*

Η SpaceX φέρεται να οριστικοποιεί μια συμφωνία για τη χρήση του Starlink στην Υεμένη

Το Starlink χρησιμοποιείται ήδη παράνομα στην Υεμένη. Αλλά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος λέει ότι η χρήση του Starlink σύντομα θα είναι νόμιμη.

(Credit: Justin Sullivan/Getty Images News via Getty Images)

Η υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink της SpaceX επιθυμεί να λανσαριστεί επίσημα στην Υεμένη, μια χώρα της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται σε έναν δεκαετή, συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο. Η συμφωνία Starlink εκεί βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, σύμφωνα με ανώνυμο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Υεμένης, αναφέρει το Bloomberg.

Η συμφωνία αδειοδότησης της Υεμένης για το Starlink θα μπορούσε να χρειαστεί άλλον ένα μήνα για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά δεν είναι σαφές πότε ακριβώς η χώρα θα αποκτήσει επίσημη πρόσβαση στις υπηρεσίες Starlink. Η τρέχουσα πρόσβαση της Υεμένης στο διαδίκτυο κατατάσσεται μεταξύ των πιο αργών στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ookla SpeedTest, ξεπερνώντας μόνο το Ανατολικό Τιμόρ και την Κούβα όσον αφορά τη μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων. Η μέση ευρυζωνική ταχύτητα είναι επίσης πολύ αργή, με μέση ταχύτητα λήψης 7,39 Mbps. Είναι επίσης μια χώρα όπου το περιεχόμενο του διαδικτύου λογοκρίνεται.

Η ομάδα ανταρτών Χούθι στην Υεμένη έχει κατηγορηθεί ότι αποσυναρμολογεί και διακόπτει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη χώρα και στη γειτονική Ερυθρά Θάλασσα. Τα κομμένα θαλάσσια καλώδια διέκοψαν το 25% της συνολικής διαδικτυακής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή τον Μάρτιο (οι ομάδες Χούθι έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ευθύνονται). Οι ίδιοι οι δορυφόροι της Starlink θα ήταν σημαντικά πιο δύσκολο να αποσυναρμολογηθούν από οποιαδήποτε ομάδα, αλλά θα ήταν δυνατό για μια ομάδα να αποσπάσει ή να καταστρέψει τα φυσικά πιάτα ή τους δρομολογητές της Starlink. Η βρετανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Article 19 και πολλές άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην Υεμένη μέρος ενός συνεχιζόμενου "κυβερνοπολέμου" στη χώρα.

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει στο διάστημα περισσότερους από 6.300 δορυφόρους Starlink. Περίπου 5.900 βρίσκονται ακόμη σε τροχιά, αλλά το Starlink δεν είναι νόμιμα διαθέσιμο σε όλους. Αυτό όμως δεν εμπόδισε ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της μαύρης αγοράς. Χώρες και στρατιωτικές ομάδες χωρίς επίσημες συμφωνίες αδειοδότησης, όπως παραστρατιωτικές ομάδες στο Σουδάν και ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία, μπόρεσαν να αποκτήσουν πιάτα Starlink από μη εξουσιοδοτημένους τρίτους πωλητές και να εγγράψουν τους λογαριασμούς τους μέσω πληρεξουσίων. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Υεμένης δήλωσε προηγουμένως στο Bloomberg ότι το Starlink χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη λάβει άδεια λειτουργίας εκεί.

Λίγες χώρες στη Μέση Ανατολή έχουν επίσημα πρόσβαση στο Starlink τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι μια συμφωνία με την Υεμένη θα ήταν από τις πρώτες για το Starlink στην περιοχή. Το Ισραήλ και η Γάζα φέρεται να έλαβαν την έγκριση του Starlink νωρίτερα φέτος, μαζί με την Ιορδανία. Η Τουρκία, το Ομάν και το Κατάρ αναμένεται να αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση στο Starlink φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Starlink. Κοντινές χώρες όπως η Γεωργία έχουν πρόσβαση, ενώ άλλες χώρες όπως το Πακιστάν περιμένουν ακόμη ρυθμιστική έγκριση. Το Τουρκμενιστάν αναμένεται επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στο Starlink φέτος.

Σημείωση: Η Ookla SpeedTest ανήκει στην Ziff Davis, τη μητρική εταιρεία του PCMag.