*

AMD: Η ζήτηση του gaming είναι αδύναμη και πρόκειται να χειροτερέψει

Η AMD, η οποία κατασκευάζει τσιπ για το PS5, το Xbox και το Steam Deck, αναφέρει πτώση 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα έσοδα από το gaming για το πρώτο τρίμηνο.

(Photo by PAU BARRENA/AFP via Getty Images)

Φαίνεται ότι οι καταναλωτές αναβάλλουν την αγορά κονσολών και καρτών γραφικών, σύμφωνα με την AMD, η οποία αναφέρει ότι η ζήτηση για gaming έχει πέσει κατακόρυφα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 1ο τρίμηνο δείχνουν ότι τα έσοδα της AMD από το gaming έφτασαν μόλις τα 922 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση 48% σε σχέση με πέρυσι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η μείωση είναι σημαντική, καθώς η AMD δεν παράγει μόνο κάρτες γραφικών για PC, αλλά και τα τσιπ για το PlayStation 5 της Sony, το Xbox Series X της Microsoft και το φορητό σύστημα Steam Deck της Valve.

Επιπροσθέτως, η AMD αναφέρει ότι τα έσοδα από το gaming για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο κατά 33%. Περισσότερος πόνος αναμένεται το β' τρίμηνο και τα επόμενα οικονομικά τρίμηνα. "Αν κοιτάξετε το gaming, η ζήτηση ήταν αρκετά αδύναμη. Αυτό είναι αρκετά πολύ γνωστό, καθώς και το επίπεδο αποθεμάτων τους", δήλωσε η CFO Jean Hu κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για τα κέρδη.

"Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χαμηλότερο από το πρώτο εξάμηνο", πρόσθεσε. "Έτσι βλέπουμε βασικά το τρέχον έτος για τη βιομηχανία του gaming".

Η Hu έκανε το σχόλιο αυτό αφού η Sony μείωσε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις του PS5, λέγοντας ότι "αναμένουμε σταδιακή μείωση των πωλήσεων μονάδων από το επόμενο οικονομικό έτος και μετά". Εν τω μεταξύ, η Microsoft ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα από το hardware του Xbox μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος "λόγω του χαμηλότερου όγκου των κονσολών που πωλήθηκαν".

Τα οικονομικά αποτελέσματα της AMD πυροδοτούν εικασίες ότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν βαρεθεί τις υψηλές τιμές για το σημερινό hardware των κονσολών, τις κάρτες γραφικών και τα παιχνίδια. Παρόλα αυτά, μια ανανέωση των νέων GPU και των κονσολών στα επόμενα τρίμηνα, συμπεριλαμβανομένου του φημολογούμενου PS5 Pro, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες πωλήσεις στη συνέχεια.

Αντίθετα, η αντίπαλος της AMD, η Nvidia, είδε τα έσοδά της από το gaming να παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να φτάνουν τα 2,9 δισ. δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν GPUs, παρά την υψηλή τιμολόγηση.