*

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αποκλειστεί ο νόμος του Τέξας για την ηλικιακή επαλήθευση των ιστοσελίδων πορνό

Οι λομπίστες της βιομηχανίας πορνό είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος του Τέξας παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης και αναγκάζει τους ανθρώπους να παραδώσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

(Credit: Bloomberg Creative via Getty)

Η προσπάθεια να σταματήσει ο νόμος του Τέξας για την επαλήθευση της ηλικίας προσέκρουσε σε τοίχο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την επείγουσα προσφυγή της βιομηχανίας ψυχαγωγίας ενηλίκων και των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου για την αναστολή του νόμου του Τέξας για την επαλήθευση της ηλικίας, ο οποίος ήδη καταστέλλει τους ιστότοπους πορνό που είναι διαθέσιμοι στην πολιτεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε την απόρριψη, αλλά αποτελεί πλήγμα για μια συνεχιζόμενη εκστρατεία για την ανατροπή αυτών των νόμων για την επαλήθευση της ηλικίας στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Τέξας, ο νόμος απαιτεί από τους παρόχους διαδικτυακού πορνό να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών μέσω κυβερνητικών ταυτοτήτων πριν αυτοί μπορούν να περιηγηθούν στους ιστότοπους. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton υπερασπίστηκε τον νόμο ως απαραίτητο μέσο για να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε πορνογραφικό περιεχόμενο. Ωστόσο, πάροχοι υπηρεσιών ψυχαγωγίας ενηλίκων, όπως το Pornhub, αντιτίθενται στο νόμο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης, ενώ αναγκάζει τους χρήστες να παραδώσουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες με τη μορφή των κυβερνητικών τους ταυτοτήτων. Ως αποτέλεσμα, η μητρική εταιρεία του ιστότοπου μπλόκαρε τους ανθρώπους από την πρόσβαση στο Pornhub και σε άλλους ιστότοπούς της στο Τέξας και σε μια χούφτα άλλων πολιτειών με παρόμοιους νόμους. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν τον περιορισμό με ένα VPN.

Για την καταπολέμηση του νόμου του Τέξας, μια ομάδα lobbying της βιομηχανίας πορνό που ονομάζεται Free Speech Coalition, μαζί με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει. Συγκεκριμένα, οι ομάδες κάλεσαν το δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση 2-1 του 5ου Εφετείου των ΗΠΑ που επικύρωσε τον νόμο για την επαλήθευση της ηλικίας.

"Αν και υποτίθεται ότι επιδιώκει να περιορίσει την πρόσβαση των ανηλίκων στο διαδικτυακό σεξουαλικό περιεχόμενο, ο νόμος (του Τέξας) στην πραγματικότητα επιβάλλει σημαντικές επιβαρύνσεις στην πρόσβαση των ενηλίκων στη συνταγματικά προστατευόμενη έκφραση, απαιτώντας τους να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης στο διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητο, οικείο περιεχόμενο", ανέφερε τότε η ACLU.

Αλλά στη δική του κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας Paxton δήλωσε ότι οι πολιτείες ανέκαθεν εφάρμοζαν κανόνες που απαγόρευαν στους ανηλίκους την πρόσβαση σε πορνό. "Οι μέθοδοι του Τέξας για την επιβολή αυτών των ηλικιακών περιορισμών έχουν εξελιχθεί, ωστόσο, επειδή πρέπει", έγραψε. "Αυτή η άνευ προηγουμένου έκρηξη της πρόσβασης των παιδιών στη σκληρή πορνογραφία "δημιουργεί μια κρίση δημόσιας υγείας"".