*

Η ανησυχία για την AI της Google ήταν η αιτία πίσω από την επένδυση της Microsoft στην OpenAI

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το 2019 μεταξύ του CEO της Microsoft Satya Nadella, του Bill Gates και του CTO Kevin Scott αποκαλύπτουν ανησυχίες ότι η Microsoft δεν θα μπορούσε να "αναπαράγει εύκολα" την τεχνολογία AI της Google.

(Credit: Tada Images/Shutterstock.com)

Η αγνόηση των προσπαθειών AI της Google ήταν ένα "λάθος", δήλωσε ένα στέλεχος της Microsoft σε ανταλλαγή email του 2019 που στάλθηκε λίγο πριν από την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων του Redmond στην OpenAI.

Η Microsoft είναι "πολλά χρόνια πίσω από τον ανταγωνισμό" -όπως και η Google- όταν πρόκειται για AI και μηχανική μάθηση, έγραψε ο CTO της Microsoft Kevin Scott στον Bill Gates και τον CEO Satya Nadella.

"Ήμουν ιδιαίτερα απορριπτικός απέναντι στις προσπάθειες [της Google]. Αυτό ήταν λάθος", έγραψε. "Όταν πήραν όλη την υποδομή που είχαν δημιουργήσει για να δημιουργήσουν μοντέλα [επεξεργασίας φυσικής γλώσσας] που δεν μπορούσαμε εύκολα να αναπαράγουμε, άρχισα να παίρνω τα πράγματα πιο σοβαρά. Και καθώς έσκαψα για να προσπαθήσω να καταλάβω πού υπήρχαν όλα τα κενά δυνατοτήτων μεταξύ της Google και εμάς για την εκπαίδευση μοντέλων, ανησύχησα πάρα πολύ".

Τα εσωτερικά emails, τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα περιεχομένου που έχουν υποστεί επεξεργασία, δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της εν εξελίξει αντιμονοπωλιακής αγωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google. Οι The New York Times ανέφεραν προηγουμένως ότι η Google είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστικά τα έγγραφα που αφορούσαν τη δίκη, αλλά ο δικαστής της υπόθεσης αποφάσισε πέρυσι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορούσε να δημοσιοποιήσει ορισμένα αρχεία της υπόθεσης. Την περασμένη εβδομάδα, τα μέσα ενημέρωσης πίεσαν για τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 2019 και ο δικαστής το επέτρεψε επειδή "ρίχνουν φως στην υπεράσπιση της Google σχετικά με τις σχετικές επενδύσεις της Google και της Microsoft στην αναζήτηση", αναφέρει το Bloomberg.

Σε ένα email, ο Scott σημείωσε ότι η OpenAI και η Google είχαν φιλοδοξίες μεγάλης κλίμακας, αλλά η Microsoft δυσκολεύτηκε να κάνει προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη με το μοντέλο βαθιάς μάθησης BERT λόγω περιορισμών στις υποδομές, ενώ η Google τα κατάφερε.

"Η Google είχε το BERT για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από αυτό, οπότε στο διάστημα που μας πήρε για να χακάρουμε μαζί τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε ένα μοντέλο με 340 εκατ. παραμέτρους, είχαν ένα χρόνο για να καταλάβουν πώς να το βάλουν σε παραγωγή και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας, πιο ενδιαφέροντα μοντέλα", συνέχισε ο Scott, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες αυτόματης συμπλήρωσης email του Gmail ήταν "τρομακτικά καλές".

Ο CTO δήλωσε επίσης ότι οι ομάδες βαθιάς μάθησης της Microsoft που εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν "πολύ μικρές" και ότι η Microsoft είναι "πολλά χρόνια πίσω από τον ανταγωνισμό" λόγω της έλλειψης επενδύσεων και πόρων στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε απάντηση, ο Nadella έγραψε: "Πολύ καλό email που εξηγεί γιατί θέλω να το κάνουμε αυτό. Και επίσης γιατί θα διασφαλίσουμε στη συνέχεια ότι οι άνθρωποι της υποδομής μας θα το εκτελέσουν".

Ένα μήνα αργότερα, η Microsoft ανακοίνωσε μια επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI. Πέρυσι, πραγματοποίησε μια άλλη επένδυση "πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων" στην εταιρεία που φέρεται να αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Microsoft έχει αυξήσει δραματικά την ανάπτυξη της AI και την κυκλοφορία προϊόντων, κυρίως ενσωματώνοντας τον βοηθό AI Copilot σε όλα τα Windows και αναπτύσσοντας εξειδικευμένες εκδόσεις του μοντέλου, όπως το Copilot Designer. Επίσης, κυκλοφόρησε το GitHub Copilot με τη βοήθεια της OpenAI, το οποίο βοηθά τους μηχανικούς λογισμικού να γράφουν κώδικα, και αυτή την εβδομάδα προώθησε ένα ειδικό GitHub Copilot Workspace για προγραμματιστές.

Η Google, εν τω μεταξύ, μετονόμασε το chatbot Bard σε Gemini και λάνσαρε ένα μικρότερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το Gemma, εμπνευσμένο από το Gemini. Έχει επίσης λανσάρει δύο νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για προγραμματισμό, το CodeAssist και το CodeGemma, σχεδιασμένα για να επιταχύνουν την ανάπτυξη λογισμικού.

Περιμένετε περισσότερα νέα για την AI από τα συνέδρια προγραμματιστών Build και I/O αργότερα αυτό το μήνα. Η Apple, εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται επίσης για μια μεγάλη αποκάλυψη AI στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της τον Ιούνιο.

Ένα πράγμα που η Microsoft πιθανότατα δεν θα αναφέρει: Τη μήνυση των The New York Times που κατηγορεί την εταιρεία και την OpenAI ότι πήραν το περιεχόμενο της εφημερίδας χωρίς άδεια για να τροφοδοτήσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους. Η Microsoft έχει διαγράψει τους ισχυρισμούς ως "μελλοντολογία της καταστροφής", αλλά τώρα αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή από οκτώ εφημερίδες που ανήκουν στην Alden Global Capital, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων Chicago Tribune, San Jose Mercury News και Denver Post.