Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Αγρινιο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τζόκερ κλήρωση 2761: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Στην κλήρωση Τζόκερ ΟΠΑΠ, σήμερα Κυριακή 02-06-2024 (αριθμός κλήρωσης 2761), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι: 3,8,12,25,44 και τζόκερ το 5 .

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 11:34 pm


Ο Παναγρινιακός επέστρεψε στη Γ’ Εθνική


Νίκη με σκορ 3-0 για τον Παναγρινιακό στην Άρτα επί του ΠΑΣ Ανεζα για την 7η και τελευταία αγωνιστική των μπαράζ ανόδου για την Γ΄Εθνική, με την ομάδα του Αγρινίου μετά από ένα χρόνο να επιστρέφει και πάλι στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής.

Η ομάδα του Ζώη Βαλάντη πήρε κεφάλι στο σκορ μόλις στο 12΄με τον Τσεκούρα 0-1. Το 0-2 που θα δώσει καθαρό προβάδισμα ανόδου για την ομάδα του Αγρινίου θα σημειώσει ο Κοντογιάννης ένα λεπτό μετά την είσοδο του στο παιχνίδι στο 60΄.

Το τελικό 0-3 θα σημειώσει ο Αγγελης τέσσερα λεπτά αργότερα στο 64΄.

Μια άκρως επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα του Παναγρινιακού, που κατάφερε εκτός από πρωταθλήτρια Αιτωλοακαρνανίας και την άνοδο στην Γ΄Εθνική, να στεφθεί και Κυπελλούχος για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.

Εκτός από τον Παναγρινιακό την άνοδο από τον 3ο όμιλο των μπαράζ για την Γ΄Εθνικη πήραν και η Θύελλα Ελεούσας και ο ΠΑΣ Αμβρακικός.

ΠΑΣ Ανεζα: (Δημήτρης Σφήκας) Μπακοχρήστος Σ., Ρώσσιος, Ζώης (65΄Θεμελης), Παπανίκου (59΄Μητσαρας), Χουλιάρας Α. (65΄Πλακιας), Παναγιώτου, Νίκαρης (65΄Ρουμπος), Χρηστογιάννης, Παραλίκας, Παύλου, Γκανάρας.

Παναγρινιακός: (Βαλάντης Ζώης) Μανιάτης, Καλοκαίρης (79΄Αντωνόπουλος), Γκόλιας, Κωνσταντίνου, Σωτηρόπουλος (70΄Μπακογιάννης), Καραλής Κ. (59΄Κοντογιάννης), Κοσμάς, Αγγέλης, Τσεκούρας (59΄Μακρυπιδης), Μήλιος (Καραλής Α.), Τουρλίδας.

Πηγή: aitosports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 10:37 pm


Αγρίνιο: Το βράδυ η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 11ης Ιουνίου


Το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η μαθητική παρέλαση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  για  την  11η Ιουνίου,  επέτειο απελευθέρωσης του Αγρινίου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα γίνει  επί της οδού Παπαστράτου, Πλατείας Δημοκρατίας, πεζοδρόμου Χαρ. Τρικούπη και πέρας στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Μακρή.

Το πλήρες  πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες ,ενώ η Τρίτη 11 Ιουνίου είναι επίσημη αργία για το Αγρίνιο.


Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 9:56 pm


Παναιτώλιο: Συνελήφθη η μητέρα των δραστών του αιματηρού επεισοδίου,βρέθηκαν μολότοφ στην οικία τους


Τυχερός πολύ στάθηκε ο επαγγελματίας της εστίασης στο Παναιτώλιο που ξυλοκοπήθηκε άγρια  από Ρομά επειδή όπως του είπαν δεν τους άρεσε το φαγητό του.

Ο αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ανέφερε πως το σημείο στο κεφάλι που χτυπήθηκε ο επιχειρηματίας, είναι τέτοιο που θα μπορούσε να έχει αποβεί ακόμη και μοιραίο. Μάλιστα ο άνθρωπος δέχθηκε τόσο ισχυρά χτυπήματα που του προκάλεσαν ζημιά στο μάτι, ενώ χρειάστηκε 12 ράμματα!

Χθες πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία επιχείρηση και  έρευνα στο σπίτι των Ρομά στο Παναιτώλιο, όπου βρέθηκαν 8 βόμβες μολότοφ, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

Δείτε τα όσα αναφέρθηκαν στο 42:15 ΕΔΩ



Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου, μια ημεδαπή γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε, δικογραφία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράβαση του νόμου για τα όπλα, ενώ αναζητείται για να συλληφθεί και ένας ημεδαπός άνδρας, που βαρύνεται με τις ίδιες κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε εξωτερικό περιφραγμένο χώρο της οικίας των κατηγορούμενων, επτά αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότωφ) και 24 κυνηγετικά φυσίγγια.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγέλεα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:09 pm


1st Panetoliko Mountain Trail Run,έρχεται ο πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος στον Δήμο Αγρινίου!


Ο πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος στη Δήμο Αγρινίου είναι γεγονός!! Το 1st Panetoliko Mountain Trail Run, μία νέα εμπειρία στο δρομικό κοινό, θα διεξαχθεί την Κυριακή 21/07/2024 και πρωινές ώρες, στις τοπικές κοινότητες Αγίου Βλασίου και Πεντακόρφου των Παρακαμπυλίων Αγρινίου.
Δύο ξεχωριστές διαδρομές 13 και 7 χιλιομέτρων, διασχίζουν ένα σπάνιο φυσικό τοπίο, προστατευμένο από το δίκτυο Natura. Ανέγγιχτη ομορφιά με ελατοσκεπείς πλαγιές, πλατανόδετα ρέματα με άγρια νερά, αλπικές βουνοκορφές και εντυπωσιακοί καταρράκτες, αλληλοσυμπληρώνονται, χαρίζοντας ξεχωριστές εικόνες στους δρομείς.

Το Παναιτωλικό Όρος σε καλεί να το γνωρίσεις!!

Σύντομα έρχονται ανακοινώσεις για τις εγγραφές και τις λεπτομέρειες των διαδρομών!!

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 7:01 pm


Η Αγία Φωτεινή, η Σαμαρείτιδα της Γαβαλούς γιορτάζει σήμερα



Με λαμπρότητα εόρτασε ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται στη Γαβαλού Μακρυνείας την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2 Ιουνίου 2024. Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Ένας απλός άνθρωπος, μία γυναίκα της καθημερινότητος, γίνεται σήμερα παράδειγμα και οδηγός προς τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου. Το σημερινό περιστατικό περιγράφει έναν διάλογο ανάμεσα στον Κύριο και μία Σαμαρείτιδα. Μία αλλοεθνή, αλλά και γυναίκα, με την οποία συνομιλεί ο Διδάσκαλος, προκαλώντας την απορία, ίσως και την αγανάκτηση των Μαθητών Του. Κι όμως, για μία ακόμη φορά, ο Χριστός παρακάμπτει τα στερεότυπα, αρνείται την υποτίμηση του οποιουδήποτε ανθρώπου και αποδέχεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ως ισότιμο συνομιλητή Του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο τον Κύριό μας να παραμένει σιωπηλός, ακόμη και όταν περιτριγυρίζεται από πλήθη που διαρκώς ζητούν απαντήσεις ή και κάποιο θαύμα. Ας θυμηθούμε την Χαναναία και την υπομονή της μέχρι να της απευθύνει τον λόγο ο Κύριος και να ανταποκριθεί στις ικεσίες της. Ας θυμηθούμε ακόμα και την σιωπή Του ενώπιον του Πιλάτου, όταν εκείνος τον ρωτά στο Πραιτόριο για το τί είναι αλήθεια.

Σήμερα, όμως, την συζήτηση την προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός, απευθυνόμενος σε μία γυναίκα που βρίσκεται εκεί απλώς για να γεμίσει την στάμνα της με νερό. Δεν διακατέχεται από βασανιστικά ερωτήματα. Δεν έχει την ανάγκη να θεραπευτεί από κάποια ασθένεια. Η πνευματική της κατάρτιση είναι στοιχειώδης. Γνωρίζει μόνον πως οι Εβραίοι αποφεύγουν μετά βδελυγμίας τους Σαμαρείτες και πως διαφωνούν για τον τόπο που βρίσκεται ο Θεός.

Μια γυναίκα απλοϊκή γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα. Και συγχρόνως, μια γυναίκα αμαρτωλή, σύμφωνα με την ηθική της εποχής εκείνης, η οποία απέτυχε να αφοσιωθεί σε μία σχέση, αλλάζοντας διαρκώς συντρόφους. Ένα πλάσμα οπωσδήποτε περιφρονημένο από τους συμπατριώτες της, ένα πλάσμα που ίσως και σήμερα, θα δεχόταν σχόλια απόρριψης και περιφρόνησης.

Αυτόν τον άνθρωπο, αυτήν την Σαμαρείτιδα, επιλέγει για συνομιλήτριά του ο Κύριος. Και μάλιστα, σε αυτήν αποκαλύπτει με απόλυτη σαφήνεια τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες του κηρύγματός Του. Ποιές είναι αυτές; Πρώτα πως ο Θεός είναι ύπαρξη πνευματική και όσοι τον προσκυνούν πρέπει να καταστήσουν τον ίδιο τον εαυτό τους κατοικητήριό Του. Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι πως, αυτός που τώρα της μιλά, είναι ο αληθινός Μεσσίας. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλήθειες, τις οποίες, ακόμη και οι Μαθητές Του, αν και τις άκουγαν διαρκώς, δυσκολεύονταν να τις κατανοήσουν και συχνά αντιδρούσαν με επιφυλακτικότητα και αμφιβολία. Κι όμως! Η Σαμαρείτιδα τα αποδέχεται ολόκαρδα μέσα σε λίγες στιγμές. Η απλή της καρδιά γεμίζει χαρά. Μια χαρά συναρπαστική, πρωτόγνωρη, που δεν αντέχει να την κρατήσει μόνο για τον εαυτό της, αλλά σπεύδει να την μοιραστεί με τους συμπατριώτες της. Όλα δείχνουν λοιπόν, πως αυτή η ετοιμότητα και η προθυμία εκ μέρους της, την καθιστούν άξια να δεχτεί την αποκάλυψη των θαυμασίων του Θεού.

Μπορεί η Σαμαρείτιδα να ζούσε μέχρι τότε μία ζωή κοινότυπη και πληκτική, μία ζωή υπόδουλη στους ρυθμούς της καθημερινότητος, μία ζωή χωρίς χαρά, χωρίς βάθος, χωρίς προοπτική. Μέχρι την στιγμή εκείνη, μπορεί ο μεγάλος πόνος να μην την είχε συναντήσει, ούτε όμως η μεγάλη χαρά είχε αγγίξει την ζωή της. Είναι ολοφάνερο: Η γυναίκα αυτή κάτι ζητούσε, αλλά δεν ήξερε τί. Κάτι ποθούσε, αλλά δεν το γνώριζε. Για κάτι διψούσε η ψυχή της, αλλά έμενε διαρκώς διψασμένη. Έρχεται όμως η απρόσμενη συνάντηση με Αυτόν τον Άγνωστο και γεμίζει η ζωή της με έκπληξη. Έρχεται Κάποιος που την αιφνιδιάζει και γεννά μέσα στην ψυχή της τον πόθο για συνάντηση με τον Μεσσία για τον οποίον άκουγε από μικρό παιδί, εκείνον τον διαρκώς αναμενόμενο, που θα σώσει τον κόσμο.

Και ιδού! Η μεγάλη ώρα έχει έρθει. Ο πολυπόθητος Μεσσίας δεν είναι πλέον αναμενόμενος, αλλά παρών. Έχει έρθει για όλον τον κόσμο, αλλά και για εκείνην προσωπικά. Στέκεται ενώπιόν της σαν ένας καθρέφτης, που πάνω του καθρεφτίζεται η ζωή της. Γεύεται επιτέλους το νερό που σβήνει μία για πάντα τη δίψα και διαπιστώνει πόσο διψούσε. Γεύεται επιτέλους την παρουσία μιας αληθινής αγάπης και διαπιστώνει πόσο έλειψε μία τέτοια αγάπη στις εφήμερες σχέσεις της. Συνειδητοποιεί πως ο Θεός δεν είναι απόμακρος, εγκατεστημένος στην κορφή ενός βουνού ή στον Ναό των Ιεροσολύμων, αλλά κοντινός, που έρχεται να την συναντήσει ως φίλος και Πατέρας.

Αυτή η απρόσμενη συνάντηση δεν καθρεφτίζει μόνο την ζωή της. Έρχεται και να την αλλάξει. Μέχρι χθες, ήταν μία καθημερινή κοπέλα, ίσως αποτραβηγμένη από τα μάτια του κόσμου εξαιτίας της ζωής της. Πλέον, όμως, δεν κρύβεται. Αισθάνεται συγχωρεμένη για τα λάθη της. Βιώνει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Δεν ξέρει πολλά για τον άγνωστο συνομιλητή της, γνωρίζει όμως για το απρόσμενο φως που γέμισε ξαφνικά την ψυχή της. Μεταβάλλεται σε κήρυκα του Θεανθρώπου και μάλιστα, με τέτοιο ζήλο, που μας θυμίζει τον ζήλο των Μαθητών του Χριστού, που, βέβαια, απέκτησαν πολύ αργότερα, μετά την Πεντηκοστή.

Πόσο εύκολη, πόσο απλή μάς παρουσιάζει σήμερα η Σαμαρείτιδα την πίστη! Πόσο βαθιά, πόσο ολοκληρωτική μας παρουσιάζει την χαρά που περιμένει την ψυχή μας όταν αποφασίσουμε να την παραδώσουμε στην αγάπη και το έλεος του Θεού! Πόσο γεμάτη, πόσο πλούσια, πόσο ελαφρωμένη από τα λάθη του παρελθόντος ζωή βιώνει τώρα, που ο Θεός γίνεται ο μόνιμος σύντροφος της ψυχής της! Πόσο είναι πλέον έτοιμη να μοιραστεί την χαρά της και να γίνει για τους άλλους ο δρόμος που οδηγεί στην Πηγή της ζωής και της αλήθειας!

Η απλή Σαμαρείτιδα δεν μοιράστηκε αυτήν την απρόσμενη και πρωτόγνωρη χαρά μόνον με τους συμπατριώτες της. Μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, έρχεται να την μοιραστεί και με όλους μας. Τα λόγια και η συμπεριφορά της φτάνουν ως εμάς σαν πρόσκληση και σαν διαβεβαίωση. Με το δικό της απλοϊκό, αλλά και τόσο ειλικρινή τρόπο μάς παρουσιάζει τα θαύματα που συμβαίνουν, όταν ο άνθρωπος συναντήσει τον Θεό. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή, ο Χριστός καλεί και εμάς να του παραδώσουμε την ζωή μας, ώστε να μας χαρίσει την ίδια χαρά, την ίδια πληρότητα, την ίδια αναγέννηση που χάρισε τότε στην Σαμαρείτιδα. Όλοι διψάμε για αλήθεια και ζωή και ο καθένας από εμάς βρίσκει στην καθημερινότητά του ένα «πηγάδι» αυτού του κόσμου, με νερό που ανακουφίζει, δυστυχώς, για πολύ λίγο, την δίψα μας. Αν όμως το θελήσουμε, θα διακρίνουμε τον ίδιο τον Χριστό να κάθεται στου καθενός μας το πηγάδι, το ρηχό και συχνά στερημένου ύδατος, και να μας υπόσχεται ύδωρ ζωής, το οποίο ποτέ δεν θα μας αφήσει διψασμένους. Μόνον Αυτός μπορεί να μας το χαρίσει, γιατί μόνον Αυτός είναι η πηγή της χαράς και της ζωής που δεν γνωρίζει τέλος.







Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθό σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/hWKMiAiC1fJseBG78


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 6:57 pm


Στο νοσοκομείο ο οδηγός αυτοκινήτου μετά από εκτροπή στο Αγγελόκαστρο

Στο νοσοκομείο του Αγρινίου διακομίσθηκε λίγο πριν τις  15:00 με σταθμό του ΕΚΑΒ ο οδηγός  μετά από εκτροπή του οχήματος του στον δρόμο Καλύβια Αγγελόκαστρο κοντά στο γήπεδο του Αγγελοκάστρου.

Στο συμβάν έσπευσε η Π.Υ Αγρινίου καθώς η πρώτη ενημέρωση ανέφερε πιθανό εγκλωβισμό του οδηγού καθώς και η Τροχαία που κατέγραψε το συμβάν.

φωτο αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 3:21 pm


Δυτική Ελλάδα: Νεκρός χειριστής που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του


Τη ζωή του έχασε ένας 60χρονος, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.News, το δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στο Κρυονέρι Καλαβρύτων.

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο 60χρονος άνδρας βρέθηκε κάτω από το τρακτέρ του κατά την διάρκεια αγροτικών εργασιών, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

φωτο αρχείου 

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 12:43 pm


Αγρίνιο:Τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για τους 120 πατριώτες που εκτελέστηκαν τη Μ.Παρασκευή του 1944


Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου το επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη εκείνων που εκτελέστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

Αμέσως μετά στον τόπο της θυσίας, στην Πλατεία 120, έγινε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε ομιλία από την φιλόλογο Μαίρη Τσαμάκη : “ Πέρασαν 80 χρόνια από τότε που χαράκτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία της πόλης μας, με τα πιο μελανά χρώματα η σπαρακτική αφήγηση ενός τόσου σκληρού και απάνθρωπου γεγονότος! Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με ακούσματα από διηγήσεις αυτών που έζησαν εκείνη τη φρίκη και μπορούμε να μετράμε το βάρος των γεγονότων με το σεβασμό που τους πρέπει.

Είναι πράξη επαινετή η απόφαση του Δήμου Αγρινίου να υπερασπίζεται τη βαρύτητα εκείνων των γεγονότων, να ξεχωρίζει και να τιμά την μέρα αυτή. Εξάλλου όπως λέει και ο Βίκτωρ Ουγκώ: " Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη οι ηρωικές ημερομηνίες της Ιστορίας μας _κι όταν η νύχτα επιχειρήσει να ξανάρθει, εμείς ας βάλουμε φώτα στις μεγάλες επετείους. Είθε λοιπόν η θυσία των 120 συμπολιτών μας να γίνει για εμάς διδαχή και ευχή για να βαδίζουμε από την πλευρά του Φωτός! Επομένως Κυρίες και Κύριοι κάνοντας εγχρονισμο στο σήμερα η θύμηση τέτοιων οδυνηρών γεγονότων είναι επιτέλεση στο καθήκον της Ιστορικής μνήμης, για να συντηρείται πάντα η διάρκεια των ανεκτίμητων πραγμάτων, αλλά και για να μαθαίνουν οι νέες γενιές ότι ποτέ τίποτα δεν είναι πάντα δεδομένο, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία και ότι πρέπει πάντα να βάζουν " αναχώματα" αντίστασης και εξοβελισμού στον φασισμό ,στην βαρβαρότητα ,στην αδικία, στην τυραννία και στην ανελευθερία!



Να μάθουν ότι θα πρέπει με θυσιαστική ευλάβεια να διαφυλάττουν το Αγαθό της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης για να μην ξαναζήσει ποτέ άλλοτε η Ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές Θηριωδίας και εκτροπής της Λογικής και του Δικαίου, όπως στα σκοτεινά χρόνια που μεσουρανούσε ο Ολοκληρωτισμός και η σκληρότητα του Ναζισμού στην Ευρώπη και δυστυχώς και η προδοσία και ο φθηνός καιροσκοπισμός ελεεινών Ελλήνων, συνεργατών των Γερμανών».

Ποίημα απήγγειλε ο ποιητής – δημοσιογράφος Κωστής Τσιάκαλος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον Βουλευτή Αιτν/ιας Μ. Ζαμπάρα, εκπρ. της ΠΔΕ Α. Βούλγαρη, Δήμαρχο Πρεβέζης Ν. Γεωργάκο, τον πρ. του ΔΣ Αγρινίου Κ. Ζώη, τον πρώην Βουλευτή και Δήμαρχο Ι. Βαϊνά, τον πρώην Δήμαρχο Π. Μοσχολιό, Αντιδ. Ζαλόγγου Γ. Σαργιανόγλου, τον πρ. του μαρτυρικού χωριού Κρυοπηγή Σ. Τζίμα, εκπρ. της μείζονος αντιπολίτευσης Σπ. Γρίνο, επ. ελάσσονος αντιπολίτευσης Δ. Τραπεζιώτη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγρινίου Κ. Μποκόρο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλα, τον Υποδιοικητή ΠΥ Αγρινίου Α. Θεοδώρου, εκπρ. της ΠΟΑΕΑ Δ. Αλευρά, εκπρ. της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Λ. Τηλιγάδα, πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτρη Τσούνη, την εκπρ. του ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΕΣ Μ. Ψηλού, εκπρ. Ενωσης Αποστράτων Β. Λαγοπάτη, Δντη Αβαθμιας Εκπ. Κ. Λιάτσο, εκπρ. της παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο, εκπρ. ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπακωνσταντίνου, πρ. ΣΕΕΔΑ Σ. Κωστίκογλου, πρ. Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Χρ. Πριόβολο, εκπρ. Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών Σ. Μέρκου και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρίνιου.









Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 12:36 pm


Λευκάδα: Συνελήφθη 35χρονος σε σκάφος για άσεμνες πράξεις


Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Νυδρίου, προέβησαν στη σύλληψη ενός 35χρονου ημεδαπού, για παράβαση του άρθρου 337 του Π. Κ. (Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας) και του άρθρου 334 του Π.Κ. (Διατάραξη οικιακής ειρήνης), στο λιμάνι Νικιάνας Λευκάδος. Συγκεκριμένα, δύο (02) επιβαίνοντες σε ένα επιβατικό – τουριστικό (Ε/Γ-Τ/Ρ) σκάφος, δήλωσαν ότι ο 35χρονος ανέβηκε στο κατάστρωμα του πλοίου, χωρίς τις συναίνεση κανενός και προέβη σε άσεμνες πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα. Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου του Λιμεναρχείου Λευκάδος.

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 11:04 am


Ροδέλες πατάτας με κρεμμύδι και φέτα


15' τηγάνισμα

Σύνολο: 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

1 κιλό πατάτες

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες πάχους 3-4 χλστ.

θρυμματισμένη φέτα της αρεσκείας μας

αλάτι, ρίγανη

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ροδέλες πατάτας με κρεμμύδι & φέτα, ξεκινάμε καθαρίζοντας τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτριες ροδέλες, πάχους 3-4 χλστ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη και σκορπίζουμε θρυμματισμένη φέτα της αρεσκείας μας.

πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 11:00 am


Ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Ιερατικής Επιμορφώσεως της Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας



Μέσα στην αναστάσιμη χαρά και με τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Κεφαλοβρύσου, η λήξη του ετησίου Ιερατικού Σεμιναρίου, το οποίο λειτούργησε κατά την φετινή ιεραποστολική χρονιά στην Ιερά Μητρόπολή μας. Το Σεμινάριο αφορούσε στην εκπαίδευση 10 κληρικών χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, οι οποίοι χειροτονήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την τελευταία δεκαετία από τον Μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Κοσμά και τον νυν Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό.

Οι παρακολουθήσαντες Ιερείς είχαν την ευκαιρία να λάβουν μία ολοκληρωμένη γνώση στις 8 ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Δογματική

Λειτουργική

Οργάνωση και Διοίκηση Ενορίας

Θέματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας

Θέματα Κανονικού Δικαίου

Θέματα Τυπικού

Ποιμαντική

Εισαγωγή και Ερμηνεία Καινής Διαθήκης.

Εκτός από τον υπεύθυνο του Σεμιναρίου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σιλουανό Ψιλιά, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας δίδαξαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χριστοφόρος Χρόνης, Δρ. Θεολογίας και Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Γκιάφης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μουσελίμης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Αγρινίου και ο Αξιότιμος κ. Φώτιος Μάλαινος Θεολόγος - Συνταξιούχος Λυκειάρχης.

Κατά την τελευταία συνάντηση, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων από τον υπεύθυνο του Σεμιναρίου. Όλοι οι συμμετέχοντες Ιερείς εξέφρασαν θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρθηκαν στις νέες γνώσεις τις οποίες απέκτησαν και θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιερατική τους διακονία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου Κεφαλοβρύσου, Αιδεσιμώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Μακρυγιάννη για την αβραμιαία φιλοξενία του Σεμιναρίου καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως



Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 10:56 am


Το Μεσολόγγι αποκτά επιτέλους τη μαρίνα που αξίζει ,λέει η δημοτική αρχή



Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Μαρίνα A.E. Μεσολογγίου, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 εκατομμύριο ευρώ που αποφασίστηκε χθες Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, και η οποία ανακοινώθηκε επισήμως από τον Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρο Διαμαντόπουλο στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο μεταξύ του Δημάρχου κ. Διαμαντόπουλου, της Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κας Νεκταρίας Αλετρά, της νέας μετόχου της εταιρείας κας Διονυσίας Λεσχοπούλου και του οικονομικού διευθυντή κ. Νίκου Μπούγου, τέθηκαν οι όροι που αφορούν στη μεταβίβαση του ποσοστού του προηγούμενου μετόχου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Athenian Yachts Α.Ε εξαγόρασε το 47,5% των μετοχών της Μαρίνας Α.Ε. Μεσολογγίου. Παράλληλα, ξεκινούν οι αναγκαίες εργασίες προκειμένου η μαρίνα να επεκταθεί αποκτώντας τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 280 σκαφών εντός θαλάσσης και 150 στην ξηρά, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθεί και η λειτουργικότητά της καθώς και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ιδιοκτήτες σκαφών.



Η σημαντική αυτή για την περιοχή μας επένδυση δίνει μια νέα «πνοή ζωής» στην μαρίνα Μεσολογγίου και αποφέρει οικονομικά οφέλη για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Επιπλέον όμως αποτελεί προπομπό συνεργασιών της Μαρίνας Α.Ε. με φορείς της περιοχής και δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επενδυτών για παρεμφερείς δραστηριότητες, επενδυτών που αναγνωρίζουν τις ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας.

Προχωρώντας σε επίσημη ενημέρωση προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Διαμαντόπουλος παρουσίασε τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην μαρίνα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ χαρακτήρισε την επένδυση αυτή ως «μια ευχάριστη εξέλιξη σε ένα γεγονός που «σέρνεται» εδώ και 15 χρόνια», έκανε λόγο για «δικαίωση» της στάσης που τήρησε η δημοτική αρχή απέναντι στο ζήτημα αυτό και κάλεσε όλους τους δημότες και τις παρατάξεις του συμβουλίου να «αγκαλιάσουν» το έργο που είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.


Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 10:05 am


Ντόρτμουντ – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Κατέκτησε το 15ο Champions League στο Γουέμπλεϊ


 Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε γιατί είναι η βασίλισσα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επικράτησε με 2-0 της Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League και σήκωσε στον ουρανό του Γουέμπλεϊ το 15ο τρόπαιο της!

Η Ρεάλ Μαδρίτης, αν και ήταν κάκιστη στο πρώτο ημίχρονο, ανέβασε στροφές στο δεύτερο μέρος και επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στον τελικό του Champions League, φτάνοντας στην κατάκτηση του 15ου τροπαίου της με τα γκολ των Καρβαχάλ και Βινίσιους.

Ο δε Τόνι Κρόος, στο φινάλε του με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας αποφασίσει να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του μετά το EURO 2024, σήκωσε το 6ο Champions League της καριέρας του, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μία απίστευτη καριέρα που «σημάδεψε» μια ολόκληρη εποχή για τη «βασίλισσα».

Άδικο το τελικό σκορ για την Ντόρτμουντ, η οποία ήταν ανώτερη στο πρώτο μέρος, έχασε πολλές ευκαιρίες να σημειώσει γκολ, αλλά τελικά έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο.

Ο αγώνας

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το φαβορί στα χαρτιά πριν τη σέντρα του αγώνα, αλλά η Ντόρτμουντ ήταν η ομάδα που κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο, χάνοντας σπουδαίες ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, αλλά ο Κουρτουά και το δοκάρι σταμάτησαν τους παίκτες της γερμανικής ομάδας.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή για τη Ντόρτμουντ σημειώθηκε στο 14′ κι ενώ είχαν περάσει μερικά λεπτά από τη σέντρα του αγώνα, μέχρι οι ποδοσφαιριστές να συνέλθουν από την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα δευτερόλεπτα του τελικού.

Ο Σλότερμπεκ έκανε μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, ο Φίλκρουγκ κατέβασε, πάσαρε στον Μπραντ, ο οποίος έκανε κακό πλασέ, στέλνοντας άουτ την μπάλα.

Στο 21′ ο Αντεγέμι βγηκε στην πλάτη της άμυνας, πήγε να περάσει τον Κουρτουά, τα κατάφερε, αλλά άνοιξε το κοντρόλ και κόπηκε από τον Καρβαχάλ.

Στο 23′ οι Γερμανοί είχαν δοκάρι σε προβολή του Φίλκρουγκ, ενώ στο 28′ ο Κουρτουά σταμάτησε με εντυπωσιακή επέμβαση του σουτ του Αντεγέμι μέσα από την περιοχή. Στο 41′ ο Βέλγος τερματοφύλακας της Ρεάλ έδιωξε δύσκολα και το δυνατό μακρινό σουτ του Ζάμπιτζερ.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης να μην έχει φάση στην εστία και να αισθάνεται τυχερή που δεν δέχθηκε γκολ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της στο ξεκίνημα, όταν ο Κρος πήγε να ανοίξει το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά ο τερματοφύλακας της Ντόρτμουντ έδιωξε εντυπωσιακά.

Στο 57’ από σέντρα του Βινίσιους ο Καρβαχάλ έπιασε απευθείας το σουτ, όμως ο Μάντσεν έβαλε καθοριστική κόντρα στην μπάλα και της έκοψε την ταχύτητα, για να την μπλοκάρει ακολούθως ο γκολκίπερ της Ντόρτμουντ.

Οι Βεστφαλοί είχαν άλλη μία τελική στο 63’ με την κεφαλιά του Φίλκρουγκ από σέντρα του Αντεγέμι που έδιωξε με γροθιές ο Κουρτουά, ενώ στο 69’ η Ρεάλ λίγο έλειψε να πετύχει ένα… τρελό γκολ, όταν από σέντρα-σουτ του Βινίσιους, ο Μπέλινγχαμ δεν έπιασε την κεφαλιά, αλλά… ξεγέλασε με την κίνησή του τον Κόμπελ στην έξοδο, με την μπάλα να περνάει τελικά ελάχιστα άουτ.

Εφόσον όμως η Ντόρτμουντ δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα στις ουκ ολίγες ευκαιρίες που δημιούργησε, η «βασίλισσα» την… τιμώρησε. Στο 74’ σε κόρνερ του Κρόος, ο Καρβαχάλ βρήκε μπροστά απ’ όλους στο πρώτο δοκάρι, πήρε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Κόμπελ για το 1-0 της Ρεάλ.

Μετά το γκολ η Ρεάλ 77’ ο Μπέλινγχαμ «ακούμπησε» το 2-0, αλλά ο Σλότερμπεκ πρόλαβε να βάλει την κόντρα και να γλιτώσει την ομάδα του από δεύτερη παραβίαση, ενώ στο 80’ ο Κόμπελ έδιωξε ξανά εντυπωσιακά το απευθείας φάουλ του Κρόος.

Ο γκολκίπερ της Ντόρτμουντ «έβγαλε» με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο το εντυπωσιακό, φαλτσαριστό πλασέ του Καμαβινγκά, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κόμπελ απέκρουσε την κεφαλιά του Νάτσο.

Δεν μπόρεσε όμως να κάνει το ίδιο στο 83ο λεπτό. Από το λάθος του Μάντσεν, ο Μπέλινγχαμ (τρίτος νεαρότερος παίκτης στην Ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης που ξεκινάει σε τελικό Champions League μετά τον Κασίγιας και τον Ραούλ) έκλεψε την μπάλα, τη «σέρβιρε» στον Βινίσιους κι ο Βραζιλιάνος δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 για τη «βασίλισσα» και «τελειώνοντας» τον τελικό.

Στο 87’ ακυρώθηκε γκολ του Φίκρουγκ ως οφσάιντ, κάτι που επιβεβαίωσε και το VAR, καθώς ο επιθετικός της Ντόρτμουντ ήταν ακάλυπτος την ώρα της σέντρας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Έντιν Τέρζιτς): Κόμπελ, Ρίερσον, Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν, Τσαν (81’ Μάλεν), Ζάμπιτσερ, Σάντσο, Μπραντ (81’ Αλέ), Αντεγέμι (72’ Ρόις), Φίλκρουγκ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά, Καρβαχάλ, Ρούντιγκερ, Νάτσο, Μεντί, Βαλβέρδε, Καμαβινγκά, Κρόος (85’ Μόντριτς), Μπέλινγχαμ (85’ Χοσέλου), Ροντρίγκο (90’ Μιλιτάο), Βινίσιους (90’+4′ Βάθκεθ).

πηγή:newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 12:23 am


Παναιτώλιο : Δώδεκα ράμματα στο κεφάλι ο επαγγελματίας που δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα στο μαγαζί εστίασης που διατηρεί ο 52χρονος, όταν έφτασε μια παρέα τριών ατόμων σε κατάσταση μέθης.

Δείτε την δήλωση στο 19:20  ΕΔΩ

Η παρέα έκανε τηλεφωνική παραγγελία και ισχυρίστηκε ότι ο εστιάτορας είχε ξεχάσει να τους βάλει κρέας στις πίτες τους.

Ο 52χρονος τους απάντησε ότι είναι σχεδόν απίθανο να συνέβη αυτό, όμως θα διόρθωνε την παράδοση αλλά δεν ήθελε να τους εξυπηρετήσει ξανά στο εξής.

Αυτή η δήλωση του επιχειρηματία εξόργισε την παρέα, η οποία πήγε στο εστιατόριο και ένας εξ αυτών τον χτύπησε με γκλοπ στο κεφάλι ενώ άλλος τον γρονθοκόπησε στο μάτι.

«Σταματάει ένα αυτοκίνητο έξω από το μαγαζί. Κατεβαίνει ένας και μου επιτίθεται και την ώρα που τον απώθησα, φώναξε άλλους δύο με γκλοπ, ένα ξύλινο και ένα σιδερένιο και άρχισαν να με χτυπάνε.

Μου άνοιξαν το κεφάλι σε δύο σημεία, έχω 12 ράμματα, με χτύπησαν και στα χέρια και το πρόσωπο» είπε ο επιχειρηματίας ,  μιλώντας στον Alpha.

Οι δράστες του ξυλοδαρμού παραμένουν ασύλληπτοι, παρά το ότι το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή το αιματηρό περιστατικό, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε οικίες Ρομά του Παναιτωλίου.

Συγκεκριμένα, έγινε έφοδος σε 3-4 οικήματα ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων σε ένα από αυτά εντοπίστηκαν επτά μολότοφ και φυσίγγια.

Μια 20χρονη γυναίκα που βρισκόταν στο χώρο – σύζυγος ενός εκ των ατόμων που αναζητούνται – συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Οι φερόμενοι ως δράστες του ξυλοδαρμού παραμένουν άφαντοι καθώς έσπευσαν να εξαφανιστούν μετά το επεισόδιο.

Με πληροφορίες από το newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:30 pm


Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι η πηγή της χαράς και της ζωής που δεν γνωρίζει τέλος

 

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Ένας απλός άνθρωπος, μία γυναίκα της καθημερινότητος, γίνεται σήμερα παράδειγμα και οδηγός προς τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου. Το σημερινό περιστατικό περιγράφει έναν διάλογο ανάμεσα στον Κύριο και μία Σαμαρείτιδα. Μία αλλοεθνή, αλλά και γυναίκα, με την οποία συνομιλεί ο Διδάσκαλος, προκαλώντας την απορία, ίσως και την αγανάκτηση των Μαθητών Του.  Κι όμως, για μία ακόμη φορά, ο Χριστός παρακάμπτει τα στερεότυπα, αρνείται την υποτίμηση του οποιουδήποτε ανθρώπου και αποδέχεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ως ισότιμο συνομιλητή Του. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο τον Κύριό μας να παραμένει σιωπηλός, ακόμη και όταν περιτριγυρίζεται από πλήθη που διαρκώς ζητούν απαντήσεις ή και κάποιο θαύμα. Ας θυμηθούμε την Χαναναία και την υπομονή της μέχρι να της απευθύνει τον λόγο ο Κύριος και να ανταποκριθεί στις ικεσίες της. Ας θυμηθούμε ακόμα και την σιωπή Του ενώπιον του Πιλάτου, όταν εκείνος τον ρωτά στο Πραιτόριο για το τί είναι αλήθεια. 

Σήμερα, όμως, την συζήτηση την προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός, απευθυνόμενος σε μία γυναίκα που βρίσκεται εκεί απλώς για να γεμίσει την στάμνα της με νερό. Δεν διακατέχεται από βασανιστικά ερωτήματα. Δεν έχει την ανάγκη να θεραπευτεί από κάποια ασθένεια. Η πνευματική της κατάρτιση είναι στοιχειώδης. Γνωρίζει μόνον πως οι Εβραίοι αποφεύγουν μετά βδελυγμίας τους Σαμαρείτες και πως διαφωνούν για τον τόπο που βρίσκεται ο Θεός. 

Μια γυναίκα απλοϊκή γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα. Και συγχρόνως, μια γυναίκα αμαρτωλή, σύμφωνα με την ηθική της εποχής εκείνης, η οποία απέτυχε να αφοσιωθεί σε μία σχέση, αλλάζοντας διαρκώς συντρόφους. Ένα πλάσμα οπωσδήποτε περιφρονημένο από τους συμπατριώτες της, ένα πλάσμα που ίσως και σήμερα, θα δεχόταν σχόλια απόρριψης και περιφρόνησης. 

Αυτόν τον άνθρωπο, αυτήν την Σαμαρείτιδα, επιλέγει για συνομιλήτριά του ο Κύριος. Και μάλιστα, σε αυτήν αποκαλύπτει με απόλυτη σαφήνεια τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες του κηρύγματός Του. Ποιές είναι αυτές; Πρώτα πως ο Θεός είναι ύπαρξη πνευματική και όσοι τον προσκυνούν πρέπει να καταστήσουν τον ίδιο τον εαυτό τους κατοικητήριό Του. Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι πως, αυτός που τώρα της μιλά, είναι ο αληθινός Μεσσίας. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλήθειες, τις οποίες, ακόμη και οι Μαθητές Του, αν και τις άκουγαν διαρκώς, δυσκολεύονταν να τις κατανοήσουν και συχνά αντιδρούσαν με επιφυλακτικότητα και αμφιβολία. Κι όμως! Η Σαμαρείτιδα τα αποδέχεται ολόκαρδα μέσα σε λίγες στιγμές. Η απλή της καρδιά γεμίζει χαρά. Μια χαρά συναρπαστική, πρωτόγνωρη, που δεν αντέχει να την κρατήσει μόνο για τον εαυτό της, αλλά σπεύδει να την μοιραστεί  με τους συμπατριώτες της.  Όλα δείχνουν λοιπόν, πως αυτή η ετοιμότητα και η προθυμία εκ μέρους της, την καθιστούν άξια να δεχτεί την αποκάλυψη των θαυμασίων του Θεού. 

Μπορεί η Σαμαρείτιδα να ζούσε μέχρι τότε μία ζωή κοινότυπη και πληκτική, μία ζωή υπόδουλη στους ρυθμούς της καθημερινότητος, μία ζωή χωρίς χαρά, χωρίς βάθος, χωρίς προοπτική. Μέχρι την στιγμή εκείνη, μπορεί ο μεγάλος πόνος να μην την είχε συναντήσει, ούτε όμως η μεγάλη χαρά είχε αγγίξει την ζωή της. Είναι ολοφάνερο: Η γυναίκα αυτή κάτι ζητούσε, αλλά δεν ήξερε τί. Κάτι ποθούσε, αλλά δεν το γνώριζε. Για κάτι διψούσε η ψυχή της, αλλά έμενε διαρκώς διψασμένη. Έρχεται όμως η απρόσμενη συνάντηση με Αυτόν τον Άγνωστο και γεμίζει η ζωή της με έκπληξη. Έρχεται Κάποιος που την αιφνιδιάζει και γεννά μέσα στην ψυχή της τον πόθο για συνάντηση με τον Μεσσία για τον οποίον άκουγε από μικρό παιδί, εκείνον τον διαρκώς αναμενόμενο, που θα σώσει τον κόσμο. 

Και ιδού! Η μεγάλη ώρα έχει έρθει. Ο πολυπόθητος Μεσσίας δεν είναι πλέον αναμενόμενος, αλλά παρών. Έχει έρθει για όλον τον κόσμο, αλλά και για εκείνην προσωπικά. Στέκεται ενώπιόν της σαν ένας καθρέφτης, που πάνω του καθρεφτίζεται η ζωή της. Γεύεται επιτέλους το νερό που σβήνει μία για πάντα τη δίψα και διαπιστώνει πόσο διψούσε. Γεύεται επιτέλους την παρουσία μιας αληθινής αγάπης και διαπιστώνει πόσο έλειψε μία τέτοια αγάπη στις εφήμερες σχέσεις της. Συνειδητοποιεί πως ο Θεός δεν είναι  απόμακρος, εγκατεστημένος στην κορφή ενός βουνού ή στον Ναό των Ιεροσολύμων, αλλά κοντινός, που έρχεται να την συναντήσει ως φίλος και Πατέρας.  

Αυτή η απρόσμενη συνάντηση δεν καθρεφτίζει μόνο την ζωή της. Έρχεται και να την αλλάξει. Μέχρι χθες, ήταν μία καθημερινή κοπέλα, ίσως αποτραβηγμένη από τα μάτια του κόσμου εξαιτίας της ζωής της. Πλέον, όμως, δεν κρύβεται. Αισθάνεται συγχωρεμένη για τα λάθη της. Βιώνει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Δεν ξέρει πολλά για τον άγνωστο συνομιλητή της, γνωρίζει όμως για το απρόσμενο φως που γέμισε ξαφνικά την ψυχή της. Μεταβάλλεται σε κήρυκα του Θεανθρώπου και μάλιστα, με τέτοιο ζήλο, που μας θυμίζει τον ζήλο των Μαθητών του Χριστού, που, βέβαια, απέκτησαν πολύ αργότερα,  μετά την Πεντηκοστή. 

Πόσο εύκολη, πόσο απλή μάς παρουσιάζει σήμερα η Σαμαρείτιδα την πίστη! Πόσο βαθιά, πόσο ολοκληρωτική μας παρουσιάζει την χαρά που περιμένει την ψυχή μας όταν αποφασίσουμε να την παραδώσουμε στην αγάπη και το έλεος του Θεού! Πόσο γεμάτη, πόσο πλούσια, πόσο  ελαφρωμένη από τα λάθη του παρελθόντος ζωή βιώνει τώρα, που ο Θεός γίνεται ο μόνιμος σύντροφος της ψυχής της! Πόσο είναι πλέον έτοιμη να μοιραστεί την χαρά της και να γίνει για τους άλλους ο δρόμος που οδηγεί στην Πηγή της ζωής και της αλήθειας!

Η απλή Σαμαρείτιδα δεν μοιράστηκε αυτήν την απρόσμενη και πρωτόγνωρη χαρά μόνον με τους συμπατριώτες της. Μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, έρχεται να την μοιραστεί και με όλους μας. Τα λόγια και η συμπεριφορά της φτάνουν ως εμάς σαν πρόσκληση και σαν διαβεβαίωση. Με το δικό της απλοϊκό, αλλά και τόσο ειλικρινή τρόπο μάς παρουσιάζει τα θαύματα που συμβαίνουν, όταν ο άνθρωπος συναντήσει τον Θεό. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή, ο Χριστός καλεί και εμάς να του παραδώσουμε την ζωή μας, ώστε να μας χαρίσει την ίδια χαρά, την ίδια πληρότητα, την ίδια αναγέννηση που χάρισε τότε στην Σαμαρείτιδα. Όλοι διψάμε για αλήθεια και ζωή και ο καθένας από εμάς βρίσκει στην καθημερινότητά του ένα «πηγάδι» αυτού του κόσμου, με νερό που ανακουφίζει, δυστυχώς, για πολύ λίγο, την  δίψα μας. Αν όμως το θελήσουμε, θα διακρίνουμε τον ίδιο τον Χριστό να κάθεται στου καθενός μας το πηγάδι, το ρηχό και συχνά στερημένου ύδατος, και να μας υπόσχεται ύδωρ ζωής, το οποίο ποτέ δεν θα μας αφήσει διψασμένους. Μόνον Αυτός μπορεί να μας το χαρίσει, γιατί μόνον Αυτός είναι η πηγή της χαράς και της ζωής που δεν γνωρίζει τέλος.


Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:11 pm


«Σώστε τις λίμνες του Αχελώου»: Συλλαλητήριο στην γέφυρα Τατάρνας ,Κυριακή 30 Ιουνίου


Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία συνεισφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές αντισταθμίσεις. Θυσιάστηκε μια για πάντα ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού Αχελώου για την κατασκευή τριών (3) αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MW, γεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, & κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, ακριβώς πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν:

Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου

Φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων

Αντλησιοταμιεύσεις

Ανεμογεννήτριες

Η καταστροφή αυτή θα είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο σκοπό το εμπόριο ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων σας καλεί να συμμετάσχετε στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας.

ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 7:46 pm


Το Αγρίνιο απέκτησε έξυπνο ηλιακό δέντρο


Ένα έξυπνο ηλιακό δένδρο τοποθέτησε ο Δήμος Αγρινίου στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ειρήνης. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης και πλέον, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, μπορούν να χρησιμοποιούν ένα πρωτότυπο ηλιακό δένδρο που φορτίζει κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρικά ποδήλατα και αμαξίδια ΑμεΑ.

Το ηλιακό δένδρο διαθέτει 10 ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ ειδικής κατασκευής τα οποία συλλέγουν τις ηλιακές ακτίνες και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Περιλαμβάνει ακόμη

10 φωτιστικά led,

4 θύρες USB- ενσύρματης φόρτισης φορητών συσκευών,

2 θύρες ασύρματης φόρτισης,

σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων ή αμαξιδίων ΑμεΑ (2 πρίζες schuko)

δωρεάν παροχή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο (WIFI SPOT).

Στη βάση του διαθέτει κυκλικό ξύλινο κάθισμα και μεταλλική βάση με ενεργειακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

«To Αγρίνιο ακολουθεί όλα τα βήματα για να γίνει μια «έξυπνη» πόλη και να εξυπηρετεί τους δημότες με τα πλέον σύγχρονα μέσα. Είναι βέβαιο ότι, το νέο ηλιακό δένδρο, θα γίνει σημείο συνάντησης όπου θα μπορούμε να καθίσουμε, να χρησιμοποιήσουμε σύνδεση Wi-Fi ή να φορτίσουμε το κινητό τηλέφωνο μέσω θύρας USB», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Το Έξυπνο ηλιακό δένδρο είναι υποέργο του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.





Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 3:20 pm


Μεταμεσονύκτιες πυρκαγιές σε Παραβόλα και Καινούργιο


Κινητοποίηση του ΕΠΣ Παραβόλας και της Π.Υ Αγρινίου σημειώθηκε περί τις 00:00 του Σαββάτου 1ης Ιουνίου ,για πυρκαγιές στην Παραβόλα και στο Καινούργιο.

Στην Παραβόλα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ρέμα στην παραλίμνια περιοχή και επεκτάθηκε σε έκταση με ξερή βλάστηση και καλάμια. Επιχείρησαν δύο Εθελοντές του Ε.Π.Σ καθώς και τρεις πυροσβέστες από την Π.Υ Αγρινίου με δύο συνολικά οχήματα.

Και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το παραπάνω συμβάν η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά στην παραλίμνια περιοχή Άγιος Γεώργιος στο Καινούργιο ,φθάνοντας όμως οι πυροσβέστες δεν εντόπισαν ενεργή την εστία η οποία έσβησε πριν επεκταθεί και κατευθύνθηκαν στο συμβάν στην Παραβόλα. 

φωτο αρχείου-πηγή:kainourgiopress 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 3:15 pm


Αγρίνιο-Καιρός:Με ηλιοφάνεια και ζέστη ξεκινάει το καλοκαίρι

 

Σύμφωνα με την πρόγνωση θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σήμερα, με την θερμοκρασία να φθάνει και τους 30 βαθμούς. Ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα μέχρι 3 μποφόρ και η υγρασία θα ξεπεράσει το 70%.
Κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας θα έχουμε την Κυριακή , καθώς στην Πάτρα ο υδράργυρος θα "σκαρφαλώσει" στους 34 βαθμούς , ενώ το Αγρίνιο θα ...βράσει με 36-37 βαθμούς.

Η ζέστη θα συνεχιστεί στη Δυτ. Ελλάδα μέχρι και την Τετάρτη με θερμοκρασίες πάνω από τους 34-35 βαθμούς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός σήμερα Σάββατο θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα και μόνο τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 33 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 34 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 και τοπικά 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 και τοπικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και τοπικά στην Κρήτη 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 και τοπικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:31 am


«Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες»: Ημερίδα και παρουσίαση λευκώματος στο Αγρίνιο



Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ημερίδα με θέμα: «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες» διοργανώνει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, την Τετάρτη 5 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου επί της οδού Αβρ. Αναστασιάδη 1 στο Αγρίνιο.

Στην ημερίδα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σχετικά με τις δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης για την προστασία σημαντικών ειδών της περιοχής, τους οικότοπους, την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα των λιμνών Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, καθώς και για τις περιβαλλοντικές υποδομές της λίμνης Τριχωνίδας. Επίσης θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί δωρεάν το ομώνυμο λεύκωμα «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες».

Πρόγραμμα Ημερίδας

«Τριχωνίδα και Λυσιμαχία - Οι δίδυμες Λίμνες»

18:00 Έναρξη - χαιρετισμοί

18.15 «Οι Δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για τη λίμνη Τριχωνίδα»

Ιωάννης Σελιμάς, Αν. Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

18:30 Προβολή Ντοκιμαντέρ «Μια Έξοδος στο αλωνάκι τns βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου»

18:45 «Οι Οικότοποι των λιμνών Τριχωνίδας - Λυσιμαχίας»

Μαλβίνα Καρανίκα, Γεωλόγοε MSc. στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάε Ελλάδας

19:00 Διάλειμμα

19:15 «Η Ορνιθοπανίδα των λιμνών Τριχωνίδας - Λυσιμαχίας. Προστασία, διαχείριση και οικοανάπτυξη»

Γρηγόρης Τσούνης, Βιολόγος - Συγγραφέας

19:30 «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία- Οι δίδυμες λίμνες. Υδροβίοτοποι με σπάνια είδη ψαριών»

Γεώργιος Κατσέλης, Καθηγητής του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών

19:45 «Τριχωνίδα, βιώσιμες, πράσινες και αειφόρες στρατηγικές ανάπτυξης»

Ιωάννης Μάριος Ψιμάδας, Ειδικός επιστήμονας στρατηγικού σχεδιασμού, καινοτομίας και ανάπτυξης. Υποψήφιος Διδάκτορας Καινοτομίας και Σχεδιασμού

Μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής εκδήλωσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο “Η λίμνη και ο ποταμός της” από το μουσικό σχήμα “Trio Sonus”.



Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:50 am


Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου


Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, στο οποίο θα συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης Skill Development Basketball Coach Ganon Baker.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή, έως 14 Ιουνίου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdY2opY_uIPBCxVTvOecVIU5-BLtUDIZPL_5rmbLZ1NLuMmYw/viewform?pli=1

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα δια ζώσης δηλώσεων στο Παπαστράτειο Μέγαρο από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου και ώρες 18.00-21.00 (πλην Σαββατοκύριακου και αργιών).

Διευκρινίζεται ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Το Camp θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 6 Ιουλίου στο ΔΑΚ Αγρινίου, απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 7 έως 19 ετών και το πρόγραμμα με τους αντίστοιχους προπονητές έχει ως εξής:

8:30 - 2:30 μ.μ.

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 8:00 π.μ.

3 - 4 / 7 / 2024: Ελευθεριάδης Γιάννης - Καλαϊτζάκη Ελένη

5 - 6 / 7 / 2024: Ganon Baker - Γαλάνης Δημήτρης

5 / 7 / 2024: GALA Βραδινό - ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:32 am


Εφημερεύοντα φαρμακεία Αγρινίου Σ/Κ 1 & 2 /6

 



Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:28 am


Στην Ιρλανδία το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου μέσω Erasmus+ 2023



Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ KA122 υλοποιήθηκε πρόγραμμα επιμόρφωσης* με θέμα “Mastering Project, Task, Problem and Competency-Based Learning” (Εξειδίκευση στους Τρόπους Μάθησης βασισμένους στο Έργο, την Εργασία, το Πρόβλημα και την Δεξιότητα). Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο στο χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 28 Απριλίου 2024.

Η επιμόρφωση έχει ως σκοπό την υιοθέτηση σύγχρονων μεθοδολογιών διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ παράλληλα εντάσσεται στον γενικότερο στόχο να μπορέσει το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου να προσφέρει καινοτόμο εκπαίδευση στους μαθητές του, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ενήλικοι.

Για τον σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου Ασημάκη Παρασκευή, Αϋφαντοπούλου Δωροθέα, Καρανίκας Σωτήρης και Κομπορόζος Γεώργιος συμμετείχαν στην επιμόρφωση, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε διδακτικά θέματα και να ενημερωθούν για νέες πρακτικές στις μεθόδους διδασκαλίας.

Προσφέρθηκε, παράλληλα, γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών από την καθημερινότητα των σχολείων. Αυτή η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε τόσο με τους συναδέλφους από τα δύο σχολεία της Ουγγαρίας που συμμετείχαν στην ίδια επιμόρφωση όσο και με συναδέλφους από άλλες χώρες που συμμετείχαν σε διαφορετικές επιμορφώσεις.

Με την επιστροφή τους στη σχολική μονάδα, οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν στη διάχυση της γνώσης που αποκτήθηκε.


*Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.





Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:34 pm


Αφιέρωμα στο Αγρίνιο, την Πόλη του Νερού (video)

Ταξίδι στο Αγρίνιο: Ιστορία, Πολιτισμός και Φύση.

Αγαπητοί θεατές του καναλιού μας, σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθείτε και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε το Αγρίνιο.

Την πόλη, που γεννηθήκαμε.

Το υδάτινο στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά του Αγρινίου.

Σας προτρέπουμε να εξερευνήσετε την πόλη μας, να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους της και να δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις!

Δείτε το αφιέρωμα στο κανάλι Greek Village Life

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:30 pm


Αγρινιο - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγρινιο





Φιλικοί ιστότοποι: