Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Καινουργιο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αγρίνιο: Βραδινή η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 11ης Ιουνίου

 

Το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η μαθητική παρέλαση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  για  την  11η Ιουνίου,  επέτειο απελευθέρωσης του Αγρινίου.


Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα γίνει  επί της οδού Παπαστράτου, Πλατείας Δημοκρατίας, πεζοδρόμου Χαρ. Τρικούπη και πέρας στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Μακρή.


Το πλήρες  πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες ,ενώ η Τρίτη 11 Ιουνίου είναι επίσημη αργία για το Αγρίνιο.



Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 10:00 pm


Η Αγία Φωτεινή, η Σαμαρείτιδα της Γαβαλούς γιορτάζει σήμερα (φωτο)



Με λαμπρότητα εόρτασε ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται στη Γαβαλού Μακρυνείας την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2 Ιουνίου 2024. Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Ένας απλός άνθρωπος, μία γυναίκα της καθημερινότητος, γίνεται σήμερα παράδειγμα και οδηγός προς τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου. Το σημερινό περιστατικό περιγράφει έναν διάλογο ανάμεσα στον Κύριο και μία Σαμαρείτιδα. Μία αλλοεθνή, αλλά και γυναίκα, με την οποία συνομιλεί ο Διδάσκαλος, προκαλώντας την απορία, ίσως και την αγανάκτηση των Μαθητών Του. Κι όμως, για μία ακόμη φορά, ο Χριστός παρακάμπτει τα στερεότυπα, αρνείται την υποτίμηση του οποιουδήποτε ανθρώπου και αποδέχεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ως ισότιμο συνομιλητή Του.


 

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο τον Κύριό μας να παραμένει σιωπηλός, ακόμη και όταν περιτριγυρίζεται από πλήθη που διαρκώς ζητούν απαντήσεις ή και κάποιο θαύμα. Ας θυμηθούμε την Χαναναία και την υπομονή της μέχρι να της απευθύνει τον λόγο ο Κύριος και να ανταποκριθεί στις ικεσίες της. Ας θυμηθούμε ακόμα και την σιωπή Του ενώπιον του Πιλάτου, όταν εκείνος τον ρωτά στο Πραιτόριο για το τί είναι αλήθεια.

Σήμερα, όμως, την συζήτηση την προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός, απευθυνόμενος σε μία γυναίκα που βρίσκεται εκεί απλώς για να γεμίσει την στάμνα της με νερό. Δεν διακατέχεται από βασανιστικά ερωτήματα. Δεν έχει την ανάγκη να θεραπευτεί από κάποια ασθένεια. Η πνευματική της κατάρτιση είναι στοιχειώδης. Γνωρίζει μόνον πως οι Εβραίοι αποφεύγουν μετά βδελυγμίας τους Σαμαρείτες και πως διαφωνούν για τον τόπο που βρίσκεται ο Θεός.

Μια γυναίκα απλοϊκή γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα. Και συγχρόνως, μια γυναίκα αμαρτωλή, σύμφωνα με την ηθική της εποχής εκείνης, η οποία απέτυχε να αφοσιωθεί σε μία σχέση, αλλάζοντας διαρκώς συντρόφους. Ένα πλάσμα οπωσδήποτε περιφρονημένο από τους συμπατριώτες της, ένα πλάσμα που ίσως και σήμερα, θα δεχόταν σχόλια απόρριψης και περιφρόνησης.

Αυτόν τον άνθρωπο, αυτήν την Σαμαρείτιδα, επιλέγει για συνομιλήτριά του ο Κύριος. Και μάλιστα, σε αυτήν αποκαλύπτει με απόλυτη σαφήνεια τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες του κηρύγματός Του. Ποιές είναι αυτές; Πρώτα πως ο Θεός είναι ύπαρξη πνευματική και όσοι τον προσκυνούν πρέπει να καταστήσουν τον ίδιο τον εαυτό τους κατοικητήριό Του. Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι πως, αυτός που τώρα της μιλά, είναι ο αληθινός Μεσσίας. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλήθειες, τις οποίες, ακόμη και οι Μαθητές Του, αν και τις άκουγαν διαρκώς, δυσκολεύονταν να τις κατανοήσουν και συχνά αντιδρούσαν με επιφυλακτικότητα και αμφιβολία. Κι όμως! Η Σαμαρείτιδα τα αποδέχεται ολόκαρδα μέσα σε λίγες στιγμές. Η απλή της καρδιά γεμίζει χαρά. Μια χαρά συναρπαστική, πρωτόγνωρη, που δεν αντέχει να την κρατήσει μόνο για τον εαυτό της, αλλά σπεύδει να την μοιραστεί με τους συμπατριώτες της. Όλα δείχνουν λοιπόν, πως αυτή η ετοιμότητα και η προθυμία εκ μέρους της, την καθιστούν άξια να δεχτεί την αποκάλυψη των θαυμασίων του Θεού.

Μπορεί η Σαμαρείτιδα να ζούσε μέχρι τότε μία ζωή κοινότυπη και πληκτική, μία ζωή υπόδουλη στους ρυθμούς της καθημερινότητος, μία ζωή χωρίς χαρά, χωρίς βάθος, χωρίς προοπτική. Μέχρι την στιγμή εκείνη, μπορεί ο μεγάλος πόνος να μην την είχε συναντήσει, ούτε όμως η μεγάλη χαρά είχε αγγίξει την ζωή της. Είναι ολοφάνερο: Η γυναίκα αυτή κάτι ζητούσε, αλλά δεν ήξερε τί. Κάτι ποθούσε, αλλά δεν το γνώριζε. Για κάτι διψούσε η ψυχή της, αλλά έμενε διαρκώς διψασμένη. Έρχεται όμως η απρόσμενη συνάντηση με Αυτόν τον Άγνωστο και γεμίζει η ζωή της με έκπληξη. Έρχεται Κάποιος που την αιφνιδιάζει και γεννά μέσα στην ψυχή της τον πόθο για συνάντηση με τον Μεσσία για τον οποίον άκουγε από μικρό παιδί, εκείνον τον διαρκώς αναμενόμενο, που θα σώσει τον κόσμο.

Και ιδού! Η μεγάλη ώρα έχει έρθει. Ο πολυπόθητος Μεσσίας δεν είναι πλέον αναμενόμενος, αλλά παρών. Έχει έρθει για όλον τον κόσμο, αλλά και για εκείνην προσωπικά. Στέκεται ενώπιόν της σαν ένας καθρέφτης, που πάνω του καθρεφτίζεται η ζωή της. Γεύεται επιτέλους το νερό που σβήνει μία για πάντα τη δίψα και διαπιστώνει πόσο διψούσε. Γεύεται επιτέλους την παρουσία μιας αληθινής αγάπης και διαπιστώνει πόσο έλειψε μία τέτοια αγάπη στις εφήμερες σχέσεις της. Συνειδητοποιεί πως ο Θεός δεν είναι απόμακρος, εγκατεστημένος στην κορφή ενός βουνού ή στον Ναό των Ιεροσολύμων, αλλά κοντινός, που έρχεται να την συναντήσει ως φίλος και Πατέρας.

Αυτή η απρόσμενη συνάντηση δεν καθρεφτίζει μόνο την ζωή της. Έρχεται και να την αλλάξει. Μέχρι χθες, ήταν μία καθημερινή κοπέλα, ίσως αποτραβηγμένη από τα μάτια του κόσμου εξαιτίας της ζωής της. Πλέον, όμως, δεν κρύβεται. Αισθάνεται συγχωρεμένη για τα λάθη της. Βιώνει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Δεν ξέρει πολλά για τον άγνωστο συνομιλητή της, γνωρίζει όμως για το απρόσμενο φως που γέμισε ξαφνικά την ψυχή της. Μεταβάλλεται σε κήρυκα του Θεανθρώπου και μάλιστα, με τέτοιο ζήλο, που μας θυμίζει τον ζήλο των Μαθητών του Χριστού, που, βέβαια, απέκτησαν πολύ αργότερα, μετά την Πεντηκοστή.

Πόσο εύκολη, πόσο απλή μάς παρουσιάζει σήμερα η Σαμαρείτιδα την πίστη! Πόσο βαθιά, πόσο ολοκληρωτική μας παρουσιάζει την χαρά που περιμένει την ψυχή μας όταν αποφασίσουμε να την παραδώσουμε στην αγάπη και το έλεος του Θεού! Πόσο γεμάτη, πόσο πλούσια, πόσο ελαφρωμένη από τα λάθη του παρελθόντος ζωή βιώνει τώρα, που ο Θεός γίνεται ο μόνιμος σύντροφος της ψυχής της! Πόσο είναι πλέον έτοιμη να μοιραστεί την χαρά της και να γίνει για τους άλλους ο δρόμος που οδηγεί στην Πηγή της ζωής και της αλήθειας!

Η απλή Σαμαρείτιδα δεν μοιράστηκε αυτήν την απρόσμενη και πρωτόγνωρη χαρά μόνον με τους συμπατριώτες της. Μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, έρχεται να την μοιραστεί και με όλους μας. Τα λόγια και η συμπεριφορά της φτάνουν ως εμάς σαν πρόσκληση και σαν διαβεβαίωση. Με το δικό της απλοϊκό, αλλά και τόσο ειλικρινή τρόπο μάς παρουσιάζει τα θαύματα που συμβαίνουν, όταν ο άνθρωπος συναντήσει τον Θεό. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή, ο Χριστός καλεί και εμάς να του παραδώσουμε την ζωή μας, ώστε να μας χαρίσει την ίδια χαρά, την ίδια πληρότητα, την ίδια αναγέννηση που χάρισε τότε στην Σαμαρείτιδα. Όλοι διψάμε για αλήθεια και ζωή και ο καθένας από εμάς βρίσκει στην καθημερινότητά του ένα «πηγάδι» αυτού του κόσμου, με νερό που ανακουφίζει, δυστυχώς, για πολύ λίγο, την δίψα μας. Αν όμως το θελήσουμε, θα διακρίνουμε τον ίδιο τον Χριστό να κάθεται στου καθενός μας το πηγάδι, το ρηχό και συχνά στερημένου ύδατος, και να μας υπόσχεται ύδωρ ζωής, το οποίο ποτέ δεν θα μας αφήσει διψασμένους. Μόνον Αυτός μπορεί να μας το χαρίσει, γιατί μόνον Αυτός είναι η πηγή της χαράς και της ζωής που δεν γνωρίζει τέλος.





Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθό σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/hWKMiAiC1fJseBG78


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 6:59 pm


«Σώστε τις λίμνες του Αχελώου»: Συλλαλητήριο στην γέφυρα Τατάρνας ,Κυριακή 30 Ιουνίου


Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία συνεισφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές αντισταθμίσεις. Θυσιάστηκε μια για πάντα ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού Αχελώου για την κατασκευή τριών (3) αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MW, γεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, & κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, ακριβώς πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν:

Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου

Φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων

Αντλησιοταμιεύσεις

Ανεμογεννήτριες

Η καταστροφή αυτή θα είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο σκοπό το εμπόριο ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων σας καλεί να συμμετάσχετε στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας.

ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 12:56 pm


Αγρίνιο:Τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για τους 120 πατριώτες που εκτελέστηκαν τη Μ.Παρασκευή του 1944


Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου το επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη εκείνων που εκτελέστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

Αμέσως μετά στον τόπο της θυσίας, στην Πλατεία 120, έγινε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε ομιλία από την φιλόλογο Μαίρη Τσαμάκη : “ Πέρασαν 80 χρόνια από τότε που χαράκτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία της πόλης μας, με τα πιο μελανά χρώματα η σπαρακτική αφήγηση ενός τόσου σκληρού και απάνθρωπου γεγονότος! Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με ακούσματα από διηγήσεις αυτών που έζησαν εκείνη τη φρίκη και μπορούμε να μετράμε το βάρος των γεγονότων με το σεβασμό που τους πρέπει.

Είναι πράξη επαινετή η απόφαση του Δήμου Αγρινίου να υπερασπίζεται τη βαρύτητα εκείνων των γεγονότων, να ξεχωρίζει και να τιμά την μέρα αυτή. Εξάλλου όπως λέει και ο Βίκτωρ Ουγκώ: " Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη οι ηρωικές ημερομηνίες της Ιστορίας μας _κι όταν η νύχτα επιχειρήσει να ξανάρθει, εμείς ας βάλουμε φώτα στις μεγάλες επετείους. Είθε λοιπόν η θυσία των 120 συμπολιτών μας να γίνει για εμάς διδαχή και ευχή για να βαδίζουμε από την πλευρά του Φωτός! Επομένως Κυρίες και Κύριοι κάνοντας εγχρονισμο στο σήμερα η θύμηση τέτοιων οδυνηρών γεγονότων είναι επιτέλεση στο καθήκον της Ιστορικής μνήμης, για να συντηρείται πάντα η διάρκεια των ανεκτίμητων πραγμάτων, αλλά και για να μαθαίνουν οι νέες γενιές ότι ποτέ τίποτα δεν είναι πάντα δεδομένο, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία και ότι πρέπει πάντα να βάζουν " αναχώματα" αντίστασης και εξοβελισμού στον φασισμό ,στην βαρβαρότητα ,στην αδικία, στην τυραννία και στην ανελευθερία!



Να μάθουν ότι θα πρέπει με θυσιαστική ευλάβεια να διαφυλάττουν το Αγαθό της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης για να μην ξαναζήσει ποτέ άλλοτε η Ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές Θηριωδίας και εκτροπής της Λογικής και του Δικαίου, όπως στα σκοτεινά χρόνια που μεσουρανούσε ο Ολοκληρωτισμός και η σκληρότητα του Ναζισμού στην Ευρώπη και δυστυχώς και η προδοσία και ο φθηνός καιροσκοπισμός ελεεινών Ελλήνων, συνεργατών των Γερμανών».

Ποίημα απήγγειλε ο ποιητής – δημοσιογράφος Κωστής Τσιάκαλος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον Βουλευτή Αιτν/ιας Μ. Ζαμπάρα, εκπρ. της ΠΔΕ Α. Βούλγαρη, Δήμαρχο Πρεβέζης Ν. Γεωργάκο, τον πρ. του ΔΣ Αγρινίου Κ. Ζώη, τον πρώην Βουλευτή και Δήμαρχο Ι. Βαϊνά, τον πρώην Δήμαρχο Π. Μοσχολιό, Αντιδ. Ζαλόγγου Γ. Σαργιανόγλου, τον πρ. του μαρτυρικού χωριού Κρυοπηγή Σ. Τζίμα, εκπρ. της μείζονος αντιπολίτευσης Σπ. Γρίνο, επ. ελάσσονος αντιπολίτευσης Δ. Τραπεζιώτη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγρινίου Κ. Μποκόρο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλα, τον Υποδιοικητή ΠΥ Αγρινίου Α. Θεοδώρου, εκπρ. της ΠΟΑΕΑ Δ. Αλευρά, εκπρ. της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Λ. Τηλιγάδα, πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτρη Τσούνη, την εκπρ. του ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΕΣ Μ. Ψηλού, εκπρ. Ενωσης Αποστράτων Β. Λαγοπάτη, Δντη Αβαθμιας Εκπ. Κ. Λιάτσο, εκπρ. της παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο, εκπρ. ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπακωνσταντίνου, πρ. ΣΕΕΔΑ Σ. Κωστίκογλου, πρ. Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Χρ. Πριόβολο, εκπρ. Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών Σ. Μέρκου και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρίνιου.









Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 12:37 pm


Παναιτώλιο: Συνελήφθη η μητέρα των δραστών του αιματηρού επεισοδίου,βρέθηκαν μολότοφ στην οικία τους


Τυχερός πολύ στάθηκε ο επαγγελματίας της εστίασης στο Παναιτώλιο που ξυλοκοπήθηκε άγρια  από Ρομά επειδή όπως του είπαν δεν τους άρεσε το φαγητό του.

Ο αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ανέφερε πως το σημείο στο κεφάλι που χτυπήθηκε ο επιχειρηματίας, είναι τέτοιο που θα μπορούσε να έχει αποβεί ακόμη και μοιραίο. Μάλιστα ο άνθρωπος δέχθηκε τόσο ισχυρά χτυπήματα που του προκάλεσαν ζημιά στο μάτι, ενώ χρειάστηκε 12 ράμματα!

Χθες πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία επιχείρηση και  έρευνα στο σπίτι των Ρομά στο Παναιτώλιο, όπου βρέθηκαν 8 βόμβες μολότοφ, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

Δείτε τα όσα αναφέρθηκαν στο 42:15 ΕΔΩ



Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 11:48 am


Έρχεται το 1st Panetoliko Mountain Trail Run


Ο πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος στη Δήμο Αγρινίου είναι γεγονός!! Το 1st Panetoliko Mountain Trail Run, μία νέα εμπειρία στο δρομικό κοινό, θα διεξαχθεί την Κυριακή 21/07/2024 και πρωινές ώρες, στις τοπικές κοινότητες Αγίου Βλασίου και Πεντακόρφου των Παρακαμπυλίων Αγρινίου.
Δύο ξεχωριστές διαδρομές 13 και 7 χιλιομέτρων, διασχίζουν ένα σπάνιο φυσικό τοπίο, προστατευμένο από το δίκτυο Natura. Ανέγγιχτη ομορφιά με ελατοσκεπείς πλαγιές, πλατανόδετα ρέματα με άγρια νερά, αλπικές βουνοκορφές και εντυπωσιακοί καταρράκτες, αλληλοσυμπληρώνονται, χαρίζοντας ξεχωριστές εικόνες στους δρομείς.

Το Παναιτωλικό Όρος σε καλεί να το γνωρίσεις!!

Σύντομα έρχονται ανακοινώσεις για τις εγγραφές και τις λεπτομέρειες των διαδρομών!!

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 11:34 am


Καινούργιο: Σήμερα η παράκληση στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου για τους μαθητές που συμμετέχουν στις εξετάσεις


Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καινουργίου στις 7:00 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου.

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 11:00 am


Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Κ12 της Α.Ε.Καινουργίου

Η Κ12 της Α.Ε Καινουργίου επικράτησε με 8-1 της αντίστοιχης ομάδα του Ολυμπιακού Αγρινίου 2018 ολοκληρώνοντας τις φετινές της υποχρεώσεις στον Α' όμιλο του πρωταθλήματος Κ12 της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων νομού Αιτωλοακαρνανίας που συμμετείχε.

Πλέον και οι δύο ομάδες(Κ12 και Κ14) ολοκλήρωσαν τις επίσημες υποχρεώσεις τους και η διοίκηση προγραμματίζει τον σχεδιασμό για την νέα ποδοσφαιρική σεζόν 2024-2025.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής


Η Α.Ε.Καινουργ

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 10:26 am


Εφημερεύον φαρμακείο στο Καινούργιο


Το φαρμακείο Τσαρούχης εφημερεύει το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουνίου 2024 στο Καινούργιο.
Τηλ 26410 61503


Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2024 | 9:58 am


Παναιτώλιο: 12 ράμματα στο κεφάλι ο επαγγελματίας που δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα στο μαγαζί εστίασης που διατηρεί ο 52χρονος, όταν έφτασε μια παρέα τριών ατόμων σε κατάσταση μέθης.

Δείτε την δήλωση στο 19:20  ΕΔΩ

Η παρέα έκανε τηλεφωνική παραγγελία και ισχυρίστηκε ότι ο εστιάτορας είχε ξεχάσει να τους βάλει κρέας στις πίτες τους.

Ο 52χρονος τους απάντησε ότι είναι σχεδόν απίθανο να συνέβη αυτό, όμως θα διόρθωνε την παράδοση αλλά δεν ήθελε να τους εξυπηρετήσει ξανά στο εξής.

Αυτή η δήλωση του επιχειρηματία εξόργισε την παρέα, η οποία πήγε στο εστιατόριο και ένας εξ αυτών τον χτύπησε με γκλοπ στο κεφάλι ενώ άλλος τον γρονθοκόπησε στο μάτι.

«Σταματάει ένα αυτοκίνητο έξω από το μαγαζί. Κατεβαίνει ένας και μου επιτίθεται και την ώρα που τον απώθησα, φώναξε άλλους δύο με γκλοπ, ένα ξύλινο και ένα σιδερένιο και άρχισαν να με χτυπάνε.

Μου άνοιξαν το κεφάλι σε δύο σημεία, έχω 12 ράμματα, με χτύπησαν και στα χέρια και το πρόσωπο» είπε ο επιχειρηματίας ,  μιλώντας στον Alpha.

Οι δράστες του ξυλοδαρμού παραμένουν ασύλληπτοι, παρά το ότι το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή το αιματηρό περιστατικό, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε οικίες Ρομά του Παναιτωλίου.

Συγκεκριμένα, έγινε έφοδος σε 3-4 οικήματα ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων σε ένα από αυτά εντοπίστηκαν επτά μολότοφ και φυσίγγια.

Μια 20χρονη γυναίκα που βρισκόταν στο χώρο – σύζυγος ενός εκ των ατόμων που αναζητούνται – συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Οι φερόμενοι ως δράστες του ξυλοδαρμού παραμένουν άφαντοι καθώς έσπευσαν να εξαφανιστούν μετά το επεισόδιο

Δείτε το ρεπορτάζ του Αποστόλη Βουλδή για το  MEGA

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:19 pm


Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Ο Χριστός είναι η πηγή της χαράς και της ζωής που δεν γνωρίζει τέλος

 

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Ένας απλός άνθρωπος, μία γυναίκα της καθημερινότητος, γίνεται σήμερα παράδειγμα και οδηγός προς τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου. Το σημερινό περιστατικό περιγράφει έναν διάλογο ανάμεσα στον Κύριο και μία Σαμαρείτιδα. Μία αλλοεθνή, αλλά και γυναίκα, με την οποία συνομιλεί ο Διδάσκαλος, προκαλώντας την απορία, ίσως και την αγανάκτηση των Μαθητών Του.  Κι όμως, για μία ακόμη φορά, ο Χριστός παρακάμπτει τα στερεότυπα, αρνείται την υποτίμηση του οποιουδήποτε ανθρώπου και αποδέχεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ως ισότιμο συνομιλητή Του. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο τον Κύριό μας να παραμένει σιωπηλός, ακόμη και όταν περιτριγυρίζεται από πλήθη που διαρκώς ζητούν απαντήσεις ή και κάποιο θαύμα. Ας θυμηθούμε την Χαναναία και την υπομονή της μέχρι να της απευθύνει τον λόγο ο Κύριος και να ανταποκριθεί στις ικεσίες της. Ας θυμηθούμε ακόμα και την σιωπή Του ενώπιον του Πιλάτου, όταν εκείνος τον ρωτά στο Πραιτόριο για το τί είναι αλήθεια. 

Σήμερα, όμως, την συζήτηση την προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός, απευθυνόμενος σε μία γυναίκα που βρίσκεται εκεί απλώς για να γεμίσει την στάμνα της με νερό. Δεν διακατέχεται από βασανιστικά ερωτήματα. Δεν έχει την ανάγκη να θεραπευτεί από κάποια ασθένεια. Η πνευματική της κατάρτιση είναι στοιχειώδης. Γνωρίζει μόνον πως οι Εβραίοι αποφεύγουν μετά βδελυγμίας τους Σαμαρείτες και πως διαφωνούν για τον τόπο που βρίσκεται ο Θεός. 

Μια γυναίκα απλοϊκή γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα. Και συγχρόνως, μια γυναίκα αμαρτωλή, σύμφωνα με την ηθική της εποχής εκείνης, η οποία απέτυχε να αφοσιωθεί σε μία σχέση, αλλάζοντας διαρκώς συντρόφους. Ένα πλάσμα οπωσδήποτε περιφρονημένο από τους συμπατριώτες της, ένα πλάσμα που ίσως και σήμερα, θα δεχόταν σχόλια απόρριψης και περιφρόνησης. 

Αυτόν τον άνθρωπο, αυτήν την Σαμαρείτιδα, επιλέγει για συνομιλήτριά του ο Κύριος. Και μάλιστα, σε αυτήν αποκαλύπτει με απόλυτη σαφήνεια τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες του κηρύγματός Του. Ποιές είναι αυτές; Πρώτα πως ο Θεός είναι ύπαρξη πνευματική και όσοι τον προσκυνούν πρέπει να καταστήσουν τον ίδιο τον εαυτό τους κατοικητήριό Του. Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι πως, αυτός που τώρα της μιλά, είναι ο αληθινός Μεσσίας. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλήθειες, τις οποίες, ακόμη και οι Μαθητές Του, αν και τις άκουγαν διαρκώς, δυσκολεύονταν να τις κατανοήσουν και συχνά αντιδρούσαν με επιφυλακτικότητα και αμφιβολία. Κι όμως! Η Σαμαρείτιδα τα αποδέχεται ολόκαρδα μέσα σε λίγες στιγμές. Η απλή της καρδιά γεμίζει χαρά. Μια χαρά συναρπαστική, πρωτόγνωρη, που δεν αντέχει να την κρατήσει μόνο για τον εαυτό της, αλλά σπεύδει να την μοιραστεί  με τους συμπατριώτες της.  Όλα δείχνουν λοιπόν, πως αυτή η ετοιμότητα και η προθυμία εκ μέρους της, την καθιστούν άξια να δεχτεί την αποκάλυψη των θαυμασίων του Θεού. 

Μπορεί η Σαμαρείτιδα να ζούσε μέχρι τότε μία ζωή κοινότυπη και πληκτική, μία ζωή υπόδουλη στους ρυθμούς της καθημερινότητος, μία ζωή χωρίς χαρά, χωρίς βάθος, χωρίς προοπτική. Μέχρι την στιγμή εκείνη, μπορεί ο μεγάλος πόνος να μην την είχε συναντήσει, ούτε όμως η μεγάλη χαρά είχε αγγίξει την ζωή της. Είναι ολοφάνερο: Η γυναίκα αυτή κάτι ζητούσε, αλλά δεν ήξερε τί. Κάτι ποθούσε, αλλά δεν το γνώριζε. Για κάτι διψούσε η ψυχή της, αλλά έμενε διαρκώς διψασμένη. Έρχεται όμως η απρόσμενη συνάντηση με Αυτόν τον Άγνωστο και γεμίζει η ζωή της με έκπληξη. Έρχεται Κάποιος που την αιφνιδιάζει και γεννά μέσα στην ψυχή της τον πόθο για συνάντηση με τον Μεσσία για τον οποίον άκουγε από μικρό παιδί, εκείνον τον διαρκώς αναμενόμενο, που θα σώσει τον κόσμο. 

Και ιδού! Η μεγάλη ώρα έχει έρθει. Ο πολυπόθητος Μεσσίας δεν είναι πλέον αναμενόμενος, αλλά παρών. Έχει έρθει για όλον τον κόσμο, αλλά και για εκείνην προσωπικά. Στέκεται ενώπιόν της σαν ένας καθρέφτης, που πάνω του καθρεφτίζεται η ζωή της. Γεύεται επιτέλους το νερό που σβήνει μία για πάντα τη δίψα και διαπιστώνει πόσο διψούσε. Γεύεται επιτέλους την παρουσία μιας αληθινής αγάπης και διαπιστώνει πόσο έλειψε μία τέτοια αγάπη στις εφήμερες σχέσεις της. Συνειδητοποιεί πως ο Θεός δεν είναι  απόμακρος, εγκατεστημένος στην κορφή ενός βουνού ή στον Ναό των Ιεροσολύμων, αλλά κοντινός, που έρχεται να την συναντήσει ως φίλος και Πατέρας.  

Αυτή η απρόσμενη συνάντηση δεν καθρεφτίζει μόνο την ζωή της. Έρχεται και να την αλλάξει. Μέχρι χθες, ήταν μία καθημερινή κοπέλα, ίσως αποτραβηγμένη από τα μάτια του κόσμου εξαιτίας της ζωής της. Πλέον, όμως, δεν κρύβεται. Αισθάνεται συγχωρεμένη για τα λάθη της. Βιώνει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Δεν ξέρει πολλά για τον άγνωστο συνομιλητή της, γνωρίζει όμως για το απρόσμενο φως που γέμισε ξαφνικά την ψυχή της. Μεταβάλλεται σε κήρυκα του Θεανθρώπου και μάλιστα, με τέτοιο ζήλο, που μας θυμίζει τον ζήλο των Μαθητών του Χριστού, που, βέβαια, απέκτησαν πολύ αργότερα,  μετά την Πεντηκοστή. 

Πόσο εύκολη, πόσο απλή μάς παρουσιάζει σήμερα η Σαμαρείτιδα την πίστη! Πόσο βαθιά, πόσο ολοκληρωτική μας παρουσιάζει την χαρά που περιμένει την ψυχή μας όταν αποφασίσουμε να την παραδώσουμε στην αγάπη και το έλεος του Θεού! Πόσο γεμάτη, πόσο πλούσια, πόσο  ελαφρωμένη από τα λάθη του παρελθόντος ζωή βιώνει τώρα, που ο Θεός γίνεται ο μόνιμος σύντροφος της ψυχής της! Πόσο είναι πλέον έτοιμη να μοιραστεί την χαρά της και να γίνει για τους άλλους ο δρόμος που οδηγεί στην Πηγή της ζωής και της αλήθειας!

Η απλή Σαμαρείτιδα δεν μοιράστηκε αυτήν την απρόσμενη και πρωτόγνωρη χαρά μόνον με τους συμπατριώτες της. Μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, έρχεται να την μοιραστεί και με όλους μας. Τα λόγια και η συμπεριφορά της φτάνουν ως εμάς σαν πρόσκληση και σαν διαβεβαίωση. Με το δικό της απλοϊκό, αλλά και τόσο ειλικρινή τρόπο μάς παρουσιάζει τα θαύματα που συμβαίνουν, όταν ο άνθρωπος συναντήσει τον Θεό. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή, ο Χριστός καλεί και εμάς να του παραδώσουμε την ζωή μας, ώστε να μας χαρίσει την ίδια χαρά, την ίδια πληρότητα, την ίδια αναγέννηση που χάρισε τότε στην Σαμαρείτιδα. Όλοι διψάμε για αλήθεια και ζωή και ο καθένας από εμάς βρίσκει στην καθημερινότητά του ένα «πηγάδι» αυτού του κόσμου, με νερό που ανακουφίζει, δυστυχώς, για πολύ λίγο, την  δίψα μας. Αν όμως το θελήσουμε, θα διακρίνουμε τον ίδιο τον Χριστό να κάθεται στου καθενός μας το πηγάδι, το ρηχό και συχνά στερημένου ύδατος, και να μας υπόσχεται ύδωρ ζωής, το οποίο ποτέ δεν θα μας αφήσει διψασμένους. Μόνον Αυτός μπορεί να μας το χαρίσει, γιατί μόνον Αυτός είναι η πηγή της χαράς και της ζωής που δεν γνωρίζει τέλος.


Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 6:03 pm


Το Αγρίνιο απέκτησε έξυπνο-ηλιακό δέντρο με πολλές χρήσεις


Ένα έξυπνο ηλιακό δένδρο τοποθέτησε ο Δήμος Αγρινίου στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ειρήνης. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης και πλέον, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, μπορούν να χρησιμοποιούν ένα πρωτότυπο ηλιακό δένδρο που φορτίζει κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρικά ποδήλατα και αμαξίδια ΑμεΑ.

Το ηλιακό δένδρο διαθέτει 10 ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ ειδικής κατασκευής τα οποία συλλέγουν τις ηλιακές ακτίνες και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Περιλαμβάνει ακόμη

10 φωτιστικά led,

4 θύρες USB- ενσύρματης φόρτισης φορητών συσκευών,

2 θύρες ασύρματης φόρτισης,

σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων ή αμαξιδίων ΑμεΑ (2 πρίζες schuko)

δωρεάν παροχή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο (WIFI SPOT).

Στη βάση του διαθέτει κυκλικό ξύλινο κάθισμα και μεταλλική βάση με ενεργειακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

«To Αγρίνιο ακολουθεί όλα τα βήματα για να γίνει μια «έξυπνη» πόλη και να εξυπηρετεί τους δημότες με τα πλέον σύγχρονα μέσα. Είναι βέβαιο ότι, το νέο ηλιακό δένδρο, θα γίνει σημείο συνάντησης όπου θα μπορούμε να καθίσουμε, να χρησιμοποιήσουμε σύνδεση Wi-Fi ή να φορτίσουμε το κινητό τηλέφωνο μέσω θύρας USB», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Το Έξυπνο ηλιακό δένδρο είναι υποέργο του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.





Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 3:21 pm


Άνοιξε τις πύλες του το «ZAK coffee» στην πλατεία του Καινουργίου (pics)

 Σήμερα, νωρίς το πρωί, άνοιξε τις πύλες του το «ΖΑΚ coffee» στην πλατεία του Καινουργίου ,έτοιμο να υποδεχθεί τους φίλους του,τους περαστικούς ,και τους επισκέπτες του χωριού.

Από σήμερα η κεντρική πλατεία έχει νέο σημείο συνάντησης για καφέ,αναψυκτικά και μπύρες από τις 06:00 έως 22:00.

Το «ZAK coffee» διαθέτει επιλεγμένη ποικιλία καφέ Arabica τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε στους χώρους του καταστήματος, take away ή με ένα τηλέφωνο στο 2641079472 να έρθει στο χώρο σας με δωρεάν delivery, από τις 07:00-15:00 καθημερινά και το Σαββατοκύριακο.

«ZAK coffee»

Πλατεία Καινουργίου 

Τηλ:2641079472

Υπεύθυνοι :Αντώνης και Κυριάκος Ζαμπέλης 






















Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 1:43 pm


Την Δευτέρα 3 Ιουνίου οι εκλογές για νέο Δ.Σ στην Δόξα Καινουργίου -Αναλυτικά το ψηφοδέλτιο


Για την Δευτέρα 3 Ιουνίου ορίστηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Δόξα Καινουργίου.

Τα μέλη που είναι ταμειακά ενήμερα μπορούν να προσέλθουν και να ψηφίσουν από τις 19:00-21:00.Υποψήφιος για πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Μπλέτσας του Θωμά ενώ αναλυτικά το ψηφοδέλτιο έχει ως εξής:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
(Με σταυρό προτίμησης)
1. Μπλέτσας Δημήτριος του Θωμά

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ.Σ.
     (Μέχρι 4 σταυρούς)
1. Αλ Γιουσεφ του Φαχεντ
2. Βάτσιος Παναγιώτης του Σπύρου
3. Βλαχόπουλος  Χρήστος του Ιωάννη
4. Γιώτης Χρήστος του Βασιλείου
5. Ζησιμόπουλος Αριστείδης του Ιωάννη
6. Κουσκούνης Θεόδωρος του Σπύρου
7. Κουτσουλάμπρος Δημήτριος του Ιωάννη
8. Παπανικολάου Ιωάννης του Νικολάου
9. Σοροβός Ιωάννης του Βασιλείου
10. Σταμπολίτης Σωτήριος του Χρήστου
11. Τζαχάνης Διονύσιος του Ιωάννη
12. Τασούλης Κοσμάς του Αθανασίου
13. Τσόλκας Χρήστος του Γεωργίου
14. Ψηλός Γεώργιος του Ιωάννη

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Ε.Ε.
     (Μέχρι 2 σταυρούς)
1. Ζήσης Πέτρος του Γεωργίου
2. Καρναβιάς Ιωάννης του Αντωνίου
3. Καρράς Ιωάννης του Γεωργίου
4. Μπουρλιάσκος Βελησάριος του Ανέστη
5. Μυζήθρας Παναγιώτης του Αθανασίου
6. Πέτρου Δημήτριος του Γεωργίου  

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 1:17 pm


Μεταμεσονύκτιες πυρκαγιές σε Παραβόλα και Καινούργιο


Κινητοποίηση του ΕΠΣ Παραβόλας και της Π.Υ Αγρινίου σημειώθηκε περί τις 00:00 του Σαββάτου 1ης Ιουνίου ,για πυρκαγιές στην Παραβόλα και στο Καινούργιο.

Στην Παραβόλα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ρέμα στην παραλίμνια περιοχή και επεκτάθηκε σε έκταση με ξερή βλάστηση και καλάμια. Επιχείρησαν δύο Εθελοντές του Ε.Π.Σ καθώς και τρεις πυροσβέστες από την Π.Υ Αγρινίου με δύο συνολικά οχήματα.

Και την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το παραπάνω συμβάν η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά στην παραλίμνια περιοχή Άγιος Γεώργιος στο Καινούργιο ,φθάνοντας όμως οι πυροσβέστες δεν εντόπισαν ενεργή την εστία η οποία έσβησε πριν επεκταθεί και κατευθύνθηκαν στο συμβάν στην Παραβόλα. 

φωτο αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:24 am


«Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες»: Ημερίδα και παρουσίαση λευκώματος στο Αγρίνιο



Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ημερίδα με θέμα: «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες» διοργανώνει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, την Τετάρτη 5 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου επί της οδού Αβρ. Αναστασιάδη 1 στο Αγρίνιο.

Στην ημερίδα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σχετικά με τις δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης για την προστασία σημαντικών ειδών της περιοχής, τους οικότοπους, την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα των λιμνών Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, καθώς και για τις περιβαλλοντικές υποδομές της λίμνης Τριχωνίδας. Επίσης θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί δωρεάν το ομώνυμο λεύκωμα «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες».

Πρόγραμμα Ημερίδας

«Τριχωνίδα και Λυσιμαχία - Οι δίδυμες Λίμνες»

18:00 Έναρξη - χαιρετισμοί

18.15 «Οι Δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για τη λίμνη Τριχωνίδα»

Ιωάννης Σελιμάς, Αν. Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

18:30 Προβολή Ντοκιμαντέρ «Μια Έξοδος στο αλωνάκι τns βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου»

18:45 «Οι Οικότοποι των λιμνών Τριχωνίδας - Λυσιμαχίας»

Μαλβίνα Καρανίκα, Γεωλόγοε MSc. στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάε Ελλάδας

19:00 Διάλειμμα

19:15 «Η Ορνιθοπανίδα των λιμνών Τριχωνίδας - Λυσιμαχίας. Προστασία, διαχείριση και οικοανάπτυξη»

Γρηγόρης Τσούνης, Βιολόγος - Συγγραφέας

19:30 «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία- Οι δίδυμες λίμνες. Υδροβίοτοποι με σπάνια είδη ψαριών»

Γεώργιος Κατσέλης, Καθηγητής του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών

19:45 «Τριχωνίδα, βιώσιμες, πράσινες και αειφόρες στρατηγικές ανάπτυξης»

Ιωάννης Μάριος Ψιμάδας, Ειδικός επιστήμονας στρατηγικού σχεδιασμού, καινοτομίας και ανάπτυξης. Υποψήφιος Διδάκτορας Καινοτομίας και Σχεδιασμού

Μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής εκδήλωσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο “Η λίμνη και ο ποταμός της” από το μουσικό σχήμα “Trio Sonus”.



Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:00 am


Αγρίνιο : Μια ακόμη σύλληψη για ναρκωτικά

  Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του και σε όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κοκαίνης, 2,5 γραμμάρια κάνναβης και μια ηλεκτρονική ζυγαριά.

φωτο αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:59 am


Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου


Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Basketball Camp της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, στο οποίο θα συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης Skill Development Basketball Coach Ganon Baker.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή, έως 14 Ιουνίου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdY2opY_uIPBCxVTvOecVIU5-BLtUDIZPL_5rmbLZ1NLuMmYw/viewform?pli=1

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα δια ζώσης δηλώσεων στο Παπαστράτειο Μέγαρο από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου και ώρες 18.00-21.00 (πλην Σαββατοκύριακου και αργιών).

Διευκρινίζεται ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Το Camp θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 6 Ιουλίου στο ΔΑΚ Αγρινίου, απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 7 έως 19 ετών και το πρόγραμμα με τους αντίστοιχους προπονητές έχει ως εξής:

8:30 - 2:30 μ.μ.

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 8:00 π.μ.

3 - 4 / 7 / 2024: Ελευθεριάδης Γιάννης - Καλαϊτζάκη Ελένη

5 - 6 / 7 / 2024: Ganon Baker - Γαλάνης Δημήτρης

5 / 7 / 2024: GALA Βραδινό - ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:53 am


Καινούργιο :Πριν πολλά χρόνια το ΜΑΧΙΜ και το περίπτερο του Φάνη (φωτο)

To καφέ Maxim  μετράει πάνω από 40 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας στο Καινούργιο και συνεχίζει από γενιά σε γενιά.

Αρχικά στεγάζονταν στο χώρο που είναι σήμερα το φαρμακείο και στην συνέχεια απέναντι από τον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου ως καφέ και ζαχαροπλαστείο μαζί.

Το kainourgiopress θυμάται και δημοσιεύει φωτογραφίες από τα τέλη της δεκαετίας του '90.

Στον προαύλιο χώρο που πλέον είναι η πλατεία Καλφούντζου κάθε χρόνο στήνονταν στο πανηγύρι το λούνα παρκ με τα συγκρουόμενα ,ενώ στον ίδιο χώρο οι μεγαλύτεροι έζησαν συγκλονιστικές και ιστορικές στιγμές όπως τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 και τον τελικό Euro2004 που κατάκτησε η Ελλάδα ,σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο αντίστοιχα.

Μέχρι τα πρώτα χρόνια της 10ετίας 2000 λειτουργούσε ως «σήμα κατατεθέν» ,το ιστορικό πλέον, περίπτερο του Φάνη Κορδάτου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 11:25 pm


Στην Ιρλανδία το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου μέσω Erasmus+ 2023



Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ KA122 υλοποιήθηκε πρόγραμμα επιμόρφωσης* με θέμα “Mastering Project, Task, Problem and Competency-Based Learning” (Εξειδίκευση στους Τρόπους Μάθησης βασισμένους στο Έργο, την Εργασία, το Πρόβλημα και την Δεξιότητα). Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο στο χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 28 Απριλίου 2024.

Η επιμόρφωση έχει ως σκοπό την υιοθέτηση σύγχρονων μεθοδολογιών διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ παράλληλα εντάσσεται στον γενικότερο στόχο να μπορέσει το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου να προσφέρει καινοτόμο εκπαίδευση στους μαθητές του, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ενήλικοι.

Για τον σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου Ασημάκη Παρασκευή, Αϋφαντοπούλου Δωροθέα, Καρανίκας Σωτήρης και Κομπορόζος Γεώργιος συμμετείχαν στην επιμόρφωση, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε διδακτικά θέματα και να ενημερωθούν για νέες πρακτικές στις μεθόδους διδασκαλίας.

Προσφέρθηκε, παράλληλα, γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών από την καθημερινότητα των σχολείων. Αυτή η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε τόσο με τους συναδέλφους από τα δύο σχολεία της Ουγγαρίας που συμμετείχαν στην ίδια επιμόρφωση όσο και με συναδέλφους από άλλες χώρες που συμμετείχαν σε διαφορετικές επιμορφώσεις.

Με την επιστροφή τους στη σχολική μονάδα, οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν στη διάχυση της γνώσης που αποκτήθηκε.


*Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.





Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:36 pm


Αγρίνιο, η Πόλη του Νερού (video)

Ταξίδι στο Αγρίνιο: Ιστορία, Πολιτισμός και Φύση.

Αγαπητοί θεατές του καναλιού μας, σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθείτε και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε το Αγρίνιο.

Την πόλη, που γεννηθήκαμε.

Το υδάτινο στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά του Αγρινίου.

Σας προτρέπουμε να εξερευνήσετε την πόλη μας, να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους της και να δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις!

Δείτε το βίντεο στο κανάλι Greek Village Life

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:15 pm


Θ.Παπαθανάσης: «Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν υποβαθμίζεται. Ενισχύουμε τις δομές Υγείας του νομού μας»


 «Το Νοσοκομείο της Ι.Π. Μεσολογγίου δεν υποβαθμίζεται. Ενισχύουμε τις δομές Υγείας του νομού μας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης κατά την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στην Αιτωλοακαρνανία. 

Ο Βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης συνόδευσε τον Αν. Υπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, κατά την επίσκεψη του στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία περιελάμβανε επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και στο Γενικό Νοσοκομείο Ι.Π. Μεσολογγίου όπου συζητήθηκαν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με τους εργαζομένους όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη στην περιοχή.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην σημαντική στήριξη στο Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης του. Επισήμανε την αύξηση του προϋπολογισμού του Γ.Ν. Μεσολογγίου από 4 σε 6 εκατομμύρια ευρώ καθώς και την αύξηση του προϋπολογισμού του Γ.Ν. Αγρινίου κατά 40%. Ξεκαθάρισε ότι το Γ.Ν. της Ι.Π. Μεσολογγίου δεν υποβαθμίζεται ούτε αλλάζει χαρακτήρα. 

 Θανάσης Παπαθανάσης, με πολυετή εμπειρία και προσφορά στον τομέα της Υγείας, καθώς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας τόνισε ότι η βούληση της Κυβέρνησης και το παραγόμενο έργο έχουν στόχο την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί τη δέσμευση της για ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας. Η πολιτική ενίσχυσης του  έμψυχου δυναμικού του ΕΣΥ αποτελεί επί της ουσίας πολιτική κοινωνική που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες..

Παράλληλα, επισημάνθηκε η προκήρυξη 10.000 νέων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το 2024, με 6.000 θέσεις ιατρών και 4.000 θέσεις νοσηλευτών, το μεγαλύτερο σε μέγεθος πακέτο προσλήψεων από την ίδρυση του ΕΣΥ.

“Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας. Οφείλουμε στους πολίτες υγειονομική ασφάλεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας”.

“Το Γ.Ν. Μεσολογγίου δεν υποβαθμίζεται ούτε αλλάζει χαρακτήρα ενώ και το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Γ.Ν. Αγρινίου θα προχωρήσει. Εν όψει και του νέου χάρτη για την Υγεία πρωταρχικός μας στόχος η ενίσχυση των δομών του νομού μας με προσωπικό και μέσα. 

Μην ξεχνάμε ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα και στην περίοδο της πανδημίας εργάστηκε με αυτοθυσία και απέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και στήριξε το Σύστημα Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα, οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 13%.


Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά. Προχωρά η αναβάθμιση 80 ΤΕΠ Νοσοκομείων και η ανακαίνιση  156 Κέντρων Υγείας με 1,3 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  ενώ πολύ σημαντικό είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού ελέγχου με  δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Η Υγεία αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα”  δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης. 


Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 9:58 pm


Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Έμπορων & Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου

Συγκροτήθηκε σήμερα, Παρασκευή 31-05-2024 σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Έμπορων & Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου, που προέκυψε από τις εκλογές στις 30-05-2024.

Με βάση την διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου (μυστική ψηφοφορία) έγινε ακόλουθη η κατανομή των αξιωμάτων.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΦΛΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΖΕΤΑ) 

ΤΑΜΙΑΣ: ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ: ΜΠΕΡΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: ΤΖΟΥΜΑΚΑ – ΦΕΓΓΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: ΛΙΑΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ



Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος       Ο Γεν . Γραμματέας

Κωστίκογλου Σωκράτης            Γιοπάνος Ιωάννης

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 6:47 pm


Αγρίνιο:Όταν τα σχολεία σταματούν τo daily camp αρχίζει


Στις 6 Ιουνίου ξεκινούν οι εγγραφές για συμμετοχή στο Daily Camp 2024 που διοργανώνεται στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης».

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν 4 εβδομάδες, από 17 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου, με στόχο την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών.

Το Daily Camp περιλαμβάνει προγράμματα κολύμβησης, στίβου, χορών και πολλά παιχνίδια για τα παιδιά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται για λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 2641360678 – 79, από τις 8.00 – 14.00.

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 6:14 pm


Στο Αγρίνιο ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους



Με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στην περιοχή.

Τα μεγάλα θέματα στο χώρο της υγείας και κυρίως τα προβλήματα λειτουργίας και υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου τέθηκαν στον Υφυπουργό Υγείας από τον Δήμαρχο Αγρινίου.

«Όπως διαπιστώσατε από την επίσκεψή σας είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά προβλήματα και οι ελλείψεις τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει επειγόντως να οριστεί ένας οδικός χάρτης ενεργειών που θα οδηγήσει στην καλύτερη λειτουργία των μονάδων υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από τη Διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό τα οποία εκκρεμούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Τον Υφυπουργό Υγείας συνόδευε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θ. Παπαθανάσης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης και η Μ. Ψύλλα, Γεν. Γραμ. Υπ. Οικονομικών.

Παρόντες στη συνάντηση ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Θ. Τορουνίδης, η κ. Ειρήνη Ντάσκαρη εκπρόσωπος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου και οι Αντιδήμαρχοι Β.Φωτάκης, Γεωργία Μπόκα, Ανδρέας Σκαρτσάρης


Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 3:41 pm


Καινουργιο - Ειδήσεις και Νέα

iPhone 15 Καινούργιο - € 639,00 - Vendora

iPhone 15 Καινούργιο - € 639,00  Vendora

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:28 pm


Ενα Καινούργιο Αύριο - Flix

Ενα Καινούργιο Αύριο  Flix

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2023 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καινουργιο





Φιλικοί ιστότοποι: