Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 09-Μαϊ-2024 00:02

    Στην οικοδομή "κατασκήνωσε" η αισχροκέρδεια

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου

    Πανικός στην κυβέρνηση για τον νέο κύκλο αισχροκέρδειας που "κατασκήνωσε", για καλοκαίρι…, στην οικοδομή. Πανικός εκ των υστέρων, όπως πάντα…

    Και αλίμονο να μην πανικοβληθούν όταν σε ό,τι τους λέει η αγορά για άνοδο των τιμών για τα τούβλα κατά 20% και τους οικοδομικούς σωλήνες κατά 12% έρχεται τώρα και η ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώνει τις τιμές οικοδομής σε ασυγκράτητη πορεία εδώ και ένα τρίμηνο… Και αυτά για το 2024. 

    Προς τι το νέο αλλαλουμ…; Για δύο λόγους, που άντε να αφήσεις τον ένα και να πιάσεις τον άλλο… 

    Ο ένας είναι ότι η αισχροκέρδεια δεν έχει συμμαζευτεί και πάει να περάσει και στο καλοκαίρι και στον τουρισμό (πράγμα που θα λειτουργήσει με άγνωστα αποτελέσματα). 

    Και ο άλλος είναι πως βαράει κατακέφαλα το μόνο πράγμα που κινείται στην οικονομία αξιοπρόσεκτα. Τις κατασκευές, την οικοδομή νέων ακινήτων και τα έργα, δικαιολογώντας τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων που βεβαίως και ενισχύουν αγορά και αλυσιδωτά την οικονομία. 

    Εδώ όμως, δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει το "καλάθι της οικοδομής". Ούτε να κυνηγάς και να βάζεις πρόστιμα εκεί που δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Εκεί που η ακρίβεια όταν κάτσει, έκατσε και πήγαινε εσύ να τη διώξεις… 

    Και σε ό,τι αφορά ένα σοβαρά πολυσύνθετο κλάδο της οικονομίας που ξεκινάει από την παραγωγή και καταλήγει στο εργασιακό και την απασχόληση, το πρόβλημα είναι οικονομικό και κοινωνικό με διαστάσεις άγνωστες και δοκιμασίες τη μία μετά την άλλη. 

    Όταν όμως τα ακίνητα, η οικοδομή, οι κατασκευές και τα δημόσια έργα είναι ότι σου έχει μείνει για να στηρίξεις την οικονομία σου και μαζί με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες να φτιάξεις το προφίλ σου ως χώρα (μιας και δεν διακρίνεσαι ούτε για το οικονομικό σου μοντέλο ούτε για την εξωστρέφειά σου μια 20ετία...) η υπόθεσή σου παίρνει άλλες διαστάσεις. 

    Το φορολογικό σκέλος της πολιτικής σου θέλει επανεξέταση. Γιατί έτσι και μόνο έτσι μπορείς να συγκρατήσεις τον κύκλο οικονομικής δράσης και να επαναφέρεις από την αδράνεια τομείς παραγωγής που συρρικνώθηκαν με σοβαρές συνέπειες και στην απασχόληση, αφού αυτά που προσφέρει μισθολογικά συναντώνται πλέον μόνο σε αφρικανικά μισθολόγια. 

    Μην ξεχνάμε ότι (για λόγους που ακόμη δεν αναλύονται πειστικά) έχουμε 400.000 εργαζόμενους με αμοιβές κάτω και από 500 ευρώ τον μήνα! 
    Πού καταλήγουμε; 

    Έτσι όπως τα έχουμε κάνει με την πολύμορφη ανάμιξη κρατισμού στην οικονομία και τη μόνιμη παρέμβαση της πολιτικής εκεί που δεν τη σπέρνουν οικονομικά… θα είμαστε μόνιμα εκτεθειμένοι στην αισχροκέρδεια. 

    Ο κρατισμός και οι δικές του οικονομικές ανάγκες δεν επιτρέπουν να πάρουμε από την οπλοθήκη το μοναδικό όπλο καταπολέμησης. 

    Τη μείωση των φόρων, ακόμη και των ληστρικών όπως ο ΕΝΦΙΑ, και κάθε άλλη μορφή ιδιοκατοίκησης. 

    Αν δεν υπάρξει πολεμική για την αισχροκέρδεια στην οικοδομή θα χαθεί μια από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να σηκώσουμε κεφάλι και να μπει ξανά μπροστά ότι έχει απομείνει από την παραγωγική μας μηχανή.

    Μόνο τότε και σε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον εντός αλλά και εκτός της Ε.Ε. είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουμε αυτό που απλά ισχυριζόμαστε ότι το έχουμε πετύχει, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει. Να λέμε ακόμη και τις όσο-όσο πωλήσεις σπιτιών του Κέντρου, των περιφερειών και των νησιών μας άμεσες ξένες επενδύσεις… Και να δείχνουμε μάλιστα ότι το πιστεύουμε…

    george.kraloglou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ