*

Οι αρχές επισημαίνουν στους χρήστες εφαρμογών online γνωριμιών να προσέχουν για τυχόν απάτες επαλήθευσης

Οι απατεώνες κάνουν catfishing στους χρήστες εφαρμογών online γνωριμιών για να τους χειραγωγήσουν ώστε να υπογράψουν σε ψεύτικα συστήματα επαλήθευσης.

(Credit: Pla2na via Getty)

Το FBI προειδοποιεί τους χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών γνωριμιών να είναι σε επιφυλακή απέναντι σε μια νέα romance scam που περιλαμβάνει την εξαπάτηση των θυμάτων ώστε να υπογράψουν για δήθεν δωρεάν συστήματα επαλήθευσης.

Τα συστήματα επαλήθευσης έχουν καμουφλαριστεί για να μοιάζουν με νόμιμες υπηρεσίες που προορίζονται να βοηθήσουν τους χρήστες διαδικτυακών ραντεβού να αποφύγουν τη σύνδεση με σεξουαλικούς παραβάτες και θηρευτές. Αλλά στην πραγματικότητα, τα συστήματα επαλήθευσης έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να υπογράψουν μια δαπανηρή συνδρομή, ενώ παράλληλα κλέβουν τις προσωπικές τους πληροφορίες.

Σύμφωνα με το FBI, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες προσωπικότητες στις εφαρμογές γνωριμιών. Αφού δημιουργήσουν μια σχέση με έναν χρήστη, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να μεταφέρουν τη συζήτηση σε μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα συνομιλίας.

"Υπό το πρόσχημα της ασφάλειας, ο απατεώνας παρέχει έναν σύνδεσμο που κατευθύνει το θύμα σε έναν ιστότοπο που διαφημίζει μια "δωρεάν" διαδικασία επαλήθευσης για την προστασία από τη δημιουργία σχέσης με αρπακτικά, όπως σεξουαλικούς παραβάτες ή κατά συρροή δολοφόνους", αναφέρει το FBI σε μια προειδοποίηση προς το κοινό.

Ο εν λόγω ιστότοπος θα εμφανίζει άρθρα, φαινομενικά από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν τη νομιμότητα του ιστότοπου. Ωστόσο, το FBI λέει ότι τα συστήματα επαλήθευσης είναι στην πραγματικότητα ένα τέχνασμα για να εξαπατήσουν τα θύματα ώστε να πληρώσουν για "μια ιδιωτική, χαμηλής ποιότητας ιστοσελίδα γνωριμιών που χρεώνει δαπανηρές μηνιαίες συνδρομές".

"Επιπλέον, οι απατεώνες συλλέγουν τις πληροφορίες που εισάγουν τα θύματα κατά τις εγγραφές (π.χ. emails, αριθμούς τηλεφώνου και στοιχεία πιστωτικών καρτών) και τις χρησιμοποιούν για να διαπράξουν περαιτέρω δόλιες δραστηριότητες, όπως κλοπή ταυτότητας ή πώληση των πληροφοριών στο dark web", προσθέτει η προειδοποίηση του FBI.

Σε απάντηση, η υπηρεσία προειδοποιεί το κοινό να είναι προσεκτικό όταν αλληλεπιδρά με νέες γνωριμίες. "Να είστε προσεκτικοί με κάποιον που γνωρίσατε μόνο στο διαδίκτυο και δηλώνει γρήγορα την αγάπη του, εκφράζοντας την ανάγκη για βοήθεια ή/και δελεάζοντάς σας με προκλητικές φωτογραφίες και θέματα κειμένου. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την κοινωνική συμπεριφορά για να σας εξαπατήσουν και να σας χωρίσουν από τα χρήματα που με κόπο κερδίσατε", αναφέρει το FBI.

(Credit: FBI)

Οι διαδικτυακές απάτες dating συνεχίζουν να στοχεύουν τους χρήστες, αποσπώντας μερικές φορές χιλιάδες δολάρια από τα θύματα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απάτη μπορεί επίσης να κλιμακωθεί σε "pig-butchering scams," οι οποίες περιλαμβάνουν την εγκαθίδρυση αρκετής εμπιστοσύνης με το θύμα ώστε να το εξαπατήσει για να αδειάσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.