*

Η Amazon παρουσιάζει τον βοηθό προγραμματισμού AI Q και μια γεννήτρια εφαρμογών AI

Η Amazon Web Services λανσάρει πλήρως το Amazon Q με δυνατότητες συγγραφής κώδικα μαζί με μια λειτουργία Q Apps που μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κατά παραγγελία με μια απλή προτροπή κειμένου.

(Credit: Tada Images/Shutterstock.com)

Η Amazon αναπτύσσει νέα χαρακτηριστικά για προγραμματιστές και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Q.

Το Q μπορεί πλέον να γράφει και να διορθώνει κώδικα ή να κάνει προτάσεις κώδικα πολλών γραμμών. Ο τεχνολογικός γίγαντας προσφέρει επίσης ένα νέο εργαλείο με την ονομασία Amazon Q Apps που παράγει προσαρμοσμένες εφαρμογές AI-powered με βάση προτροπές κειμένου.

Το Q μπορεί επίσης να απαντά σε ερωτήσεις για τους εργαζόμενους στην εργασία τους σχετικά με τις λειτουργίες της εταιρείας τους. Αυτές οι προσαρμοσμένες λειτουργίες chatbot ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, αλλά η Amazon λανσάρει τώρα πλήρως το Q με τις δυνατότητες chatbot και προγραμματισμού σε όλους τους επιχειρηματικούς πελάτες της. Το Q μπορεί επίσης να εξάγει αφηγήσεις βάσει δεδομένων σχετικά με την απόδοση μιας εταιρείας με την πάροδο του χρόνου, να διαγνώσει προβλήματα AWS ή να βοηθήσει τους επαγγελματίες πληροφορικής να βελτιώσουν τις υπηρεσίες cloud μιας εταιρείας, για παράδειγμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους και να αναλύσουν τον υπάρχοντα κώδικα.

Ο Doug Seven, διευθυντής και γενικός διευθυντής της AWS για τις εμπειρίες προγραμματιστών AI, αναφέρει στο PCMag σε συνέντευξή του ότι το Q μπορεί πλέον να συνδεθεί σε 40 διαφορετικά υπάρχοντα "connectors" ή εφαρμογές όπως το Slack, το Gmail ή το Microsoft Exchange. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της AWS με το Q θα μπορούσαν να πετάξουν το AI στον διακομιστή Slack της εταιρείας τους και το προσωπικό θα μπορούσε να κάνει ερωτήσεις στο bot αναφέροντάς το ονομαστικά. Ο Seven πιστεύει ότι οι δυνατότητες του Q είναι τελικά απεριόριστες για τις επιχειρήσεις και η Amazon είναι ανοιχτή στο να προσθέσει νέα plugins για το Q με την πάροδο του χρόνου με βάση το τι θέλουν οι χρήστες της (έχει ήδη πελάτες εταιρείες όπως η Toyota και η Sun Life).

"Έχω ένα αίσθημα πατρικής υπερηφάνειας για όλα αυτά", λέει ο Seven, προσθέτοντας ότι το Q μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα τώρα απ' ό,τι όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, λειτουργώντας τελικά ως κύριος κόμβος για τους χρήστες με λογαριασμούς AWS. Ο ίδιος μοιράζεται ότι το Q μπορεί να γράψει περίπου 50 γραμμές κώδικα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και η τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να αναβαθμίσει 1.000 παλαιότερες εφαρμογές Java μέσα σε λίγες ημέρες, για παράδειγμα.

"Από τότε που ανακοινώσαμε την υπηρεσία στο re:Invent, έχουμε μείνει έκπληκτοι από την αύξηση της παραγωγικότητας που έχουν δει οι προγραμματιστές και οι επιχειρηματικοί χρήστες", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τμήματος AI και δεδομένων της AWS, Swami Sivasubramanian, σε δήλωσή του. "Οι πρώτες ενδείξεις σηματοδοτούν ότι το Amazon Q μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους των πελατών μας να γίνουν περισσότερο από 80% πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους- και με τα νέα χαρακτηριστικά που σχεδιάζουμε να εισαγάγουμε στο μέλλον, πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται".

Ενώ υπάρχουν ήδη άλλα εργαλεία προγραμματισμού AI, όπως το GitHub Copilot της Microsoft και ο λεγόμενος μηχανικός λογισμικού AI Devin, το Q Apps μοιράζεται κάποια ομοιότητα με το Devin, καθώς το Q Apps μπορεί επίσης να δημιουργήσει έργα λογισμικού με AI από την αρχή έως το τέλος με μια απλή προτροπή κειμένου. Η Amazon ελπίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Q Apps στην εργασία τους για να διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα κουραστικές εργασίες.

Αλλά τα εργαλεία AI δεν είναι τέλεια. Πέρυσι, ορισμένοι υπάλληλοι της Amazon ανέφεραν ότι το Q ήταν επιρρεπές σε "σοβαρές παραισθήσεις και διαρροή εμπιστευτικών δεδομένων". Σε απάντηση, η Amazon δήλωσε τότε ότι οι εργαζόμενοι μοιράζονταν ανατροφοδότηση εσωτερικά, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα ασφαλείας.

Ο Seven λέει στο PCMag ότι η Amazon έχει εργαστεί εσωτερικά για να επικυρώσει τις εκροές του Q και να διασφαλίσει ότι είναι σωστές. Λέει επίσης ότι το Q δεν έχει δώσει στους υπαλλήλους οποιασδήποτε εταιρείας πληροφορίες στις οποίες δεν είχαν ήδη πρόσβαση. "Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούμε σε αυτόν τον αγωγό εξαγωγής συμπερασμάτων για να επικυρώσουμε αυτόν τον κώδικα", λέει ο Seven. "Έχουμε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε αυτό".