*

Η Apple αναβαθμίζει το iPad Pro με M4 και παρουσιάζει το iPad Air 13 ιντσών

Το νέο iPad Pro παραλείπει εντελώς τη γενιά M3, ενώ το iPad Air κυκλοφορεί πλέον σε δύο μεγέθη. Τα tablets αποκτούν επίσης νέα αξεσουάρ με το Apple Pencil Pro και το νέο Magic Keyboard.

(Credit: Apple/Rene Ramos)

Η Apple αποκάλυψε την πρώτη αναβάθμιση της σειράς iPad εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με αναβαθμίσεις στα κορυφαία tablets της, το iPad Pro και το iPad Air, καθώς και νέα αξεσουάρ και για τις δύο συσκευές.

Το iPad Pro διαθέτει πλέον οθόνη OLED, το πρώτο iPad που διαθέτει την οθόνη υψηλών προδιαγραφών, την οποία η Apple ονομάζει Ultra Retina XDR. Χρησιμοποιεί επίσης το τσιπ M4 επόμενης γενιάς της Apple, παρακάμπτοντας εντελώς τη γενιά M3. Το M4 είναι κατασκευασμένο σε λιθογραφία δεύτερης γενιάς 3nm. Διαθέτει τέσσερις πυρήνες επιδόσεων και έξι πυρήνες απόδοσης, καθώς και μια GPU 10 πυρήνων, η οποία φέρνει για πρώτη φορά στο iPad τις τεχνολογίες mesh shading και ray tracing.

iPad Pro
(Credit: Eric Zeman)

Υπάρχει μια νέα μηχανή οθόνης και μια νευρωνική μηχανή "αφιερωμένη στην επιτάχυνση των φορτίων εργασίας AI", σύμφωνα με την Apple, η οποία επισημαίνει τη δυνατότητα του νέου προσαρμοστικού True Tone flash του Pro να απλοποιήσει τη σάρωση εγγράφων χάρη στην AI.

"Το νέο iPad Pro αναγνωρίζει αυτόματα τα έγγραφα απευθείας στην εφαρμογή Κάμερα και αν υπάρχει σκιά στη μέση, τραβάει αμέσως πολλαπλές φωτογραφίες με το νέο προσαρμοστικό φλας, ενώνοντας τη σάρωση μαζί για μια δραματικά καλύτερη σάρωση", αναφέρει η Apple.

Η μπροστινή κάμερα στο iPad Pro έχει μετακινηθεί σε landscape και υποστηρίζει το Face ID. Η Apple λέει ότι το νέο tablet είναι "το λεπτότερο προϊόν της Apple που υπήρξε ποτέ". Το 11-ιντσών Pro έχει πάχος 5.3 χιλιοστά και ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια - το 13-ιντσών έχει πάχος 5.1 χιλιοστά και βάρος 581 γραμμάρια.

Το iPad Pro διαθέτει σύνδεση USB-C και υποστήριξη για Thunderbolt 3 και USB 4. Είναι μια συσκευή Wi-Fi 6E όπως και η προηγούμενη έκδοση.

Η τιμή του iPad Pro 11-ιντσών ξεκινά από τα $999, ενώ η τιμή του 13-ιντσών ξεκινά από τα $1.299. Και τα δύο διατίθενται σε ασημί ή space black και σε διαμορφώσεις 256GB, 512GB, 1TB και 2TB. Οι προπαραγγελίες ξεκινούν σήμερα και το iPad Pro θα φτάσει στα καταστήματα την Τετάρτη 15 Μαΐου.


Νέο iPad Air 13-ιντσών

Το iPad Air διατίθεται πλέον σε δύο μεγέθη: 11-ιντσών και μια νέα επιλογή 13-ιντσών. Και τα δύο αποκτούν αναβαθμίσεις chip από M1 σε M2, το οποίο προσφέρει αναβάθμιση απόδοσης 3x σε σχέση με τον προκάτοχό του, λέει η Apple. Η μπροστινή κάμερα έχει επίσης μετακινηθεί σε landscape.

iPad Air
(Credit: Eric Zeman)

Το νέο Air συνδέεται μέσω USB-C και διαθέτει Touch ID στο επάνω κουμπί.

Το Air διαθέτει πλέον περισσότερες επιλογές αποθήκευσης. Η προηγούμενη γενιά κυκλοφορούσε σε εκδόσεις των 64GB και 256GB, αλλά τώρα ξεκινά από τα 128GB και κυκλοφορεί επίσης σε εκδόσεις των 256GB, 512GB και 1TB.

Το νέο iPad Air είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από σήμερα και λανσάρεται την επόμενη εβδομάδα ξεκινώντας από $599 για την έκδοση 11-ιντσών και $799 για την έκδοση 13-ιντσών. Κυκλοφορεί σε νέα μπλε και μοβ φινιρίσματα, μαζί με το starlight και το space gray.


Apple Pencil Pro και ανανεωμένο Magic Keyboard

Η Apple προωθεί εδώ και καιρό το iPad ως μια εναλλακτική λύση έναντι ενός φορητού υπολογιστή και η μεγαλύτερη οθόνη του iPad Air μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να φέρετε εις πέρας όλες τις εργασίες σας σε ένα tablet, οπότε η Apple κυκλοφορεί ένα νέο Apple Pencil και ένα Magic Keyboard για να βοηθήσει με εργασίες πληκτρολόγησης και σχεδίασης.

Το νέο Apple Pencil Pro διαθέτει απτική ανάδραση και τη δυνατότητα να το συμπιέσετε για να ολοκληρώσετε συγκεκριμένες εργασίες. Ένα γυροσκόπιο σας επιτρέπει επίσης να κυλήσετε το Pencil για ακριβή τοποθέτηση. Και τώρα συνεργάζεται με το Find My, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε ένα χαμένο stylus. Λειτουργεί με τα νέα iPad Air και Pro και κοστίζει $129.

Magic Keyboard
(Credit: Eric Zeman)

Το νέο Magic Keyboard, εν τω μεταξύ, υπόσχεται να είναι πιο ανθεκτικό με το αλουμινένιο στήριγμα παλάμης και το μεγαλύτερο trackpad. Η Apple πρόσθεσε μια σειρά λειτουργιών και διαφημίζει πιο ευέλικτη απτική ανάδραση για μια εμπειρία που μοιάζει περισσότερο με τη χρήση ενός MacBook, λέει η Apple. Συνεργάζεται με το νέο iPad Pro και ξεκινά από $299 και διατίθεται σε μαύρο και λευκό φινίρισμα.

Όπως και τα iPads, μπορείτε να τα παραγγείλετε και τα δύο τώρα και να τα παραλάβετε στις 15 Μαΐου.

Η Apple μειώνει επίσης την τιμή του iPad 10ης γενιάς στα $349. Τα χαμηλότερης κατηγορίας iPad της, ωστόσο, δεν αναμένεται να δουν αναβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το Bloomberg. Οι φήμες εκεί δίνουν την πληροφορία για ένα φθηνότερο iPad και ένα iPad mini με ταχύτερο επεξεργαστή.

Το iPad δεν ανανεώθηκε πέρυσι - η Apple πιθανότατα επικεντρώθηκε περισσότερο στο VR headset Vision Pro, το οποίο κυκλοφόρησε στα καταστήματα νωρίτερα φέτος και ο CEO Tim Cook μίλησε γι' αυτό στην αρχή της σημερινής παρουσίασης. Παρ' όλα αυτά, η Apple παρέμεινε στην πρώτη θέση των αποστολών tablet το πρώτο τρίμηνο, με 9,9 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την IDC.

Τα νέα iPads τρέχουν iPadOS 17, αλλά θα υποστηρίζουν το iPadOS18 επόμενης γενιάς της Apple, για το οποίο θα μάθουμε περισσότερα στο Worldwide Developer Conference του επόμενου μήνα.