Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φθιώτιδας   >   Λαμία    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Στον τελικό του Champions League η «Βασίλισσα» με «μυθική» ανατροπή στο φινάλε

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε λίγα λεπτά μακριά από τον αποκλεισμό, αλλά με δύο γκολ στο φινάλε κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου πήρε τη νίκη με 2-1 στον αγώνα ρεβάνς των ημιτελικών του Champions League και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου και θα αντιμετωπίσει την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Μετά το 2-2 στο πρώτο παιχνίδι, η Ρεάλ Μαδρίτης “πίεσε” την Μπάγερν Μονάχου σε όλο το ματς και είχε δοκάρι, ακυρωμένο γκολ και πολλές ακόμη ευκαιρίες, αλλά ήταν οι “Βαυαροί” αυτοί που άνοιξαν το σκορ με ένα τρομερό τέρμα του Αλφόνσο Ντέιβις στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης τα πράγματα δυσκόλεψαν.

Η Μπάγερν προηγήθηκε κόντρα στη ροή με τον Ντέιβις. Όμως, η ευρωπαϊκή φανέλα της Ρεάλ ζυγίζει τόνους και χάρη στα γκολ του Χοσέλου (88' και 91'), έκανε την ανατροπή (2-1) και βρίσκεται στον τελικό!

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 12:10 am


Στο Βερολίνο ο μάγκας Ολυμπιακός!

Ιστορική πρόκριση στο Final Four της Euroleague πανηγύρισε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα άλωσε τη Βαρκελώνη και στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς των πλέι οφ της Μπαρτσελόνα και πήρε το τέταρτο εισιτήριο για το Βερολίνο, όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά. Μετά από 12 χρόνια, δύο ελληνικές ομάδες στο Final Four.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να γράφει ιστορία στην Euroleague. Η τρομερή ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκλεισε θέση στο Final Four για τρίτη σερί σεζόν κι αυτή τη φορά το έκανε με τον πιο επικό τρόπο!

Οι Πειραιώτες, κόντρα στα προγνωστικά, κατάφεραν να “σπάσουν” για πρώτη φορά στην ιστορία τους την έδρα αντιπάλου σε πέμπτο παιχνίδι πλέι οφ και με το τελικό 63-59 έκλεισε θέση στο Final Four, όπου θα κάνει παρέα στον Παναθηναϊκό σ’ ένα άκρως ελληνικό μπασκετικό ραντεβού στο Βερολίνο. Εκεί ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης και ο Παναθηναϊκός την Φενέρμπαχτσε.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-9, 27-25, 40-40, 59-63

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γκριμάου): Ντα Σίλβα, Βέσελι 6 (4 λάθη), Ρούμπιο 6 (4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 λάθη), Κάλινιτς (0/7 σουτ), Σατοράνσκι 2 (2/2 βολές, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος), Ερνανγκόμεθ 9, Λαπροβίτολα 17 (2/7 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Αμπρίνες 13 (2), Πάρκερ 4 (0/7 τρίποντα), Γιοκουμπάιτις 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 3 (1/6 τρίποντα), Γουίλιαμς-Γκος 8 (4 ασίστ, 6 λάθη), Ράιτ 2, Κάναν 6 (1/7 σουτ, 4/5 βολές), Λαρεντζάκης, Φαλ (0/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 11 (3/6 τρίποντα), Πίτερς 6, Πετρούσεβ 5 (1/4 δίποντα, 3/4 βολές), Μιλουτίνοβ 10 (10 ριμπάουντ), ΜακΚίσικ 12 (2).

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 12:06 am


Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει ενεργά την ειρήνη και να αντιμετωπίζει τις ανισότητες αν θέλει να είναι ισχυρή

«Η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει ενεργά την ειρήνη και να αντιμετωπίζει τις ανισότητες αν θέλει να είναι ισχυρή» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Eurojam 2024.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «απάντηση στις κρίσεις δεν είναι η αντιπολιτική, απάντηση στην άνoδο της ακροδεξιάς δεν είναι η μεταπολιτική. Να κινητοποιήσουμε πολίτες για προοδευτικές πολιτικές που θα βελτιώνουν τη ζωή τους και να δώσουμε τη μάχη των αξιών».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη – που θα είναι και ισχυρή και κοινωνική – πρέπει να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι είναι εφικτό, αλλά και διότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Στο πεδίο των δημοκρατικών θεσμών, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης δεν αρκεί.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών δυνάμεων που αναπαράγουν ιδέες τόσο έξω, όσο και μέσα στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη των αξιών. Για ανεκτικότητα και στήριξη του πλουραλισμού. Για μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βασιζόμενη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για το κράτος δικαίου».

Αναφέρθηκε και στα ελληνικά πράγματα λέγοντας: «Στην Ελλάδα, έχουμε δει τι συμβαίνει όταν το κράτος δικαίου υπονομεύεται: με το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ευρώπη ή τον θάνατο 600 προσφύγων στη θάλασσα της Πύλου, πέρυσι. Όπως και στις Βρυξέλλες με το Qatargate, ή όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για διαφθορά».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης: «Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την Ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες».

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του υπογράμμισε: «Να προχωρήσουμε άμεσα στις αλλαγές που γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε σήμερα: Πρώτον, με τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου για την έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, και η έρευνα. Δεύτερον, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά τον πλούτο. Με δεδομένο πως 10% των Ευρωπαίων κατέχουν το 67% του Ευρωπαϊκού πλούτου. Τρίτον, δεν χρειαζόμαστε, απλώς, μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική που θα ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν και οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες».

Αναφέρθηκε όμως και στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Βιώνουμε δυο πολέμους στη γειτονιά μας και η Ευρώπη δεν παίζει κανέναν αποφασιστικό ρόλο στον τερματισμό τους. Δυο πόλεμοι που συνδράμουν ολοένα και περισσότερο σε ένα κλίμα ανασφάλειας, που στρώνει το έδαφος για ακροδεξιές πολιτικές και αντιευρωπαϊσμό. Μια Ευρώπη που ταυτίζεται με τις Αμερικανικές προτεραιότητες ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των δικών της συμφερόντων, είναι μια Ευρώπη χωρίς μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, καθώς και της πολυμερούς διπλωματίας, σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Σε οικονομικό επίπεδο, η λογική business-as-usual της Ευρώπης, πρέπει να τερματιστεί. Είναι καταστροφικό να περιμένουμε μέχρι την επόμενη κρίση για να αναπτύξουμε – μετά την κρίση – τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτή».

Αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση του λέγοντας: «Είμαι περήφανος που ως κυβέρνηση αγωνιστήκαμε για πολλά από αυτά και πετύχαμε ορισμένα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν πετύχαμε να φτιάξουμε ούτε μια άλλη Ευρώπη ούτε μια άλλη Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Γιατί αυτός είναι κοινός αγώνας. Όχι μόνο για κυβερνήσεις.Αλλά και για τους πολίτες και τους λαούς της Ευρώπης».

Τέλος σε σχέση με τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές ανέφερε ότι «αποτελούν σημείο καμπής» και πρόσθεσε: «Είτε θα μας πάνε μπροστά, αν ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα μας πάνε πίσω. Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη – που θα είναι και ισχυρή και κοινωνική – πρέπει να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι είναι εφικτό, αλλά και διότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ».

newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 11:47 pm


Αρχίζουν οι έλεγχοι σε στοχευμένα βιομηχανικά προϊόντα – Ποια είδη θα ελέγχονται

Βιομηχανικά προϊόντα όπως, πληκτρολόγια, «ποντίκια» υπολογιστών, παπούτσια και δερμάτινα είδη με «οικολογικό» δέρμα και μαγιό και πετσέτες μπάνιου, κυρίως για παιδιά, θα ελέγχονται, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των κατασκευαστών τους με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, η γενική διεύθυνση Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και η γενική διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, το πρωτόκολλο συνεργασίας έχει στόχο τη διερεύνηση της συμμόρφωσης ορισμένων ειδών βιομηχανικών προϊόντων με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προβλέπεται ο έλεγχος 178 δειγμάτων σε βάθος διετίας. Ειδικότερα, προβλέπεται τον πρώτο χρόνο ο έλεγχος 85 δειγμάτων και 93 δειγμάτων κατά το δεύτερο έτος.

Η επιλογή των κατηγοριών των προς έλεγχο βιομηχανικών προϊόντων γίνεται βάσει αξιολόγησης κινδύνου και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς μέσω στοχευμένων ελέγχων στον τομέα της ασφάλειας και συμμόρφωσης βιομηχανικών προϊόντων.

Προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων:

  • Μαγιό, πετσέτες μπάνιου, κυρίως για παιδιά, με παραστάσεις ελκυστικές προς τα παιδιά, με έντονα χρώματα και θεματολογία κινούμενων σχεδίων κ.ά., ως προς την επισήμανση και τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH για τη χημική ασφάλεια.
  • Ενδύματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από κλωστοϋφαντουργικές ίνες, παιδικά και ενηλίκων, ως προς τη σήμανση και τη επισήμανσή τους και τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH για τη χημική ασφάλεια.
  • Yποδήματα – δερμάτινα είδη (πέδιλα ή σανδάλια, ζώνες, πορτοφόλια, τσάντες, γάντια κ.λπ. από δέρμα /δέρμα/ύφασμα/«οικολογικό» δέρμα, είτε συνδυασμό αυτών) ως προς την σύνθεση, την ταυτοποίηση δέρματος, τη συναφή επισήμανση και τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH για τη χημική ασφάλεια.
  • Αναπτήρες ως προς την ασφάλεια για τα παιδιά.
  • Σύνθετη συγκολλημένη ξυλεία μη επικαλυμμένη, ως προς την εκχυλιζόμενη φορμαλδεΰδη.
  • Παιχνίδια για παιδιά μικρότερα των 3 ετών, για τον έλεγχο μετανάστευσης της Δισφαινόλης Α.
  • Πληκτρολόγια και «ποντίκια» ηλεκτρονικών υπολογιστών (επικίνδυνες ουσίες σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό από πλαστικό – Οδηγία RoHs), για τον έλεγχο περιεκτικότητας σε μόλυβδο.

Η διάρκεια του πρωτοκόλλου είναι διετής και ορίζεται από τον Μάιο του 2024 έως και τον Απρίλιο του 2026, ενώ μετά το πέρας του προγράμματος ελέγχων, προβλέπεται η από κοινού σύνταξη απολογιστικής έκθεσης μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

Ο συντονισμός του προγράμματος ελέγχων θα γίνεται για την γενική γραμματεία Βιομηχανίας από την διεύθυνση Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων και για το Γενικό Χημείο του Κράτους από την διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 11:42 pm


Θεσσαλονίκη: Στα κόκκινα ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

Στα κόκκινα «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος το βράδυ της Τετάρτης (8.5.24) στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας και τους επισκέπτες της να αντικρίζουν ένα ξεχωριστό θέαμα.

Ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε κόκκινος λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, όπως είναι ο επίσημος όρος για τη Μεσογειακή Αναιμία.

Η διαταραχή της θαλασσαιμίας όπως ονομάζεται η κληρονομική νόσος της Μεσογειακής Αναιμίας οδηγεί σε μείωση της σύνθεσης αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς, να χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος που μπορεί να ξεπερνούν τις 30 τον χρόνο. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και με το μήνυμα ‘το αίμα σώζει ζωές’ γιατροί και ασθενείς καλούν για εθελοντική αιμοδοσία ώστε να υπάρξει επάρκεια αίματος στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 2.900 άνθρωποι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

https://youtu.be/JK8JgJN6TaI

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). 

Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Τομή στην αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί η γονιδιακή θεραπεία, που εγκρίθηκε στην χώρα μας την περασμένη χρονιά, η οποία ωστόσο παραμένει δυσπρόσιτη επιλογή αφού το κόστος της είναι πολύ υψηλό.

newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 11:34 pm


Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα και φιλοεπενδυτική πολιτική έβγαλαν Ελλάδα και Κύπρο από την κρίση

«Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Οι δυο χώρες έχουν κοινή συνισταμένη στο πεδίο της οικονομίας και αυτή είναι ο συνδυασμός δημοσιονομικής σοβαρότητας και φιλοεπενδυτικής πολιτικής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τους δύο αυτούς παράγοντες ως την προϋπόθεση για σταθερή ανάπτυξη, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Κύπριο ομόλογο του Μάκη Κεραυνό κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Κύπρο.

Κατά την συνάντηση τους, έγινε μια επισκόπηση της πορείας της οικονομίας των δύο χωρών και συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ενώ επιβεβαιώθηκε και το άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών.

«Στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου παραμένει η συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικά για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, τόνισε πως «και οι δυο χώρες είναι -επί της αρχής- υπέρ της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το έχει εντάξει άλλωστε σε καθεστώς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο αυτό έχει πολλές και διαφορετικές τεχνικές παραμέτρους τις οποίες διαχειρίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης παρευρέθηκε σε γεύμα εργασίας που οργάνωσαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Χάρης Γεωργιάδης. Στο γεύμα επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Τέλος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικού του φίλου Τάσου Μητσόπουλου με τίτλο «Τάσος Μητσόπουλος – Όραμα και Πίστη για την Κύπρο και την Ευρώπη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Τάσος Μητσόπουλος έβλεπε τις δυο χώρες ως ένα όλον. Η προστασία των συμφερόντων του Ελληνισμού υπήρξε για αυτόν τον απόλυτο ζητούμενο. Πίστευε στο Έθνος και αυτό υπηρετούσε. Εργαζόμενος ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Μεγαλονήσου», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «μπορεί να πέρασαν 10 χρόνια από τον θάνατο του, μπορεί να έφυγε από την ζωή τόσο νωρίς και τόσο άδικα, όμως κατάφερε κάτι που εύχομαι για τον καθένα μας ξεχωριστά. Κατάφερε φίλοι και αντίπαλοι να λένε πάντα τον καλό τον λόγο για τον Τάσο και τον τρόπο που επέλεξε να ζει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση για τον ίδιο και η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει στην γυναίκα, στα παιδιά του και στην αγαπημένη του πατρίδα, την Κύπρο».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο τ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Χάρης Γεωργιάδης και η αδελφή του Τάσου Μητσόπουλου, Εύα Μητσοπούλου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Έλληνας Πρέσβης στην Λευκωσία Ιωάννης Παπαμελετίου.

newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 11:23 pm


Λαϊκές αγορές: Στις 13 Μαΐου ξεκινάει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Από την «Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 η ψηφιακή κάρτα εργασίας μπαίνει στις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο που απασχολούν από 1 ως 10 εργαζόμενους, κατηγορία δηλαδή που υπάγονται όλοι οι αδειούχοι πωλητές των λαϊκών αγορών», σύμφωνα με την ανάρτηση της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Στην πράξη λοιπόν, όπως αναφέρεται, από 13 Μαΐου θα πρέπει να είναι όχι μόνον εγκατεστημένο, αλλά και σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το σύστημα της ψηφιακής κάρτας γιατί με αυτό θα περνάνε στην «Εργάνη» τα ωράρια, οι υπερωρίες, τα ρεπό οι άδειες, και θα αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις τακτικές και έκτακτες αμοιβές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, στον κλάδο των λαϊκών αγορών, αλλά και σε κάθε άλλου είδους επιχείρηση που οι εργαζόμενοι δεν ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημερήσια απασχόλησή τους από την έδρα του αδειούχου πωλητή – εργοδότη τότε ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας εργασίας διαφοροποιείται, αφού αυτή εφαρμόζεται μόνο για εργαζόμενους με φυσική παρουσία στην έδρα της επιχείρησης.

Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη, ή/και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας, αφού καθημερινά στήνεται ο πάγκος σε διαφορετικό σημείο, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα, το δηλωθέν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Εύλογο είναι, ότι σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον βρεθεί εργαζόμενος απασχολούμενος εκτός του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώρηση της εν λόγω απασχόλησης, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις όπως αυτές προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση ο Επιθεωρητής λαμβάνει υπόψη την ειδικότητα και τους όρους σύμβασης του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου, ή αποχώρησης πριν τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση καθώς και η αποχώρηση είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου). Η ανωτέρω σήμανση κρίνεται απαραίτητη , μεταξύ άλλων και για λόγους ασφάλειας δικαίου του εργαζόμενου (π.χ. εργατικό ατύχημα).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2024 | 11:13 pm


Λαμία - Ειδήσεις και Νέα

Λαμία: Πάσχα στη Ρούμελη - Newsbeast.gr

Λαμία: Πάσχα στη Ρούμελη  Newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 8:31 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λαμία