*

CEO τεχνολογικής εταιρείας καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση για την πώληση πλαστού εξοπλισμού της Cisco στο Amazon, eBay

Ένα μέρος του εξοπλισμού δικτύωσης που πούλησε ο 40χρονος Onur Aksoy "κατέληξε σε νοσοκομεία, σχολεία και εξαιρετικά ευαίσθητα στρατιωτικά και άλλα κυβερνητικά συστήματα", αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

(Photo by Ramon Costa/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας από το Μαϊάμι θα εκτίσει πάνω από έξι χρόνια φυλάκισης για την πώληση παραποιημένου εξοπλισμού Cisco σε πολυάριθμους αγοραστές στο Amazon και το eBay, με κάποιο από το κακότεχνο υλικό να καταλήγει σε ευαίσθητα κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ.

Την περασμένη Τετάρτη, ο 40χρονος Onur Aksoy καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για την αποκομιδή τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις των απομιμήσεων.

Ο Aksoy διέπραξε την απάτη τουλάχιστον από το 2013 έως το 2022 -το έτος που συνελήφθη- αγοράζοντας τον ψεύτικο εξοπλισμό της Cisco από προμηθευτές στην Κίνα. Οι απομιμήσεις στη συνέχεια μεταπωλούνταν ως νόμιμα προϊόντα της Cisco με εκτιμώμενη λιανική αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

"Ο Aksoy πούλησε παραποιημένο εξοπλισμό δικτύωσης υπολογιστών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος κατέληξε σε νοσοκομεία, σχολεία και εξαιρετικά ευαίσθητα στρατιωτικά και άλλα κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών που υποστηρίζουν εξελιγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά αεροσκάφη", ανέφερε σε δήλωσή της η κύρια αναπληρώτρια βοηθός εισαγγελέα Nicole Argentieri.

Η κομπίνα συνεχίστηκε για σχεδόν μια δεκαετία, με τον Aksoy να πωλεί τον παραποιημένο εξοπλισμό μέσω 19 εταιρειών, μαζί με 15 βιτρίνες Amazon και τουλάχιστον 10 βιτρίνες eBay, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όμως το ψεύτικο υλικό είχε κακή απόδοση μόλις εγκαταστάθηκε.

"Κατά καιρούς, τα πλαστά προϊόντα απλώς αποτύγχαναν ή δυσλειτουργούσαν με άλλο τρόπο, προκαλώντας σημαντική ζημιά στα δίκτυα και τις λειτουργίες των χρηστών τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κοστίζοντας στους χρήστες τους δεκάδες χιλιάδες δολάρια", έγραψαν οι ερευνητές σε δικαστικό έγγραφο.

Για να δημιουργήσουν τις απομιμήσεις, οι Κινέζοι προμηθευτές συχνά έπαιρναν παλαιότερα, χαμηλότερου μοντέλου προϊόντα, ορισμένα από τα οποία είχαν προηγουμένως απορριφθεί, και τα τροποποιούσαν ώστε να φαίνονται καινούργια, ενώ φόρτωναν πειρατικό λογισμικό της Cisco στο υλικό.

Οι απομιμήσεις έμοιαζαν αρκετά αληθινές ώστε να ξεγελούν τους κυβερνητικούς αγοραστές. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές λένε ότι μέρος του ψεύτικου εξοπλισμού χρησιμοποιήθηκε σε διαβαθμισμένα συστήματα πληροφοριών. "Οι συσκευές εντοπίστηκαν επίσης σε πολεμικές και μη πολεμικές επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Στρατού των ΗΠΑ, όπως πλατφόρμες που υποστηρίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-18 και F-22, το επιθετικό ελικόπτερο AH-64 Apache, το αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας P-8 και το βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 Stratofortress", προσθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αμερικανικές αρχές και η Cisco εντόπισαν τα ίχνη του Askoy το 2014, κατάσχοντας τις παραποιημένες αποστολές και δίνοντάς του εντολή να σταματήσει. Αλλά εξακολουθούσε να μπορεί να αποφεύγει τον έλεγχο συνωμοτώντας με τους Κινέζους προμηθευτές του για τη διακίνηση των αγαθών στις ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του το 2022, ο Askoy ομολόγησε την ενοχή του ένα χρόνο αργότερα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ομολογίας του, ο Aksoy θα καταβάλει στη Cisco και σε άλλα θύματά του 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τη διάπραξη της απάτης.