Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Θράκη    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Γιατί η Αθήνα ανησυχεί για το “γκριζάρισμα” της Θράκης στις Ευρωεκλογές;



Στο σημερινό πρωτοσέλιδο των “ΝΕΩΝ” – ίσως η πρώτη φορά τόσο εμφανέστατα – η Αθήνα δείχνει να ανησυχεί για το εκ νέου “γκριζάρισμα” της Θράκης στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Είναι η πρώτη φορά; Σαφώς και όχι, μιας και το 2014 αλλά και το 2019, το κόμμα του DEB, έκανε ισχυρή εμφάνιση και πέτυχε να είναι το πρώτο σε ψήφους, αφού οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, δεν απείχαν και ψήφισαν το κόμμα που τους υποδείχθηκε απο το Τουρκικό Προξενείο μέσα στα Τεμένη, χώρους λατρείας και εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Οσο και αν ακούγεται ουτοπικό, η Αθήνα ανησυχεί για την επανάληψη αυτού του φαινομένου και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, που διακρίνει ότι η πολιτική των “ισονομίας και ισοπολιτείας” με “επιδερμικές” παρεμβάσεις και επεμβάσεις, με το Τουρκικό Προξενείο να αλωνίζει κυριολεκτικά στην περιοχή και την οικονομία της Θράκης να μεταβιβάζεται σε χέρια τουρκικών συμφερόντων και ελέγχου.

Είναι όμως αυτό καθ’ αυτό το πρόβλημα εκλογικό ή συμβαίνει κάτι βαθύτερο;

Σίγουρο είναι, ότι στη Θράκη απο το 1996 συμβαίνουν πολλά, που με στρατηγικό σχέδιο της Άγκυρας υλοποιούνται σε βάρος πρωτίστως της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία και εργαλοιοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε απο την Τουρκία ως μέσο πίεσης στις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.

Αυτό το θέμα αντιμετωπίστηκε εξ΄ αρχής με μία λανθασμένη πολιτική, η οποία και οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τη μουσουλμανική μειονότητα ως “πολιτιστική και θρησκευτική μειονότητα” και απο την άλλη να την βάζεις στο τραπέζι διμερών επαφών με την Τουρκία και να δέχεσαι ότι “η τουρκική γλώσσα θα είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα των Ελλήνων μουσουλμάνων”. Με ποια λογική τίθεται θέμα “μουσουλμανικής μειονότητας” για την Τουρκία, όταν οι Τουρκογενείς στη Θράκη είναι ελάχιστοι σε σχέση με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους; Και με ποια λογική δέχεσαι και χαρίζεις ένα μέρος του λαού σου, σε μία χώρα που επωφθαλμιά την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας σου;

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά.

Η Θράκη περνά στο περιθώριο, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση μειώνουν το πληθυσμιακό δυναμικό, η οικονομία πιάνει “πάτο”, η ανεργία αγγίζει το 70%, το δημογραφικό καταγράφει δυσοίωνα ποσοστά για υπογεννετικότητα, η Θράκη γερνάει, η οικονομία της χάνεται και πάει σε άλλα χέρια!

Παράλληλα, οι υπηρεσίες που έχουν στην ευθύνη τους την παρακολούθηση της τουρκικής επέλασης στην Ελλάδα μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας, επι της ουσίας μειοδοτούν ανοιχτά, ελάχιστοι εκ των στελεχών κρατούν “Θερμοπύλες”, όλα ξεπουλιούνται στο βωμό της πολιτικής κατανάλωσης και της “κονόμας” των εγκάθετων αμφοτέρων των πλευρών σε ελληνικές και τουρκικές υπηρεσίες εντός Ελληνικού Εδάφους.

Και σήμερα η Αθήνα, λόγω των εκλογών της Ευρωβουλής, αρχίζει και ανησυχεί εκ νέου! Ανησυχεί γιατί δεν βρίσκει “ερίσματα” μέσα στη μειονότητα για να πάρει ψήφους ή γιατί βλέπει ότι είναι απόφευκτο να υπάρχει ένα “ανθελληνικό κόμμα” στους κόλπους της Ευρωβουλής αύριο και σε ελάχιστα χρόνια εντός της Βουλής των Ελλήνων;

Προφανώς έρχεται και είναι μπροστά μας!

Η Θράκη και δη η Ξάνθη και η Ροδόπη είναι “γκρίζες” πολιτικές και εθνικές ζώνες, έχουν χάσει την εθνική πολιτική δεδηλωμένη απο καιρού με τις μειοδοτικές τάσεις των κομμάτων να ανέχονται εγκάθετους του Προξενείου της Κομοτηνής μέσα στα ψηφοδέλτιά τους για να παίρνουν ποσοστά και έδρες και ιδού τώρα, πως “αλώθηκε” και το εκλογικό σώμα, που θα συσπειρώνεται σε ένα τουρκικό κόμμα όπως το DEB και όχι στα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Το ότι ο Πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο να θέσει υποψήφιο μέλος της μειονότητας στο Ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αυτό δεν το έπραξαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά έτσι άφησαν ανοιχτό το πεδίο δράσης του ανθελληνικού DEB.

Είναι αργά για δάκρια… Αθήνα! Η Θράκη “γκριζάρει” και θα “γκριζάρει” συνεχώς όσο οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι εκτός εθνικής γραμμής και διέπονται απο τις λογικές της ψηφοθηρίας και της εθνικής μειοδοσίας!

Ακόμα και Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη να μετατραπεί η Θράκη, υπο την κυριαρχία και τον έλεγχο των ΗΠΑ, η Τουρκία αξιώνει και θα έχει τον ρόλο που εκείνη θέλει. Τουτέστιν συνδιοίκηση, η οποία συντελείται εν κρυπτώ απο το 2004 και μετά και σε λίγο θα είναι και επίσημα στη ζωή μας!

Τα γράφουμε απο το 1996, αλλά είμαστε η τρομολάγνοι, οι εθνικιστές, οι τουρκοφάγοι, οι…οι…οι…

Δυστυχώς η ιστορία και τα γεγονότα, μας δικαιώνουν!

Αλλά ακόμα και τώρα, έστω και στο χείλος του εθνικού γκρεμού που έφτιαξε η πολιτική των Αθηνών για τη Θράκη, υπάρχουν λύσεις!

Εχει την πολιτική ανδρεία και το εθνικό σθένος να τις υλοποιήσει κανείς απο το πολιτικό προσωπικό της χώρας; 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:52 pm


Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός: Η απότιση φόρου τιμής στη Γενοκτονία των Ποντίων επιβεβαιώνει την αφοσίωσή μας στις αρχές και αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού.


Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ημέρα οικουμενικής αλήθειας, όπου η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού απαιτεί την αναγνώρισή της.

Με μεγάλο σεβασμό, τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας που υπέφεραν από βασανιστήρια, εκτοπίσεις και θάνατο με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Σήμερα, 105 χρόνια μετά, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη όλων των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία μας και υποχρεούμαστε να προστατεύουμε την ιστορική μνήμη για όλες τις σημαντικές δοκιμασίες του έθνους μας.

  • Στράτος Κοντός
  • Δήμαρχος Ξάνθης 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:26 pm


Καρκίνος στοματοφάρρυγγα: Ο Νο1 ένοχος – Δεν είναι το κάπνισμα!


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αυξητητικες τάσεις παρουσιάζει παγκοσμίως ο καρκίνος του στοματος και του φάρυγγα χωρίς όμως να ενοχοποιείται το κάπνισμα γι' αυτή την έξαρση. Αντιθέτως ο ένοχος εντοπίζεται σε μια ευρέως διαδεδομένη σεξουαλική απόλαυση που σχετίζεται με την μετάδοση του ιού HPV

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του καρκίνου του λάρυγγα στη Δύση, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι τον έχουν αποκαλέσει επιδημία. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, που ονομάζεται στοματοφαρυγγικός καρκίνος (εκδηλώνεται στην περιοχή των αμυγδαλών και το πίσω μέρος του λαιμού).

Η κύρια αιτία αυτού του καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι επίσης η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα έχει γίνει πλέον πιο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον οι επιστήμονες έχουν μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο όπου ένας καρκίνος που κατά κανόνα αποτελεί απειλή για τους καπνιστές, εμφανίζεται σε μη καπνιστές λόγω των σεξουαλικών πρακτικών στις οποίες αρέσκονται.

Με άλλα λόγια ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής, ιδίως το στοματικό σεξ, όπως εξηγεί ο δρ. Hisham Mehanna, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου και Γονιδιωματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με άρθρο του στο The Conversation. Για παράδειγμα, όσοι έχουν έξι ή περισσότερους συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα από εκείνους που δεν κάνουν στοματικό σεξ.

Μελέτες δείχνουν ότι το στοματικό σεξ είναι πολύ διαδεδομένο σε ορισμένες χώρες. Σε μια μελέτη που διεξήγαγε ο ίδιος ο καθηγητής με τους συναδέλφους του σε σχεδόν 1.000 άτομα που υποβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αμυγδαλεκτομή για λόγους που δε σχετίζονται με τον καρκίνο, το 80% των ενηλίκων ανέφεραν ότι το στοματικό σεξ σε κάποια στιγμή της ζωής τους υπήρχε στις σεξουαλικές τους επαφές. Ωστόσο, ευτυχώς, μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών των ανθρώπων εμφανίζει τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:20 pm


Κοινωνικές κατοικίες θα ανεγερθούν σε 28 στρέμματα στην Ξάνθη


Η ανάπτυξη προσιτών κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση έναντι χαμηλού αντιτίμου, μέσω ενός προγράμματος επιδοτούμενης στέγασης, εκτιμούν στελέχη της αγοράς ακινήτων ότι θα πρέπει να αποτελέσει τον «ακρογωνιαίο λίθο» της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούν ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς ένα μεγάλο μέρος της μεσοαστικής τάξης βρίσκεται σήμερα υπό ασφυκτική πίεση. Παράλληλα, προειδοποιούν ακόμη και για κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι δύο φάσεις

Εναν και πλέον χρόνο μετά την κυβερνητική εξαγγελία εφαρμογής του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής, ενός «εργαλείου» ανάπτυξης νέων οικιστικών μονάδων μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), στην αγορά εξακολουθούν να περιμένουν τους πρώτους διαγωνισμούς.

Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην εύρεση προσιτής κατοικίας για νέους 18-39 ετών, αξιοποιώντας ακίνητα του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Στην πρώτη φάση του προγράμματος θα ανακατασκευαστούν αδρανή κτίρια του Δημοσίου, ώστε να παραχωρηθούν –έναντι μικρού μισθώματος– σε νέους ή νέα ζευγάρια. Σε δεύτερη, θα «τρέξουν» εντός του 2024 οι διαγωνισμοί για να επιλεχθούν οι ανάδοχοι που θα αξιοποιήσουν αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ. με στόχο το 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των πρώτων κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές. Στη συνέχεια η ΔΥΠΑ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για την επιλογή των δικαιούχων, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Από την καταγραφή που έχει γίνει εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφανείας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφανείας 75 στρεμμάτων, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασμό εντάσσονται όμως και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Πρόκειται για 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στην Ξάνθη και 74 στρέμματα στον Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Ηλίας Μανούκας, επικεφαλής του γραφείου του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Bollmann Group Hellas στην Αθήνα, «σε πολλές χώρες της Ευρώπης το πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης των τιμών στα ακίνητα, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων, δεν επηρεάζει πια μόνο τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της μεσοαστικής τάξης, του οποίου τα εισοδήματα είναι από τη μια τέτοια ώστε να μη δικαιούται κοινωνική κατοικία και από την άλλη τόσο χαμηλά, ώστε να αδυνατεί να στεγαστεί υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατές και στην οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών, ενώ λειτουργούν και ως επιταχυντής ακόμη και πολιτικών κρίσεων, που απειλούν τη γενικότερη συνοχή της Ε.Ε.

Το ζήτημα στην Ελλάδα, όπου απουσίαζαν οι πολιτικές για την προσιτή κατοικία επί μια δεκαετία, μετά δηλαδή την κατάργηση του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), θα πρέπει κατ’ αρχάς να εστιαστεί στην αύξηση της προσφοράς νέων κατοικιών προς ενοικίαση. Πρόκειται δηλαδή για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, συγκριτικά με εκείνη που ακολουθούσαν τα προγράμματα του ΟΕΚ, τα οποία εστίαζαν στην ανάπτυξη οικονομικών κατοικιών προς αγορά από τους δικαιούχους. Στόχος θα είναι η ανάπτυξη μεγάλων κτιρίων με αντίστοιχα μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, καθώς η επίτευξη οικονομιών κλίμακας είναι «κλειδί» για τη βιωσιμότητα τέτοιων εγχειρημάτων, ιδίως εφόσον θα κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες. Αυτό μεταφράζεται είτε σε μεγάλες εκτάσεις είτε σε μεγάλα υφιστάμενα κτίρια, π.χ. παλιές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν και να μετατραπούν σε κατοικίες. Συχνά δε αυτή είναι και η πιο οικονομική λύση. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μανούκα, τέτοιες περιοχές στην Αττική είναι ο Ταύρος, ο Κεραμεικός, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντη, ο Βοτανικός, ο Ελαιώνας και το Ιλιον.

Το ζήτημα της προσιτής κατοικίας θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο ακινήτων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 4ης Premium Real Estate Expo (17-19 Μαΐου), στο MEC Παιανίας. Οπως προκύπτει και από την έρευνα του 2ου Βαρόμετρου της Αγοράς Ακινήτων, που επίσης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο συνέδριο από τον Ηλία Παπαγεωργιάδη, επικεφαλής της MORE Group, το 72,5% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει λιγότερα χρήματα για αγορά, ή ενοικίαση ακινήτων, σε σχέση με πριν από έξι μήνες.

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει και πληθώρα επενδυτών από χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, το Ισραήλ, τα Ην. Αρ. Εμιράτα και η Τουρκία, κάτι που, σύμφωνα με τον Κωστή Μοσχονά, επικεφαλής της RM International, διοργανώτριας της έκθεσης, καταδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων ως επενδυτικού προορισμού. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:00 pm


ΑΑΔΕ: Θερινοί έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας


Σε τρεις άξονες θα κινηθούν οι θερινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ που θα καλύψουν, εκτός από τις τουριστικές περιοχές και τα θέρετρα, το σύνολο της επικράτειας. Ουσιαστικά, θα ενισχυθεί σημαντικά το περσινό μοντέλο ελέγχων, το οποίο κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο.

Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, έχουν ως εξής:

Χωρητικότητα: Αυτό σημαίνει full έλεγχοι σε μια πόλη ή περιοχή από ελεγκτές άλλων πόλεων ή περιοχών. Για παράδειγμα, ελεγκτές από τις Σέρρες θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα είναι άγνωστοι.

Κυκλικότητα: Ήτοι, στους ελέγχους συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ως εξής:

-Αρχικά, τις επιχειρήσεις π.χ. της Σαντορίνης θα «επισκεφθούν» ελεγκτές από το νησί. Δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη να βρουν παραβατικότητα, αλλά αρκεί και η καταγραφή της συμπεριφοράς. «Οι ντόπιοι θα ηρεμήσουν έτσι, θεωρώντας ότι οι έλεγχοι τελείωσαν», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στέλεχος της ΑΑΔΕ που έχει μετάσχει σε παρόμοιους ελέγχους.

-Στη συνέχεια, θα μεταβούν στο νησί ελεγκτές από άλλη περιοχή της χώρας.

-Και στο τέλος, αναλαμβάνουν ρόλο οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Σε αυτούς θα δοθούν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις και οι έλεγχοι πλέον θα είναι στοχευμένοι.

MyData: Εδώ θα υπάρξει συνεχής σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα και τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάλογους στοχευμένους ελέγχους. Παράλληλα, ο αλγόριθμος θα «σαρώνει» τα πάντα σχετικά με την περιουσία του ελεγχόμενου, όπως καταθέσεις, ακίνητα, κ.λπ.

«Βεβαίως θα υπάρξουν προληπτικοί έλεγχοι στους δρόμους των πόλεων, στα νησιά και αλλού, αλλά το MyData θα “βλέπει” όλη την Ελλάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, για το σύνολο του τρέχοντος έτους επιδιώκεται η είσπραξη εσόδων 65,01 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, εκτός όλων των άλλων, θα πραγματοποιηθούν 10.000 έλεγχοι με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων και αποκλίσεων (POS, MyData), 2.555 στοχευμένοι έλεγχοι, 6.345 στοχευμένοι προτεραιοποιημένοι έλεγχοι, 3.000 έλεγχοι κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και πληροφοριακών εκθέσεων την ΥΕΔΔΕ, 1.600 έκτακτοι και διασταυρωτικοί έλεγχοι, τουλάχιστον 42.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και την ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές, ή κλάδους επιτηδευματιών, ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 5:52 pm


Επιδόματα: Τι πληρώνεται αύριο από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ


Μια σειρά από επιδόματα θα πληρώσουν από αύριο Δευτέρα, 20 Μαΐου έως τις 24 του ίδιου μήνα ο e-ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ σε 67.269 δικαιούχους.

Το διάστημα αυτό θα δοθεί το ποσό των  72.577.679 ευρώ σε 67.269 δικαιούχους. Αναλυτικά:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 20 έως 24 Μαΐου θα καταβληθούν 21.100.000 ευρώ σε 1030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Στις 21 Μαΐου θα καταβληθούν 11.677.679 ευρώ σε 25.939 δικαιούχους για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 15 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 15 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 100.000 ευρώ σε 200 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
  • 9 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
  • 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 5:46 pm


ΟΠΕΚΑ: 11 ημέρες δωρεάν διακοπές και στον Έβρο για τους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας


Διευρύνεται το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ), έτους 2024 και υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα θα τρέξουν 5 ακόμη προγράμματα, παιδικών κατασκηνώσεων, διάθεσης εισιτηρίων για θέατρο, παροχής δωρεάν βιβλίων και χορήγησης ποσού από 1.000 έως 700 ευρώ στις μητέρες αγρότισσες με 3 ή και περισσότερα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 και ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.opeka.gr 

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει:

«Στεκόμαστε ουσιαστικά στο πλευρό της αγροτικής οικογένειας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και την προσφορά της στο να μείνει ζωντανή και ακμάζουσα η ελληνική περιφέρεια. Για ακόμη μια χρονιά λοιπόν υλοποιούμε μέσω του ΟΠΕΚΑ τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ που απευθύνονται σε χιλιάδες αγρότες, αγρότισσες και μέλη των οικογενειών τους. Ειδικά για φέτος έχουμε λάβει ειδική μέριμνα, πέρα από τη στήριξη της Βόρειας Εύβοιας, και για τη στήριξη του Έβρου, αυξάνοντας σε 10 τις διανυκτερεύσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, καλύπτοντας παράλληλα πλήρως το κόστος της διαμονής τους, ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για τους δικαιούχους.»

Τι αλλάζει στα προγράμματα

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες – αγρότισσες. Μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Β. Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού στην Περιφερειακή ενότητα του Έβρου.

Περισσότερες μέρες, μηδενική συμμετοχή για τους ωφελούμενους για να στηριχθεί η περιοχή.

Ειδικότερα όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας. Έως και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) και έως 10 απλών λούσεων δωρεάν.

Για τον ‘Εβρο θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαμονής με μηδενική συμμετοχή των ωφελούμενων όπως ίσχυε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024

• Κοινωνικός Τουρισμός – 50.000 Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα παρέχει διακοπές 6 ημερών (5 διανυκτερεύσεις) σε 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025. Για πρώτη φορά το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των δικαιούχων και όχι μόνο των συνταξιούχων.

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τη Βόρεια Εύβοια και των νησιών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ισχύουν αναλυτικά τα εξής:

• Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννα, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δικαιούνται διακοπές μέχρι έντεκα (11) ημέρες, δηλαδή για δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

• Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν προορισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

• Εκδρομές 4 ημερών για 12.500 δικαιούχους

Αφορά σε εκδρομές τεσσάρων (4) ημερών για 12.500 δικαιούχους και πάντα με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

• Παιδικές κατασκηνώσεις 16 μέρες διακοπές για 1500 παιδιά

Αφορά σε πρόγραμμα διάρκειας 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας.

Στο επιδοτούμενο κατασκηνωτικό πρόγραμμα και στην περίπτωση που γίνει κλήρωση εάν προκύψει μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων εξαιρούνται της κλήρωσης και συμμετέχουν κατά προτεραιότητα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.

Το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ισχύει από: 22-6-2024 έως: α) 31-08-2024 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) 10-9-2024 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Απευθύνεται σε

– παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, τα οποία είναι τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023,

– τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους ή επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας από τον e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).

Ως ημέρα συμπλήρωσης του 16ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2024, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

• Χρηματικό βοήθημα από 1000- έως 700 ευρώ σε 5.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν βοήθημα 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες που θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.

Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά μητέρες με 3 ή 4 τέκνα με άγαμα και άνεργα τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο εφόσον συνεχίζουν στη μέση εκπαίδευση ή το 24ο εφόσον σπουδάζουν σε Ίδρυμα Ανωτάτης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή φοιτούν στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.ΕΚ), ή να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

• Δωρεάν βιβλία σε 130 χιλιάδες δικαιούχους

Παρέχονται βιβλία της επιλογής τους συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα.

Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

• Δωρεάν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις σε 32.500 δικαιούχους

Το πρόγραμμα αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025. Για κάθε δελτίο η επιχείρηση επιδοτείται με ποσό μέχρι 15 ευρώ για την Κεντρική Σκηνή και με ποσό μέχρι 12 ευρώ για την Παιδική Σκηνή.

Με ηλεκτρονική κλήρωση η επιλογή σε περίπτωση υπεράριθμων αιτήσεων

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ / ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) ή μέσω των ΚΕΠ. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 5:43 pm


Ο Δήμος Κομοτηνής ζητά ΞΕΝΙΑ, ΑΣΤΕΡΙΑ και διαχείριση παραλιακής ζώνης Φαναρίου


Την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου, που βρίσκεται εντός του Νομού Ροδόπης, ζητά ο Δήμος Κομοτηνής απο την ΕΤΑΔ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό “CENTER” ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης.


Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η διαχείριση και σε πολλές περιπτώσεις και η ιδιοκτησία των ακινήτων, δεν δείχνει καμία πρόθεση να αξιοποιηθεί ο κτηματικός “θησαυρός” προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Κτίρια που έχουν γράψει ιστορία στην Κομοτηνή, όπως το ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ”, το Κινηματοθέατρο “ΑΣΤΕΡΙΑ”, το πάρκο Καρυδιάς, αλλά και η πολύ σημαντική παράλια ζώνη του Φαναρίου, ζουν την απόλυτη εξαθλίωση, ρημάζουν στο χρόνο, βανδαλίζονται, γιατί πολύ απλά έχουν περάσει στην γραφειοκρατική διαχείριση των Αθηνών, που αν μη τι άλλο έχει αποδείξει ότι κινείται μόνον όταν συγκεκριμένα συμφέροντα το επιβάλλουν!


Κάτι παρόμοιο και με τις εγκαταστάσεις της “ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” στο Δασοχώρι της Ξάνθης και πολλά άλλα ακίνητα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, τα οποια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, να αποφέρουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής, μιλώντας στον Διονύση Βοργιά και στην εκπομπή «Υπεύθυνα Μαζί» της τηλεόρασης Center, καταγράφοντας μία σειρά υποδομών που έχει εγκαταλείψει η ΕΤΑΔ, αλλά και το αίτημά του: «θα θέλαμε πάρα πολύ να έρθουν τα ακίνητα στον Δήμο Κομοτηνής για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε».

Εξαθλίωση δημόσιας περιουσίας

Η ΕΤΑΔ αντιμετωπίζει τη Θράκη όπως αντιμετωπίζει ακίνητα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές, αδιαφορώντας για το εάν τα δικά μας σαπίζουν αναξιοποίητα, αποτελώντας ακόμη κι εστίες κινδύνου. «Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε ότι η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, που είναι δικιά μας περιουσία, συνέχεια καταστρέφεται», δήλωσε ο δήμαρχος, προτάσσοντας και μία ακόμη διάσταση στο ζήτημα, ότι πλέον χρειάζεται πακτωλός χρημάτων για να διασωθούν και να αποκατασταθούν τα κτίρια.


«Είναι μία εταιρία με την οποία δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς, δεν σκέφτεται και βλέπει όλη την επικράτεια ενιαία κι όχι με διαφορετικό τρόπο», συνέχισε ο Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος εξήγησε πως «ιδιαίτερα τη Θράκη θα έπρεπε να τη βλέπουν με διαφορετικό μάτι, γιατί υπάρχουν θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης».

Ο Δήμος έτοιμος να αναλάβει τη διαχείριση

Η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, επίσης, φαίνεται να αντιμετωπίζει τον Δήμο όπως θα αντιμετώπιζε κάθε ιδιώτη. Από την άλλη, όμως, είναι τουλάχιστον παράλογο, το Δημόσιο να ζητάει χρήματα από την Αυτοδιοίκηση, η οποία θέλει… να διασώσει την περιουσία του Δημοσίου και, συγχρόνως, να της δώσει προστιθέμενη αξία!


Μάλιστα, για τα παρατημένα ακίνητα, ο Δήμος Κομοτηνής έχει σχέδια, εάν έρθουν στα χέρια του. Για παράδειγμα, ο Δήμος ζητάει τον πρώην κινηματογράφο Αστέρια -με την ΕΤΑΔ σύμφωνα με τον δήμαρχο να μην έχει καν απαντήσει στο αίτημα. «Ο Δήμος έχει την ικανότητα να φτιάξει μία αίθουσα εκδηλώσεων ή ένα μεγάλο θέατρο για να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες μας», εξήγησε.

Αναφορικά με το εγκαταλελειμμένο πάρκο Καρυδορέματος, 100 στρεμμάτων, που έχει καταντήσει πηγή μόλυνσης, όπως αναγνωρίζει ο δήμαρχος, ζητάει να δοθεί στον Δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως θεματικό πάρκο κι ως χώρος για την κατασκευή αθλητικών υποδομών σε δεύτερο χρόνο.

Αναφορικά με το Ξενία, πάρα πολλά έχουν γραφτεί για την υποδομή, η οποία θα μπορούσε, προτείνουμε εμείς, ακόμη κι ως οικόπεδο να αξιοποιηθεί για την ανέγερση σχολικής υποδομής.

Κι ακόμη, ως προς τις παραλίες, τα κατεστραμμένα κτίσματα της ΕΤΑΔ πάνω στην αμμουδιά του Φαναρίου, η ελλιπής καθαριότητα, οι εργασίες που κωλυσιεργούν είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα.


«Προσπαθούμε να πείσουμε την Εταιρία και όσους τη διαχειρίζονται, ότι τη Θράκη θα πρέπει να τη δουν με διαφορετικό μάτι», κατέληξε επαναδιατυπώνοντας το αίτημά του ο δήμαρχος Κομοτηνής. Άραγε, τί ακριβώς περιμένει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου; Να εκμηδενιστεί εντελώς η περιουσία του Δημοσίου κι έπειτα εν μία νυκτί αυτές οι εκτάσεις να καταλήξουν σε χέρια ιδιωτών;

*Πηγές: CENTER TV, xronos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 5:37 pm


Ορεστιάδα: Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά 74χρονος που ασέλγησε σε ανήλικη


Ένοχος, χωρίς ελαφρυντικά, κρίθηκε εχθές το μεσημέρι ένας 74χρονος κάτοικος από την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, ο οποίος προ τριετίας, σε ηλικία τότε 71 ετών, είχε κατηγορηθεί ότι ασέλγησε σε ανήλικο κορίτσι, παιδί γειτονικής του οικογένειας.

Συγκεκριμένα, στον ηλικιωμένο επιβλήθηκε η συνολική ποινή των 7,5 χρόνων κάθειρξης, η ανώτατη που προβλέπεται λόγω της ηλικίας του, για ασέλγεια σε ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα 13 έτη, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και παράνομη βία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόφαση ελήφθη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αλεξανδρούπολης ομόφωνα, και για την ενοχή και για την ποινή και τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ την ίδια άποψη κατέθεσε και ο Εισαγγελέας. Η δίκη διήρκησε πάνω από 5 ώρες, αφού ξεκίνησε από τις 9 το πρωί της Παρασκευής 17.05.2024 και έληξε λίγο μετά τις 14:00.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το περιστατικό συνέβη το Σεπτέμβριο του 2021. Η οικογένεια του παιδιού είναι αγαπητή στο χωριό όπου κατοικούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αντιμετωπίζει δε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλοί είναι αυτοί που τη βοηθάνε με υλικά αγαθά και γενικότερη υποστήριξη. Με πρόσχημα, λοιπόν, να βοηθήσει τη μικρή, ο 71χρονος τότε – οικογενειάρχης, πατέρας και παππούς – παρέσυρε το κορίτσι στο σπίτι του όταν έλειπε η σύζυγός του και τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχος. 

Η οικογένεια κατήγγειλε το περιστατικό και σήμερα, περίπου 3 χρόνια μετά, δικαιώθηκε με την αποτελεσματική εκπροσώπησή της από δικηγόρο της Ορεστιάδας. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 5:30 pm


MEΛΙSSES – «Μοναχική Καρδιά» | Πρώτη μετάδοση από τη Δευτέρα 20 Μαΐου


Οι ΜΕΛΙSSES,
το no1 συγκρότημα της χώρας, τραγουδά για κάθε «Μοναχική Καρδιά»!

Συνεχίζοντας το ασταμάτητο σερί των μεγάλων επιτυχιών τους, οι ΜΕΛΙSSES παρουσιάζουν το πιο μελωδικό ερωτικό τραγούδι του φετινού καλοκαιριού. Τη μουσική και τους στίχους έγραψαν οι Arcade.

Το «Μοναχική Καρδιά» θα κυκλοφορήσει, από την Panik Records, τη Δευτέρα 27 Μαΐου και θα συνοδεύεται από music video.

Ακούστε το πρώτοι, αποκλειστικά, από τη Δευτέρα 20 Μαΐου!

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 9:30 am


Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή!


Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του ανέφερε ότι η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος - «Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση»

Προκλητικό ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίp Ερντογάν, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων για τους Έλληνες και παράλληλα, ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ για τους Τούρκους.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στις 19 Μαΐου 1919, ξεκίνησε ο αγώνας «ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας».

Ο Ερντογάν, σημειώνει ότι αυτήν την ημερομηνία μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας και πρόσθεσε: «Αυτή η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας».

«Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν συνολικό αγώνα για την ύπαρξη αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, άρχισε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, ο οποίος ενσωματώθηκε με τις κραυγές είτε ανεξαρτησία είτε θάνατος», ανέφερε ακόμη.

«Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία με την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σεβάστεια και στη συνέχεια την Άγκυρα», επισήμανε.

«Το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να αγωνίζεσαι μαζί με αποφασιστικότητα και πίστη κρύβεται σε αυτό το πνεύμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μόνο αν ενστερνιστούμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου», πρόσθεσε.

«Με μια τέτοια συνείδηση και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον αδελφικό σας νόμο μεταξύ σας. Συγχαίρω τον εορτασμό της 19ης Μαΐου για τον Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος, και τιμώ για άλλη μια φορά με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ», κατέληξε στο μήνυμά του.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 8:30 am


ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ "ΑΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ" ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/5!



Το νέο τραγούδι του Βασίλη Οικονόμου είναι αφιερωμένο σε όλους τους έρωτες 
που δεν «περνάνε»

Με τον καλύτερο τρόπο, με ένα νέο τραγούδι, ο Βασίλης Οικονόμου εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Minos EMI, A Universal Music Company.

Ο ταχύτατα ανερχόμενος λαϊκός ερμηνευτής,

ο οποίος μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό του κοινό και να σημειώσει εντυπωσιακά νούμερα σε όλες τις streaming πλατφόρμες, έρχεται αυτή τη φορά να μας τραγουδήσει «Αραιά και Που».

Το τραγούδι που φέρει την υπογραφή του Χάρη Γαλανού σε μουσική και στίχους και κυκλοφορεί από την Minos EMI, A Universal Music Company, μιλά για τους έρωτες που πιστεύουμε ότι έχουμε ξεπεράσει.

Για τους ανθρώπους που νομίζουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω στην προσπάθεια να συνεχίσουμε τη ζωή μας, όμως «αραιά και που ακόμα γίνομαι για’ σένα λιώμα, έχεις μέσα μου πεθάνει, μα δεν ξέρω τι με πιάνει»…

Μάλιστα, το τραγούδι έχει γίνει viral πριν καλά καλά κυκλοφορήσει, αφού από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα το teaser, το «Αραιά και Που» έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού, ξεσηκώνοντας τα social media, με εκατοντάδες ανθρώπους να δημοσιεύουν βίντεο, στο οποίο τραγουδούν το ρεφρέν!

Μετά τα «Χαιρετίσματα», τα οποία μετατράπηκαν σε «ύμνο» για τους χωρισμένους, ο Βασίλης Οικονόμου έρχεται να τραγουδήσει και πάλι όλα αυτά που σκεφτόμαστε και δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια, σε ένα τραγούδι που… σίγουρα θα ακούγεται δυνατά όλο το καλοκαίρι!

Το ακούμε από τη Δευτέρα 20/5 αποκλειστικά σε επιλεγμένα ραδιόφωνα! 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 8:30 am


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: ΔΕΙΝΟΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ!


*Γράφει ο δικηγόρος Βασίλης Χαραλαμπίδης.

Την 19η Μαϊου τιμούμε την γενοκτονία των προγόνων μας στον Πόντο. Γράφτηκαν πολλά για τα δεινά που βίωσαν και στο παρακάτω κείμενο θα αναφερθώ στα γεγονότα εκείνης της μαύρης περιόδου. Τα γραφόμενα αποτελούν αποσπάσματα από το ομότιτλο βιβλίο του αείμνηστου θείου μου Παπά Βασίλη Φυτόπουλου (Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Μητροπόλεως Ξάνθης), όπως του τα διηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν τα γεγονότα, ήτοι ο πατέρας του παπά-Γιώργης Φυτόπουλος, η μητέρα του Ευθυμία Φυτοπούλου το γένος Τσιτουρίδου, ο παππούς του παπά-Γιώργης Τσιτουρίδης, η γιαγιά του Κυριακή Τσιτουρίδου, ο θείος του Κωνσταντίνος Φυτόπουλος, η θεία του Χρυσή Φυτοπούλου και ο ξάδελφός του Βασίλειος Φυτόπουλος.

Γράφει λοιπόν ο παπά-Βασίλης: Ο Ελληνισμός του Ευξείνου Πόντου ρίζωσε σε κείνα τα μέρη, εδώ και περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια, αν και υπέφερε τα πάνδεινα μέσα σ΄ αυτό το κύλισμα του χρόνου από διάφορους βάρβαρους κατακτητές, χωρίς όμως να λυγίσει και να αφομοιωθεί από αυτούς. Παρά τις φοβερές καταπιέσεις κράτησε τη γλώσσα του, τα ήθη και έθιμά του, την πίστη του, την ελληνική συνείδηση και τον πολιτισμό του και αργότερα την Ορθοδοξία, τα ιδεώδη της φυλής και τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις του.


Μέσα σ΄ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα θαυματούργησε στη σκέψη, στη σοφία, έζησε ημέρες δόξας και ευτυχίας και εθνικής εξάρσεως. Έκτισε ακμάζουσες και ωραιότατες πόλεις και χωριά, λαμπρούς ναούς και σχολεία, κάστρα, πύργους, υδραγωγεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μοναστήρια και άλλα ευαγή ιδρύματα, που όλα έγιναν φάροι φωτός, στα οποία έτρεχαν οι χριστιανοί και οι άλλοι λαοί για να γευθούν και να μεταλαμπαδεύσουν το φως και τη γνώση για να εδραιωθούν στη πίστη και στην ιστορία της φυλής και της πατρίδας.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και την πτώση του Βυζαντινού Κράτους, απέμεινεν μόνο το Ελληνικό ποντιακό κράτος των Κομνηνών, το οποίο κράτησε έως το 1461 με αυτοκράτορα τον Δαυίδ τον Β΄ τον Κομνηνό. Μετέπειτα, με διαταγή και φιρμάνι του Σουλτάνου, όλα τα σχολεία και τα παιδαγωγικά ιδρύματα, όλα τα καμπαναριά των Εκκλησιών και πολλές Εκκλησίες κατεδαφίστηκαν και ισοπεδώθηκαν και κράτησαν μόνο τα καλύτερα και ωραιότερα τα οποία μετέτρεψαν σε τζαμιά.

Όλα τα αξιοθαύμαστα έργα: αγάλματα, κολώνες, μουσεία, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο θύμιζε Βυζάντιο εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Χιλιάδες άνδρες εσφαγιάσθηκαν και όσοι δεν υπέκυψαν και δεν ασπάσθηκαν τον μωαμεθανισμό τους αλυσόδεσαν και στάλθηκαν σαν ζώα να πουληθούν στα παζάρια της Μέσης Ανατολής. Γυναίκες και παιδιά γέμισαν τους γυναικωνίτες των πασάδων, μπέηδων και αγάδων. Χιλιάδες άλλους αιχμαλώτους έστειλαν για να κτίζουν κονάκια, τσιφλίκια και δρόμους της αχανούς Τουρκίας.

Αυτό το ξέσπασμα, αυτή η κοσμοχαλασιά, πέρασε από τον Πόντο. Πολλούς κρέμασαν, πολλούς έσφαξαν, πολλούς βασάνισαν, βγάζοντας τα νύχια τους, κόβοντας τις μύτες τους, τα αυτιά τους, την γλώσσα τους, άλλους με πυρωμένα σίδερα τους έκαιγαν στα απόκρυφα, φωνάζοντάς τους να αλλαξοπιστήσουν, μα αυτοί πέθαιναν μέσα σε φρίκη και αβάστακτους πόνους.

Ο τόπος άδειασε και ερημώθηκε. Παντού καϊδια και μνήματα, παντού λυπημένα ουρλιαχτά των σκύλων και το λυπημένο κελάηδημα του γκιώνη και η μονότονη φωνή του κούκου.

Οι Τούρκοι από χρόνια περίμεναν να τους δοθεί η ευκαιρία για να εξοντώσουν το χριστιανικό ελληνικό στοιχείο. Αντί όμως να σφάξουν τους Πόντιους, όπως έκαναν με τους Αρμένιους, διάλεξαν άλλο δρόμο. Τους δικούς μας τους ξεσπίτωναν μέσα στο χειμώνα και χωρίς νερό, χωρίς ρούχα, χωρίς καμιά βοήθεια, χωρίς περίθαλψη. Τους υποχρέωναν να κοιμόνται μέσα στο αγιάζι, μέσα στα παγωμένα χιόνια. Με τσουχτερό και παγωμένο ψύχος 25-30 βαθμούς κάτω από το μηδέν και την συνεχή πεζοπορία, νύχτα μέρα, με χιλιάδες κακουχίες και τις επιδημίες των θανατηφόρων ασθενειών, κρυοπαγήματα, πνευμονία, πούντα, πανούκλα, χολέρα, δυσεντερία και πολλά άλλα που συνήθως ακολουθούν της μάζες των φτωχών ανθρώπων. Και ο βαρύς χειμώνας επιτάχυναν και συνετέλεσαν εις το να εξολοθρευτεί ο λαός αυτός και συντελέσει απόλυτα και ακώλυτα η γενοκτονία του Ποντιακού λαού από το πρόσωπο της γης. Από τους 500-600 χιλιάδες ψυχές των εκτοπισθέντων μόνον το 20 τοις εκατό έχει γλυτώσει.

Λέει η θεία Χρυσή: Μας γύριζαν πάνω κάτω στα βουνά και τα χιόνια με χιονόνερα και παγωνιές να αφήσουμε τα κόκκαλά μας εκεί μέσα επί οκτώ μήνες νηστικοί, γυμνοί, άρρωστοι, μισοπεθαμένοι και με ασταμάτητες πεζοπορίες. Καταντήσαμε να τρώμε χόρτα σαν τα ζώα και σαλιγκάρια της άνοιξης δίνοντας μάχη για να τα βρούμε και να τα αρπάξουμε. Σερνόμασταν στο δρόμο σαν φαντάσματα και άδικη κατάρα, αποδεκατιστήκαμε και μείναμε αυτοί που αντέξαμε. Από τους 10.000 άτομα που αριθμούσε το ταπούρ μετά από οκτώ-εννιά μήνες, μείναμε 1.000-2.000. Αυτοί που αντέξαμε στην πεζοπορία, την πείνα, τις παγωνιές και τις αρρώστιες.

Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα. Θα κλείσω όμως με το παρακάτω απόσπασμα του βιβλίου: Τα γράφω όλα αυτά ως ένα μικρό μνημόσυνο τιμής και σεβασμού προς όλους εκείνους που προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους παρά την πίστη τους στο Χριστό. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους στις καρδιές όλων των μεταγενεστέρων και ας προσπαθήσουν αυτοί να τους μιμηθούν στον προάσπιση των αξιών της πίστεως, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων για τις οποίες αξίες εκείνοι θυσιάστηκαν. Αιωνία σας η μνήμη προπάτορες και πρόγονοί μας συγγενείς αδελφοί μου. Και ας γίνει η θυσία σας ευάρεστη στον Κύριο και ο Άγιος Θεός ας σας χαρίσει τόπον στον παράδεισο.

  • Βασίλειος Χαραλαμπίδης
  • ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
  • Δημοτικός σύμβουλος Τοπείρου  

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 7:30 am


Αυγενάκης: Καταιγιστικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα από το ΥΠΑΑΤ για ελληνοποιήσεις, παράνομες ενισχύσεις


Καταιγιστικοί έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου αποκαλυφθούν όλα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και την αγορά, συνεχίζονται, με εντολή του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως είπε ο ίδιος αναφερόμενος σε σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ελέγχονται μία προς μία, όλες οι περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που εντοπίσθηκαν από τις διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που είχαν από το ΥΠΑΑΤ.

Όπως είπε πρόκειται για περίπου 1.000 περιπτώσεις που βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία και ήδη από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει υπάρχουν τέσσερις προφυλακίσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω γιατί έχουμε δεσμευθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται στην ώρα τους και σωστά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και με συνέπεια, αλλά κυρίως σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ. Και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό το λόγο δεσμευόμαστε ότι θα ελεγχθούν μία προς μία η κάθε περίπτωση που εντόπισαν οι διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΑΑΤ. Υπάρχουν ήδη τέσσερις προφυλακίσεις μετά την έρευνα που έκανε η αστυνομία. Πρόκειται για περίπτωση που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση. Όλα αυτά είναι προϊόν της αποφασιστικής πρωτοβουλίας που ακολούθησε το ΥΠΑΑΤ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσουμε. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων των μικτών κλιμακίων σε όλο το φάσμα της αγοράς και στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπενθύμισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα 2 εκατ ευρώ για διάφορες παραβάσεις και αναφέρθηκε και στις 167 «ξεχασμένες» υποθέσεις στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ, για τις οποίες, μετά από εντολή του, γίνεται πλήρης έλεγχος. Σημείωσε, επίσης, ότι το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ,  έρχεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Όπως τόνισε, στόχος των ελέγχων και των προστίμων που επιβάλλονται είναι «να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής»

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:30 am


Όσα θέλει να ακούσει μια Γυναίκα… Οι άνδρες δεν… εκφράζονται


Οι άνδρες συνήθως δεν εκφράζονται εύκολα, εν αντιθέσει με τις γυναίκες που όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα να εκφραστούν, αλλά και να επιχειρήσουν να αναλύσουν τι κρύβεται πίσω από όσα ο σύντροφός τους δεν τους λέει ή δεν τους παραδέχεται.

Για να μην πονοκεφαλιάζετε, τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο νομίζετε και σίγουρα δεν θα σας εκπλήξουν αν τα καλοσκεφτείτε…

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα 10 πράγματα που κανείς άνδρας δεν παραδέχεται, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά…

Του λείπεις, όταν είσαι μακριά του.

Σε βλέπει όμορφη, ακόμη κι όταν κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με άλουστα μαλλιά και φόρμα.

Τρέμει στην ιδέα της μοναξιάς.

Δεν απολαμβάνει πάντα να βγαίνει με τους φίλους του.

Πάντα θα κρυφοκοιτάζει τις άλλες γυναίκες.

Λατρεύει να του κάνεις κομπλιμέντα.

Προσέχει τις λεπτομέρειες πάνω σου κι ας μην το παραδέχεται.

Θέλει να είσαι ειλικρινής και να του εκφράζεις αυτό που αισθάνεσαι ακόμη κι αν δεν του αρέσει.

Αγαπάει το γεγονός ότι παίρνεις πρωτοβουλίες, αν και ταυτόχρονα τον εκνευρίζει.

Του αρέσει πού και πού να χάνει τον έλεγχο και να τον κερδίζεις εσύ. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 1:30 am


"Έφυγε" ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Ξάνθης Γιώργος Καρακασίδης. Σήμερα Κυριακή (16.30) η κηδεία του, στο χωριό Πετεινός Ξάνθης


Ένας σεμνός και άριστος υπάλληλος, ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Ξάνθης (επί της οδού Καραολή) Γιώργος Καρακασίδης έφυγε το Σάββατο σε ηλικία 89 χρονών.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Κυριακή 19 Μαίου στις 16.30 στον Ιερό Ναό  Πέτρου και Παύλου στον Πετεινό Ξάνθης. 

Ήταν εξαιρετικός σε όλα, όσοι τον γνώρισαν από κοντά και κυρίως οι συνάδελφοί του και οι αγρότες,  έχουν να λένε για το υψηλό ήθος, την σεμνότητα και απλότητα του χαρακτήρα του. 

Έβγαινε την εποχή που ήταν διευθυντής της ΑΤΕ και εξυπηρετούσε όλον τον κόσμο, ενώ ήταν φίλος της Συνεταιριστικής Ιδέας. 

Καλό σου ταξίδι Γιώργο. 




 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:00 am


Μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Ξάνθης, καθάρισαν την περιοχή μεταξύ Αριστείδου - Υδραγωγείου!

Μέλη του Συλλόγου κατοίκων Παλιάς Ξάνθης, καθάρισαν με μεράκι, ενθουσιασμό και κέφι την γειτονιά τους και όχι μόνο το "διασκέδασαν", αλλά μας έστειλαν και φωτογραφίες, προκειμένου η πρωτοβουλία τους να  γίνει ελκυστική για όλους τους Ξανθιώτες και για όλες τις γειτονιές της Πόλης Μας. 

Αναλυτικά η ανάρτησή τους στην εφημερίδα μας, αναφέρει τα παρακάτω:

sillogospaliasxanthis

Δράση καθαρισμού από το Σύλλογο για την προστασία και αναβίωση της παλιάς Ξάνθης

Σήμερα Σάββατο 18/5/2024 στη περιοχή μεταξύ Αριστείδου και Υδραγωγείου (σκαλάκια) πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο για την προστασία και αναβίωση της παλιάς Ξάνθης μια δράση καθαρισμού της περιοχής μας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και όλοι μαζί βοηθήσαμε την γειτονιά μας να γίνει ξανά καθαρή. Η δράση είχε τα πάντα : τραγούδι, κέφι , εργατικότητα, καφέ, τσίπουρο και γλυκό του κουταλιού !

Οι εικόνες μιλούν μόνες τους : εύκολα διακρίνει κανείς το πριν και το μετά ! 

Εκτός από το Δ. Σ. συμμετείχαν πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου καθώς και μέλη του Συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Ξάνθης. 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό στη σελίδα του Συλλόγου μας στο facebook  https://www.facebook.com/share/p/53pEEtr5qLMFUkKc/?mibextid=WC7FNe 






Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 8:00 pm


THE HITS HOT 40_#W20# _The List _ [18-05-2024]

HITS HOT 40 ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

"The Hottest Women in Music Today"

40. React Switch Disco Ella Henderson

39. Is it love Loreen 

38. Disconnect Becky Hill Chase & Status

37. TQG Karol G Shakira 

36. I'm Good (Blue) David Guetta Bebe Rexha

35. Mwaki Zerb Sofiya Nzau

34. Kill Bill SZA

33. (It Goes Like) Nanana Peggy Gou

32. Contigo Karol G Tiesto

31. Bzrp Music Sessions Vol. 53 Shakira 

30. Dance The Night Dua Lipa 

29. Baby Don’t Hurt Me Anne Marie Coy Leray David Guetta

28. Outside Of Love Becky Hill

27. Make You Mine Madison Beer

26. Escapism Raye Ft 070 Shake

25. Miracle Calvin Harris Ellie Goulding

24. Strangers Kenya Grace

23. When We Were Young (The Logical Song) David Guetta Kim Petras

22. Calm Down Selena Gomez Rema 

21. Don't Go Yet Camila Cabello 

20. Yes And Ariana Grande

19. Anti-Hero Taylor Swift

18. What Was I Made For Billie Eilish

17. Murder On The Dancefloor Sophie Ellis-Bextor

16. On My Love Zara Larsson David Guetta

15. Espresso Sabrina Carpenter

14. Worth It Raye

13. Greedy Tate Mcrae

12. Alibi Ella Henderson Ft Rudimental

11. We Can't Be Friends (Wait For Your Love) Ariana Grande

10. Houdini Dua Lipa

9. Whatever Kygo Ava Max

8. Water Tyla

7. Paint The Town Red Doja Cat

6. Prada Casso Raye D-Block Europe

5. Vampire Olivia Rodrigo

4. Texas Hold 'Em Beyonce

3. Flowers Miley Cyrus

2. Illusion Dua Lipa

1. Cruel Summer Taylor Swift

   



Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:30 pm


"Έφυγε" ξαφνικά από ανακοπή, ο Ξανθιώτης επιχειρηματίας Χρήστος Μιχαήλ του Mr Games. Αύριο (13.00) η κηδεία


Ένα από τα καλύτερα παιδιά της "πιάτσας" και ιδιαίτερα γνωστός στην κοινωνία της  Ξάνθης ο Χρήστος Μιχαήλ του Mr Games, "έφυγε" ξαφνικά σε ηλικία 67χρονών από ανακοπή. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος αισθάνθηκε περνώντας το πρωί από την πόλη της Καβάλας αδιαθεσία, πήγε  στο Φαρμακείο αλλά δυστυχώς μετά από λίγη ώρα έφυγε...

Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 19 Μαίου. στις 13.00  στον Ιερό Ναό Της Θεού Σοφίας στη Ξάνθη. 

Στον Βασίλη, στην Σωτηρία και στην οικογένειά του τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.  



Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 2:52 pm


Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης: Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 105 Χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις του 2/ημέρου 18 & 19 Μαΐου 2024

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις Εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024. Αναλυτικότερα:

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης “Η Αγάπη” & το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει την 8η Εθελοντική Αιμοδοσία-Απόγονων Προσφύγων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 από τις 9:30 το πρωί έως και τις 14:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Φέτος θα υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς μυελού των οστών, από άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών.

“Δίνουμε αίμα…για το αίμα που χάθηκε”

Την ίδια ημέρα, στις 7:30 το απόγευμα, στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού – Πλατεία Ελευθερίας, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, τιμώντας την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα παρουσιάσει ένα δρώμενο με πρωταγωνιστές τα παιδιά όλων των τμημάτων του Συλλόγου και τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Χορευτών “Τραντέλλενες”. Με τις αφηγήσεις και τα τραγούδια τους θα κάνουν μια ιστορική αναδρομή στα μαρτυρικά γεγονότα που έζησαν οι πρόγονοί μας.

Απόγονοι αυτών, τα παιδιά, κουβαλούν και μεταφέρουν την μνήμη και την ιστορία τους….


Την Κυριακή 19 Μαΐου & ώρα 9:30 π.μ.
ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης τελεί στον Ι.Κ.Ν Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 σφαγιασθέντων κατά την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στις 8 το βράδυ, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης θα φιλοξενήσει στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού μια σπουδαία παράσταση που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων.

“Το ΔΑΚΡΥ… της ΜΝΗΜΗΣ” υπηρετεί έναν σκοπό… να μην ξεχάσουν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

Η ιστορία δεν παραγράφεται, η ιστορία δεν αλλάζει.

Την κουβαλάμε μέσα μας, μας ακολουθεί στην ζωή μας, μας δίνει ταυτότητα.

  • Ερμηνεύει και Αφηγείται ο Τάκης Βαμβακίδης,
  • Τραγούδι | Αφήγηση Παναγιώτης Θεοδωρίδης,
  • Λύρα | Δημήτρης Πιπερίδης
  • Αγγείο | Ειρήνη Σαχταρίδου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 7:39 am


Αποψίλωση – καθαρισμός οικοπέδων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και για την προστασία του περιβάλλοντος


1.
Ο Δήμος Ξάνθης, ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις παρ. 3, 4 και 5 του άρθρ. 31 του Ν. 5075/23 (ΦΕΚ Α΄206/12-12-2023), οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Οι υπόχρεοι μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο πρωτόκολλο του Δήμου Ξάνθης.

2. Ενημερώνει τους υπόχρεους ότι, συνεργείο του Δήμου Ξάνθης θα εκτελεί καθημερινά ελέγχους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο αυτεπάγγελτα ή στο πλαίσιο καταγγελίας η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που περιγράφονται στο ανωτέρω άρθρο πριν την 30ή Απριλίου να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους από φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά καθώς και στην αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων.




Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 7:36 am


Αστυνομικοί: Έντονες αντιδράσεις για τη μείωση της αποζημίωσης διανυκτέρευσης και την υποχρεωτική μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Συνολικά τέσσερις ένστολοι από την Ξάνθη μετακινούνται υποχρεωτικά στην Αθήνα για υπηρεσία.

  • Νίκος Γουναρίδης:
  • «Μπορούν συνάδελφοι να μείνουν αξιοπρεπώς σε ένα ξενοδοχείο με 30 ευρώ;»

Τις αντιδράσεις των Ελλήνων αστυνομικών ξεσήκωσε τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά τη Μεγάλη Δευτέρα και η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση της αποζημίωσης για τις διανυκτερεύσεις των αποσπασθέντων αστυνομικών από 100 ευρώ σε 30 ευρώ τη μέρα, αλλά και την υποχρεωτική μετακίνηση από την επαρχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες.

Όπως αναφέρει, σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης, κύριος Νίκος Γουναρίδης, πρόκειται για μία απαράδεκτη και εντελώς παράλογη απόφαση η οποία όχι απλώς αναγκάζει αστυνομικούς της επαρχίας να μετακινούνται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους στα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους.

Τέσσερις συνολικά ένστολοι από τη Ξάνθη, όπως συνεχίζει ο ίδιος, θα μετακινηθούν υποχρεωτικά στην Αθήνα για υπηρεσία.

Και διερωτάται με νόημα, «μπορούν συνάδελφοι να μείνουν αξιοπρεπώς σε ένα ξενοδοχείο με 30 ευρώ;».

Στο ίδιο πλαίσιο, δεκάδες αστυνομικοί προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία, εχθές το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, όπου έστησαν σκηνές απέναντι από τη Βουλή και κατήγγειλαν τη «φτωχοποίηση» της Αστυνομίας, έχοντας ως σύνθημα στο πανό τους «Ως εδώ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυρίου Ν. Γουναρίδη, οι αντιδράσεις των αστυνομικών, στο πλαίσιο διεκδίκησης μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, αναμένεται να κλιμακωθούν.

Ενώ, δυναμική απάντηση για τη φτωχοποίηση της Αστυνομίας στέλνει και η ΠΟΑΣΥ, η οποία στην ανακοίνωσή της, σχετικά με το θέμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι:

«Αντί να ενισχύσουν όλο το αστυνομικό προσωπικό της Αττικής, όπου η ακρίβεια και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ασήκωτες και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα ανέδειξαν ότι, για να επιβιώσει, κάνει δεύτερη δουλειά, κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και έρχονται να περικόψουν τη δαπάνη για τη στέγαση, αδιαφορώντας αν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από δικό μας αγώνα, είχε ψηφιστεί το άρθρο 37 του Νόμου 5079/2023, βάζοντας τέλος στην απαράδεκτη διαμονή σε φτηνά ξενοδοχεία.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας, αποτελεί ύβρη για το λειτούργημα του αστυνομικού και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Γιατί τον θέλουν εξαθλιωμένο και ταπεινωμένο, να στοιβάζεται σε άθλιες συνθήκες διαμονής, να σκύβει το κεφάλι και να λέει και «ευχαριστώ» […] Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο».

Η ομοσπονδία, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «κάλεσε τους αρμοδίους να μην αποτολμήσουν να διαπράξουν ένα έγκλημα εις βάρος της αξιοπρέπειας των συναδέλφων μας, αλλά και της εσωτερικής έννομης τάξης του σώματος». 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 7:26 am


Κλιμάκιο της ΝΔ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρ. Δήμα επισκέφθηκε την Ξάνθη


Συζήτησαν με τους πολίτες, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής για το Κυβερνητικό έργο, για το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών και για ζητήματα της καθημερινότητας

Στο πλαίσιο των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτισμού και Βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη στην Ξάνθη. Στο κλιμάκιο μετείχαν επίσης ο βουλευτής Έβρου Τάσος Δημοσχάκης, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκη Δανδόλου, ο πρόεδρος και στελέχη της ΔΕΕΠ Ξάνθης, καθώς και δημοτικές τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με πολίτες, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Αστυνομική Διεύθυνση και με επιχειρήσεις και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής για το Κυβερνητικό έργο, για το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών, για τα θέματα ασφάλειας και για διαφορά ζητήματα της καθημερινότητας.

Το κλιμάκιο μετέβη στην πόλη της Ξάνθης και περπάτησε στο παζάρι Σελέρου στο Δήμο Αβδήρων, όπου μίλησαν με εμπόρους, μικροπωλητές, αγρότες και παραγωγούς για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για τις τιμές, τα προϊόντα, την ακρίβεια, αλλά και για τη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η κλιματική κρίση.

Λίγο αργότερα επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Πρόκειται για την οικία που γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα χρόνια του ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης. Ο υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε πώς: «είναι ένας εξαιρετικός χώρος, επισκέψιμος, όπου η Τέχνη, η Σκέψη και η Δημιουργία συνυπάρχουν».

Ξεναγήθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίες έχουν αναπτύξει σπουδαία εξωστρεφή δυναμική και συζήτησαν με τους ιδιοκτήτες, αλλά και με τους εργαζόμενους για την εξέλιξη τους, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Οι επισκέψεις περιλάμβαναν τις παρακάτω εταιρείες:

  • Την εταιρεία NovaMed. Μια πρότυπη, καινοτόμα μονάδα κλινικών κοσμητικής ιατρικής που συνδυάζει την ιατρική γνώση με τεχνολογία αιχμής.
  • Τη Maxicolor που εξειδικεύεται στη παραγωγή και εμπορία χρωμάτων στην Ξάνθη.
  • Την PASTRY LAND που δραστηριοποιείται στο εμπόριο προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τον δήμαρχο Στράτο Κοντό, την Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα και με δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, συζητήθηκε η αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής, τα έργα υποδομής που υλοποιούνται, αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους (τουρισμός, πρωτογενής τομέας κ.α), καθώς και οι δράσεις Πολιτισμού.

Έπειτα μετέβησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όπου τέθηκε το ζήτημα της Ασφαλείας, που όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού: «αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε πολύ για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε καθημερινά».

Λίγο πριν την αναχώρηση του κλιμακίου, τα κομματικά στελέχη και μέλη της ΔΕΕΠ Ξάνθης διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση όπου μίλησαν για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Δήμας έστειλε το μήνυμα της νίκης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και για τη Νέα Δημοκρατία και ευχαρίστησε πολύ τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αλέξανδρο Νταμπουρατζή και τα μέλη της ΔΕΕΠ για την εξαιρετική φιλοξενία και για την πολύ παραγωγική συζήτηση που είχαν με όλους τους πολίτες και με τους φορείς.








Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 7:17 am


Κάλεσμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΞΑΝΘΗΣ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη ΠΑΝΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 21ης Μαΐου


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 21ης Μαΐου 2024, ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και να συμμετέχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση, στις 11:00 στο κτίριο της Π.Ε. Ξάνθης (Νομαρχία).

Στις 21 του Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα με νέα απεργία και διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Διεκδικούμε εργασία με δικαιώματα και πραγματικές αυξήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Μαΐου 2024.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, ζητώντας την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας για μια αξιοπρεπή διαβίωση στην εποχή της νέας οικονομικής κρίσης που ζούμε.

Ας αντιδράσουμε στην οικονομική εξαθλίωση που πλήττει τα περισσότερα νοικοκυριά και να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς απολαβές για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ, ΔΥΝΑΤΑ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!!!

  ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

  ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

  ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ (ΝΟΜΑΡΧΙΑ) 






Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 7:10 am


Πώς θα λειτουργεί η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου


Στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας εισέρχονται χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου 2024.

Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή για την εξαήμερη εργασία για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, την εξαήμερη εργασία για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία. Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με την ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο. Ήδη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ γίνονται δοκιμές.

Το άρθρο 25 του 5053/2023 ορίζει την έναρξη της εξαήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο. Έτσι, πλέον καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, ορίζεται υποχρεωτική προδήλωσή της στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.
  • Δεύτερον, δεν υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας.
  • Τρίτον, το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Διαφορά

Η κύρια διαφορά με το σημερινό καθεστώς είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας». Μέχρι σήμερα η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού.

Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, η οποία θα καταβάλλεται προσαυξημένη κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με τη 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας είναι 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με την ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της έκτης ημέρας κατανέμεται σε πέντε ημέρες (5 x 8 = 40 ώρες ανά εβδομάδα), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας.

Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκαν και επιβεβαιώθηκαν και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021. 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 6:53 am


Θράκη - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες σε Θράκη





Φιλικοί ιστότοποι: