1995, όταν έφτασε στο ζενίθ της δημιουργικότητάς του, με το θρυλικό πια «Underground», το οποίο κέρδισε στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα απέναντι στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ταινία, με ένα ευφυέστατο σενάριο και μια πληθωρική σκηνοθεσία, ξεκινά από την αντίσταση στη γερμανική κατοχή για να καταλήξει στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το 1998 κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας στη Βενετία για την κωμωδία «Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος» και το 2005 ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. Την ίδια χρονιά, προς έκπληξη πολλών, βαπτίστηκε χριστιανός στην ορθόδοξη σερβική εκκλησία, ενώ το 2007 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά και το συνοδευτικό μουσικό βίντεο στο τραγούδι του Μανού Τσάο «Rainin In Paradize».Το 2014 καταδίκασε την πυρπόληση του κτιρίου των Συνδικάτων στην Οδησσό συγκρίνοντας τα γεγονότα του Μαϊντάν με όσα είχαν συμβεί στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έτσι, το 2015 δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Ουκρανία για μια σειρά από συναυλίες με την μπάντα The No Smoking Band, στην οποία ως ενορχηστρωτής παντρεύει τα χάλκινα πνευστά και τα βιολιά με τις ηλεκτρικές κιθάρες, σε ένα εκρηκτικό μουσικό μίγμα όπου το ροκ συναντά το βαλκανικό πανηγύρι. Το 2016 η ταινία του «On the Milky Road», με πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι, δεν έγινε δεκτή στις Κάννες, ενώ σε συνέντευξή του τον Δεκέμβρη του 2022 στην Αθήνα δηλώνει ότι «στην εποχή μας η ιδεολογία της αγοράς σκότωσε την Δημοκρατία». Μετά τη θέση του με την οποία χαρακτήρισε ως αντιναζιστικό τον πρόσφατο ρωσοουκρανικό πόλεμο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest αποφάσισε να του αφαιρέσει το βραβείο Christian που του είχε απονείμει για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2024 | 2:25 pm


Το ΚΚΕ Βριλησσίων


Στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου


Κλιμάκιο της Κ.Ο. Βριλησσίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη δημοτικό σύμβουλο Βριλησσίων και επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων, περιόδευσε στην αυτεπιστασία του Δήμου Βριλησσίων, στους εργάτες στο Πράσινο, καθώς και στην υπηρεσία Πρασίνου, συνοδευόμενο από τον Βασίλη Βήττο, δημοτικό σύμβουλο, την Όλγα Παπαϊωσήφ, εργαζόμενη στο Δήμο Βριλησσίων, τον Ανδρέα Ξευγένη, μέλος του σωματείου ΟΤΑ Αττικής και τον Σάββα Γεωργίου συνταξιούχο οικοδόμο.



Βρεθήκαμε στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου, για πολλοστή φορά, πέρα και ανεξάρτητα από τις εκλογικές μάχες.

▪️Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι παρέθεσαν τα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και γενικά τις τεράστιες δυσκολίες στις ζωές τους, ενώ πολλοί από αυτούς ανάφεραν πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας τις κοινές καθημερινές μάχες.

▪️Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ βγάζοντας συμπεράσματα από όσα  βιώνουν καθημερινά, τόσο στον χώρο εργασίας τους, όσο και στο σπίτι τους. Τόνισε ότι κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς τους είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της Ε.Ε., κατευθύνσεις τις οποίες, όλα τα άλλα κόμματα, ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο και τις οποίες πρόθυμα τα εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες.

▪️Κατευθύνσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δήμων, την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία, την ελλιπή πυρασφάλεια και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, την τεράστια ακρίβεια που γονατίζει τα λαϊκά εισοδήματα, τη σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα με τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα, την ακρίβεια κ.α.

▪️Και στο Δήμο Βριλησσίων άλλωστε η πλειοψηφία στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο και στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι, όμηροι μιας τραγικής πολιτικής, κόντρα στην ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο Βασίλης Βήττος υπενθύμισε στους εργαζόμενους ότι μόνο οι κομμουνιστες εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκονται σταθερά στο πλάι τους, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε από τους εργαζόμενους. 

▪️Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι τραγικές και η ζωή μας μπαίνει στο εγκληματικό ζύγι κόστους-οφέλους, αλλά η χώρα μας επιλέγει να δίνει 500.000 ευρώ την ημέρα για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα», προκειμένου να εμπλακεί και να πρωτοστατήσει στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.


▪️Τονίστηκε πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου αλλά και συμμετοχής στους αγώνες, ακόμα και από κόσμο που μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ και να μην το έχει ξαναψηφίσει, ωστόσο προβληματίζεται με όλα όσα γίνονται και όλα όσα βιώνει.

▪️Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις πλούσιες συζητήσεις με τους εργαζόμενους και στο ζωντανό διάλογο και στις 3 υπηρεσίες, αυτοί που μαλώνουν σαν τα κοκόρια στα τηλεπαράθυρα, αλλά προσκυνούν τον ίδιο θεό του κέρδους έναντι των λαϊκών αναγκών, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμφώνουν σε όλα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 75% των ψηφοφοριών!

Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 93% των ψηφοφοριών!

Η Ελληνική Λύση έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 54,3% των ψηφοφοριών!ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά έχουν τοποθετηθεί με την ίδια ψήφο στο 70% των ψηφοφοριών! 

Ψηφίζεις ΚΚΕ και η ψήφος σου μένει στο ΚΚΕ, δεν γίνεται κάτι άλλο, ανέφερε η Όλγα Παπαϊσήφ, επισημαίνοντας τις στρατηγικές ταυτίσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι κόμματα, όπως του Βελόπουλου και της Κωνσταντοπούλου, επίσης συμφωνούν στα βασικά, οπότε είναι ανώδυνες επιλογές για το σύστημα.

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:40 pm


Και δεύτερη επιστολή κατοίκων για το ρέμα Βριλησσού


Να αποσυρθεί η μελέτη που προβλέπει εκσκαφή όλων των δέντρων


«Καμία διευθέτηση χωρίς προστασία του δασικού πλούτου» είχαν ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Μαρτίου οι εκπρόσωποι των περιοίκων της παραρεμάτιας ζώνης. 

Το θέμα είχε εισηγηθεί, μαζί με τους κατοίκους, ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΡΑΣΗΣ Μάρκος Κρητικός, επισημαίνοντας ότι στα 870 μέτρα διαδρομής του ρέματος, από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως, υπάρχουν πάνω από 300 ψηλά δέντρα, ύψους από 15-25, ίσως και 30 μέτρων, τα οποία σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη διευθέτησης, θα κοπούν! 

«Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί δάσος δύο στρεμμάτων και ολόκληρο το οικοσύστημα που αυτό φιλοξενεί;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο. 

Σήμερα, δύο μήνες μετά, καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει και οι κάτοικοι «αναγκάζονται» να προχωρήσουν σε δεύτερη επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας «ανασύνταξη της μελέτης με στοιχεία κατασκευής που θα αντιμετωπίζουν τα υδρογεωλογικά προβλήματα του ρέματος και θα σέβονται τις οικολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της περιοχής». 

Το ζήτημα εξάλλου, της προστασίας των ρεμάτων, απασχολεί σήμερα πολλούς κοινωνικούς φορείς στη χώρα. Ενδεικτικά: Kίνηση Πολιτών Ηλιούπολης και Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ.


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Δράσης

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:35 pm


Επεκτείνεται το δίκτυο



Καφέ κάδων βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια

 

Ξεκίνησε η προμήθεια από τον Δήμο Βριλησσίων 282 νέων καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, τους οποίους παραχωρεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας, ο ΕΔΣΝΑ της Περιφέρεια Αττικής.

 


Πρόκειται για 94 καφέ κάδους των 770 λίτρων, 94 καφέ κάδους των 1100 λίτρων και 94 καφέ κάδους των 240 λίτρων. Στόχος, η βελτίωση της υποδομής συλλογής και η ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πόλη μας. 

 

Ήδη ο Δήμος Βριλησσίων έχει προμηθευτεί άλλους 600 νέους καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων. Πρόκειται για 300 κάδους των 240 λίτρων και άλλους 300 των 360 λίτρων. Το αμέσως προσεχές διάστημα το δίκτυο καφέ κάδων στα Βριλήσσια πυκνώνει και επεκτείνεται σημαντικά.

 

Σήμερα στην πόλη μας ο αριθμός των καφέ κάδων δεν ξεπερνά τους 310. Από αυτούς παραπάνω από τους μισούς καφέ κάδους είναι δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο μας η Περιφέρεια Αττικής ήταν μέχρι πρότινος ουσιαστικά αδύνατη. Πλέον, όχι μόνο θα αντικατασταθούν αυτοί οι ακατάλληλοι καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας, αλλά το δίκτυο θα επεκταθεί με περισσότερους καφέ κάδους σε πιο πολλά σημεία της πόλης μας.  

 

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε: «Πυκνώνουμε το δίκτυο καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια. Μειώνουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή και το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος μας για την ταφή τους. 282 νέοι καφέ κάδοι που μας παραχώρησε η Περιφέρειας Αττικής μπαίνουν στην πόλη μας.  Μετά από χρόνια, αντικαθιστούμε άμεσα τους καφέ κάδους εκείνους που ήταν ακατάλληλοι και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην αποκομιδή, με καφέ κάδους συμβατούς με τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που διαθέτουμε, και που μέχρι σήμερα ήταν παροπλισμένα. Απορριμματοφόρα τα οποία ταυτόχρονα με την περισυλλογή των βιοαποβλήτων απολυμαίνουν και καθαρίζουν τους καφέ κάδους. Αλλάζουμε τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας και θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια.»

 

 

Πλέον το δίκτυο των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων θα τυγχάνει συστηματικής πλύσης και απολύμανσης στο σύνολό του διαρκώς και αμέσως μετά την αποκομιδή των υλικών.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του Δήμου μας για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.


Με τη χρήση των νέας τεχνολογίας καφέ απορριμματοφόρων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ρομποτικά μπέκ ψεκασμού νερού και απολυμαντικού υγρού υψηλής πίεσης, διασφαλίζουμε την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη καθαριότητα κάθε καφέ κάδου, αμέσως μετά την ολοκληρώση της αποκομιδής του.

 

Τι απορρίπτουμε στους καφέ κάδους

 

-Δημητριακά, άλευρα, ψωμί, γλυκά, κέικ .

-Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά.

-Υπολείμματα τροφών- αποφάγια (πριν την τοποθέτηση στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν).

-Υπολείμματα καφέ, φίλτρα από καφέ και τσάι (όχι πλαστικές κάψουλες καφέ).

-Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό).

-Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια.

-Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες μαναβικής (όχι πλαστικοποιημένο χαρτί, όχι χρωματιστά, όχι γυαλιστερά).

-Κουκούτσια ελιάς, αυγό και τσόφλι αυγού.

-Ξηροί καρποί και περιβλήματα.

-Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, παχύρευστες κρέμες (όχι γάλα).

-Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι.

-Στάχτες από το τζάκι.

 

Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο, χύδην ή σε  χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους.                                       

Επιτρέπεται η χρήση  βιοδιασπώμενης σακούλας.

 

Στους καφέ κάδους, ΔΕΝ απορρίπτουμε:

 

-Γυαλί ( χρησιμοποιούμε τους ειδικούς κάδους <<καμπάνες>>).

-Συσκευασίες πλαστικού, χαρτί, μέταλλο, χαρτόνι (μπλε κάδος).

-Κάψουλες καφέ.

-Ρούχα, υφάσματα, παπούτσια

-Λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη.

-Χαρτί υγείας, πάνες κλπ.

-Ξύλινα αντικείμενα.

-Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές( ειδικός κάδος).

-Μπαταρίες (ειδικός κάδος).

-Αποτσίγαρα, γόπες, τσιγάρων.

-Τροφές ζώων και περιττώματα ζώων.

-Ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, υλικά οικοδομών, μπάζα κλπ

- Χοντρά κλαδιά δέντρων

Είναι σημαντικό να τηρούμε αυτούς τους κανόνες για να διατηρήσουμε την ποιότητα των βιοαποβλήτων και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας κομποστοποίησης. Με τη χρήση του καφέ κάδου μειώνουμε τον όγκο απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.  Μειώνουμε την ρύπανση του εδάφους, του υδάτινου περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας. Η παραγωγή κομπόστ από τα βιοαπόβλητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, προωθώντας έτσι την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 Η νέα υποδομή συλλογής βιοαποβλήτων θα συμβάλλει στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον νοοτροπίας απόρριψης αποβλήτων στην πόλη μας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:30 pm


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΛΑΘΟΥΣ


Του Δημήτρη Μπάκα
                 


Η γνώση δεν είναι ένα εργαλείο «έτοιμο» προς χρήση, χωρίς να ξέρουμε από τι είναι φτιαγμένη! Συνιστά έναν ουσιαστικά «ζωντανό» οργανισμό, που απαιτεί φροντίδα, προσπάθεια, μέριμνα για να αποδίδει ανθούς και καρπούς. Η παιδεία που καλλιεργεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο οφείλει να είναι πολύπλευρη, ολιστική και συντονισμένη, ώστε να αποφεύγονται τα «κενά» σκέψης που οδηγούν σε λάθη και αυταπάτες.  Είναι απόλυτα απαραίτητο να αναπτυχθούν οι εγκεφαλικές ικανότητες, τα  πνευματικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης γνωστικής ικανότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαύγεια σκέψης και οι διαδικασίες και οι μορφές των ψυχικών διαθέσεων που εκθέτουν τη γνώση σε λάθη και αυταπάτες.

 Κάθε γνώση φέρνει μέσα της τον κίνδυνο του λάθους και της ψευδαίσθησης. Η υποτίμηση αυτού συνιστά μοιραίο λάθος. Κανένας άνθρωπος δεν απέφυγε αυτό το τεράστιο πρόβλημα! Το πρώτο θέμα που πρέπει να αναδείξει η παιδεία είναι να προβάλλει τη μέγιστη αυτή απειλή ευθύς εξαρχής. Κάθε γνώση ξεκινάει από μια πληροφορία, που έχει μέσα της έναν κίνδυνο ανασφάλειας και έλλειψης πληρότητας. Κυρίως στη μετάδοσή της και την κατανόησή της, καθόσον κάθε επικοινωνία έχει μέσα της πάντοτε μια επίδραση αταξίας ή «θορύβου», πέρα από τα  fake  news στην εποχή μας! 

 Πρακτικά όλες οι αντιλήψεις και ανασυνθέσεις, με βάση τα ερεθίσματα των αισθητικών οργάνων μας, είναι εγκεφαλικές μεταφράσεις! Ακόμη και η πιο αξιόπιστη αίσθησή μας , η όραση δεν δίνει περισσότερο από 2% των ερεθισμάτων, τα υπόλοιπα 98% αφορούν στον ψυχικό μας κόσμο, στις ανάγκες, όνειρα, επιθυμίες, ιδέες και οράματα, απόπου προκύπτουν αμέτρητα λάθη  στη σύλληψη. Η γνώση είναι συγχρόνως μετάφραση, ερμηνεία, ανασύνθεση, όπου υπεισέρχονται παρά τους ορθολογικούς ελέγχους  αμέτρητα λάθη..

Η προβολή των επιθυμιών και   φόβων μας, όπως και η όλη  συναισθηματικότητα και ειδικά το μίσος, ο έρωτας, αλλά και η φιλία μπορούν να προκαλέσουν τυφλώσεις. Η συναισθηματικότητα δεν μπορεί ποτέ να διαχωριστεί από τον ορθολογισμό, γιατί συνιστά τη δύναμη ενέργειας. Πάντα νοημοσύνη και συναίσθημα συνιστούν ένα  ενιαίο βρόχο, απαραίτητο για κάθε συμπεριφορά κοκ. Και η επιστημονική γνώση ,ακόμη πάσχει, ως προς τη γνώση λόγω των παραδειγμάτων και θεωριών που χρησιμοποιεί και υπόκεινται πάντα σε μια διαψευσιμότητα.  Οι επιστήμες δεν μπορούν να έχουν τον οριστικό λόγο σε θέματα φιλοσοφικά, ηθικά. Κοντολογίς, η γνώση βρίσκεται πάντα υπό την απειλή του λάθους και της ψευδαίσθησης.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχει εγκεφαλικό όργανο που μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε την παραίσθηση από την αίσθηση, το όνειρο από την εγρήγορση, το φαντασιακό από το πραγματικό και το αντικειμενικό από το υποκειμενικό! Κάθε πνεύμα είναι δυνατόν να αυταπατηθεί, γεγονός που είναι αστείρευτη πηγή λαθών και ψευδαισθήσεων. Ο εγωκεντρισμός, η αυτο-δικαιολόγηση, η τάση επίρριψης στον άλλον την ευθύνη του κακού συνεργούν στο να ψεύδεται κάποιος στον εαυτό του, χωρίς μάλιστα να  αντιλαμβάνεται ότι εκείνος επινοεί το ψέμα. Το πνεύμα έχει την τάση να παραμορφώνει τις αναμνήσεις, έτσι η μνήμη μας, που είναι αναντικατάστατη πηγή αλήθειας να υπόκειται σε λάθη και ψευδαισθήσεις.

Τα διανοητικά λάθη δεν είναι ολίγα.  Οι πολλές θεωρίες, τα δόγματα οι ιδεολογίες υπόκεινται σε λάθη, αλλά συνήθως και τα προστατεύουν για δικούς τους λόγους. Ακόμη και οι επιστημονικές θεωρίες, που είναι οι μόνες θεωρίες που δέχονται το ενδεχόμενο κατάρριψης, εντούτοις έχουν την τάση να εμφανίζουν μεγάλη αντίσταση. Σε ό,τι αφορά στα δόγματα, που είναι κλειστές θεωρίες, απόλυτα πεπεισμένες για την αλήθεια τους, είναι άτρωτα απέναντι στην κριτική που αποδεικνύει τα λάθη τους.

Τα λάθη του Λόγου δεν είναι επίσης ολίγα. Η αληθινή ορθολογικότητα, ανοιχτή εκ φύσεως, βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την πραγματικότητα, η οποία ουσιαστικά ανθίσταται διαρκώς.  Ο ορθολογισμός πρέπει να αναγνωρίζει το μερίδιο του συναισθήματος, της αγάπης, της μετάνοιας. Να γνωρίζει τα όρια της λογικής. Η ορθολογικότητα κινδυνεύει διαρκώς αν δεν χρησιμοποιεί την αυτοκριτική της επαγρύπνηση, να εκπέσει σε εκλογικευμένη   ψευδαίσθηση.  

Το ανθρώπινο πνεύμα δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν ακόμη  και στο μυστήριο που κλείνει μέσα της η πραγματικότητα. Διαπραγματεύεται ό,τι δεν έχει εξηγηθεί ορθολογικά με ό,τι είναι ασαφές, με ό,τι δεν μπορεί να αποδοθεί ορθολογικά. Ορθολογικότητα υπάρχει ακόμη και στο μύθο και στη θρησκεία όχι μόνον στην επιστήμη. Είμαστε υποχρεωμένοι η  Ολιστική Παιδεία μας να αναγνωρίσει μια βασική αρχή ορθολογικής αβεβαιότητας. Και αυτό συνιστά ειλικρινή ταπεινοφροσύνη! Η αληθινή ορθολογικότητα κινδυνεύει διαρκώς, εάν δεν χρησιμοποιεί την αυτοκριτική της επαγρύπνησης. 

Σε κάθε ορθολογική διαδικασία χρησιμοποιείται ένα  παράδειγμα (paradigm),  μοντέλο, σύμβολο, τα οποία κρυμμένα πίσω από τη λογική υπαγορεύουν και αντίστοιχες λύσεις, ενώ αποκρύπτουν άλλες. Εδώ συνήθως αναδύεται η διάζευξη πιο πολύ από τη σύζευξη. Τουτέστιν ορίζουν κατηγορίες διανόησης και κατευθύνουν τα άτομα να σκέπτονται και να ενεργούν μάλλον «εργαλειακά». Πολλές φορές απλοποιούνται οι καταστάσεις και οδηγούμαστε σε τεράστια λάθη.  Πρώτο, ίσως παράδειγμα ότι ο άνθρωπος είναι κάτι ξεχωριστό από τη φύση ή αντίθετα είναι συνυφασμένο με τη φύση. Ακόμη το βασικό παράδειγμα συνιστά το καρτεσιανό παράδειγμα που οδηγεί σε δυισμούς , οι οποίοι είναι μεν διαισθητικά ορθοί, αλλά λογικά είναι απαράδεκτοι!

Ψυχή/σώμα, πνεύμα/ύλη, ποιότητα /ποσότητα, συναίσθημα /λογική κοκ.  μάς οδηγούν σε απόλυτες διαζεύξεις και τυφλώσεις. Είναι σε όλους μας πιο εύκολο να «ξεκαθαρίζουμε» τις έννοιες παρά να τις συνθέτουμε, αγνοώντας ότι τα πάντα γύρω μας είναι συνθέσεις αρμονικές και μάλιστα αντιθέτων από τις οποίες αναδύονται όλες οι υπέρτερες ποιότητες που έχουμε. Ακόμη και η ζωή , όπως και το πνεύμα αναδύσεις είναι οπωσδήποτε.

Η αιτιοκρατία των παραδειγμάτων  και των μοντέλων μας κατευθύνει σε πεποιθήσεις και πιστεύω που βασιλεύουν στην κοινωνία και μάλιστα έχουν προστακτικό χαρακτήρα και καθίστανται στερεότυπα, είτε γνωστικά, είτε ιδέες, που προκαλούν τον διαβόητο κομφορμισμό στη ζωή μας.  Από τον κομφορμισμό αναδύονται τα ποικίλα εγγράμματα (imprintings). Τα αποτυπώματα , που σαν σφραγίδες της νεανικής μας ηλικίας, της οικογένειας  και τη κουλτούρας , της μόδας κοκ. χαρακτηρίζουν την κάθε σκέψη μας και απόφασή μας.  Μπορεί, όμως, να είναι ολέθρια για την αναζήτηση της αλήθειας . Έτσι , η κοινωνιολογική και πολιτισμική επιλογή των ιδεών σπάνια υπαγορεύεται από την πραγματική αλήθεια και η γνώση απομακρύνεται από την πραγματικότητα.

Από την απαρχή της ανθρωπότητας ανέτειλε η νοόσφαιρα, ήτοι η σφαίρα των πραγμάτων του πνεύματος. Μύθοι, Θεοί, έφθασαν , ακόμη και τώρα να προβαίνουν σε θανατώσεις άλλων ανθρώπων ακριβώς λόγω μια κλειστής πίστης! Τα ίδια κατέστησαν σύμβολα της ζωής μας  και επηρέασαν τον τρόπο σκέψης παράλληλα με τα τόσο καλά που πρόσφεραν, όπως συγκινήσεις, αγάπη, έκσταση και μανία, κ.ά..  που ώθησαν τους ανθρώπους σε λατρείες, εκστάσεις, αλλά και ωμότητες  και μεγαλεία. Εντούτοις , οι ιδέες μάς επιτρέπουν να συλλάβουμε τις αδυναμίες και τους κινδύνους της ιδέας. Εδώ είναι και το πλέον κρίσιμο σημείο της μάχης. Να δώσουμε ένα κρίσιμο αγώνα ενάντια στις ιδέες, αλλά δεν μπορούμε να τον δώσουμε χωρίς τη βοήθεια των ιδεών μας! Οι ιδέες παίζουν πάντα ένα μεσολαβητικό ρόλο και πρέπει πάντα να τις αντιπαραθέτουμε με το πραγματικό , με το οποίο δεν ταυτίζονται εύκολα. Η ταύτιση συνιστά το κρίσιμο σημείο , όπου τα πάντα είναι κρίσιμα και παίζονται στην ελάχιστη κλίμακά τους και λεπτομέρειες, είναι ,ως εάν κορυφές, τουτέστιν αρετές. Αξίες που πραγματώνονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Ένα κρίσιμος αγώνας ενάντια στην ψευδαίσθηση. Το στάδιο του τακτ της κρίσεως! 

 Όλοι μας επιθυμούμε και επιδιώκουμε να ζούμε σε ασφάλεια, που να είναι μάλιστα προβλέψιμη, γιατί το απροσδόκητο μάς εκπλήσσει, συνήθως επώδυνα. Γι’ αυτό κατοχυρωνόμαστε σε σίγουρες θεωρίες , δόγματα , πεποιθήσεις, σε ιδέες σταθερές  και θεωρίες. Εντούτοις το απρόοπτο έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε. Τι απρόοπτο θα ήταν , άλλωστε εάν  ήταν προβλέψιμο! Το μόνον, που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Αυτό σημαίνει να έχουμε αναπτύξει τις κατάλληλες ψυχικές δυνάμεις για αντιμετώπιση των δυσκολιών τις αρετές. Οι αρετές συνιστούν τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των αβεβαιοτήτων!

Κάθε απροσδόκητο, όμως,  μάς δίνει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διορθωθούμε στο τρόπο σκέψης μας, του συναισθάνεσθαι και να ενεργούμε ανάλογα. Αυτός είναι ακριβώς και ο πρώτιστος σκοπός της ολιστικής παιδείας και όχι  απλά  μόνον της εξειδικευμένης. Δεν λησμονούμε ποτέ ότι η γνώση δεν είναι κάτι σταθερό και αμετάβλητο, αλλά είναι ως εάν ζωντανός οργανισμός που απαιτεί  φροντίδα, αγάπη και έγνοια για τη διαρκή ανανέωση και βελτίωση μέχρι πέρατος της ζωής μας. Αυτό είναι και το πρώτιστο μέλημά μας. Μια διαρκής αναθεώρηση και αποκατάσταση των λαθών μας. Υπόψη, ότι κυρίως από τα λάθη μας …μαθαίνουμε!

Σε κάθε γνώση προκύπτουν πολλές και ανυπολόγιστες πηγές λαθών και ψευδαισθήσεων. Άρα η παιδεία μας θα πρέπει να είναι ευρύτατου φάσματος και ολιστικού χαρακτήρα. Να εκπαιδευτούμε όλοι μας να αντιμετωπίζουμε την αμφιβολία που πάντοτε μοιραία θα συναντήσουμε στη ζωή μας. Να εξοικειωθούμε στην αμφιβολία , όπως οι πρωτόγονοι  αναερόβιοι οργανισμοί εξοικειώθηκαν με το οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση παραμένει για τον άνθρωπο μια ανοιχτή  περιπέτεια που μόνον η Παιδεία  μπορεί να προμηθεύσει τα απαραίτητα εφόδια.

Η ολιστική παιδεία  συνιστά τη  βασική αρχή προετοιμασίας του κάθε προσώπου ευθύνης. Ο άνθρωπος , ως πρόσωπο είναι υποχρεωμένος να είναι έτοιμος να αναλάβει τις βασικές ευθύνες του. Είναι υποχρεωμένος να αντιληφθεί πως, στην αναζήτηση της αλήθειας, η αυτοπαρατήρηση πρέπει να είναι να είναι αδιαχώριστη από την παρατήρηση. Η αυτοκριτική αδιαχώριστη από την κριτική. 

Πρέπει να μάθουμε πως η αναζήτηση της αλήθειας απαιτεί την αναζήτηση μετα-απόψεων που θα επιτρέπουν την αναστοχαστικότητα και συγκεκριμένα, την εισαγωγή του παρατηρητή  -σκεπτόμενου στην παρατήρηση και σύλληψη μέσα στο πνευματικό πολιτισμικό  περιβάλλον. Ήτοι να ανοιχτούμε σε νέες ιδέες κριτικής και αυτοκριτικής, ώστε να αντιμετωπίζουμε αυθεντικά την πολυπλοκότητα. 

Να μην υπερασπίζουμε απλά τις ιδέες που κατέχουμε, αλλά το πνεύμα να βρίσκει και φρέσκες ιδέες που αρμόζουν στις νέες συνθήκες, οικολογία. Ένας διαρκής έλεγχος απέναντι στις ιδέες που παράγει, συνιστά τη ζωτική ανάγκη για να αποφευχθεί η αυταπάτη που πάντοτε ελλοχεύει. Μια κριτική αρμονική συμβίωση των παλαιών ιδεών με τις νέες. Μια συμβίωση των  νέων  ιδεών με τους μύθους και πιστεύω μας.

Το ανθρώπινο πνεύμα θα πρέπει να δυσπιστεί διαρκώς  απέναντι στις ιδέες που παράγει , που συνιστούν συγχρόνως ζωτική ανάγκη. Χρειάζεται ένας διαρκής έλεγχος για να αποφύγουμε ον ιδεαλισμό και την ορθολογικοποίηση. Διαρκείς έλεγχοι ανάμεσα στο πνεύμα μας και στις ιδέες μας. Επικοινωνία και διάλογος ειλικρινής. Μια άγρυπνη έρευνα για αποφυγή της αυταπάτης που πάντα ελλοχεύει σε κάθε βήμα. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των ιδεών μας , με πιο ανοιχτές κριτικές  και αυτοκριτικές. Σε ένα δρόμο  αυτό-αναμόρφωσης. Μια συνεχής αυτό-καλλιέργεια του πνεύματος για να είναι ικανό να αποδεχθεί μετα-απόψεις και να επιβιώνει ενεργά σε μια διαρκώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα, που απαιτεί μια διαρκώς πιο πολύπλοκη γνώση, από το πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οι πιθανότητες λάθους και ψευδαίσθησης είναι ποικίλες και διαρκείς. Συνήθως έρχονται απέξω αποκλείουν την αυτονομία του πνεύματος και ουσιαστικά απαγορεύουν την αναζήτηση της αλήθειας.   Αυτές που προέρχονται από μέσα , κρυμμένες ορισμένες φορές στους κόλπους των καλύτερων γνωστικών μέσων, έχουν ως συνέπεια  το πνεύμα να κάνει λάθος για το τι είναι και να νομίζει ότι είναι κάτι που δεν είναι.

Πόσα βάσανα και παραλογισμούς  χρωστάμε στα λάθη και στις ψευδαισθήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας και , μάλιστα, με τρομακτικό τρόπο τον 20ο αιώνα ! Το γνωστικό πρόβλημα έχει ανθρωπολογική , πολιτική, κοινωνική και ιστορική σημασία. 

Εάν θα υπάρξει μια βασική μελλοντική πρόοδος θα προέλθει, όπως πιστεύουμε από μια Ολιστική Παιδεία που θα βοηθήσει, ώστε οι άνθρωποι να μην είναι ασυνείδητα και άβουλα όργανα  ούτε των ιδεών τους , αλλά ούτε και των ίδιων των αυταπατών τους, που δέχονται από τον εαυτό τους.

  Μόνον  η ολιστική παιδεία μπορεί να  εξοπλίσει τον καθένα άνθρωπο με  τον  κατάλληλο πνευματικό εξοπλισμό, με τον οποίο θα μπορεί να δώσει τη μάχη της διαύγειας!.

                                                                                        Δημήτρης Μπάκας 

                                                                                          24  Μαΐου   2024

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:28 pm


Ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Χρονογράφημα


 Το αναδημοσιευόμενο άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο δεύτερο φύλλο Μαίου 2024 των έντυπων "Βριλησσιώτικων Νέων"


Παρατηρώ, περιδιαβαίνοντας την πόλη, κάποια φαινόμενα που μου προκαλούν, αν μη τι άλλο, ενόχληση. Μου χαλούν, βρε παιδί μου, την ωραία εικόνα που έχω σχηματίσει για τον τόπο μου. 

Παράδειγμα: η στάση επί των οδών Θερμοπυλών και 28ης Οκτωβρίου, η οποία είχε καταντήσει ερείπιο. 

Συνεργεία του Δήμου την επισκεύασαν, την ανακαίνισαν, την έβαψαν, την έκαναν καλαίσθητη. Η όμορφη αυτή εικόνα διατηρήθηκε για πέντε μόνο ημέρες. Διότι την έκτη ημέρα, κάποιοι - δεν έχει καμία σημασία ποιοι - την λέρωσαν με ... «γκράφιτυ» της προτίμησής τους. 

Ο Δήμος και πάλι αντέδρασε και την ξαναέβαψε, αλλά θα διατηρηθεί; Άλλο παράδειγμα: εργάτες του Δήμου τοποθέτησαν σε πολλά σημεία πλαστικά κολωνάκια ώστε να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση. 

Ωστόσο, πολλά από αυτά έχουν στραπατσαριστεί από οχήματα και άλλα έχουν καταστραφεί εντελώς. Βλέπεις αυτοκίνητα να τα «πατάνε»  κυριολεκτικά   και αφού οι   οδηγοί τους το   διαπιστώνουν, δεν τα κάνουν λίγο πίσω ώστε να απελευθερώσουν τα κολωνάκια, αλλά τα αφήνουν επιδεικτικά έτσι... 

Με αυτόν τον τρόπο αναιρούν όλη την κοπιώδη εργασία που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι του Δήμου. Όμως, ούτε κι αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα: εάν εμείς ως δημότες  διαθέτουμε την αναγκαία κουλτούρα προστασίας και διαφύλαξης του «δημόσιου χώρου». 

Εάν νιώθουμε ως στοιχειώδη υποχρέωσή μας τη διατήρηση της ωραίας αισθητικής του. 

Εάν αυτά που γίνονται στο δημόσιο χώρο, γίνονται ποτέ και στα σπίτια όσων τα προξενούν... 

Μόνο «εκεί έξω» ο καθένας μπορεί να «απελευθερώνει» διαθέσεις και ενέργειες που ποτέ δεν θα ήθελε να του κάνουν στις ιδιοκτησίες του. 

Εάν εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε εσωτερική μας ανάγκη τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου, εάν δεν τη μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας, τότε κακά τα μαντάτα που έρχονται. Ο σεβασμός ξεκινά από την αισθητική μας για την πόλη αφού πρώτα τον μαθαίνουμε  στα σπίτια μας.  

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 11:36 am


Βριλήσσια - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Βριλήσσια





Φιλικοί ιστότοποι: