*

Η Apple φέρεται να στρατολογεί μηχανικούς της Google για το AI "Vision Lab"

Ένα από τα "μυστικά" εργαστήρια της Apple μπορεί να έχει μετακινηθεί από το πλέον καταργημένο project της για τα αυτοκίνητα στην ανάπτυξη AI και να στελεχώνει το Vision Lab με πρώην στελέχη της Google.

(Credit: Farknot Architect/Shutterstock.com)

Η Apple έχει αποσπάσει περισσότερους μηχανικούς AI από την Google από οποιονδήποτε άλλο τεχνολογικό γίγαντα, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone συνεχίζει την έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών AI σε ένα "μυστικό" εργαστήριο στη Ζυρίχη της Ελβετίας, αναφέρουν οι The Financial Times.

Το πρακτορείο εντόπισε σχεδόν 40 μηχανικούς AI που είχαν κάνει το άλμα από τη Google στην Apple από τότε που διόρισε τον John Giannandrea, ο οποίος επίσης προερχόταν από τη Google, ως SVP of Machine Learning and AI Strategy το 2018. Συγκριτικά, οι FT εκτιμούν ότι μόνο περίπου 10 μηχανικοί AI έχουν μετακινηθεί από την Amazon στην Apple και λιγότεροι από 10 που εργάζονται σε θέματα AI έχουν μετακινηθεί από τη Microsoft στην Apple, παρά το γεγονός ότι η Amazon και η Microsoft εργάζονται επίσης σε πολλά δικά τους projects που σχετίζονται με την AI.

Πολλοί από τους εργαζόμενους της Apple που επικεντρώνονται στην AI εργάζονται στην Καλιφόρνια ή στο Σιάτλ. Αλλά η Apple διαθέτει επίσης δύο εργαστήρια στη Ζυρίχη, όπου το προσωπικό εργάζεται πάνω σε τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Το ένα από αυτά φέρεται να ονομάζεται "Vision Lab" και ιδρύθηκε εν μέρει λόγω της προηγούμενης εξαγοράς από την Apple δύο ελβετικών εταιρειών AI, της FaceShift και της Fashwell. Η Apple απέκτησε την FaceShift, η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία σύλληψης κινήσεων και στην τεχνολογία ανίχνευσης προσώπου με τρισδιάστατη κάμερα, πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Η Fashwell, από την άλλη πλευρά, επικεντρώθηκε στην οπτική αναζήτηση AI και στην τεχνολογία ανίχνευσης αντικειμένων. Η Apple την απέκτησε το 2019.

Ενώ το τελευταίο hardware της Apple, το Vision Pro, χρησιμοποιεί κάμερες για τη δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων προσώπου και εκτελεί λογισμικό που ονομάζεται VisionOS, δεν είναι σαφές αν το Vision Lab εργάζεται πάνω στην τεχνολογία του Vision Pro. Τα ευρήματα των FT υποδηλώνουν ότι το εργαστήριο εργάζεται πάνω σε όλα τα πράγματα AI σε όλα τα προϊόντα της Apple και το AppleInsider υπέθεσε προηγουμένως ότι το Vision Lab μπορεί να εργαζόταν πάνω στο πλέον καταργημένο project αυτοκινήτων της Apple πριν αυτό τεθεί στο ράφι. Το PCMag επικοινώνησε με την Apple για σχόλια.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μια δημόσια θέση εργασίας της Apple ζητά έναν μηχανικό AI στην ομάδα Human and Object Understanding (HOUr) στην ομάδα System Intelligence and Machine Learning (SIML) στη Ζυρίχη. Η ομάδα εργάζεται πάνω στην "ανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο και σε συνεχή λειτουργία", την "αναγνώριση προσώπων", την "ανίχνευση πλαστογραφίας" και την "κατανόηση βλέμματος" με χαρακτηριστικά όπως η έξυπνη περικοπή, σύμφωνα με την ανάρτηση.

"Θα εργαστείτε με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και πολυτροπικά γενετικά μοντέλα", αναφέρεται στην ανάρτηση. "Μια βασική αποστολή του ρόλου είναι η δημιουργία προσαρμογέων πάνω σε μεγάλα μοντέλα για να ενεργοποιήσετε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, έχοντας άμεσο αντίκτυπο σε χαρακτηριστικά σε όλο το οικοσύστημα της Apple".

Ενώ τα εργαστήρια της Apple στη Ζυρίχη μπορεί να καλύπτονται από μυστικότητα, δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι η τεχνολογική εταιρεία αναπτύσσει εργαλεία AI. Αυτόν τον μήνα, οι ερευνητές της Apple παρουσίασαν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης OpenELM. Η Apple δεν έχει αποκαλύψει επίσημα πολλά άλλα, αλλά έχουν εμφανιστεί πολλές αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Apple για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι η Apple αναπτύσσει δύο διαφορετικά προϊόντα ρομποτικής με τεχνητή νοημοσύνη σε "πρώιμη ερευνητική φάση" και διερευνά την προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης στα AirPods.

Τα χαρακτηριστικά γενετικής AI της Apple αναμένεται επίσης να τρέχουν και να υπάρχουν πλήρως στη συσκευή, σε αντίθεση με τη λειτουργία σε ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων, και η εταιρεία τεχνολογίας φέρεται επίσης να κατασκευάζει τα τσιπ υπολογιστών M4 επόμενης γενιάς με δυνατότητες AI. Είναι επίσης πιθανό η Apple να χρησιμοποιήσει τις νέες ανακαλύψεις AI για να ανανεώσει τη Siri και τη λειτουργία αναζήτησης Spotlight για την επερχόμενη ενημέρωση λογισμικού iOS18.

Η Apple συνέχισε να αποκτά επίσης νεοφυείς επιχειρήσεις AI. Οι FT αναφέρουν ότι η Apple έχει αποκτήσει περίπου δύο δωδεκάδες την τελευταία δεκαετία. Φέτος, η Apple εξαγόρασε την καναδική AI startup DarwinAI και την απορρόφησε στο τμήμα μηχανικής μάθησης της Apple.