*

Make Way

Make Way Review

Κατασκεύασε, γκάζωσε, εξολόθρευσε και τερμάτισε... αν μπορείς!

3.0 Good
Make Way Review - Make Way
3.0 Good

Επιγραμματικά

Ωθήστε τα αντίπαλα τετράτροχα εκτός πορείας, εκτοξεύστε εναντίον τους πυραύλους ή νάρκες και πουλήστε ακριβά το τομάρι σας για να φτάσετε στην πρώτη θέση στο DIY Racing της Ice BEAM.
Προτεινόμενη τιμή 14,99€

Το πρώτο παιχνίδι που θα σας έρθει στο μυαλό μόλις ολοκληρώσετε το κατέβασμα του Make Way και ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας μαζί του θα είναι το Micro Machines. Με μια πρώτη ματιά η top-down οπτική και τα "μικρά" αυτοκινητάκια είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο δημιουργιών, αλλά καθώς η ώρα περνά γίνεται σύντομα αντιληπτό ότι σε αυτόν τον τίτλο υπάρχει περισσότερη έμπνευση. Αντίπαλοι που γίνονται eliminated εφόσον φύγουν εκτός διαδρομής και οθόνης, επιθέσεις με όπλα και ένας ελαφρώς ασαφής χειρισμός που όμως είναι προβλέψιμος και μας ωθεί να ντριφτάρουμε συνεχώς.

Το βασικό όμως συστατικό της πρωτοτυπίας και επιτυχίας είναι ότι η Ice BEAM έχει δώσει την δυνατότητα στους παίκτες να σχεδιάζουν εξαρχής την πίστα που θα διαγωνιστούν, προσθέτοντας ο ένας μετά τον άλλο τα κομμάτια της διαδρομής. Όσο παίζετε και μαζεύετε credits, τα διαθέσιμα εξαρτήματα θα γίνονται όλο και περισσότερα δίνοντάς σας την ευκαιρία να χαράξετε ιδιαίτερα παρανοϊκές διαδρομές.

Κάθε αγώνας ξεκινά με έως και τέσσερις παίκτες (ή AI αντιπάλους) να διαλέγουν χαράξεις πίστας ή αντικείμενα, με την τοποθέτησή τους να είναι εύκολη, ενώ υπάρχει φυσικά βοήθεια που μας επιτρέπει να ξέρουμε πού και πως μπορούμε να βάλουμε τα κομμάτια αυτά. Όταν η δημιουργία της πίστας ολοκληρωθεί, οδηγούμαστε γρήγορα στη σχάρα εκκίνησης. Στόχος μας είναι να περάσουμε από όσο το δυνατόν περισσότερα checkpoints και να φτάσουμε πρώτοι στον τερματισμό. Επειδή κάθε αγώνας είναι μοναδικός, δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε τις διαδρομές. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος παίζει η ταχύτητα αντίδρασης στις καταστάσεις που συναντάτε, πόσο προσεκτικοί θα είστε όπως και πόσο ανελέητοι θα είστε με τους αντιπάλους σας.

Τα checkpoints τοποθετούνται αυτόματα σε όλη την πίστα, και αν ένας παίκτης βρεθεί έξω από αυτήν, θα επανεμφανιστεί στο επόμενο για να συνεχίσει, χάνοντας τους πόντους που θα είχε κέρδιζε αν κατάφερνε να περάσει το σημείο ελέγχου. Η ιδέα αυτή πρέπει να ομολογήσουμε ότι μας άρεσε ιδιαίτερα και στην πράξη είναι αρκετά διασκεδαστική. Μόλις οι παίκτες φτάσουν στον τερματισμό κατοχυρώνονται σε αυτούς οι πόντοι που έχουν συλλέξει και το χτίσιμο της πίστας συνεχίζεται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι κάποιος από τους παίκτες μαζέψει το πολυπόθητο νούμερο 3000 και στεφθεί νικητής.

Για τους επίδοξους διεκδικητές των τροπαίων υπάρχουν 25 διαφορετικά οχήματα, με έξι να είναι αρχικά διαθέσιμα και τα υπόλοιπα να ξεκλειδώνονται όσο παίζετε. Αναμεταξύ τους δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά στην οδηγική συμπεριφορά οπότε μπορείτε να απλά να διαλέξετε όποιο σας αρέσει. Το Make Way προσφέρει τρία διαφορετικά modes παιχνιδιού, Race, Classic και Chaos. Στο πρώτο λαμβάνουμε μέρος απλά σε αγώνα ταχύτητας, στο δεύτερο ενεργοποιούνται τα όπλα σας και εμφανίζονται και παγίδες κατά την διάρκεια της διαδρομής, ενώ στο τρίτο αφαιρούνται οι μπάρες από δεξιά και αριστερά της πίστας με το κενό να σας περιμένει να σας πάρει στις αγκάλες του. Θεματικά υπάρχουν πέντε διαφορετικές τοποθεσίες που διαδραματίζονται τα περιπετειώδη grand prix: Arctic Tundra, Rocky Canyon, Leafy Forest, City Skyline, και Volcanic Domes.

Για να γίνει η ζωή των παικτών πιο δύσκολη, η κάμερα έχει τοποθετηθεί τόσο κοντά στη δράση προσφέροντάς μια λεπτομερή απεικόνιση του μακελειού που λαμβάνει χώρα, αλλά συγχρόνως δεν μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα τις στροφές που "έρχονται". Εκτός των άλλων, οι πιο αργοί οδηγοί, αναγκάζουν την κάμερα να μένει πίσω, με τους προπορευόμενους να χάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα οπτικής, και αν η στροφή που ακολουθεί είναι φουρκέτα το καταστροφικό αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Εδώ ίσως οι προγραμματιστές θα έπρεπε να μην ήταν τόσο εχθρικοί με τους προπορευόμενους παίκτες, ιδιαίτερα από την στιγμή που τα layouts των πιστών αλλάζουν και δεν υπάρχει δυνατότητα απομνημόνευσής τους.

Στο online κομμάτι του Make Way δεν σταθήκαμε τυχεροί να βρούμε αρκετούς αντίπαλους να παίξουμε παρόλο που προσφέρει cross-platform multiplayer, οπότε η περισσότερη από την εμπειρία μας που σας μεταφέρουμε έχει να κάνει με αγώνες ενάντια σε bots. Από τεχνικής άποψης το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και χωρίς bugs και glitches να το ταλαιπωρούν.

Το review βασίστηκε στη ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Secret Mode.

VERDICT

Το Make Way σίγουρα θα σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης. Ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένο εκτοξεύει το replayability και τον χαβαλέ στα ύψη. Από τεχνικής άποψης, η δουλειά που έχει γίνει από την Ice BEAM είναι άψογη με το game να τρέχει ομαλά καθ' όλη την διάρκεια που ασχοληθήκαμε μαζί του.