Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συγκλονιστικό φινάλε στο Πρωτάθλημα - Ο τίτλος στον ΠΑΟΚ - BINTEO KAI ΓΚΟΛ



Σε ένα ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα με συγκλονιστικό φινάλε ο ΠΑΟΚ, στέφθηκε πρωταθλητής αφού νίκησε 2-1 εκτός έδρας τον Άρη και κατέκτησε τον 4ο τίτλο του
Η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της υποδεχόμενη τη Λαμία και τη νίκησε με 3-0 χάρη σε γκολ των Λιούμπισιτς, Τσούμπερ και Σιμάνσκι, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να κατακτήσει το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα αφού η νίκη του ΠΑΟΚ την άφησε στο -2.
Στον άλλον αγώνα ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0, ο Ολυμπιακός όμως το έκανε 2-2 και τερμάτισε στην 3η θέση εξασφαλίζοντας την 3η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, με τους Πράσινους, από την άλλη πλευρά, να μένουν στην 4η και να πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσουν το κύπελλο αν θέλουν να παίξουν και αυτοί στην Ευρώπη.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 11:14 pm


Δελτίο Καιρού

Παραμένει η αφρικανική σκόνη και την Δευτέρα (19/05) ενώ ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές βροχές σύμφωνα με την ΕΜΥ.
Η αφρικανική σκόνη θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα δυτικά και νότια ενώ όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός αύριο Δευτέρα (20/05) θα είναι γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 33 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά ανατολικοί βορειονατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 11:01 pm


Ρούλα Πισπιρίγκου: Πουλήθηκε το σπίτι της στην Πάτρα – Το αγόρασε Τούρκος επενδυτής για να πάρει Golden Visa



Τούρκος επενδυτής αγόρασε το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου, στην Πάτρα, με σκοπό να πάρει την golden visa.
Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Μπιζανίου, σε κεντρικό σημείο της Πάτρας, και αγοράστηκε στην τιμή των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Ο Τούρκος επενδυτής αγόρασε όλο το ακίνητο, το ισόγειο όπου έμενε η μητέρα με τα τρία παιδιά και άλλους δύο ορόφους, σε έναν από τους οποίους έμενε και η σπιτονοικοκυρά που πέθανε πριν από λίγα χρόνια.
Το ποσό από την πώληση θα μοιραστούν οι συγγενείς της σπιτονοικοκυράς, σύμφωνα με τον οποίο το αρχικό ποσό πώλησης ήταν 300.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 10:38 pm


Σοβαρά επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – Συγκρούσεις οπαδών του Παναθηναϊκού με τα ΜΑΤ



Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε πριν από λίγη ώρα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, καθώς πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά του Γιάννη Αλαφούζου, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η κατάσταση ήταν εκρηκτική και ξέφυγε από κάθε έλεγχο καθώς τα επεισόδια ήταν μεγάλης έντασης και τα όσα έγιναν μετέτρεψαν την περιοχή σε κόλαση.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς του «τριφυλλιού» και τις δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν σφοδρές και από την πλευρά των αστυνομικών έγινε χρήση χημικών αλλά και κροτίδων κρότου λάμψης.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιστράτευσαν ακόμα και την αύρα που υπήρχε στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με το ειδικά διαμορφωμένο όχημα να ρίχνει νερό για να διαλύσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.
Τα επεισόδια όπως προαναφέραμε ήταν σοβαρά και η ατμόσφαιρα αποπνικτική μετά τις συγκρούσεις των οπαδών του «τριφυλλιού» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι πιο ήρεμη και πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού κατευθύνονται προς το γήπεδο της Λεωφόρου, καθώς στις οκτώ το βράδυ είναι προγραμματισμένη η έναρξη του ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, για την τελευταία αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.
Στην περιοχή γύρω από το γήπεδο των «πράσινων» έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά το σίγουρο είναι πως δύο ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι».
από: in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:35 pm


Κλειτορία: Έδωσαν με χαρά το αίμα τους - Με μεγάλη συμμετοχή η Εθελοντική Αιμοδοσία



Εθελοντική αιμοδοσία στην Κλειτορία, στις 19 Μαϊου 2024, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Νοσοκομείο Ρίου!
Η Κλειτορία πρόσφερε στην κοινωνία μας, για άλλη μια φορά, το σπουδαιότερο δώρο! Δώρο Ζωής!
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμπατριώτες που μπόρεσαν να προσφέρουν το αίμα τους αλλά και σε όσους, παρότι προσπάθησαν, δεν τα κατάφεραν, εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών!
Πάντα άξιοι!
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου που ήταν μαζί μας για άλλη μια φορά και το Δήμο Καλαβρύτων για τη διάθεση του χώρου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 3:31 pm


Λεχούρι: O Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Γιάνναρος 1934 - Μάιος 1995



Ο π. Πολύκαρπος (κατά κόσμον Χαράλαμπος) γεννήθηκε το 1934 στο Λεχούρι Καλαβρύτων από ευσεβείς γονείς, την Παρακευή και τον Ιωάννη Γιάνναρο.
Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Λεχούρι και στην Πάτρα, ενώ στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.
Το 1959 έγινε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη συνέχεια κατετάγει στις τάξεις της Ελληνικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε στη θρησκευτική υπηρεσία, προσφέροντας τις θεολογικές του γνώσεις με διαλέξεις, κηρύγματα και άρθρα στον τύπο.
Ως λαϊκός ακόμη, υπηρέτησε στον Πειραιά, σαν κατηχητής και ιεροκήρυκας και συνεργάσθηκε στενά με τον αείμνηστο π. Γεώργιο Δημητριάδη (γνωστόν ως ρακοσυλλέκτη) στο Πέραμα για τη συλλογή άχρηστων αντικειμένων, και με την εκποίησή τους βοηθούσαν τους φτωχούς της περιοχής.
Από τα γυμνασιακά του χρόνια ο π. Πολύκαρπος είχε συνδεθεί πνευματικά με τον γνωστό αγιορείτη πνευματικό π.Χερουβείμ Καράμπελα κτήτορα και πρώτον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παρακλήτου. Αυτή η γνωριμία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του.
Το 1968 κείρεται μοναχός στην Ιερά Μονή Παρακλήτου και λαμβάνει το όνομα Πολύκαρπος.
Αργότερα χειροτονείται διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο.
Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στα Τρίκαλα, στη Φωκίδα, στην Αττική και τέλος για αρκετά χρόνια στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Ιδιαίτερα εργάσθηκε στην επαρχία Θηβών και μάλιστα στις περιοχές της Αυλίδας και του Αγίου Θωμά, ως πνευματικός, κατηχητής, Αρχιερατικός Επίτροπος. Παράλληλα επιδόθηκε με ζήλο και στο συγγραφικό έργο, προσφέροντας στο λαό του θεού, σε μετάφραση, κείμενα αγίων πατέρων της εκκλησίας μας.
Ο π. Πολύκαρπος διακρινόταν για την πολλή καλοσύνη και επιείκειά του προς όλους και για την ανεξικακία του. Απ' όπου πέρασε διακονώντας το λαό του Θεού, άφησε άριστες εντυπώσεις. Υπήρξε μοναχός και αδελφός της Μονής της μετανοίας του, μέχρι τέλους, παραμένοντας στο κελί του και σηκώνοντας με υπομονή το σταυρό της ασθενείας του μέχρι την 23η Μαίου 1995, όπου και παρέδωσε ειρηνικά στον Κύριο, το πνεύμα του.
Ο π. Πολύκαρπος ήταν ο πρώτος πνευματικός οδηγός του αειμνήστου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Νικοδήμου.
Τα τελευταία χρόνια διοργάνωνε στον Άγιο Θωμά εσπερινά κηρύγματα, ιδιαίτερα την περίοδο της σαρακοστής και σχεδόν κάθε δεύτερη Κυριακή λειτουργούσε στην εκκλησία της Παναγίας.
Οι παλαιότεροι Λεχουρίτες, τον μνημονεύουν πάντα ώς έναν πνευματικό, καλοσυνάτο, ταπεινό και περισπούδαστο λαϊκό και αργότερα κληρικό! 
εφημερίδα ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 2:39 pm


Πάτρα: Στα ίδια μέρη για τις Αρσακειάδες



Μία ξεχωριστή ημέρα συγκίνησης και χαράς ήταν η χθεσινή στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας που πλημμύρισε από τους ανθρώπους που έχουν συνδεδεμένες με αυτό μνήμες από τη λειτουργία του ως Αρσάκειο Σχολείο.
Στο κάλεσμα του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, υπήρξε τεράστια ανταπόκριση από όσους το έζησαν ως μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.
Από τις 10 το πρωί, που άνοιξαν οι πόρτες του Δημαρχείου, έως το μεσημέρι, οι χώροι του γέμισαν ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έζησαν το κτήριο σε διαφορετικές περιόδους μεταξύ του 1950 και του 2004, που λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο.
Τα συναισθήματα της χαράς και της συγκίνησης ήταν εμφανή στα πρόσωπα όλων καθώς ζωντάνεψαν οι μνήμες από τα σχολικά τους χρόνια.
εργαζόμενοι που πέρασαν πολλές δεκαετίες της ζωής τους σε αυτό.
Ο Δήμαρχος και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής που υποδέχθηκαν τους χθεσινούς επισκέπτες, έγιναν αποδέκτες θερμών συγχαρητηρίων για την «αναγέννηση» του κτηρίου που ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε ενεργειακά με απόλυτο σεβασμό στα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και την ιστορία του.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τους επισκέπτες η μόνιμη έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων που λειτουργεί σε αίθουσα του 1ου ορόφου και είναι αφιερωμένη στην ιστορία του κτηρίου και τους ανθρώπους που συνδέθηκαν μαζί του.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο Δημαρχείο της πόλης μας τους προηγούμενους χρήστες του. Αυτούς που πέρασαν εδώ τα τρυφερά τους χρόνια ως μαθητές αλλά και εκείνους που το έζησαν ως δάσκαλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι. Είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις μνήμες τους αλλά και να δουν ότι η ζωή συνεχίζεται για το κτήριο που κάποτε ήταν η προέκταση του σπιτιού τους ως σχολείο και σήμερα είναι ως Δημαρχείο.
Αν δούμε πόσα μας ενώνουν μπορούμε σε αυτό το δρόμο να έχουμε πάντα χαρές και η πόλη μας την προκοπή που χρειάζεται».
Την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τον πρόεδρό της Γιώργο Μπαμπινιώτη, εκπροσώπησαν οι τρεις διευθυντές των Αρσακείων Σχολείων Πάτρας, Ευάγγελος Στάθης του Δημοτικού, Δημήτρης Βλαχοδημητρόπουλος του Γυμνασίου και Εμμανουήλ Πετράκης του Λυκείου. Οι διευθυντές συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του Αρσακείου.
Μεταξύ των αποφοίτων της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πατρών που λειτούργησε στο κτήριο του παλαιού Αρσακείου και ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό προσκλητήριο ήταν ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας.
Με την ιδιότητα και του καθηγητή του Αρσάκειου, ήταν μεταξύ των παρευρισκόμενων και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας Σπύρος Σκιαδαρέσης.
***Το επόμενο Σάββατο 25 Μαΐου από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. το Δημαρχείο θα είναι ανοικτό να υποδεχθεί τους δημότες που θέλουν να το επισκεφτούν και να γνωρίσουν τις υπηρεσίες του.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 2:27 pm


Αχαΐα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση εκβίασης και πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος εμπόρου



Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, υπόθεση εκβίασης και πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος εμπόρου στη Δυτική Αχαΐα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, κατά περίπτωση, σε βάρος τριών ημεδαπών ανδρών, για σωματικές βλάβες και εκβίαση κατά συναυτουργία. 
Για τη διερεύνηση και εξιχνίαση της υπόθεσης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στις 9/5/2024 σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας προέκυψε ότι οι δυο κατηγορούμενοι στις 19-04-2024 παρέλαβαν αυτοκίνητο, που τους παραχώρησε ο τρίτος κατηγορούμενος και μετέβησαν σε επιχείρηση στην Κάτω Αχαΐα, όπου εντόπισαν τον ιδιοκτήτη και αφού του προκάλεσαν σωματικές βλάβες, τον εκβίασαν με απειλές, ώστε να μην πωλεί τα εμπορεύματα του σε μικροπωλητές σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, προκειμένου οι τελευταίοι να ωθούνται στην αγορά εμπορευμάτων από επιχείρηση σε περιοχή της Αττικής. 
Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στις οικίες των κατηγορούμενων βρήκαν και κατέσχεσαν είδη ένδυσης, που φορούσαν οι κατηγορούμενοι κατά την τέλεση των πράξεων τους, ενώ κατασχέθηκε το όχημα που επέβαιναν ως μέσο διευκόλυνσης των παράνομων ενεργειών τους. 
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των κατηγορούμενων θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:27 pm


Αίγιο: Εγκαίνια για την έκθεση ζωγραφικής «Συνδυασμοί» στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου



Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Συνδυασμοί» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο.
Σε αυτή την έκθεση η Αλίκη Τσιατά από την Ελλάδα και ο Jeff Dolbeau από τη Γαλλία (ζούνε μόνιμα εδώ και δύο χρόνια, στον Ελαιώνα Αιγιαλείας), συνδυάζουν χρώματα, τεχνικές, υλικά και έμπνευση χωρίς κάποιο συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό να σμίξουν τη διαφορετικότητα της κουλτούρας τους.
Ο Jeff Dolbeau γεννήθηκε στην Τουρ της Γαλλίας. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως φωτογράφος αλλά πάντα ζωγράφιζε. Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει συνεχώς παίρνοντας έμπνευση από την φύση και τα τοπία της Ελλάδας όπου κατοικεί. Στην Ελλάδα έχει κάνει επίσης μια ατομική έκθεση με θέμα τα μανιάτικα τοπία. Υλικά που χρησιμοποιεί είναι τα λάδια και τα ακρυλικά σε καμβά και ακουαρέλα.
Η Αλίκη Τσιατά γεννήθηκε στον Πειραιά. Πάντα ζωγράφιζε και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Πειραματίζεται πάντα σε νέα υλικά και στην έκθεση θα παρουσιάσει έργα σε λαμαρίνα και πλαστικές επιφάνειες με ακρυλικά, παστέλ και μελάνια σε χαρτί.
Διάρκεια έκθεσης έως την Παρασκευή 24/5.
Επισκέψιμη: Καθημερινά 10:30 - 13:30 το πρωί και 18:30 - 20:30 το απόγευμα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:14 pm


ΑΧΑΪΑ: Προσπάθησαν να επιβιβαστούν παράνομα στο αεροδρόμιο του Ακτίου



Συνελήφθησαν, στο αεροδρόμιο του Ακτίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Ακτίου, τρεις αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για πλαστογραφία και απόπειρα παράνομης εξόδου από την Χώρα. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί μετέβησαν διαδοχικά στον Αερολιμένα Ακτίου και κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμούς την Ολλανδία και την Γερμανία. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των συλληφθέντων θα υποβληθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας, ενώ κατασχέθηκαν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:11 pm


Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι ημερομηνίες και τα μαθήματα



Το πρόγραμμα των Πανελληνίων έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, στις 9 Ιουνίου 2024. Τόσο στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) όσο και στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες δίνουν μάθημα στις 6 Ιουνίου και μετά ξανά στις 12 Ιουνίου (τα ΓΕΛ) και αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μάθημα στις 5 Ιουνίου και ξανά στις 11 Ιουνίου.
Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024
– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).
ΤΡΙΤΗ 4-6-2024
– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
– ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024
– ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024
– ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ
ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα).
ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024: ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ), ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
ΤΡΙΤΗ 11-6-2024: ΥΓΙΕΙΝΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.
ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ), ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
ΤΡΙΤΗ 18-6-2024: ΑΓΓΛΙΚΑ 12:00μ.μ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2024: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2024: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2024: ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2024: ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ 11:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 25-6-2024: ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 8:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2024: ΓΑΛΛΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 27-6-2024: ΙΣΠΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2024: ΙΤΑΛΙΚΑ 8:30 π.μ.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:
μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
– των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
– των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:09 pm


Στα Καλάβρυτα το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας - Κύπρου 13 έως 15 Ιουνίου



Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και της αντίστοιχης Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής διοργανώνεται το τριήμερο 13-15 Ιουνίου στα Καλάβρυτα το 5ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με θέμα «Γεωπάρκα και Γεω-ιστορίες». 
Το Συνέδριο διοργανώνεται απ’ την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων. Ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αιγιαλείας.  
Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, την έρευνα και την εκπαίδευση, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών κι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. 
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν -μέσα από κατάλληλες θεματικές- οι δράσεις των Γεωπάρκων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της γεωποικιλότητας, στην αλληλεπίδραση της με την βιοποικιλότητα και στη σχέση τους με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. 
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλα τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της UNESCO, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας κ.α. 


Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:03 pm


Ανοιχτή συζήτηση στα Καλάβρυτα για την «Βιώσιμη ανάπτυξη στην ορεινή Αχαΐα»



«Βιώσιμη ανάπτυξη στην ορεινή Αχαΐα, προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις» είναι το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνουν από κοινού, την προσεχή Τετάρτη 22 Μάϊου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η εφημερίδα «Ώρα των Καλαβρύτων» και η ενημερωτική ιστοσελίδα «kalavrytanews.com».
Οι εργασίες της ανοιχτής συζήτησης θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα. Το δε πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει τοποθετήσεις εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης, ενώ τον συντονισμό της ενδιαφέρουσας συζήτησης θα αναλάβει ο διευθυντής της εφημερίδας «Ώρα Καλαβρύτων» και του «kalavrytanews.com» Νίκος Κυριαζής.
Στόχος της συζήτησης είναι ν’ αναδειχθούν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την αναπτυξιακή ταυτότητα και δυναμική της ορεινής Αχαΐας, μ’ έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη στήριξη του επιχειρείν και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον.
Μεταξύ των άλλων, η συζήτηση θα εστιάσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο ως σημαντικού πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής Καλαβρύτων, στο ισχυρό Συνεταιριστικό Κίνημα της περιοχής που με άξονα τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παραγωγής και απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε προοπτικές που μπορούν μακροπρόθεσμα να ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αναπτυξιακό εκτόπισμα όλης της περιοχής.
Όπως, μεταξύ άλλων, οικολογικά βιώσιμες πρακτικές και η σύνδεση τους με την επιχειρηματικότητα (εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αειφόρος ανάπτυξη), παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά (Σπήλαια Λιμνών, Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο) κ.α.
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος όλες εκείνες τις παραμέτρους που μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη ώθηση ανάπτυξης στην ορεινή Αχαΐα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη ή μόνο στους παραγωγικούς τομείς αλλά αναφέρομαι και στην κοινωνική ευημερία, στην πολιτιστική ανάπτυξη και φυσικά στην αειφορία ως πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο γνώμονα κάθε πολιτικής μας που σχετίζεται, εμμέσως ή αμέσως με το περιβάλλον», αναφέρει σε δήλωση του ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:03 pm


19 Mαΐου - Ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων

Πριν από τον όρο «Γενοκτονία» υπήρχε ο όρος «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας». Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Το 1915 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Τη χρονιά εκείνη, και ενώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν εμπλακεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι εκπόνησαν ένα σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η εξορία και στη συνέχεια η σφαγή των Αρμενίων, ενώ αρχίζουν οι πρώτες βιοπραγίες εναντίον του ποντιακού στοιχείου. Τον Δεκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους Τούρκους στρατηγούς Εμβέρ και Ταλαάτ σχέδιο εξόντωσης του άμαχου ελληνικού πληθυσμού του Πόντου που προέβλεπε: «Αμεση εξόντωση μόνον των ανδρών των πόλεων από 16-60 ετών και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικόπαιδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και εξόντωσης». Το πρόγραμμα ξεκίνησε 15 ημέρες αργότερα και εφαρμόστηκε κυρίως στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας. Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε γλυτώσει από τη μανία των Τούρκων διότι είχε καταληφθεί τον Απρίλιο του 1916 από τον ρωσικό στρατό. Όταν όμως οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1918, τότε ο μισός περίπου πληθυσμός της περιοχής εγκατέλειψε τις εστίες του και ακολούθησε τον ρωσικό στρατό κατά την υποχώρησή του. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Καυκάσου και των παραλίων της Γεωργίας. Οι Πόντιοι πίστεψαν ότι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα έφερνε και οριστικό τέρμα στα δεινά τους, αλλά διαψεύσθησαν...

Οι εκκλήσεις τους για να συμπεριληφθούν στο ελληνικό κράτος δεν εισακούστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Πόντος ήταν πολύ απομακρυσμένος από τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υπεράσπισή του από τις τουρκικές επιδρομές. Σε αντάλλαγμα πρότεινε να προχωρήσουν οι Πόντιοι στη δημιουργία μιας ομοσπονδίας με τους Αρμένιους, και πράγματι ο αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντας Χρύσανθος Φιλιππίδης και ο πρόεδρος των Αρμενίων Αλέξανδρος Χατισιάν υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 1920 συμφωνία για τη δημιουργία Ποντοαρμενικού κράτους. Ομως τον Νοέμβριο του 1920 ο αρμενικός στρατός ηττήθηκε στο Ερζερούμ από τις δυνάμεις του Κεμάλ με αποτέλεσμα να συνθηκολογήσουν οι Αρμένιοι και να μείνουν οι Πόντιοι μόνοι τους. Έκτοτε και μέχρι τον Αύγουστο του 1922 ο Κεμάλ, έχοντας εκκαθαρίσει τα δευτερεύοντα μέτωπα στη Μικρά Ασία, προχώρησε ανενόχλητος στη σταδιακή εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι πόλεις και τα χωριά κάηκαν, οι χωρικοί σφάχτηκαν, ατιμάστηκαν, εξορίστηκαν ή έφευγαν ομαδικά στα δάση και στα βουνά. Όσοι άνδρες συλλαμβάνονταν προωθούνταν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1914-1922 εξοντώθηκαν περίπου 200.000 Πόντιοι.

Οι Τούρκοι εκτόπιζαν και εξόριζαν τους Έλληνες μέσα στην βαρύτερη κακοκαιρία, χωρίς να τους επιτρέψουν να παραλάβουν ούτε τρόφιμα, ούτε στρώματα. Τα κυβερνητικά όργανα που συνόδευαν τους εκτοπιζόμενους δεν επέτρεπαν στα θύματά τους να σταθμεύουν σε κατοικημένα μέρη, αλλά μόνο σε μέρη έρημα και εκτεθειμένα στις χειμερινές συνθήκες. Ο σκοπός ήταν διπλός: πρώτα να μην μπορούν να στεγασθούν και έπειτα να μην μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα. Δεν επέτρεπαν για κανένα λόγο να δώσουν βοήθεια στους γέρους γονείς ή στα ανήλικα παιδιά και στους αρώστους, οι οποίοι εγκαταλείπονταν στα φαράγγια και στα δάση και πέθαιναν από την πείνα ή αποτελειώνονταν από την λόγχη των Τούρκων. Σε διάφορα μέρη της χώρας ιδρύθηκαν λουτρώνες δήθεν για στρατιωτικούς λόγους. Τα κυβερνητικά και αστυνομικά όργανα που οδηγούσαν τους μετατοπιζόμενους εξανάγκαζαν τους δυστυχείς για λόγους δήθεν υγιεινής να λουστούν. Έβαζαν κατά εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα λουτρά, γυμνούς με θερμοκρασία 40 βαθμών. Τα ενδύματα των δυστυχών ελεηλατώντο.Όταν έβγαιναν από το λουτρό, τους εξανάγκαζαν να παρατάσσονται στο χιόνι και με θερμοκρασία κάτω του μηδενός και να περιμένουν επίσκεψη του αστυνόμου για καταμέτρηση, ο οποίος ποτέ δεν ερχόταν πριν από μία ώρα. Επειτα άλλη μία ώρα περίμεναν το γιατρό για ιατρική επιθεώρηση. Κατά την επιθεώρηση χαρακτηρίζονταν άρρωστοι οι νεώτεροι και υγιέστεροι, οι οποίοι θανατώνονταν κατά την αποστολή στο νοσοκομείο.»

Από την έκρηξη του Α παγκοσμίου πολέμου (1914) ως την μικρασιατική καταστροφή (1922), οι Νεότουρκοι με τα σκληρά μέτρα που έλαβαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου με τη μέθοδο των εξοριών, βιασμών, σφαγών, εξανδραποδισμών και απαγχονισμών (κατά τον Πανάρετο Τοπαλίδη) εξόντωσαν:
α. κατά την περίοδο 1914-1918         170.576 Ποντίους
β. κατά την περίοδο 1918-1922         119.122 Ποντίους
δηλαδή συνολικά                             289.698 Ποντίους
ποσοστό δηλαδή 41,56% σε σύνολο 697.000 Ελλήνων κατοίκων, ενώ κατά τον Γ.Βαλαβάνη οι απώλειες των Ποντίων σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα ανέρχονται σε 303.238 ως το 1922, και 353.000 ως το Μάρτιο του 1924, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Έλληνες του Πόντου" του Βλάση Αγτζίδη.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:28 pm


Πυρσός και Ηρακλής Πατρών στην Α' κατηγορία



O Πυρσός και ο Ηρακλής Πατρών είναι οι δύο ομάδες που πήραν τα δύο τελευταία εισιτήρια για την Α’ Κατηγορία μέσω των play-offs της Β’.
Ο πρώτος επικράτησε 2-1 του Αστέρα Μιντιλογλίου, ενώ ο δεύτερος επικράτησε με δυο τέρματα στην εκπνοή του Αχιλλέα Καμαρών και πήρε την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής:
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Ατλας – Λιμνοχώρι 2-0: 19′ Μπαλάσης, 55′ Δήμας.
Πυρσός – Αστέρας Μιντιλογλίου 2-1: 34′ Βαγγελάτος, 54′ Κακαφώνης – 64′ Φ. Πλέγας).
Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Αχιλλέας Καμαρών – Ηρακλής Πατρών 1-2: 50′ Μπούρδος – 87′ πέναλτι Φούντζουλας, 94′ Μπρίνιας.
ΑΕ Αιγίου – Πάτρα 2005 1-1.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Πυρσός 3 5-2 25
Ατλας 3 3-1 24
Λιμνοχώρι 3 2-4 21
Αστέρας Μιντ. 3 1-4 18

Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Ηρακλής Π. 3 7-2 27
Αχιλλέας Καμ. 3 6-4 22
ΑΕ Αιγίου 3 4-5 17
Πάτρα 2005 3 1-7 16

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 7:30 am


Σε ανοδική πορεία οι τιμές των φρούτων εποχής

Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια και πεπόνια είναι τα φρούτα εποχής που έκαναν την εμφάνισής τους, στους πάγκους των λαϊκών αγορών, με τους παραγωγούς να υποστηρίζουν πως έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής.
Ελαφρώς αυξημένες είναι οι τιμές των φρούτων σε σχέση με πέρσι και οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν μικρές ποσότητες, καθώς όπως, λένε τα έξοδα είναι πολλά.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 4:30 am


Υπόσχεση Αιώνιας Αγάπης: Μονοπέτρα Δαχτυλίδια Αρραβώνων σε οικονομικές τιμές

 


Η πρόταση γάμου αποτελεί μία από τις πιο ρομαντικές και σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Κάθε τέτοια τρυφερή είναι μοναδική και κάθε λεπτομέρεια έχει τη δική της σημασία, ιδιαίτερα όταν επιλέγετε μονοπέτρα δαχτυλίδια αρραβώνων. Το δαχτυλίδι αρραβώνα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι κοσμήματος· είναι ένα σύμβολο αγάπης, δέσμευσης και της κοινής ζωής που έρχεται.

Στο ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο Xriso Kosmima θα βρείτε τα πιο εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα online, όπως μονόπετρα δαχτυλίδια αρραβώνων με κορυφαία ποιότητα και προνομιακές τιμές για να κάνετε την πρόταση γάμου των ονείρων σας πραγματικότητα.

Εκλεπτυσμένος Σχεδιασμός και Ανεπανάληπτη Ομορφιά

Τα μονόπετρα δαχτυλίδια αρραβώνων είναι το σύμβολο του αρραβώνα και το καθοριστικό στοιχείο για μία επιτυχημένη πρόταση γάμου. Και επειδή το δαχτυλίδι που θα επιλέξετε πρέπει να είναι πραγματικά εντυπωσιακό, το Xriso Kosmima είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Βρείτε περιλαμβάνει μονοπέτρα δαχτυλίδια αρραβώνων που ξεχωρίζουν για την εκλεπτυσμένη ομορφιά και τον αριστοτεχνικό σχεδιασμό τους, από κλασικά σχέδια που αντέχουν στο χρόνο έως πιο σύγχρονες επιλογές με μοναδικές λεπτομέρειες, κάθε δαχτυλίδι είναι φτιαγμένο για να αναδεικνύει τη λάμψη και την ομορφιά της πέτρας που φέρει.

Κι επειδή κατανοούμε πως ο αρραβώνας και ο επικείμενος γάμος σας είναι ένα σημαντικό γεγονός που συνοδεύεται από πολλές προετοιμασίες και δαπάνες, στο Xriso Kosmima θα βρείτε, μια ευρεία γκάμα από μονόπετρα δαχτυλίδια αρραβώνων σε ποικίλες τιμές, διασφαλίζοντας ότι θα βρείτε το τέλειο δαχτυλίδι που ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας για τον αρραβώνα, χωρίς να συμβιβάζεστε στην ποιότητα και την ομορφιά.



Προσιτή πολυτέλεια στο Πληκτρολόγιο σας

Τα χρυσά κοσμήματα είναι περισσότερο από απλά αξεσουάρ. Αποτελούν ένα σύμβολο κομψότητας, πολυτέλειας και διαχρονικότητας και στον κόσμο της μόδας, τα χρυσά κοσμήματα κατέχουν μια αναμφισβήτητα εξέχουσα θέση. Το κοσμηματοπωλείο Xriso Kosmima φέρνει την απόλυτη εμπειρία αγορών κοσμημάτων στον ψηφιακό σας κόσμο, προσφέροντας ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο με χρυσά κοσμήματα online που μπορείτε να ανακαλύψετε και να αγοράσετε σε προνομιακές τιμές.

Στο κοσμηματοπωλείο online Xriso Kosmima, κάθε κομμάτι είναι επιλεγμένο με έμφαση στην λεπτομέρεια, εξασφαλίζοντας ότι μόνο τα πιο υψηλής ποιότητας χρυσά κοσμήματα φτάνουν στα χέρια σας.

Επισκεφθείτε σήμερα το ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο Xriso Kosmima και αναζητήστε στα χρυσά κοσμήματα online, μονόπετρα δαχτυλίδια αρραβώνων και το ιδανικό δαχτυλίδι αρραβώνα σε τιμές που σας συμφέρουν.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:33 am


Απαραίτητες αγορές πριν τις διακοπές;

 


Μαγιό για κορίτσι! Εάν αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που πρέπει να κάνεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι… Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επισκεφθείς την GAP! Εκεί θα βρεις παιδικά κοριτσίστικα μαγιό, που σίγουρα θα λατρέψει η μικρή σου! Σε απίστευτα χρώματα και σχέδια, αλλά και σε εκπληκτικές τιμές, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες της. Μπικίνι, tankiniι, αλλά και ολόσωμα, από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα ή μη, κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία, που θα σε βάλει σε δίλημμα! Εξερεύνησε ολόκληρη τη συλλογή και απόκτησε εκείνο ή εκείνα που θα σου λύσουν τα χέρια το φετινό καλοκαίρι!

 

Μαγιό για αγόρια!

Μαγιό για αγόρια μικρά και μεγάλα, που αγαπούν τη θάλασσα και ξέρουν… από μόδα, θα βρεις στην GAP! Μπορεί να έχουμε καιρό ακόμα μέχρι τις διακοπές ή να πιστεύεις πως δύσκολα θα βρεις αυτό που θέλεις για τον μικρό σου, η GAP όμως στο κάνει… εύκολο! Γιατί, φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία από αγορίστικα μαγιό, που δεν περνούν απαρατήρητα. Μπλούζες, αλλά και σορτσάκια μαγιό, σε διάφορα prints, είναι βέβαιο πως θα χαρίσουν άνεση αλλά και απόλυτο στυλ στον μικρό σου. Επίλεξε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του και σχεδιάστε ανέμελοι τις διακοπές σας!

 

Ανδρικά σορτς!

 


Τα ανδρικά σορτς είναι πάντα ευπρόσδεκτα το καλοκαίρι! Όσα και να έχει ο σύντροφός σου, ποτέ δεν είναι αρκετά. Κι επειδή, συχνά αμελεί ο ίδιος να πάει για ψώνια, ο κλήρος πέφτει σε σένα! Επισκέψου, λοιπόν, την GAP και βρες σορτς υφασμάτινα ή jean, cargo style ή αθλητικά και εμπλούτισε την γκαρνταρόμπα του! Κάνε σήμερα click στο gap.com.gr και απόκτησε εύκολα και γρήγορα ό,τι λείπει από την οικογενειακή βαλίτσα των διακοπών, σε τιμές-έκπληξη!

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:26 am


Τα πρωτοσέλιδα των Αθλητικών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των Αθλητικών εφημερίδων

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:02 am


19 Μαΐου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 19 Μαΐου γιορτάζουν:
ΘΕΟΓΝΩΣΤΟΣ Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνωσία, Θεογνώσιος
ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ
ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα.

Συναξαριστής:
Ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσσης και των συν αυτώ πρεσβυτέρων Ακακίου, Μενάνδρου και Πολυαίνου (†β΄αι.). Μαρτύρων Ακολούθου, Θεοτίμης και Κυριακής της νέας. Των εν Κύπρω οσιομαρτύρων Βαρνάβα, Γενναδίου, Γερασίμου, Γερμανού, Θεογνώστου, Θεοκτίστου, Ιερεμίου, Ιωάννου, Κόνωνος, Μαξίμου και Μάρκου.

Ο Άγιος Πατρίκιος
Ο άγιος Πατρίκιος με τη μεγάλη του θεολογική γνώση, αλλά και τη θερμή και ζέουσα πίστη του, αναδείχθηκε επίσκοπος Προύσσης. Από τη θέση αυτή, έδωσε μεγάλους αγώνες για την επιστροφή από την πλάνη των ειδώλων πολλών ανθρώπων. Στην ιεραποστολική του αυτή δράση δεν ήταν μόνος. Διάλεξε τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Αυτό όμως εξόργισε τους ιερείς των ειδώλων, οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, ο οποίος διέταξε την σύλληψή τους. Ο άρχοντας προσπάθησε στην αρχή ανεπιτυχώς με θεολογικές συζητήσεις, να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Ο άγιος δεν δείλιασε ούτε μία στιγμή και με τη ρητορική του δεινότητα, την άριστη θεολογική του κατάρτιση και την πλούσια επιχειρηματολογία του, ανέτρεψε όλα τα σαθρά επιχειρήματα του Ιουλιανού, όπως το επιχείρημα ότι τα αναβλύζοντα ύδατα θερμαίνονται με την πρόνοια των Θεών των ειδώλων. Ο άγιος μάρτυρας του απήντησε, ότι και τα αναβλύζοντα ύδατα όπως και ολόκληρη η κτίση τελούν υπό την πρόνοια του πλάστη και δημιουργού τους, του ενός και αληθινού Θεού. Βλέποντας τη διαλεκτική συντριβή, ο άρχοντας διέταξε τον αποκεφαλισμό του Πατρικίου και των συνεργατών του, στολίζοντας την Εκκλησία με τέσσερις νέους Μάρτυρες.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:01 am


Helmos Mountain Festival Line up 2024 - Δείτε όλα τα ονόματα και το πρόγραμμα



Η διοργάνωση που γύρισε τη σελίδα των Φεστιβάλ έρχεται να μας ξεσηκώσει και το 2024.
Τέσσερις μέρες γεμάτες δράση, χαλάρωση και διασκέδαση στις πλάγιές του μαγικού Εθνικού Πάρκου και Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού ! Αμέτρητες υπαίθριες δραστηριότητες, για όλες τις ηλικίες και όλες τις διαθέσεις, παράλληλες δράσεις και φυσικά ένα ακόμα μοναδικό Line up!
Ραντεβού από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου για το 2 ο Helmos Mountain Festival! Τέσσερις ημέρες γεμάτες δράση αλλά και χαλάρωση, στις πλαγιές ενός μαγικού βουνού, του Χελμού! Φέτος λοιπόν, σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και στη φύση και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σε συνεργασία με τη Novel Vox, σχεδίασαν ακόμα ένα υπέροχο φεστιβάλ και μας περιμένουν όλες και όλους να γίνουμε μια μεγάλη παρέα, να μοιραστούμε ανεπανάληπτες στιγμές και να φτιάξουμε νέες αναμνήσεις.

Ποιοι θα συμμετέχουν:
Παρασκευή 21/6
Ορέστης Ντάντος
Μαρίνα Σπανού
Λόγος Τιμής
Γιάννης Χαρούλης

Σάββατο 22/6
Novel 729
L Entourloop
Villagers Of Ioannina City
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Chalet Σκιαδαρέσες

Κυριακή 23/6
Ταφ λάθος
Ιουλία Καραπατάκη
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Chalet Αριστοτέλης Ρήγας

Δευτέρα 24/6
Γιώργος και Νίκος Στρατάκης + Guests

Υπαίθριες Δραστηριότητες
  • Τοξοβολία με την Trekking Hellas.
  • Ποδηλασία με την Trekking Hellas.
  • Λίμνη Τσιβλού με την Trekking Hellas.
  • STYX Trail Races
  • Τοξοβολία με την 4 Seasons Outdoor
  • Πεζοπορία με την 4 Seasons Outdoor
  • Orienteering με την 4 Seasons Outdoor
  • Πεζοπορία με την Trekking Hellas.
  • Yoga με την 4 Seasons Outdoor
  • Flying fox με την Trekking Hellas.
  • Ιππασία με την 4 Season Outdoors
  • E-MTB με την Trekking Hellas.


Το Helmos Mountain Festival είναι ένας θεσμός που επαναπροσδιορίζει τους ορίζοντες των ελληνικών Φεστιβάλ, διευρύνει το φάσμα λειτουργίας ορεινών Κέντρων αθλητισμού και Αναψυχής και δίνει το έναυσμα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα βουνά της Ελλάδας με έναν συναρπαστικό τρόπο γεμίζοντας μοναδικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα τις βαλίτσες των συμμετεχόντων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας που φιλοξενεί ένα Event αυτής της κλίμακας δίνοντας οικονομική ανάσα και προοπτικές σε μια δημοτική επιχείρηση που εξελίσσεται σταθερά μέσα στα τελευταία έτη. Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της διοργάνωσης είναι η εναρμόνιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού διοργανώνονται μια σειρά από υπαίθριες δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους που θα μας κρατήσουν ζεστούς για ένα ακόμα μοναδικό Line up αλλά και για την αγαπημένη μας φιέστα στην πλατεία του χωριού που σηματοδοτεί τον εορτασμό μιας νέας εποχής φεστιβάλ στην ελληνική ύπαιθρο. Το όραμα μας είναι ο Χελμός να γίνει “ Ένα βουνό για όλους”, ένα σπίτι για χιλιάδες κατασκηνωτές που έχουν την δυνατότητα να κατασκηνώσουν στις ειδικά διαμορφωμένες περιοχές camping και για 3 μέρες οι πρόποδες του Χελμού να γίνουν το σπίτι τους.
Όλα αυτά γίνονται με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Χελμού, που είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου και Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού. Ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων του φεστιβάλ, μπορούμε όλοι να απολαύσουμε χωρίς τύψεις την παραμονή μας στο βουνό!
Το HMF διοργανώνεται από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συμπαραγωγή με την Novel Vox.



Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 8:52 pm


Ηλεία: Πέθανε ο 66χρονος από τη Γαστούνη που είχε εισπνεύσει φυτοφάρμακο



Ένας 66χρονος άνδρας από τη Γαστούνη, που είχε εισπνεύσει φυτοφάρμακο ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την καλλιέργειά του, τελικά πέθανε, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο άνδρας ένιωσε την Παρασκευή ξαφνική αδιαθεσία κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών και άμεσα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου, αναφέρει το patrinews.gr.
Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε εισπνεύσει επικίνδυνο φυτοφάρμακο. Παράλληλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως έχει υποστεί ανεύρυσμα κοιλιακής και θωρακικής αορτής, που απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας. Ο άνδρας άφησε τελικά την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, πριν προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 8:26 pm


Θύματα αδίστακτων ληστών έπεσαν τρεις ηλικιωμένοι στην Αρκαδία



Συνελήφθησαν, σήμερα (18.5.2024) το μεσημέρι στην Αρκαδία δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 45 και 46 ετών, αντίστοιχα, για ληστεία.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, κλοπή, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ ο 45χρονος κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσία περί Σωφρονιστικού Κώδικα σε συνδυασμό με απόδραση κρατουμένου.
Ειδικότερα, σήμερα (18.5.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τρίπολης, ανωτέρω δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισήλθαν σε οικία και με την απειλή όπλου (τύπου ρέπλικα) και μαχαιριού, ασκώντας βία, ακινητοποίησαν -3- ημεδαπούς και αφού τους έδεσαν, τους απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό και κοσμήματα, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον έναν εκ των δραστών, ενώ ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Δίκυκλη Αστυνόμευσης και Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας, σε ορεινό όγκο εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο έτερος δράστης.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική προανάκριση, οι δράστες είχαν μεταβεί στην περιοχή με ενοικιασμένο όχημα στο οποίο είχαν τοποθετήσει πινακίδες κυκλοφορίας για τις οποίες είχαν δηλωθεί κλοπή την 10.5.2024 στο Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.
Σε έρευνα που έγινε στο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
πιστόλι (τύπου ρέπλικα),
πλαστό δελτίο ταυτότητας Αρχών Κροατίας,
πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Αρχών Κροατίας,
-4- κινητά τηλέφωνα,
μονωτικές ταινίες, δεματικά (tie wrap) και διαρρηκτικά εργαλεία.
Αφαιρεθέντα χρήματα και κοσμήματα βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν, ενώ ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, ο 45χρονος συλληφθείς από την 25.1.2024 είχε παραβιάσει τους όρους άδειας που του είχε χορηγηθεί από Κατάστημα Κράτησης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 8:21 pm


Διεθνής Ημέρας Μουσείων - Το Δ. Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το μοναδικό αναγνωρισμένο μη κρατικό Μουσείο



Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
** Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη**
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2024

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”.

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.
Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.
Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM προσκαλεί τα μουσεία να συμμετάσχουν στον φετινό εορτασμό, και να μας ενημερώσουν το συντομότερο δυνατό, και όχι αργότερα από την Κυριακή 31 Μαρτίου για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν, συμπληρώνοντας τη διαδικτυακή φόρμα συμμετοχής, ώστε να μπορέσουμε να τις αναρτήσουμε εγκαίρως στην ιστοσελίδα μας και να προχωρήσουμε στην έκδοση του σχετικού εντύπου.

Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ιστορικό μουσείο που βρίσκεται στα Καλάβρυτα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της πόλης που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1906. Την περίοδο της κατοχής διέκοψε τη λειτουργία του αφού μετατράπηκε από τους Ιταλούς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για 500 περίπου Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου τους κατοίκους της πόλης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στο λόφο του Καππή όπου και εκτελέστηκαν ενώ τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν προσωρινά στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου οι Γερμανοί να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το καταστροφικό τους έργο. Στη συνέχεια το κτίριο πυρπολήθηκε αλλά οι εγκλωβισμένοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό κατάφεραν να σωθούν. Μετά την κατοχή ανακατασκευάστηκε πλήρως και λειτούργησε πάλι ως Δημοτικό Σχολείο από το 1950 μέχρι το 1992. Ως μουσείο λειτουργεί από το 2005, ενώ το ίδιο το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1986.
Εκθέματα
Στη συλλογή του μουσείο περιλαμβάνεται πάσης φύσεως υλικό που σχετίζεται με την πρόσφατη ιστορία των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα με την ιστορία του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου του 1943 και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή την περίοδο της κατοχής, όπως χάρτες, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, και άλλα.

Το μοναδικό αναγνωρισμένο μη κρατικό Μουσείο 
Το 2020 στο ιστορικό αυτό μουσείο απονεμήθηκε το σήμα αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για το πρώτο μη κρατικό μουσείο που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση. Το μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, τόπο μαρτυρίου για τους κατοίκους της πόλης, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σήμερα, αποτελεί έναν ιστορικό χώρο μνήμης, που προωθεί τη συμφιλίωση των λαών με χιλιάδες επισκέπτες απ όλο τον κόσμο
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη την ημέρα απονομής της αναγνώρησης τόνισε: «η αναγνώριση του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι το πρώτο βήμα για τη διαδικασία πιστοποίησης που το ΥΠΠΟΑ επιθυμεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, όχι μόνο για τα ιδιωτικά, αλλά και για τα κρατικά μουσεία. Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης με την υποβολή των απαιτούμενων φακέλων. Είναι το πρώτο μουσείο που αναγνωρίζεται επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι έχει οργανωθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα που το ΥΠΠΟΑ έχει θεσπίσει, δηλ.  σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002, δυνάμει του οποίου εξεδόθη το 2011 η υπουργική απόφαση "Περί ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείου. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια από το 2002 που ψηφίστηκε ο νόμος, μέχρι το 2011, ώστε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όχι χωρίς εσωτερικές κατά κύριο λόγο, αλλά και εξωτερικές –λιγότερες-- αντιστάσεις, να προχωρήσουν στην κανονιστική αυτή πράξη, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση μουσείων από́ το Δημόσιο να  πιστοποιεί μουσεία που δεν ανήκουν στο Δημόσιο.
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εγκαινιάσθηκε το 2005 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο και είναι αφιερωμένο στη σφαγή των Καλαβρύτων που συντελέστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης οδηγήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζει το μουσείο. Εκεί διαχωρίστηκαν σε άνδρες και παιδιά άνω των 13 και σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 13 ετών και στη συνέχεια η πρώτη ομάδα οδηγήθηκε σε λόφο της περιοχής και εκτελέσθηκε.
Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την έκθεση του μουσείου τεκμαίρουν ότι ο τρόπος και η μουσειολογική προσέγγιση, η οποία αξιοποίησε τα υλικά τεκμήρια του γεγονότος αλλά και την προφορική ιστορία, όσο και ο μουσειογραφικός σχεδιασμός, επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσεγγίσει ένα τραγικό γεγονός με ακρίβεια, αντικειμενικότητα, με βάση την ιστορική αλήθεια, χωρίς περιττές συναισθηματικές φορτίσεις.
Η συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και η πλούσια δραστηριότητά του το έχουν καθιερώσει ως ζωτικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα. Η εμβέλειά του απλώνεται εντός, αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας μας.
Η αναγνώρισή του είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι ανοίγει ένας κύκλος αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας, ιδιωτικών και κρατικών, που όταν ολοκληρωθεί, όλοι πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό μουσειακό τοπίο στην Ελλάδα.
Το 2011 άρχισε η διαδικασία για τα μη κρατικά μουσεία. Είναι ώρα για το υπουργείο Πολιτισμού για τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα γνωμοδοτικά όργανα, κάτι αντίστοιχο να ξεκινήσει και μάλιστα εμφατικά, για τα κρατικά μουσεία.
Είμαστε σε μια εποχή που μόνο μέσω αξιολόγησης και πιστοποίησης μπορούμε να κατοχυρώσουμε αυτό το οποίο προσφέρουμε. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Η αναγνώριση των μουσείων αποτελεί́ ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο απουσίαζε μέχρι σήμερα από́ τον κόσμο των ελληνικών μουσείων και τις διοικητικές διαδικασίες της Ελληνικής Πολιτείας.
Δεν είναι όμως τόσο καινούργιο για τον υπόλοιπο κόσμο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να πιστοποιούν τις μουσειακές τους υποδομές και τη λειτουργία των μουσείων ήδη από το 1971. Πολλές και σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθιερώσει από τη δεκαετία του '80 και του '90 τέτοιες διαδικασίες και το σύστημα αυτό έχει επεκταθεί στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Ν. Ζηλανδία και αλλού́. Σήμερα, με τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2011 το Υπουργείο Πολιτισμού, περισσότερα από 30 μουσεία έχουν δείξει ενδιαφέρον να μπουν στην διαδικασία πιστοποίησης.
Είναι ένας σημαντικός αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι για τα ελληνικά δεδομένα, η διαδικασία της οποιασδήποτε αξιολόγησης μάλλον απωθεί και απορρίπτεται. Το γεγονός ότι περισσότερα από 30 μουσεία προσέρχονται αυτοβούλως για να αναγνωριστούν, χωρίς κανείς να τα πιέσει, είναι ένα τεράστιο βήμα.
Η διαδικασία της αναγνώρισης (ή και Πιστοποίησης, όπως εναλλακτικά αναφέρεται συχνά) αφορά σε όλα τα Μουσεία που έχουν τουλάχιστον τριετή λειτουργία από την ίδρυσή τους και στην οποία προσέρχονται εθελοντικά, προκειμένου να αυτοαξιολογηθούν με βάση τις καλύτερες σύγχρονες πρακτικές στο χώρο της μουσειολογίας. Η αυτοαξιολόγησή τους γίνεται με βάση έναν φάκελο, λεπτομερειακά Έντυπα που έχει δημιουργήσει το ΥΠΠΟΑ και αφορά στην επάρκειά τους σε προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους. Η διαδικασία δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης, αλλά βελτίωσης μέσω της αυτοαξιολόγησης.
Από το 2014 υπάρχει η πρόβλεψη η διαδικασία της πιστοποίησης των Μουσείων, να είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή δεν αξιοποιήθηκε. Αυτό που ζητώ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα. Μας ενδιαφέρει η αξιολόγηση, μας ενδιαφέρει η πιστοποίηση. Στόχος μας είναι η διαδικασία να τρέξει γρηγορότερα και ουσιαστικά.
Τα κίνητρα και τα ανταποδοτικά́ οφέλη των μουσείων που αναγνωρίζονται είναι σημαντικά́: το "αναγνωρισμένο" μουσείο διαθέτει αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί́ σε προγράμματα χρηματοδότησης και να αντιμετωπιστεί́ με ευελιξία σε ζητήματα κινητικότητας συλλογών και συνεργασιών με άλλες χώρες. Παράλληλα, ανήκει σε ομάδα μουσείων που φέρει ειδικό́ σήμα αναγνώρισης και απολαμβάνει προνόμια (ενημέρωση, προτεραιότητα συμμετοχής σε επιμορφωτικά́ προγράμματα, συμπερίληψη σε μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς, προβολή́).
Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θέλει να δώσει κάποια επιπλέον κίνητρα. Ένα βασικό θέμα, το οποίο απασχολεί κεντρικά την κυβέρνηση, είναι η προσβασιμότητα των ατόμων που έχουν προβλήματα, στον Πολιτισμό. Επομένως, τα μουσεία τα οποία θα πιστοποιούνται, θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στην πρόσβασης ΑμεΑ, ή της προσβασιμότητας τυφλών με απτικά συστήματα κλπ.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φθάσαμε σήμερα, έστω και με καθυστέρηση στην πρώτη πράξη Αναγνώρισης Μουσείου στην Ελλάδα. Είναι πού σημαντικό ότι η πρώτη αυτή αναγνώριση αφορά στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ήταν από τους πρώτους φακέλους που η τότε αρμόδια Διευθύντρια, η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, και πρόεδρος σήμερα της επιτροπής για την πιστοποίηση, έθεσε υπόψη μου, όταν ανέλαβα τη γενική γραμματεία του Υπουργείου τον Μάιο του 1999. Επομένως, έχω κάθε λόγο να χαίρομαι που, έστω και είκοσι χρόνια μετά, το συγκεκριμένο μουσείο απολαμβάνει αυτής της τιμής.
Ελπίζω και εύχομαι το παράδειγμα αυτό, τη διαδικασία της πιστοποίησης, να επισπευσθεί και όλο και περισσότερα μουσεία να ακολουθήσουν το πρότυπο του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».

Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΜΚΟ κ. Χρίστος Φωτεινόπουλος σε παλιότερη ομιλία του επισημαίνει:
"Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στεγάζεται σ’ ένα χώρο τραυματικής μνήμης, σ’ ένα χώρο εγκλεισμού
και αγωνίας. Αυτός ο χώρος της οδύνης, ο οποίος επιλέχθηκε
για να στεγαστεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σήμερα έχει μετατραπεί σε χώρο γόνιμης συγκίνησης και παραγωγικού στοχασμού, σε σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης.
Στο ερώτημα «τι συνιστά» και «τι κομίζει» στον επισκέπτη αυτό
το Μουσείο δεν μπορώ να μην απαντήσω περισσότερο βιωματικά, ως μέλος της Καλαβρυτινής κοινωνίας:
Αποτελεί μια κραυγή, μια διαρκή υπόμνηση βαρβαρότητας,
θηριωδίας, έκπτωσης του ανθρώπου και του ανθρώπινου ηθικού και πνευματικού πολιτισμού. Μέσω αυτού, ο λυγμός των
γυναικών του ’43 και των επόμενων πολλών σκοτεινών χρόνων
μεταπλάθεται, μετουσιώνεται, σε κραυγή διαμαρτυρίας για
τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες που μετατρέπουν τις ανθρώπινες υπάρξεις σε τέρατα, καταρρακώνουν και απαξιώνουν τον
άνθρωπο και μεταβάλλουν τα ανθρώπινα δημιουργήματα σε
σωρούς ερειπίων.
Αποτελεί επίσης ένα «σημείο αναφοράς», έναν χώρο πολιτισμού για τα Καλάβρυτα και την Αχαΐα. Συνιστά μια αντιπρόταση βίου, μια πράξη αντίστασης στην ισοπεδωτική ομοιογενοποίηση, στην κυνική εξίσωση, στην αμνησία, στον βαρβαρικό
πραγματισμό και μεταπρατισμό των νέων καιρών και της μετανεωτερικότητας, φαινόμενα που αποτελούν έναν άλλου είδους
ολοκληρωτισμό, εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνο. Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δεν είναι μόνο
η ταυτότητα των Καλαβρύτων: Είναι η ταυτότητα και η πατρίδα
του Ανθρώπου."

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Α. Συγγρού 1-5, Καλάβρυτα, Τ.Κ. 25001
Τηλ. 2692023568 - 2692360220
Web: http://www.dmko.gr || Email: [email protected]
Ανοικτό: Τρίτη - Κυριακή
Κλειστό: Δευτέρα καθώς και 1η Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα, 15η Αυγούστου και 25η Δεκεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας: 09:00 έως 16:00


Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 2:17 pm


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Με... χιούμορ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Με... χιούμορ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 7:00 am


Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα