*

Τα νέα Apple iPad Pro και iPad Air επαναπροσδιορίζουν το λεπτό και ελαφρύ

Τα νεότερα tablets της Apple διαθέτουν νέους επεξεργαστές, επανατοποθετημένες μπροστινές κάμερες και φωτεινές οθόνες τυλιγμένες σε λεπτό κέλυφος αλουμινίου.

(Credit: Eric Zeman)

Το να πούμε ότι τα νέα iPad Pro και iPad Air της Apple είναι απλά εντυπωσιακά μάλλον θα ήταν υποτιμητικό. Τα ανανεωμένα tablets είναι τόσο λεπτά και ελαφριά όσο ποτέ, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν οθόνες 13-ιντσών. Καταφέραμε να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί τους πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Ακολουθούν οι πρώτες μας σκέψεις.


OLED = Wow

Η μεγάλη αναβάθμιση για τη σειρά iPad Pro είναι η μετάβαση από την τεχνολογία φωτισμού mini LED στην OLED για την οθόνη. Η Apple αποκαλεί την τεχνολογία της "tandem OLED" επειδή βασίζεται σε δύο πάνελ OLED για την παραγωγή μέγιστης φωτεινότητας έως και 1.600 nits (μόνο για περιεχόμενο HDR). Το Pro εξακολουθεί να αποκτά δύο μοντέλα, ένα με οθόνη 11-ιντσών και ένα δεύτερο με οθόνη 13-ιντσών. Η μικρότερη οθόνη έχει ανάλυση 2.420 x 1.668 pixels και η μεγαλύτερη έχει 2.752 x 2.064 pixels, ενώ και οι δύο έχουν πυκνότητα 264ppi.

(Credit: Eric Zeman)

Οι οθόνες είναι απλά εκθαμβωτικές. Ο πλούτος των χρωμάτων είναι εντυπωσιακός. Η φωτεινότητα θα σας φανεί χρήσιμη όταν εργάζεστε σε φωτεινά περιβάλλοντα και η υποστήριξη HDR είναι κρίσιμη για την επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Μπορείτε να παραγγείλετε το iPad Pro με γυαλί nano-texture. Διαθέτει μικρο λακκούβες που διασκορπίζουν το φως και λίγο πολύ ακυρώνουν εντελώς τις αντανακλάσεις. Έχει μια σχεδόν ματ εμφάνιση που σίγουρα κάποιοι θα βρουν ελκυστική.

(Credit: Eric Zeman)

Το iPad Air παραμένει στην οθόνη LED, αλλά τώρα κυκλοφορεί και σε μεγέθη 11 και 13 ιντσών. Η ανάλυση και η πυκνότητα pixel είναι ίδιες με την προηγούμενη γενιά Air, αλλά η φωτεινότητα έχει βελτιωθεί σε μέγιστο επίπεδο 600 nits. Έδειχναν καλές, αλλά όχι τόσο καλές όσο οι OLED του Pro.

Η Samsung χρησιμοποιεί πάνελ OLED στη σειρά Galaxy Tab S εδώ και χρόνια.


Τόσο λεπτό, τόσο ελαφρύ

Τα iPads της Apple δεν ήταν ποτέ ογκώδη, αλλά η εταιρεία βρήκε ακόμα έναν τρόπο να τα περιορίσει. Τα μοντέλα Pro έχουν πάχος 5.3 χιλιοστά και 5.1 χιλιοστά για τα μοντέλα 11 και 13 ιντσών, αντίστοιχα. Είναι απίστευτα λεπτά, αλλά η Apple λέει ότι είναι εξίσου ισχυρά με τα προηγούμενα μοντέλα. Το μικρότερο Pro έχει διαστάσεις 9.83 επί 6.99 ίντσες και το μεγαλύτερο 11.09 επί 8.48 ίντσες. Αυτές οι διαστάσεις είναι περίπου ίδιες με αυτές των 2022 iPad Pro, αλλά τα tablets καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να μοιάζουν μικρότερα.

Left to Right: iPad Pro 11-inch; iPad Pro 13-inch
(Credit: Eric Zeman)

Τα iPad έχουν επίσης χάσει κάποιο βάρος. Το μοντέλο 11-ιντσών ζυγίζει 453 γραμμάρια, ενώ το μοντέλο 13-ιντσών ζυγίζει 581 γραμμάρια. Σε συνδυασμό με το λεπτότερο σασί, τα νέα μοντέλα iPad Pro είναι εντυπωσιακά στο κράτημα και τη χρήση.

(Credit: Eric Zeman)

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το iPad Air είναι παχύτερο και βαρύτερο, αν και εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά συμπαγές. Το μικρότερο Air έχει διαστάσεις 9,74 επί 7,02 ίντσες και το μεγαλύτερο Air έχει διαστάσεις 11,04 επί 8,46 ίντσες. Και τα δύο έχουν πάχος 6.1 χιλιοστά και ζυγίζουν 463 γραμμάρια και 617 γραμμάρια, αντίστοιχα.


Η κάμερα φαίνεται διαφορετική

Ο σχεδιασμός της μονάδας κάμερας του iPad Pro είναι ο ίδιος εδώ και χρόνια, αλλά η Apple τον ανανέωσε στο νέο iPad Pro.

(Credit: Eric Zeman)

Το σχήμα της μονάδας είναι ελαφρώς διαφορετικό, αλλά η κύρια διαφορά είναι ότι το Pro χάνει μια κάμερα. Τα iPad Pro της Apple διαθέτουν μια συστοιχία δύο καμερών για αρκετές γενιές με μια κύρια κάμερα και μια υπερευρυγώνια κάμερα. Η Apple εξαφάνισε την υπερευρυγώνια κάμερα σε αυτή τη γενιά. Οι εκπρόσωποι της Apple δεν μας είπαν τον λόγο που η εταιρεία έκανε αυτή την αλλαγή. Τώρα η μονάδα διαθέτει μια ενιαία κάμερα 12MP, έναν ενημερωμένο αισθητήρα LiDAR, μια νέα μονάδα φλας πολλαπλών τόνων, ένα ενημερωμένο μικρόφωνο και μια νέα μονάδα εστίασης.

Η Apple τράβηξε μερικά πλάνα 4K και τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. (Αν και εξακολουθεί να φαίνεται περίεργο να χρησιμοποιείται ένα tablet ως κάμερα).

Η πραγματική αναβάθμιση, όμως, είναι η κάμερα που βλέπει προς τον χρήστη. Δεν έλαβε οπτική ανανέωση, αλλά βρίσκεται σε νέα θέση. Η κάμερα Face ID βρίσκεται πλέον στο κέντρο της μακράς άκρης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εμφανίζεστε πλέον εκτός κέντρου όταν πραγματοποιείτε κλήσεις Google Meet ή Zoom.


Απίστευτα γρήγορο

Η Apple φρόντισε να επιδείξει την ικανότητα των νέων tablet στο video rendering. Στο Final Cut Pro, ο επεξεργαστής M4 έκανε κιμά το rendering ενός βίντεο 4 λεπτών σε ProRes. Η νέα νευρωνική μηχανή του M4 δίνει σε εφαρμογές όπως το Final Cut Pro, το Pro Logic και άλλες turbo ταχύτητα για την πραγματοποίηση επεξεργασιών. Είναι κρίσιμο ότι τα νέα tablets μπορούν να δημιουργήσουν έργα από αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Όλα όσα μας έδειξε η Apple ήταν μονταρισμένα από υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε ξεχωριστό δίσκο. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση κατά την επεξεργασία, ακόμη και όταν περιηγούμασταν σε μεγάλα multi-track projects.

(Credit: Eric Zeman)

Τα iPad Pro του 2022 έχουν στο εσωτερικό τους το τσιπ Apple M2 και δεν είναι υπερβολικό να τα χαρακτηρίσουμε υπερδύναμα. Μόνο οι πιο απαιτητικοί δημιουργοί θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ισχύ του M4.

Τα νέα iPad Air αποκτούν το M2 ως νέο επεξεργαστή, μια αναβάθμιση από το M1 του απερχόμενου μοντέλου. Είδαμε μερικά γρήγορα έργα τέχνης στα Airs αυτοπροσώπως, αλλά δεν μπορούν να χειριστούν το ίδιο επίπεδο επεξεργασίας βίντεο 4K που μπορεί να χειριστεί το Pro.


Το Apple Pencil Pro είναι για καλλιτέχνες

Η Apple αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου της παρουσιάζοντάς μας όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Apple Pencil Pro. Οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι ότι η Apple πρόσθεσε δύο νέες χειρονομίες και απτική ανάδραση.

(Credit: Eric Zeman)

Μοιάζει και έχει την ίδια αίσθηση με το Apple Pencil 2nd Gen, αλλά τώρα μπορείτε να το πιέσετε πάνω από την άκρη για να καλέσετε τον επιλογέα αλλαγής πένας. Από εκεί, μπορείτε να μεταβείτε σε διαφορετικά εργαλεία, να επιλέξετε χρώματα, ακόμα και να διαγράψετε επιλεγμένες ενέργειες. Ένα γυροσκόπιο ενσωματωμένο στο Apple Pencil του επιτρέπει να υποστηρίζει περιστροφικές χειρονομίες. Με αυτό, μπορείτε να περιστρέψετε το μολύβι για να έχετε διαφορετικά εφέ κατά το σκίτσο ή τη γραφή.

Οι επιτόπιες επιδείξεις ήταν αρκετά εντυπωσιακές, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με εφαρμογές όπως το Procreate που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα νέα χαρακτηριστικά.


Το νέο πληκτρολόγιο του Pro αποτελεί τεράστια βελτίωση

Τι είναι ένα iPad χωρίς αξεσουάρ; Η Apple αναβάθμισε το Magic Keyboard για τα νέα μοντέλα iPad Pro και αντιμετώπισε τα παράπονα πολλών χρηστών για το παλιό.

(Credit: Eric Zeman)

Το πιο σημαντικό είναι ότι το νέο πληκτρολόγιο είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από το απερχόμενο μοντέλο (το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί με τα νέα iPad Air). Η μείωση του βάρους σε συνδυασμό με το ελαφρύτερο πλαίσιο του ίδιου του iPad Pro σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρετε λιγότερα στην τσάντα σας.

Τα πλήκτρα έχουν αρκετά καλή αίσθηση χάρη στον εσωτερικό μηχανισμό ψαλιδιού. Το trackpad είναι μεγαλύτερο και το αισθάνεστε κάπως πιο ευέλικτο. Είναι σημαντικό ότι η Apple πρόσθεσε μια σειρά από πλήκτρα λειτουργιών (επιτέλους!), τα οποία σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε τη φωτεινότητα της οθόνης, να πλοηγείστε στη μουσική και να αλλάζετε την ένταση του ήχου, όλα από το πληκτρολόγιο. Μου αρέσει ιδιαίτερα το νέο στήριγμα παλάμης από αλουμίνιο, το οποίο δεν θα λερωθεί όπως το μαλακό υλικό του παλαιού στηρίγματος παλάμης του πληκτρολογίου.


Ξεκινά η πώληση σύντομα

Το Apple iPad Air ξεκινά από τα $599 και το iPad Pro από τα $999. Η τιμή του πρώτου είναι η ίδια με την προηγούμενη γενιά, αλλά το Pro πήρε μια τεράστια αύξηση της τιμής κατά $200 για να αντισταθμίσει το κόστος του πάνελ OLED, του τσιπ M4 και άλλων βελτιώσεων. Τα tablets είναι ήδη διαθέσιμα για προπαραγγελία και θα φτάσουν στα καταστήματα στις 15 Μαΐου.

Για περισσότερα σχετικά με τα νέα tablets, δείτε όλα όσα ανακοίνωσε η Apple.