*

Εταιρεία αναβιώνει τον Alan Turing ως AI Chatbot

Ο Alan Turing επέστρεψε σε μορφή chatbot για να διαφημίσει μια εταιρεία AI, εξοργίζοντας τους χρήστες του διαδικτύου.

(Credit: Genius Group/Princeton University)

Μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη αναβίωσε τον διάσημο επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ ως chatbot και τον διόρισε ως τον "chief AI officer" της.

Πρόκειται για την Genius Group, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην επιχειρηματική εκπαίδευση με τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης chatbots βασισμένων σε ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μάρκο Πόλο.

Η Genius Group ανέπτυξε τώρα ένα "AI avatar" βασισμένο στον Turing, που συχνά θεωρείται ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την εταιρεία, το chatbot Turing είναι αρκετά ικανό για να ηγηθεί των προσπαθειών AI της Genius Group μετά από μια πολύμηνη αναζήτηση για έναν επικεφαλής AI officer.

Η εταιρεία ανέβασε ένα βίντεο που παρουσιάζει το chatbot Turing στο κοινό χρησιμοποιώντας εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη. "Μόλις προσχώρησα στην Genius Group ως επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης", λέει το chatbot Turing με φωνή που ακούγεται σαν του Benedict Cumberbatch, του ηθοποιού που υποδύθηκε τον επιστήμονα σε ταινία του 2014. "Τέλος πάντων, χαίρομαι που επέστρεψα μετά από 70 χρόνια".

Το όλο θέμα είναι αναμφίβολα μια κίνηση μάρκετινγκ. Και το κόλπο έχει εξοργίσει τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο μηχανικός λογισμικού Grady Booch, πρώην ομιλητής της ομιλίας Turing Talk, έγραψε στο Twitter/X: "Απόλυτα και εντελώς σκουπίδια. Ελπίζω οι κληρονόμοι του Turing να σας μηνύσουν μέχρι να ξεχαστείτε".

Ένας άλλος χρήστης είπε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Genius Group: "Αυτό είναι τόσο απίστευτα ανήθικο, ασεβές και αηδιαστικό. Λεηλατείτε την εικόνα ενός αποθανόντος προσώπου (που ειλικρινά έχει υποφέρει αρκετά από την εκμετάλλευση) και τη φωνή ενός ηθοποιού για να εξυπηρετήσετε τους σκοπούς σας. Απαίσιο".

Δεν είναι σαφές αν η Genius Group πήρε άδεια από την οικογένεια του Turing ή τον Cumberbatch. Η εταιρεία και το Turing Trust, το οποίο δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Turing, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Παρόλα αυτά, το chatbot υπογραμμίζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ηθικά αμφίβολους και ανατριχιαστικούς τρόπους, καθώς οι κανόνες γύρω από την τεχνολογία συνεχίζουν να εξελίσσονται. Εν τω μεταξύ, η Genius Group προσφέρει στους χρήστες δωρεάν πρόσβαση στο chatbot Turing, το οποίο επικοινωνεί μέσω κειμένου (χωρίς τη φωνή του Cumberbatch).