Ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων είναι πλασματικός!”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΜΕΣΑ Γιώργος Σπύρου, εκφράζοντας την άποψή του για την οικονομική διαχείριση του δήμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση του:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2024 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού η δήμαρχος πάλι δεν είχε πει την αλήθεια στο Σώμα σχετικά με το έργο του σιδηροδρομικού σταθμού ο οποίος κάηκε.

Είχε πει ότι δεν έγινε απένταξη του έργου από το πρόγραμμα «ανταγωνιστικότητα» ή ΕΠΑΝΕΚ όπως λέγεται συντομογραφικά, αλλά ότι τάχα ήταν δική της επιλογή η μεταφορά του έργου από το ΕΠΑΝΕΚ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Χαλκίδας που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Μάλιστα είχε δηλώσει ότι ο δήμος έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση του έργου και ότι επίκειται η έγκρισή του μέσα στο Μάρτη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα χρηματοδότησης από τον Δήμο Χαλκιδέων και ούτε θα μπορούσε να υποβληθεί, αφού δεν έχει ανοίξει ακόμη πρόσκληση με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο έργο.
Και επίσης είναι αλήθεια ότι ο Μάρτης έχει παρέλθει και από αύριο παρέρχεται και ο Απρίλης.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι υπήρξε όντως απένταξη του έργου, γιατί αυτό ορίζεται από την από 27/2/2024 απόφαση ανάκλησης ένταξης (δηλαδή απένταξης) του Ειδικού Γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής.

Από την απόφαση αυτή προκύπτει ότι αν και το έργο είχε ενταχθεί στο παραπάνω χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τις 11 Απριλίου 2019, η δημοτική αρχή της κυρίας Βάκα καθυστέρησε πολύ την ανάθεση εκτέλεσης του έργου που έγινε μόλις τον Μάιο του 2022. Δηλαδή ύστερα από τρία χρόνια και ένα μήνα.

Είναι άγνωστο ακόμη και αν είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος τον Ιούλιο του 2022, όταν το κτίριο πήρε φωτιά, γεγονός που έχει σημασία για την πιθανή απόδοση αστικών ευθυνών σε αυτόν.

Όπως είναι επόμενο η φωτιά δημιούργησε νέες συνθήκες για την εκτέλεση του έργου απέναντι στις οποίες η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ενάμιση χρόνο που απέμενε μέχρι το τέλος του 2023 με αποτέλεσμα να μην έχει εκτελεστεί καμιά από τις επιλέξιμες δαπάνες του έργου.
Με άλλα λόγια υπήρξε μηδενική απορροφητικότητα.

Αυτός ήταν και ο λόγος της απένταξης σύμφωνα με την απόφαση.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, Μεγάλη Δευτέρα, το θέμα ήταν η πρώτη και δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η δήμαρχος με μεγάλη επιμονή, συνέχισε το ίδιο γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και της κακοποίησης της αλήθειας.

Oι εκφράσεις μου είναι επιεικείς λόγω των ημερών.

Παρότι όμως δεν αμφισβητείται ότι το σημαντικό αυτό έργο αυτό εδώ και δύο μήνες δεν έχει καμία χρηματοδότηση, παραδόξως στη πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, φέρεται ακόμη ως χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑΝΕΚ.

Αυτό είναι κάτι εντελώς εξόφθαλμο, όπως εξόφθαλμες είναι οι αποκρύψεις των εξωφρενικών δαπανών για τη μεταφορά των απορριμμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί ο ψευδεπίγραφος ισοσκελισμός του προϋπολογισμού.

Τα ψέματα μπορεί για λίγο να φαίνονται χρήσιμα, για να κυλίσει η ημέρα, όμως πάντα έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Έρχεται το τέρμα στο οποίο πάντα οδηγούν οι ψευδαισθήσεις και δεν είναι άλλο από τη μοιραία σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Εμείς θα κάνουμε πάντα αυτό που μας αναλογεί με βάση το θεσμικό μας ρόλο. Προτάσεις και κριτική για το καλό του Δήμου και των δημοτών.

Ακολουθείστε μας στο Google News