*

realme 12 Pro+

realme 12 Pro+ 5G Review

Ισχυρή κάμερα στη μεσαία κατηγορία.

4.0 Excellent
realme 12 Pro+ 5G Review - realme 12 Pro+
4.0 Excellent

Επιγραμματικά

Το realme 12 Pro+ 5G έρχεται ως η συνέχεια μίας εξαιρετικής προτάσης της realme, κρατώντας το εξαιρετικό design και το ικανό σύστημα κάμερας, όμως με θυσίες ώστε να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες.
Προτεινόμενη τιμή 539,90€
  • Υπέρ

    • Κορυφαία μπαταρία
    • Εξαιρετικό σύστημα κάμερας
    • Premium design
    • Ικανό SoC…
  • Κατά

    • … όμως υπάρχουν καλύτερες επιλογές
    • Ξεχνάμε τα 200MP και τη φόρτιση των 100W
    • Οι λήψεις selfie

Όπως κάθε χρόνο, η realme συνεχίζει να μας προσφέρει ξεχωριστές προτάσεις τόσο στη μεσαία όσο και στην οικονομική κατηγορία, που όπως έχουμε πει στο παρελθόν σε συσκευές όπως το realme C67 ή το realme C53 κοιτάνε να προσφέρουν το κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Αντί λοιπόν να επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά, οι συσκευές της realme θέλουν να δώσουν premium εμφάνιση, ενώ αντί να προσφέρουν 3 ή 4 αισθητήρες προσφέρουν λιγότερους αισθητήρες αλλά όσο το δυνατόν καλύτερο τελικό αποτέλεσμα στο τελικό αποτέλεσμα.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2023 ήταν το realme 11 Pro+ 5G, ένα μοντέλο που όχι μόνο ήταν από τα ομορφότερα, αν όχι το ομορφότερο, mid-range smartphone του 2023, αλλά ανέβασε τον πήχη στο τι φωτογραφικές δυνατότητες μπορεί να βρει κάποιος στα 500€, τουλάχιστον στη χώρα μας που η απουσία των Google Pixel είναι αρκετά μεγάλο πλήγμα. Έτσι λοιπόν, η ανακοίνωση του realme 12 Pro+ 5G είναι κάτι που περιμέναμε με αρκετή ανυπομονησία, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσφέρει το κάτι παραπάνω για να συνεχίσει αυτή τη δυνατή συνταγή της επιτυχίας που είδαμε το περασμένο έτος, πόσο μάλλον όταν ο ανταγωνισμός είναι ακόμα πιο έντονος.

Συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει

Όπως είδαμε και στο unboxing video, το realme 12 Pro+ έρχεται με όλα τα απαραίτητα μέσα στο πακέτο αγοράς, συνεχίζοντας την καλή παράδοση της εταιρείας. Στο πακέτο λοιπόν έχουμε μία θήκη σιλικόνης για έστω τη βασική προστασία της συσκευής, ενώ στην οθόνη υπάρχει ήδη τοποθετημένη μεμβράνη προστασίας. Επιπλέον, έχουμε τον ταχύτατο φορτιστή των 67W, αν και στο περσινό μοντέλο είχαμε φορτιστή των 100W. Ακόμα και έτσι όμως, η συσκευή μπορεί να φορτίσει πλήρως σε περίπου 45 λεπτά. Προφανώς υπάρχει και το καλώδιο φόρτισης USB-A σε USB-C.

Αυτό που παραμένει εντυπωσιακό είναι η πίσω όψη της συσκευής. Στα χέρια μας έχουμε το Submarine Blue μοντέλο με τη συσκευή να κυκλοφορεί και στο Navigator Beige χρώμα, αν και να πούμε την αλήθεια θα θέλαμε να δούμε το Explorer Red μοντέλο στη χώρα μας. Όπως και να έχει, μιλάμε για μία πανέμορφη συσκευή, με πλαστικό στο πίσω μέρος που μιμείται το δέρμα και την κάθετη χρυσή γραμμή στη μέση που ενισχύει αυτή την ψευδαίσθηση. Η αίσθηση στο χέρι είναι πιο grippy σε σχέση με την πιο μαλακή αίσθηση στο περσινό μοντέλο, που αυτό είναι κάτι που δεν είναι απαραίτητα ούτε θετικό ούτε αρνητικό, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από το τι θέλει ο κάθε αγοραστής. Προφανώς το camera bump είναι ακόμα μεγαλύτερο, όχι τόσο προς τα έξω αλλά στο μέγεθος που καταλαμβάνει στο πίσω μέρος, με περισσότερους και δυνατότερους αισθητήρες αλλά και χρυσές λεπτομέρειες περιμετρικά.

Όπως και η πλάτη, το frame του realme 12 Pro+ είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, αλλά τόσο ο χρυσός χρωματισμός όσο και το γυαλιστερό φινίρισμα κρύβουν καλά, τουλάχιστον οπτικά, την πραγματικότητα. Στο αριστερό μέρος δεν έχουμε απολύτως τίποτα, ενώ στα δεξιά έχουμε το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης και το power button. Στο πάνω μέρος βλέπουμε τη δεύτερη έξοδο του ακουστικού, ώστε να χρησιμοποιείται ως δεύτερο ηχείο, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε το κύριο ηχείο, τη θύρα φόρτισης Type-C αλλά και το SIM tray, με ταυτόχρονη υποστήριξη δύο καρτών SIM, χωρίς όμως χώρο για κάρτα MicroSD. Όπως είπαμε, πρόκειται για μία από τις ομορφότερες συσκευές της κατηγορίας, με την αίσθηση στο χέρι να είναι εξαιρετική, καθώς ακόμα και η ελαφριά κυρτότητα του πίσω μέρους είναι ίδια με την κυρτότητα της οθόνης, ενώ και το πλαστικό βοηθάει στο εξαιρετικά χαμηλό βάρος της συσκευής (196 γραμμάρια).

Που είναι τα specs;

Η ομορφιά του realme 12 Pro+ 5G συνεχίζεται και στο μπροστινό μέρος. Εκεί βλέπουμε την AMOLED οθόνη των 6,7 ιντσών, με ανάλυση FHD+ (2412x1080p) και ρυθμό ανανέωσης έως και 120Hz. Υπάρχει η επιλογή για 60Hz, 120Hz ή αυτόματη εναλλαγή μεταξύ των δύο, για μέγιστη εξοικονόμηση μπαταρίας. Η φωτεινότητα μπορεί να φτάσει έως και τα 950 nits στην αυτόματη λειτουργία, με την υποστήριξη HDR10+ και 10-bit color να απογειώνει την εμπειρία θέασης, τουλάχιστον στις εφαρμογές που υπάρχει υποστήριξη. Επιπλέον, τα ελάχιστα bezels περιμετρικά και η μικρή οπή στην οθόνη για τη selfie κάμερα προσθέτουν πόντους στην όλη premium εμφάνιση, όπως επίσης και η κυρτή οθόνη που, είτε αρέσει είτε όχι στη χρήση, σίγουρα στην εμφάνιση είναι ένα μεγάλο συν.

Πάμε τώρα στο εσωτερικό του realme 12 Pro+ 5G, το οποίο ναι μεν είναι ένα σκαλοπάτι πάνω αλλά όχι η μεγάλη αναβάθμιση που περιμέναμε. Στην καρδιά της συσκευής βλέπουμε το Snapdragon 7s Gen 2 SoC, το οποίο είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 4nm και έρχεται στη χώρα μας συνοδευόμενο από 12GB μνήμης RAM και 512GB μη επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου. Όλα αυτά στη τιμή των 569,90€ δεν είναι καθόλου άσχημα, αν σε αυτά βάλουμε και τον ικανό κύριο αισθητήρα κάμερας, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Οι επιδόσεις είναι αρκετά ικανοποιητικές για τις καθημερινές διεργασίες των χρηστών, όχι όμως για πιο βαριά tasks όπως gaming, ενώ αν το δούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό συσκευές όπως το Redmi Note 13 Pro+ 5G, Poco X6 Pro ή το Motorola Edge 40 σίγουρα είναι η πιο “αδύναμη” πρόταση της κατηγορίας.

Από την άλλη, όπως είπαμε τα 12GB RAM και τα 512GB αποθηκευτικού χώρου δίνουν αρκετούς πόντους στο realme 12 Pro+ 5G. Αυτό που ενισχύει όμως τα specs είναι η απροβλημάτιστη εμπειρία χρήσης που είχαμε με τη συσκευή, καθώς τη χρησιμοποιούσαμε για 2 εβδομάδες ως κύρια συσκευή μας. Πραγματικά το realme UI 5.0 (βασισμένο στο Android 14) είναι ένα skin αρκετά κοντά στο stock, αλλά ταυτόχρονα με περισσότερες επιλογές. Όλα γίνονται ταχύτατα και, όπως λένε και τα benchmarks, μπορεί οι επιδόσεις να μην είναι οι καλύτερες, αλλά δεν είδαμε καμία πτώση των επιδόσεων ή αύξηση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, το δαχτυλικό αποτύπωμα δε μας απογοήτευσε ποτέ, ενώ και η ακουστική εμπειρία μας άφησε θετικές εντυπώσεις, με αρκετά καλή ποιότητα και ένταση στον ήχο. Όλα αυτά μαζί με το premium design της συσκευής δίνουν αρκετούς πόντους στο τελικό αποτέλεσμα, με τα specs να μας λείπουν μεν αλλά σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να δικαιώσει τους υποψήφιους αγοραστές.

Πάνε τα 200MP

Ένα από τα μεγαλύτερα selling points του realme 11 Pro+ 5G ήταν ο κύριος αισθητήρας των 200MP, ο οποίος ήταν ικανός να προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Από την άλλη όμως, οι δύο άλλοι αισθητήρες της συσκευής ήταν ένας υπερευρυγώνιος αισθητήρας των 8MP και ένας Macro αισθητήρας των 2MP. Το realme 12 Pro+ 5G έρχεται με μείωση των MegaPixel μεν, αλλά ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο σύστημα κάμερας. Ο κύριος αισθητήρας πλέον είναι 50MP με f/1.8 και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ενώ συνοδεύεται από τον ίδιο 8MP υπερευρυγώνιο αισθητήρα των 8MP με f/2.2 και οπτικό πεδίο 112 μοιρών, αλλά και έναν τηλεφακό 64MP με f/2.8 και οπτικό ζουμ 3x, με το ψηφιακό να φτάνει έως και 120x (με OIS). Στο μπροστινό μέρος έχουμε την ίδια selfie των 32MP με f/2.4, όμως το συνολικό πακέτο προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες.

Πριν όμως περάσουμε στις λήψεις φωτογραφιών, θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν και έχουμε δυνατότερο chip και νέο αισθητήρα, ο περιορισμός του 4K στα 30fps στις λήψεις βίντεο παραμένει, τόσο στον κύριο αισθητήρα όσο και στον τηλεφακό. Το βίντεο από τον κύριο αισθητήρα είναι ικανοποιητικό μεν για την κατηγορία τιμής, όχι όμως κάτι παραπάνω. Υπάρχει λεπτομέρεια ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία, όμως το χρώμα του είναι αρκετά υποτονικό, ενώ βλέπουμε σε αρκετά σημεία κακή διαχείριση στους φωτισμούς. Επιπλέον, η σταθεροποίηση λειτουργεί μόνο σε FHD, οπότε υπάρχει αρκετή κίνηση σε 4K. Τα ίδια προβλήματα βλέπουμε και στον τηλεφακό, όμως σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ δεν υπάρχει και το ίδιο επίπεδο στη λεπτομέρεια. Το FHD footage από τον υπερευρυγώνιο αισθητήρα είναι στα όρια του usable, με αρκετά χαμηλή ποιότητα σε λεπτομέρεια και ένα τελικό soft αποτέλεσμα.

Οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα μας άφησαν άκρως θετικές εντυπώσεις, όπως ακριβώς περιμέναμε. Ναι, δεν έχουμε πλέον τον αισθητήρα των 200MP, όμως το τελικό αποτέλεσμα έχει υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, κάτι που βλέπουμε ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία. Τα χρώματα είναι κοντά στην πραγματικότητα, χωρίς να έχουν δόσεις υπερβολής, ενώ έχουμε και πολύ καλή διαχείριση των μικρών λεπτομερειών, όπως το γρασίδι ή τα δέντρα.

(Λήψη με τον κύριο αισθητήρα, HDR)

Ο τηλεφακός είναι η νέα δύναμη του realme 12 Pro+ 5G και το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δικαιώνει την εταιρεία για αυτήν της την απόφαση. Οι λήψεις με την 3x επιλογή είναι εξαιρετικές, με πολύ καλό επίπεδο λεπτομέρειας, ίδιο χρωματικό τόνο με τον κύριο αισθητήρα και πολύ καλό HDR. Εκεί που χάνει κάποιους πόντους είναι οι λήψεις σε κινούμενα στοιχεία, καθώς υπάρχει shutter lag, εξαιρετικά μικρό όμως μπορεί να χαλάσει κάποιες λήψεις. Εκεί που χρειάζεται εντελώς σταθερό χέρι είναι οι λήψεις 6x, όπως επίσης έχουμε και απώλεια λεπτομερειών, κυρίως στα πιο σκοτεινά σημεία των λήψεων.

(Λήψη με τον τηλεφακό, zoom 2x)

(Λήψη με τον τηλεφακό, zoom 3x)

(Λήψη με τον τηλεφακό, zoom 6x)

(Νυχτερινή λήψη με τον τηλεφακό, zoom 3x)

Εκεί που βλέπουμε ότι η συσκευή είναι της μεσαίας κατηγορίας είναι οι λήψεις από τον υπερευρυγώνιο αισθητήρα. Αν και χρωματικά η realme κάνει καλή δουλειά ώστε να είναι κοντά με τους υπόλοιπους αισθητήρες, ο αισθητήρας των 8MP βασίζεται περισσότερο στην επεξεργασία μετά τη λήψη, κάτι που εν μέρη κάνει καλύτερη δουλειά από άλλες συσκευές που έχουμε δοκιμάσει σε αυτή την κατηγορία, αλλά έχουμε τα ίδια προβλήματα με τις άκρες των λήψεων, καθώς και με τα πιο σκοτεινά σημεία. Σε γενικές γραμμές όμως, σε σχέση με τον ανταγωνισμό κάνει πολύ καλή δουλειά.

(Λήψη με τον υπερευρυγώνιο αισθητήρα)

Οι selfie λήψεις μας άφησαν τα πιο ανάμεικτα συναισθήματα στις δοκιμές μας με το realme 12 Pro+. Αν και έχουμε πολύ καλό επίπεδο λεπτομέρειας στο εστιαζόμενο πρόσωπο, τα χρώματα φαίνονται αρκετά υποτονικά σε σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ακόμα και στις απλές λήψεις φαίνεται πως θέλει να προσφέρει ένα φυσικό bokeh που πολλές φορές κόβει λεπτομέρειες, κυρίως από τα μαλλιά ή τα μούσια. Επιπλέον, η selfie φαίνεται να μη μπορεί να διαχειριστεί τις πιο αυξημένες φωτεινότητες, κάτι που περιμέναμε να διορθώνεται με την επεξεργασία μετά τη λήψη, αλλά δε το είδαμε.

(Selfie)

Στις λήψεις πορτραίτων το realme 12 Pro+ δίνει την επιλογή στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ τους δύο πιο ισχυρούς του αισθητήρες, 1x και 3x. Έτσι, έχουμε πολύ καλή λεπτομέρεια και σωστά χρώματα στο εστιαζόμενο πρόσωπο, ενώ ακόμα και ο διαχωρισμός φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά. Το εφέ είναι πιο απαλό, με την εταιρεία να θέλει να φέρει ένα περισσότερο φυσικό αποτέλεσμα παρά να υπερβάλει.

(Πορτραίτα)

Οι νυχτερινές λήψεις του realme 12 Pro+ δείχνουν την πραγματική δύναμη των αισθητήρων της συσκευής. Ο κύριος αισθητήρας προσφέρει εξαιρετικό επίπεδο λεπτομερειών, ενώ δε φοβάται να αφήσει λίγο θόρυβο ώστε να έχουμε λεπτομέρεια ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία. Το HDR είναι διευρυμένο, ενώ και τα χρώματα είναι κοντά στην πραγματικότητα. Στα ίδια χρωματικά και HDR επίπεδα κινείται και ο 3x τηλεφακός, αν και η επεξεργασία είναι πιο aggressive και δεν αφήνει θόρυβο, με αποτέλεσμα να χάνουμε λεπτομέρειες στα πιο σκοτεινά σημεία.

(Νυχτερινή λήψη με τον κύριο αισθητήρα)

(Νυχτερινή λήψη με τον υπερευρυγώνιο αισθητήρα)

VERDICT

Το realme 12 Pro+ έρχεται για να προσφέρει λύση σε συγκεκριμένο κοινό: σε αυτούς που ψάχνουν ξεχωριστό και premium design με εξαιρετικές επιδόσεις κάμερας σε τιμή γύρω στα 500€. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι μιλάμε για ακριβότερη συσκευή σε σχέση με το realme 11 Pro+, ενώ εκεί τα selling points της κάμερας των 200MP και της εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης είχαν συνδυαστεί εξαιρετικά με τον σχεδιασμό. Ακόμα και έτσι όμως, η realme συνεχίζει να θέλει να προσφέρει το κάτι παραπάνω στην κάμερα, με τον τηλεφακό να δείχνει ότι ήταν η σωστή επιλογή, σε ένα πακέτο με εξαιρετική μπαταρία και ένα SoC ικανό να αντεπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις των χρηστών.

About Κώστας Λεοντιάδης