*

Τα νέα iPads αλλάζουν σε eSIM, το iPad Pro εγκαταλείπει το mmWave 5G

Τα tablets της Apple εξακολουθούν να έρχονται με sub-6GHz και C-band 5G, αλλά το iPad Pro χάνει την υποστήριξη για την ταχύτερη υπηρεσία mmWave. Και, όπως και τα iPhone 14 και 15, αλλάζουν τις φυσικές κάρτες SIM με eSIM.

(Credit: Eric Zeman)

Τα νέα iPad Air και iPad Pro της Apple είναι πανίσχυρα tablets που διαθέτουν μεγάλη ισχύ, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορα όσο τα παλαιότερα μοντέλα σε ορισμένα δίκτυα 5G. Για άγνωστους λόγους, η Apple εγκατέλειψε την υποστήριξη του mmWave 5G από τα νέα tablets και αφαίρεσε τη δυνατότητα χρήσης φυσικής κάρτας SIM. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες.

Η Apple προσφέρει εδώ και καιρό κυψελοειδείς εκδόσεις του iPad και τα iPad Air και iPad Pro δεν διαφέρουν. Εκτός από το μοντέλο Wi-Fi, μπορείτε να αποκτήσετε μια έκδοση που υποστηρίζει 5G, LTE 4G και διάφορα παλιά δίκτυα 3G. Οι δύο προηγούμενες γενιές του iPad Pro περιλάμβαναν τόσο το sub-6GHz 5G όσο και το mmWave 5G. Το πρώτο είναι πολύ πιο διαδεδομένο από το δεύτερο. Η υπηρεσία millimeter wave 5G είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένες αγορές από τις AT&T, T-Mobile και Verizon, και ενώ δεν είναι πάντα εκεί, παρέχει τις απολύτως ταχύτερες ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας - έχουμε δει ταχύτητες λήψης mmWave πάνω από 2Gbps, οι οποίες είναι ταχύτερες από πολλές ενσύρματες συνδέσεις στο διαδίκτυο. Το iPad Pro του 2024, ωστόσο, εγκαταλείπει εντελώς το mmWave και χρησιμοποιεί μόνο το sub-6GHz.

Η εταιρεία δεν έχει παράσχει κάποιο λόγο για την αλλαγή αυτή, αλλά πιθανότατα αποσκοπεί στην απλοποίηση της σειράς iPad. Η ταχύτερη υπηρεσία mmWave είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στηρίζεται αποκλειστικά στα sub-6GHz για τα δίκτυα 5G. Η απόρριψη της υποστήριξης για το mmWave, η οποία απαιτεί επιπλέον επενδύσεις σε μηχανική και εξοπλισμό, επιτρέπει στην Apple να διατηρήσει την ίδια σειρά 5G σε όλο το χαρτοφυλάκιο των συσκευών της. Το iPad Air και το τυπικό iPad, για παράδειγμα, δεν υποστήριζαν ποτέ mmWave.

Οι ταξιδιώτες που αναβαθμίζονται από ένα iPad Pro με mmWave θα βιώσουν πιο αργές κορυφαίες ταχύτητες 5G, αλλά θα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες που είναι επαρκείς για τις περισσότερες εργασίες.

Η Apple καταργεί επίσης τη φυσική θήκη SIM για τα νέα iPad της. Τα νέα tablets υποστηρίζουν μόνο eSIM, μια κίνηση που αντικατοπτρίζει αυτή που έκανε με τα iPhone στις ΗΠΑ ξεκινώντας με το iPhone 14 το 2022. Με την eSIM, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι iPad με μοντέλα κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να κατεβάσουν μια eSIM από τον πάροχο της επιλογής τους. Δεν θα μπορείτε πλέον να ανταλλάσσετε κάρτες SIM μόνο για δεδομένα, όπως μπορείτε στα παλαιότερα iPad κινητής τηλεφωνίας.

Ενώ η eSIM αναπτύχθηκε για να είναι μια τεχνολογία φιλική προς τον χρήστη, οι συσκευές που διαθέτουν μόνο eSIM μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία και δεν είναι τόσο απλό να μετακινηθείτε από υπηρεσία σε υπηρεσία. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει κυρίως τους διεθνείς ταξιδιώτες που προτιμούν να αλλάζουν για τοπικές κάρτες SIM δεδομένων.